nemo19788 Opublikowano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Października 2011 nemo19788, wielkie brawa, tradycja żyje w narodzie i tak ma być :!: :clap: :clap: :clap: Czy doszłaś do tego, dlaczego masz za suchą szynkę? W jakiej temperaturze parzysz? Niestety nie wiem jaka może być przyczyna , :mellow: może ,za mało ją obsuszyłam przed wędzeniem.jakies 40 minut. Najpierw szyneczkę wrzuciałam na wrzątek jakieś 10-15 minut potem w 82 stopniach parzyłam ok godziny .waga szyneczki 1 kg Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-181325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Października 2011 Chciałbym jeszcze raz przypomnieć że obróbka mięsa na szynki się zmieniła nie robimy już szynek myszek i dyszek i te dane technologiczne sposobu parzenia z 16 i 21 dotyczą tych szynek, musimy skorygować czas parzenia do wielkości dzisiejszych szynek. Praktycznie robimy szynki wielkością równe uzyskanym mięśniom z podziału szynki na mięśnie.Tak myślę że powinniśmy zrezygnować z 10-15 min gotowania. Wkładać szynki do wody o temp 90- 95 st C i czekać aż temp obniży się do 78- 82 st C i w tej temperaturze parzyć . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-181326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Października 2011 w czwartek bedę wędzić min. 2 małe szyneczki zastosuję się do powyższych rad dziekuję Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-181327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Lipca 2012 Moja pierwsza samodzielna kaszanka i parówkowa :smile: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-229215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Listopada 2012 szybki chlebek dla leniwych 1kg mąki ja daję 800g przennej typ 650 i 200g żytnio razowej typ 20001 płaska łyżka cukru1 górowata łyżka solidodatki w sumie 250 g dwie grście płatków orkiszowych z żurawiną ,siemie lniane garść, garść słonecznika ,ciut płatków cebuli,dwie duże szczypty czubrycy czerwonej ,szczupta czosnku granulowanego,pół łyżeczki pomidorowych płatków susznych.2 łyżki octu.pół kostki drożdzy czyli 50g750-800ml letniej ,ciepławej wody2 foremki keksówki wysmarowane olejem i posypane bułką tartą Mieszamy ze sobą suche składniki czyli mąkę ,cuker ,sól i dodatki .Rozpuszczmy drożdze w ciepłej wodzie ale wody na razie 500ml,rozpuszczone wlewamy do suchych produktów troszkę mieszamy do pozostałej wody wlewamy 2 łyżki octu .Ocet daje taki posmak jakbyśmy jedli chleb zrobiony na zakwasie.Dolewamy resztę wody ,ciasto ma być gęste nie lejące się .Odstawiamy na ok.20min do wyrośnięcia .Jak wyrośnie zwilżoną łyżką odgazowujemy ciasto nakłuwając je ewentualnie zamieszać .Przekładamy do foremek i jeszcze na parę minut do wyrośnięcia .Po wyrośnięciu nacinamy wierzch chlebków aby w czasie pieczenia nie popękał i spruskujemy atomizerem z wodą .Mozna posypac jakimiś dodatkami ale jest ich już tyle w środku ,że powinno wystarczyć .Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni wkładmy chlebki i zmniejszamy do 230 stopni a po kolejnych +- 15min na200stopni .pieczemy ok 50 min. Po tym czasie wyłączć piekarnik ale chleby wyjąć po 5 min i jeszcze raz spryskać wodą .W szczególności polecam ten chlebek osobą mającym problemy z odaniem tego co zjedli. http://img823.imageshack.us/img823/5515/1003055n.jpgUploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.ushttp://img37.imageshack.us/img37/879/1003046p.jpg http://img211.imageshack.us/img211/6332/1003064.jpgUploaded with ImageShack.us [ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 10:06 ]a do chlebka wyroby z ostatniego zadymiania http://img811.imageshack.us/img811/5323/1002952f.jpgUploaded with ImageShack.us i powstało śniadanko z własnym ogórem konserwowym ,brakuje jeszcze własnoręcznie zrobionego masełka . http://img607.imageshack.us/img607/160/1003067vo.jpgUploaded with ImageShack.us Pozdrawiam Aśka Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-248799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Listopada 2012 Moja pierwsza samodzielna kaszanka i parówkowa :smile:szybki chlebek dla leniwycha do chlebka wyroby z ostatniego zadymiania Ni więcej tylko :clap: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-248801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Listopada 2012 brakuje jeszcze własnoręcznie zrobionego masełkanic łatwiejszego :lol: śmietana + butelka plastikowa+ fotel przed telewizorem.Siedzimy,potrząsamy butelką i po Wiadomościach mamy domowe masełko :lol: :lol: Oczywiście żartuję, a wyroby smakowite i ładnie się prezentują :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-248802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukswer Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Listopada 2012 :rolleyes: ja uwazam ze nie tylko maselka,ja do takiej zakaski to bym sprobowal domowej nalewki Cytuj lukswer Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-248815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Listopada 2012 brakuje jeszcze własnoręcznie zrobionego masełkanic łatwiejszego :lol: śmietana + butelka plastikowa+ fotel przed telewizorem.Siedzimy,potrząsamy butelką i po Wiadomościach mamy domowe masełko :lol: :lol: Oczywiście żartuję, a wyroby smakowite i ładnie się prezentują :clap: :clap: Kruszynka dokładnie tak jak napisałeś butelka telewizor i po 15 min. masełko jest gotowe. Ramiona mnie bolały przez dwa dni od tego trząchania ale było warto :thumbsup: Dzisiaj nie miałam śmietany,może za tydzień uda mi się kupić . Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-248876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Listopada 2012 Ramiona mnie bolały przez dwa dni od tego trząchaniaNie potrzebnie. Wystarczy oprzeć butelkę na udzie i kołysać. Efekt taki sam :grin: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-249029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Listopada 2012 proponuje użyć duży słoik nie ma problemu z wyjmowaniem :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-249032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Listopada 2012 Nemo, Asiu, normalnie jestem pod wrażeniem... takiego salcesonu to ja jeszcze nie zrobiłem... pozdrawiam i oby tak dalej !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-249042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Listopada 2012 :rolleyes: ja uwazam ze nie tylko maselka,ja do takiej zakaski to bym sprobowal domowej nalewki domowych nalewek mi nie brakuje z innymi trunkami tez nie najgorzej :blush: zawsze lepiej mieć coś w pogotowiu . Za pomoc w ich przygotowaniu dziękuje Alltid i koledze Ryszpak. [ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 09:37 ]Nemo, Asiu, normalnie jestem pod wrażeniem... takiego salcesonu to ja jeszcze nie zrobiłem... pozdrawiam i oby tak dalej !!!W tej chwili to taki slceson to pikuś w porównaniu z Twoimi chlebkami na zakwasie .Zawsze ten zakwas za mało chyba pieszcze [ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 09:38 ]Ramiona mnie bolały przez dwa dni od tego trząchaniaNie potrzebnie. Wystarczy oprzeć butelkę na udzie i kołysać. Efekt taki sam :grin: .Ciekawy pomysł jeszcze nie mogę go sobie jakoś wyobrazić , spróbujęnastępnym razem.Dziękuję za poradę. Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-249061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Listopada 2012 nie mogę go sobie jakoś wyobrazić ,Butelkę ze śmietaną zakręcasz, kładziesz poziomo w jej środku ciężkości na udzie i ręką kołyszesz. Metoda ta została zastosowana na kursie serowarskim z dobrym skutkiem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-249194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Listopada 2012 Przedostatnie w tym roku puszczanie dymka :grin: Chlebek już też stygnie Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Listopada 2012 Przedostatnie w tym roku puszczanie dymka :grin: Jak ja bym sobie tego boczusia zawijanego pojadł :grin: , nawet surowego :thumbsup: :clap: :clap: nemo Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Listopada 2012 Przedostatnie w tym roku puszczanie dymka :grin: Jest na co popatrzeć... :wink: wyroby pierwsza klasa :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Listopada 2012 Przedostatnie w tym roku puszczanie dymkaNie odpuszczaj można więcej :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Listopada 2012 A ten boczek faszerowany to wiązałaś czy do siatki. Jesli możesz to pokaż jak wygląda po wedzeniu i parzeniu . Wyroby :clap: :thumbsup: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Listopada 2012 A ten boczek faszerowany to wiązałaś czy do siatki. Jesli możesz to pokaż jak wygląda po wedzeniu i parzeniu . Wyroby :clap: :thumbsup: chudziak boczek faszerowany wedzony widać na 3 zdjęciu po obu stronach plędwicy :wink: .Wiązałam tak jak na zdjęciu w 4 miejscach aby lepiej wszedł do siatki. Przekrój poniżej nie tego wczorajszego -jeszcze nie rozkroiłam -wyrób poprzedni. Następne wędzenie za miesiąc będzie to szyna z nogą w/g Wosia. Czy taka noga może leżeć w zalewie od 1-go do 22 grudnia ,oczywiście w odpowiedniej temp . Pozdrawiam Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Listopada 2012 Czy taka noga może leżeć w zalewie od 1-go do 22 grudnia ,oczywiście w odpowiedniej temp . Powinien wypowiedzieć się Wosiu Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banas2210 Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Listopada 2012 :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Listopada 2012 Czy taka noga może leżeć w zalewie od 1-go do 22 grudnia ,oczywiście w odpowiedniej temp . Powinien wypowiedzieć się Wosiu Może ja się postaram pomóc ,póki Wosiu się nie zjawi.. Robię taką szynkę na każde święta (Wielkanoc i Boże Narodzenie ). Korzystam z tabeli dziadka (peklowanie) http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego Zazwyczaj mięso leży w solance tydzień . Należy również pamiętać o dokładnym nastrzyku w okolicach kości. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Listopada 2012 Czy taka noga może leżeć w zalewie od 1-go do 22 grudnia ,oczywiście w odpowiedniej temp . Powinien wypowiedzieć się Wosiu Może ja się postaram pomóc ,póki Wosiu się nie zjawi.. Robię taką szynkę na każde święta (Wielkanoc i Boże Narodzenie ). Korzystam z tabeli dziadka (peklowanie) http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego Zazwyczaj mięso leży w solance tydzień . Należy również pamiętać o dokładnym nastrzyku w okolicach kości. Z tego co mi powiedzieli w ubojni to mi ten zadek wytrybują z kości. Kości zostaną na golonce i nóżce . Małgoś najbardziej to mi zależy na tych trzech tygodniach bo chciałabym aby sobie poleżała . Może ktoś z Was podał mi namiar gdzie można kupić flaki wołowe w całości w Warszawie albo w okolicach ,objeździłam i obdzwoniłam kilkanaście miejsc i nic. Pozdrawiam Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Listopada 2012 nemo19788, czesto kupowalem w MACRO flaki w całosci wpudełkach , popros ktoregos z kolegów przedsiebiorców by Ci pozyczył karte , nikt nie sprawdza przywejsciu kto sie nia posługuje ,mozesz takze dostac karte sama , spruboj w biurze obsługi ,kiedys wydawali cześc kart , ja mam od poczatku karte i często udostepniam kolegom lub pracownikom.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-252033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.