Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem pisać na temat budowy wędzarni i prawidłowego wędzenia. Jednak po długim namyśle była by to bardzo zła decyzja. Postanowiłem opisać poszczególne elementy wędzarni i wynikające problemy z konstrukcji. W ten sposób nie pozbawię możliwości do własnych opracowań wędzarni i nie narzucę „jednego słusznego” rozwiązania. Każdy będzie mógł przystosować lub adoptować własne pomysły do budowy wymarzonej wędzarni. Zapewne spowoduję kontrowersyjne dyskusje i z góry przepraszam za brak przykładowych fotek do pokazania typowych błędów w budowie wędzarni i przedstawienia różnych sytuacji związanych z projektami. Nie posiadam zgody autorów projektów i zdjęć. Każdy chce mieć dobre wędzonki w smaku i zdrowe, które nie zmieniają kolorów i smaków, a tych kilka zdań pozwoli zastanowić się nad odpowiednim wyborem własnej konstrukcji.

Najważniejszym elementem decydującym o wyglądzie wędzonek i smaku jest oczywiście palenisko. Istnieją dwie podstawowe wersje wędzarni z paleniskiem bezpośrednim i paleniskiem pośrednim czyli z kanałem dymnym - pełniącym rolę separatora oddzielającego wysoką temperaturę znad paleniska. W obydwu przypadkach jakość wędzonek i samo wędzenie zależy od wykonania paleniska.

Wszyscy wiemy, że należy spalać odpowiednie twarde drewno liściaste w przedziale temperatur od 320°C do 500°C w zależności od rodzaju wędzenia i technologi produkcji wędlin.

Uzyskanie odpowiedniej ilości i jakości dymu wędzarniczego zapewnia nam odpowiedni proces spalania, a więc w zależności od użytego rodzaju drewna otrzymamy odpowiednia temperaturę i dym o różnych walorach smakowych oraz kolorystycznych.

Podstawową zasadą budowy paleniska jest jego wielkość, czyli jak największa powichrzenia komory paleniska w której dochodzi do jak najmniejszej kumulacji temperatury w ścianach paleniska .

Negatywne rozwiązania to paleniska w których żar, bezpośrednio ma styczność ze ściankami paleniska i nagrzewa, kumulując ciepło w samym palenisku jak i części kanału dymnego.

Rozgrzane palenisko powoduje zawsze spalanie pełnym płomieniem drewna lub dopalaniem powstałego dymu. Proces dopalania powstaje po dłuższym użytkowaniu wędzarni, a zamknięcie szczelne rozgrzanego paleniska z włożonym drewnem zaowocuje pirolizą. Pozostaje również problem utrzymanie odpowiedniej temperatury w komorze zarówno latem jak i zimą. Paleniska małe blaszane lub betonowe itd., wkopane w ziemie oddają duża ilość ciepła i nie kumulują ciepła z powodu obecności wód gruntowych i gruntu pochłaniającego ciepło. Jednak korzystanie z takiego rozwiązania jest kłopotliwe w eksploatacji i dalsze schładzanie spalonych gazów w kanale dymnym umieszczonym w ziemi, co owocuje wysoką temperaturą spalania.

Uzyskując odpowiednią temperaturę w komorze, znacznie przekraczamy temperaturę spalania drewna.

Pozostaje eliminacja kumulacji ciepła przez zwiększenie gabarytów paleniska tak, aby ścianki paleniska nie stykały się bezpośrednio z żarem i spalanym drewnem. Palenisko musi również posiadać możliwość oddawania nadmiaru ciepła na zewnątrz jak i dostarczyć odpowiednią ilość energii cieplnej do komory wędzarniczej przy niskiej temperaturze spalania opału. Tą właściwość uzyskamy poprzez rozgarnięcie odpowiedniej ilości żaru w palenisku, lub usunięcie jego nadmiaru. Zatem palenisko oprócz rozmiarów musi mieć możliwość szybkiego i bezpiecznego usunięcia żaru i wychłodzenie paleniska. Do konstrukcji paleniska nie używamy rusztów z pieców grzewczych.

Projektowane palenisko, powinno mieć zbliżone wymiar do komory wędzarniczej i swobodny dostęp do wygarnięcia nadmiaru żaru. Odległość paleniska od komory wędzarniczej przy konstrukcji bezpośredniej w zależności od konstrukcji samej wędzarni od 1m do 2 metrów.

Przy zastosowaniu deflektorów i separatora można odległość skrócić do 60 cm . Zastosowanie jako separatora kanału dymnego, należy ustalić bezpieczną odległość paleniska od komory wędzarniczej przed skutkiem w przypadkowym zapaleniu się pełnym płomieniem opału. Zastosowanie deflektora powoduje rozproszenie ciepła i dymu na cała komorę wędzarniczą i podnosi bezpieczeństwo przed przypaleniem wędzonek. Duży deflektor jest „przedłużeniem” kanału dymnego o 50% przed bezpośrednim działaniem przypadkowych płomieni i obniża temperaturę przez rozproszenie w komorze wędzarniczej.

Oprócz rozwiązań konstrukcyjnych należy również zastosować odpowiednie materiały do budowy paleniska. Najlepszym materiałem jest blacha, cegła czerwona, kamień i wszystko to co się nie nagrzewa lub może szybko oddać ciepło. Używanie cegły szamotki, która doskonale kumuluje ciepło, powoduje podczas dłuższego wędzenia dopalanie dymu i inne problemy jak spalanie pełnym płomieniem opału lub powoduje bardzo męcząca obsługę paleniska. Palenie w palenisku też jest odpowiednim czynnikiem decydującym o wyrobach. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości żaru jest czas na osuszanie i podnoszenie temperatury wędzonek. Podczas tego procesu wychłodzimy palenisko i obniżymy temperaturę żaru. Wędzenie właściwe zaczynamy po dodaniu suchego drewna i utrzymujemy tlące się szczapy drewna na żarze z minimalna ilością płomienia. Ważne jest aby poszczególne kawałki drewna były zawsze jak najdalej oddalone od siebie. Drewno leżące zbyt ciasno bardzo szybko zapala się płomieniem i podnosi temperaturę ograniczając znacznie ilość wytwarzanego dymu. W zależności od pory roku utrzymujemy temperaturę przez ilość żaru i zajętą powierzchnię paleniska. Umiejętność palenia – spalanie opału, jest ważnym i decydującym czynnikiem o jakości wędzonek, kolorze i smaku. Spalanie drewna i odpowiednie palenisko decyduje o normie wytwarzania dymu wędzarniczego. Wiejskie prowizoryczne wędzarnie zrobione z kawałków blachy i drewna utrzymują taką temperaturę jaka w danej chwili odda palenisko, więc odpowiednio kontrolując ilość żaru można wspaniale wędzić. Jednak nie są powtarzalne i nieestetyczne.

Kanał dymny nie powinien kumulować ciepło i też zbytnio wychładzać. Jeżeli decydujemy się na długi kanał należy zastosować spiralny pod komorą, żeby oddać część energii cieplnej do komory wędzarniczej. Przy kanałach prostych należy zastosować średnice 200mm i więcej, jednak nie dłuższe niż 1,5 m oraz odpowiednio opalać.

Komora wędzarnicza powinna zostać zbudowana z elementów odpornych na działanie temperatury i dymu. Konstrukcja nie powinna ograniczać i utrudniać załadunek wędzonek i kontrolę wędzenia. Wielkość komory ustalamy na podstawie wybranego wariantu wędzarni i zastosowania czynników grzewczych. Komory o małych gabarytach to komory ocieplane, dogrzewane elektrycznie z zastosowaniem generatorów dymu. Komory średniej wielkości, ogrzewane elektrycznie lub klasycznie i w zależności od użytego materiału – drewna lub dodatkowego docieplenia.

Komory duże, opalane klasycznie z paleniskiem pośrednim lub bezpośrednim, izolowane i wykonane z ocieplanych blach, drewna itd .

Komory wykonane z kamienia, cegły – użytkowane w okresie letnim nie stwarzają większego problemu, a w zimie powodują zmianę w sposobie opalania, przekroczenie norm w temperaturze spalaniu drewna.

Odprowadzenie dymu i par wody. Wiadomo, że w różnych porach roku nasycenie powietrza waha się od 30% do 98%, a produktem ubocznym spalania drewna jest również para wodna. Dużą ilość pary wodnej dostarczają wędzonki w przeładowanych małych komorach wędzarniczych. Efektem jest skraplanie się pary wodnej w komorze. Skraplanie następuje w kliku przypadkach, a przede wszystkim podczas różnicy temperatur i pojemności samej komory.

Skraplanie się pary wodnej jest spowodowane przegrzaniem gazów w palenisku i schłodzeniem ich w komorze wędzarniczej w wędzarniach wykonanych z kamieni, cegieł o długim kanale dymnym i małym palenisku. Komory wykonane z kamienia, cegły w okresie zimowym wymagają solidnego wygrzania i nie zawsze będzie można wędzić w prawidłowych parametrach. Podstawowe wady konstrukcji to: zbyt zimne ściany komory, zimne wędzonki, zimne kominy powodujące refluks, zbyt małe odprowadzenie spalin, zbyt duża różnica temperatur w samej komorze. Błędy konstrukcyjne w zastosowaniu materiałów, a szczególnie w zadaszeniu – betonowe, kamienne itd. Często żeby wyeliminować wady, spalamy opał w wysokich temperaturach lub dobudowujemy skraplacze, wentylatory itp.

Prawie każdy z Nas na forum, zetknął się z opisanym problemem i zastanawia się gdzie jest błąd, a w błąd wprowadzamy się sami, powielając z zachwytem wadliwe rozwiązania, gdzie jedynym kryterium jest walor ozdobny ogrodu lub dostępność materiału.

[/b]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/
Udostępnij na innych stronach

Witam! Andyandy , ale wykład :shock: Oczywiście zgadzam się z tym ,prócz kilku ostatnich zdań. Mianowicie - negujesz te wszystkie tzw. '' pomniki ogrodowe'' , a przecież coś, co ładne może być również funkcjonalne ! ( jeśli jest oczywiście przemyślane :wink: ) Przykładowo

Palenisko musi również posiadać możliwość oddawania nadmiaru ciepła na zewnątrz jak i dostarczyć odpowiednią ilość energii cieplnej do komory wędzarniczej

użyłam blachy z pieca węglowego , zamiast wylać płytę betonową. Następnym rozwiązaniem było wstawienie drugich drzwiczek i zrobienie paleniska bezpośredniego (tj. pod komorą ) w celu wygrzania komory w okresie zimowym.( zamiast schowka na drewno )

Komory wykonane z kamienia, cegły – użytkowane w okresie letnim nie stwarzają większego problemu, a w zimie powodują zmianę w sposobie opalania, przekroczenie norm w temperaturze spalaniu drewna.

Osobiście mam w całości wykonaną z kostki brukowej, domyślam się , że preferujesz drewniane? Ps. Dlaczego mają to być ,,kontrowersyjne dyskusje''? Po prostu - wymiana argumentów i doświadczeń oraz posiadanej wiedzy :grin: Pozdrawiam!
  • Like 1
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-179278
Udostępnij na innych stronach

Następnym rozwiązaniem było wstawienie drugich drzwiczek i zrobienie paleniska bezpośredniego (tj. pod komorą ) w celu wygrzania komory w okresie zimowym.( zamiast schowka na drewno )

Komory wykonane z kamienia, cegły – użytkowane w okresie letnim nie stwarzają większego problemu, a w zimie powodują zmianę w sposobie opalania, przekroczenie norm w temperaturze spalaniu drewna.

Osobiście mam w całości wykonaną z kostki brukowej, domyślam się , że preferujesz drewniane? Ps. Dlaczego mają to być ,,kontrowersyjne dyskusje''? Po prostu - wymiana argumentów i doświadczeń oraz posiadanej wiedzy :grin: Pozdrawiam!

Andyandy, a czy odpowiednie wygrzanie wędzarni wykonanej z kamienia, w okresie zimowym, chłodniejszym niż lato ,spowoduje nieprawidłowe wędzenie? Pytam na poważnie. Ja obstawiam wersję, że kwestią jest odpowiednie podejście do sprawy, czyli nic na chybcika, wszystko musi mieć swój czas. Należy poznać swoją wędzarnię, zobaczyć, zbadać jak się zachowuje w danych warunkach i wtedy do minimum ograniczyć błędy etc... Rozwiązanie einshel z bezp.paleniskiem w celu np. ogrzania komory jak najbardziej do mnie przemawia, jednakże zastanawiam się, dlaczego nie używa go po prostu do wędzenia w okresie zimowym lub w chłodniejsze dni .... ? ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-179280
Udostępnij na innych stronach

Myth Ależ owszem , jak najbardziej :wink: :cool: Pozdrawiam! :grin: Ps. Fotki mam w temacie bodajże '' No to działam...'' :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-179283
Udostępnij na innych stronach

Komory o małych gabarytach to komory ocieplane, dogrzewane elektrycznie z zastosowaniem generatorów dymu. Komory średniej wielkości, ogrzewane elektrycznie lub klasycznie i w zależności od użytego materiału – drewna lub dodatkowego docieplenia.

Komory duże, opalane klasycznie z paleniskiem pośrednim lub bezpośrednim, izolowane i wykonane z ocieplanych blach, drewna itd .

Andyandy,co jest dla ciebie maly a co duzy gabaryt?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-179285
Udostępnij na innych stronach

einshel, Byłaś pierwsza :smile: więc odpowiadam. W okresie zimowym spalisz ogromne ilości drzewa na ogrzanie lecz ostudzenie potrwa chwilkę na mrozie i wietrze. Urzynanie wędzenia w temperaturze +55 st mroźną zimą wiąże się z paleniem w palenisku bezpośrednim i tu na swoim przykładzie masz rację, ale nie jesteś sama na forum i tylko nieliczni posiadają dwa paleniska i wędzarnię bezpośrednią. Sama przyznasz, że w okresie zimowym palenie w palenisku masz z otwartym ogniem i duże ilości żaru. Jeżeli posiadasz fotki mile widziane. :wink:

 

[ Dodano: Wto 11 Paź, 2011 13:37 ]

myth, Wszystko zależy od wykonania komory i odprowadzenia dymu z parą wodną - szczelności. Prawa fizyki są nieubłagane i zawsze na chłodnym będzie się skraplać para wodna, od wędzonek po ściany i strop wędzarni, a zimny i długi komin dodatkowo spowoduje wkroplenie się pary wodnej i nie tylko. Czy wygrzanie wędzarni kilka godzin to dobry pomysł i na jak długo wystarczy. Zawsze możesz wyłożyć wełną mineralną i deskami komorę to powinno rozwiązać problem. Większym problemem jest palenisko niż komora bo to tam zaczyna się wszystko i tak zimą komora jest problemem, a latem palenisko. Należy dopasować całość.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-179293
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, co to są gabaryty małe i duże ? Dla mnie gabaryty małe to moc dostarczona do 1,5 kw średnie 1,5 kw do 3 kw i duże powyżej 3 kw w zależności od strat i rodzaju ogrzewania. Przekłada się to również na wykonanie komory jak i całej wędzeni. Jeżeli chodzi o ilość - kilogramy- to dla jednych 5 kg wsadu jest dużo,a dla innych stanowczo za mało. Polecam wielkość na własne potrzeby i towarzystwo sąsiada. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-179296
Udostępnij na innych stronach

Zawsze możesz wyłożyć wełną mineralną i deskami komorę to powinno rozwiązać problem. Większym problemem jest palenisko niż komora bo to tam zaczyna się wszystko i tak zimą komora jest problemem, a latem palenisko. Należy dopasować całość.

Właśnie czytając post rozpoczynający temat myślałem sobie dlaczego właściciele wędzarni kamiennych itp. tego właśnie nie robią, tzn. nie ocieplą od środka, nie wyłożą ładnie deseczkami. Ułatwią sobie życie zimą, nie zaszkodzą latem, a przy tym walor estetyczny będzie zachowany, jak i wygląd zewnętrzny się nie zmieni ... :) :clap:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-179298
Udostępnij na innych stronach

tim, tylko, że zbytnio się o tym nie mówi.... jeśli takie osoby są, to powinny osoby robiące w podobny sposób poinformować... ja szczerze mówiąc nie spotkałem takich podpowiedzi .... :???:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-179380
Udostępnij na innych stronach

tim, zrobiłeś duże palenisko i dużą komorę z przekrojem kanału chyba 200. Nie zrobiłeś błędów pod względem wymiarów więc napisz jak się pali i wędzi czy są jakieś większe problemy. Z tego co widzę masz ładnie czysto wędzone wyroby.

Ps. Jeżeli możesz to napisz co byś jeszcze zmienił w swojej wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-179530
Udostępnij na innych stronach

Ps. Jeżeli możesz to napisz co byś jeszcze zmienił w swojej wędzarni.

Andyandy w niej nie trzeba już nic zmieniać,dla mnie ona jest Tap no.1,

zastosowano stare przedwojenne rozwiązanie ewakuacji dymu z komory

no chyba że dla ozdoby komin z wiatrakiem i kogucikiem na górze :cool:

Tim Twoja wędzarnia to sama może wędzić :arrow: majstersztyk :idea:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-179531
Udostępnij na innych stronach

tim, teraz jak wrzuciłeś link do zdjęcia, to skojarzyłem Twoje cudo ;) Już ją oglądałem wcześniej :)

Piękna, przemyślana, praktyczna. Jeśli będę miał robić murowankę, to Twój projekt jest jak na razie u mnie na 1wszym miejscu :)

Pozdrawiam :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-179533
Udostępnij na innych stronach

Palenisko jest duże bo jego wymiary wewnętrzne to głębokość 80cm (do drzwiczek)szerokość i wysokość po 40cm wyłożone szamotem. W palenisku nie ma rusztu a regulację dopływu powietrza dokonuję drzwiczkami od popielnika, natomiast górne drzwiczki służą do dokładania drewna i dosypywania trocin (ewentualnie).Drzwiczki są hermetyczne więc nie mam problemu z regulacją ilości dostarczanego powietrza do paleniska.

Kanał dymny ma średnicę 160mm i długość 165cm a kąt nachylenia to 6%. Na kanale nie mam zamontowanego szybra i jak na razie nie jest Mi on potrzebny.

Komora wędzarnicza wyłożona jest deskami z dylatacją powietrzną i zamontowanym górnym szybrem własnego pomysłu.

Wędzarnią bardzo łatwo się steruje i nie ma dużego zapotrzebowania na drewno.

 

Problemy:

Na górny szyber od strony zewnętrznej zamontowałem osłonę aby wiatr nie wpadał przez nią do komory wędzarniczej. Podczas wędzenia zdarzało się że zaczynało wiać nie z tej strony co przeważnie i wówczas przez drzwiczki wydostawał się dym i dlatego zamontowałem ów osłonę. Po zamontowaniu osłony nie ma większego znaczenia z którego kierunku wieje.

 

Co bym zmienił/dodał ewentualnie

-szyber na kanale dymnym

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-180335
Udostępnij na innych stronach

To jest bardzo ładna i przemyślana wędzarnia - wzorowa.

Wędzarnia tima okey, tylko pytanie mam jedno, czy już Ci popękały rury ceramiczne, bo widzę na fotach, że przy wyjściu z paleniska i wejściu do wędzarni są one zabetonowane na stałe? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-180347
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie,podłącze się pod ten temat ze względu na to że moją wędzarnie budowałem wzorując się na wędzarni tima i konsultacjach z Andyandy, które pozwoliły mi wybudować wędzarnie w której mogę wędzić naprawdę zdrowe i smaczne wędzonki .

Dzięki studiowaniu dogłębnie i ze zrozumieniem tego forum, oraz licznych konsultacją udało mi się pogodzić dwie sprawy - wygląd zewnętrzny i funkcjonalność wędzarni .

 

http://img72.imageshack.us/img72/6633/dzarniafina004.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Wędzarnia jak wygląda to widać na zdjęciu ,niewielkie spalanie drewna w optymalnych temperaturach i bardzo wygodna w obsłudze ( bardzo stabilna ) w wędzeniu ciepłym albo gorącym dymem , wędzenia na zimno jeszcze nie próbowałem .

 

Na dowód udanych wędzeń przedstawiam fotkę .

 

http://img811.imageshack.us/img811/9479/szynka003.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

http://img708.imageshack.us/img708/5738/wdlina002.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

Osoby zainteresowane całym cyklem budowy i poszczególnymi fazami zapraszam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7106&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

Pozdrawiam b.b

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-180350
Udostępnij na innych stronach

tylko pytanie mam jedno, czy już Ci popękały rury ceramiczne, bo widzę na fotach, że przy wyjściu z paleniska i wejściu do wędzarni są one zabetonowane na stałe?

Pooglądałem dzisiaj wędzarnię w szczególności kanał dymny na ile to było możliwe i nie znalazłem pęknięć. Wlot kanału dymnego jest obklejony szamotem natomiast wylot jest to stara donica, która jest zabetonowana.

 

Zdjęcia po rocznej pracy wędzarni

Komora wędzarnicza

 

Kanał dymny -ujęcie

 

 

widok od spodu

 

 

 

Palenisko i kanał dymny -wejście

 

http://images47.fotosik.pl/1161/26aa4f8a2619d634m.jpg http://images47.fotosik.pl/1161/37ed06371137bd9am.jpg http://images37.fotosik.pl/1124/4feab6b0ecc825c6m.jpg http://images43.fotosik.pl/1162/a27ff7c5c54f6e21m.jpg http://images37.fotosik.pl/1124/3c29e6a029b0ee8am.jpg

 

Kanał dymny nie był jeszcze czyszczony.

A dlaczego by miały popękać rury ceramiczne przecież to nie parowóz aby w nim hajcować :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-180644
Udostępnij na innych stronach

Witam,od paru dni przeglądam Wasze piękne wędzarnie i znalazłem bardzo dużo odpowiedzi na "moje pomysły" jednak nigdzie nie znalazłem podpowiedzi czy budowa wędzarni z bojlera czyli inaczej baniaka na wodę ma sens.Baniak ma duże wymiary i kiedyś mieścił ze 300 litrów wody i miałem zamiar przed odwiedzeniem "wędlinydomowe.pl" z niego zbudować wędzarnie wzorując się na prostej metodzie z wykorzystaniem beczki po czymś tam.Teraz jednak mam wątpliwości i nie oszukując bardziej mi się podoba pomysł na wędzarnie,której nie musiałbym chować za garażem.Mam nadzieję,że koledzy coś mi podpowiedzą bo ja niestety,aż głupio się przyznać nigdy wędzeniem nie byłem zainteresowany i jak mój ojciec to robił na działce to "byłem bardzo zajęty" nic nie robieniem.Niestety nie mogę już podpatrzeć jak robił kiełbasę,kaszankę i inne żarcie które nawet bez lodówki było świeże bo niestety tam gdzie on odszedł to ja jeszcze się nie wybieram.Teraz to żałuje bo On umiał nawet "oprawić świnkę po zabiciu" tak jak opisywał to kolega "dziadek" a ja najwyżej umiem tylko pokroić na plastry boczek,ale mam nadzieję,że się nauczę trochę odwiedzając Waszą stronę i czytając o tych wszystkich interesujących sprawach.

Pozdrawiam Wszystkich.

Zbyszek

petraz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-180678
Udostępnij na innych stronach

Witaj petra, idzie jesień i zima ,to bardzo dobry czas na czytanie forum i łykanie wiedzy .

 

Pozdrawiam i powodzenia

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-180697
Udostępnij na innych stronach

petra, Witam. nie zawsze piękne wędzarnie są tymi, które dobrze wędzą ... czytając forum, pogłębiając wiedzę nie raz się przekonasz, że wspomniany bojler, ładnie obudowany, odizolowany, mający odpowiednie palenisko itd. jest niejednokrotnie lepszy od wartych krocie POMNIKÓW zrobionych bardziej dla oka, jak do użytku .... tak jak wspomniał kolegabogdan b, masz czas na to, aby poczytać i odnieść się do tego wszystkiego, czego tutaj się dowiesz .... i podobnie jak kolega życzę miłej lektury, powodzenia i wytrwałości :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-180702
Udostępnij na innych stronach

petra, czym prostsza wędzarnia tym mniej problemów i różnych mankamentów.Ja wiele lat też miałem wędzarnię wykonaną z beczki służyła mi nienagannie do czasu aż mi jej złomiarze nie podprowadzili .Teraz mam drewnianą i też jestem zadowolony.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-180704
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za słowa otuchy i porady.Mam nadzieję,że jak już zbuduję sobie wędzarnie to moje wędlinki będą tak pięknie wyglądały i smakowały jak Wasze na zdjęciach.Z tym bojlerem mam pewne obawy bo jest ocynkowany i nie wiem czy pod wpływem temperatury nie będzie wydzielał jakiś tam gazów,zapachów czy nie będą trujące.Mam tylko cichą nadzieje że ocynk jest tylko na zewnątrz i jak się wypali to będzie OK!

Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wyrobów oraz superowych dymów z kominów.

Petra

petraz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-181580
Udostępnij na innych stronach

Z tym bojlerem mam pewne obawy bo jest ocynkowany i nie wiem czy pod wpływem temperatury nie będzie wydzielał jakiś tam gazów,zapachów czy nie będą trujące.

petra, Oddaj to na złom ( nie truj siebie i innych ) a za te pieniążki kup zwykły stalowy , może być ze złomu .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/#findComment-181581
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.