Skocz do zawartości

nemo1978-moje wynalazki kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

nemo19788,

wielkie brawa, tradycja żyje w narodzie i tak ma być :!: :clap: :clap: :clap:

Czy doszłaś do tego, dlaczego masz za suchą szynkę?

W jakiej temperaturze parzysz?

Niestety nie wiem jaka może być przyczyna , :mellow: może ,za mało ją obsuszyłam przed wędzeniem.jakies 40 minut.

Najpierw szyneczkę wrzuciałam na wrzątek jakieś 10-15 minut potem w 82 stopniach parzyłam ok godziny .waga szyneczki 1 kg

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-181325
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Chciałbym jeszcze raz przypomnieć że obróbka mięsa na szynki się zmieniła nie robimy już szynek myszek i dyszek i te dane technologiczne sposobu parzenia z 16 i 21 dotyczą tych szynek, musimy skorygować czas parzenia do wielkości dzisiejszych szynek. Praktycznie robimy szynki wielkością równe uzyskanym mięśniom z podziału szynki na mięśnie.Tak myślę że powinniśmy zrezygnować z 10-15 min gotowania. Wkładać szynki do wody o temp 90- 95 st C i czekać aż temp obniży się do 78- 82 st C i w tej temperaturze parzyć . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-181326
Udostępnij na innych stronach

w czwartek bedę wędzić min. 2 małe szyneczki zastosuję się do powyższych rad dziekuję
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-181327
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Moja pierwsza samodzielna kaszanka i parówkowa :smile:

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-229215
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

szybki chlebek dla leniwych

 

1kg mąki ja daję 800g przennej typ 650 i 200g żytnio razowej typ 2000

1 płaska łyżka cukru

1 górowata łyżka soli

dodatki w sumie 250 g dwie grście płatków orkiszowych z żurawiną ,siemie lniane garść, garść słonecznika ,ciut płatków cebuli,dwie duże szczypty czubrycy czerwonej ,szczupta czosnku granulowanego,pół łyżeczki pomidorowych płatków susznych.

2 łyżki octu.

pół kostki drożdzy czyli 50g

750-800ml letniej ,ciepławej wody

2 foremki keksówki wysmarowane olejem i posypane bułką tartą

 

Mieszamy ze sobą suche składniki czyli mąkę ,cuker ,sól i dodatki .

Rozpuszczmy drożdze w ciepłej wodzie ale wody na razie 500ml,rozpuszczone wlewamy do suchych produktów troszkę mieszamy do pozostałej wody wlewamy 2 łyżki octu .Ocet daje taki posmak jakbyśmy jedli chleb zrobiony na zakwasie.

Dolewamy resztę wody ,ciasto ma być gęste nie lejące się .Odstawiamy na ok.20min do wyrośnięcia .Jak wyrośnie zwilżoną łyżką odgazowujemy ciasto nakłuwając je ewentualnie zamieszać .

Przekładamy do foremek i jeszcze na parę minut do wyrośnięcia .Po wyrośnięciu nacinamy wierzch chlebków aby w czasie pieczenia nie popękał i spruskujemy atomizerem z wodą .Mozna posypac jakimiś dodatkami ale jest ich już tyle w środku ,że powinno wystarczyć .Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni wkładmy chlebki i zmniejszamy do 230 stopni a po kolejnych +- 15min na200stopni .pieczemy ok 50 min. Po tym czasie wyłączć piekarnik ale chleby wyjąć po 5 min i jeszcze raz spryskać wodą .

W szczególności polecam ten chlebek osobą mającym problemy z odaniem tego co zjedli.

 

http://img823.imageshack.us/img823/5515/1003055n.jpg

Uploaded with ImageShack.us

 

Uploaded with ImageShack.us

http://img37.imageshack.us/img37/879/1003046p.jpg

 

http://img211.imageshack.us/img211/6332/1003064.jpg

Uploaded with ImageShack.us

 

[ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 10:06 ]

a do chlebka wyroby z ostatniego zadymiania

 

 

http://img811.imageshack.us/img811/5323/1002952f.jpg

Uploaded with ImageShack.us

 

i powstało śniadanko z własnym ogórem konserwowym ,brakuje jeszcze własnoręcznie zrobionego masełka .

 

http://img607.imageshack.us/img607/160/1003067vo.jpg

Uploaded with ImageShack.us

 

Pozdrawiam

Aśka

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-248799
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza samodzielna kaszanka i parówkowa :smile:

szybki chlebek dla leniwych

a do chlebka wyroby z ostatniego zadymiania

 

Ni więcej tylko :clap: :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-248801
Udostępnij na innych stronach

brakuje jeszcze własnoręcznie zrobionego masełka

nic łatwiejszego :lol: śmietana + butelka plastikowa+ fotel przed telewizorem.Siedzimy,potrząsamy butelką i po Wiadomościach mamy domowe masełko :lol: :lol:

Oczywiście żartuję, a wyroby smakowite i ładnie się prezentują :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-248802
Udostępnij na innych stronach

brakuje jeszcze własnoręcznie zrobionego masełka

nic łatwiejszego :lol: śmietana + butelka plastikowa+ fotel przed telewizorem.Siedzimy,potrząsamy butelką i po Wiadomościach mamy domowe masełko :lol: :lol:

Oczywiście żartuję, a wyroby smakowite i ładnie się prezentują :clap: :clap:

 

Kruszynka dokładnie tak jak napisałeś butelka telewizor i po 15 min. masełko jest gotowe.

Ramiona mnie bolały przez dwa dni od tego trząchania ale było warto :thumbsup:

Dzisiaj nie miałam śmietany,może za tydzień uda mi się kupić .

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-248876
Udostępnij na innych stronach

Ramiona mnie bolały przez dwa dni od tego trząchania

Nie potrzebnie. Wystarczy oprzeć butelkę na udzie i kołysać. Efekt taki sam :grin: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-249029
Udostępnij na innych stronach

Nemo, Asiu, normalnie jestem pod wrażeniem... takiego salcesonu to ja jeszcze nie zrobiłem... pozdrawiam i oby tak dalej !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-249042
Udostępnij na innych stronach

:cry: :rolleyes: ja uwazam ze nie tylko maselka,ja do takiej zakaski to bym sprobowal domowej nalewki

 

domowych nalewek mi nie brakuje z innymi trunkami tez nie najgorzej :blush: zawsze lepiej mieć coś w pogotowiu .

 

Za pomoc w ich przygotowaniu dziękuje Alltid i koledze Ryszpak.

 

[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 09:37 ]

Nemo, Asiu, normalnie jestem pod wrażeniem... takiego salcesonu to ja jeszcze nie zrobiłem... pozdrawiam i oby tak dalej !!!

W tej chwili to taki slceson to pikuś w porównaniu z Twoimi chlebkami na zakwasie .Zawsze ten zakwas za mało chyba pieszcze :)

 

[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 09:38 ]

Ramiona mnie bolały przez dwa dni od tego trząchania

Nie potrzebnie. Wystarczy oprzeć butelkę na udzie i kołysać. Efekt taki sam :grin: .

Ciekawy pomysł jeszcze nie mogę go sobie jakoś wyobrazić , spróbujęnastępnym razem.Dziękuję za poradę.

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-249061
Udostępnij na innych stronach

nie mogę go sobie jakoś wyobrazić ,

Butelkę ze śmietaną zakręcasz, kładziesz poziomo w jej środku ciężkości na udzie i ręką kołyszesz.

Metoda ta została zastosowana na kursie serowarskim z dobrym skutkiem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-249194
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przedostatnie w tym roku puszczanie dymka :grin:

Chlebek już też stygnie :)

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251601
Udostępnij na innych stronach

Przedostatnie w tym roku puszczanie dymka :grin:

 

 

Jak ja bym sobie tego boczusia zawijanego pojadł :grin: , nawet surowego :thumbsup:

 

:clap: :clap: nemo

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251604
Udostępnij na innych stronach

Przedostatnie w tym roku puszczanie dymka :grin:

Jest na co popatrzeć... :wink: wyroby pierwsza klasa :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251617
Udostępnij na innych stronach

Przedostatnie w tym roku puszczanie dymka

Nie odpuszczaj można więcej :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251619
Udostępnij na innych stronach

A ten boczek faszerowany to wiązałaś czy do siatki. Jesli możesz to pokaż jak wygląda po wedzeniu i parzeniu . Wyroby :clap: :thumbsup:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251684
Udostępnij na innych stronach

A ten boczek faszerowany to wiązałaś czy do siatki. Jesli możesz to pokaż jak wygląda po wedzeniu i parzeniu . Wyroby :clap: :thumbsup:

 

chudziak boczek faszerowany wedzony widać na 3 zdjęciu po obu stronach plędwicy :wink: .Wiązałam tak jak na zdjęciu w 4 miejscach aby lepiej wszedł do siatki.

Przekrój poniżej nie tego wczorajszego -jeszcze nie rozkroiłam -wyrób poprzedni.

 

 

Następne wędzenie za miesiąc będzie to szyna z nogą w/g Wosia.

Czy taka noga może leżeć w zalewie od 1-go do 22 grudnia ,oczywiście w odpowiedniej temp .

Pozdrawiam

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251828
Udostępnij na innych stronach

Czy taka noga może leżeć w zalewie od 1-go do 22 grudnia ,oczywiście w odpowiedniej temp .

 

Powinien wypowiedzieć się Wosiu

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251830
Udostępnij na innych stronach

Czy taka noga może leżeć w zalewie od 1-go do 22 grudnia ,oczywiście w odpowiedniej temp .

 

Powinien wypowiedzieć się Wosiu

 

 

 

Może ja się postaram pomóc ,póki Wosiu się nie zjawi..

Robię taką szynkę na każde święta (Wielkanoc i Boże Narodzenie ). Korzystam z tabeli dziadka (peklowanie) http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego

Zazwyczaj mięso leży w solance tydzień . Należy również pamiętać o dokładnym nastrzyku w okolicach kości.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251970
Udostępnij na innych stronach

Czy taka noga może leżeć w zalewie od 1-go do 22 grudnia ,oczywiście w odpowiedniej temp .

 

Powinien wypowiedzieć się Wosiu

 

 

 

Może ja się postaram pomóc ,póki Wosiu się nie zjawi..

Robię taką szynkę na każde święta (Wielkanoc i Boże Narodzenie ). Korzystam z tabeli dziadka (peklowanie) http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego

Zazwyczaj mięso leży w solance tydzień . Należy również pamiętać o dokładnym nastrzyku w okolicach kości.

 

Z tego co mi powiedzieli w ubojni to mi ten zadek wytrybują z kości.

Kości zostaną na golonce i nóżce .

Małgoś najbardziej to mi zależy na tych trzech tygodniach bo chciałabym aby sobie poleżała .

 

Może ktoś z Was podał mi namiar gdzie można kupić flaki wołowe w całości w Warszawie albo w okolicach ,objeździłam i obdzwoniłam kilkanaście miejsc i nic.

Pozdrawiam

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-251976
Udostępnij na innych stronach

nemo19788, czesto kupowalem w MACRO flaki w całosci wpudełkach , popros ktoregos z kolegów przedsiebiorców by Ci pozyczył karte , nikt nie sprawdza przywejsciu kto sie nia posługuje ,mozesz takze dostac karte sama , spruboj w biurze obsługi ,kiedys wydawali cześc kart , ja mam od poczatku karte i często udostepniam kolegom lub pracownikom.Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6163-nemo1978-moje-wynalazki-kulinarne/page/2/#findComment-252033
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.