Pools Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Października 2011 Ktoś z szanownych forumowiczów może się orientuje, jaki jest maksymalny termin przydatności krwi suszonej ? Kupiłem jakieś 1,5 roku temu, część zużyłem, ale sporo zostało. Będzie się jeszcze nadawać do kaszanki ? Jest sypka, zapach normalny. Stała sobie w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Dzięki z góry za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Października 2011 Pawełspokojnie możesz używać, przed dodaniem rozpuść ją w rosole po parzeniu mięsa na kaszankę, dobrze wymieszaj i dodaj do wszystkiego. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-180464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Października 2011 Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-180465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Lutego 2017 Przepraszam za pytanie ale czy jest w handlu dostepna suszona krew kacza.?Marzy mi sie czernina.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Przepraszam za pytanie ale czy jest w handlu dostepna suszona krew kacza.?Marzy mi sie czernina..Nie mam pojecia czy takowa suszona kacza krew jest dostepna.U mnie bynajmniej jest sklep z drobiem i kiedys kupowalem kaczkę no i pytam czy jest krew do kaczki , sprzedawczynie no pewnie że jest mrożona w kubełkach ( takie jak smietana ).Czernina zrobiona wg starodawnego przepisu z owocami , kluskami ziemniaczanymi , potem konsumpcja.Biore ten pusty pojemniczek co byla krew i czytam skladniki i okazuje sie ze to mrożona krew wieprzowa.Ot taka mała dygresja jak czernina moze byc z krwi wieprzowej i mało kto pozna jaka krew jest w składniku czerniny. Edytowane 16 Lutego 2017 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Lutego 2017 Andrzeju, to w pierwszej linii serdecznie prosze o przepis na starodawna czernine..???? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lutego 2017 Andrzeju, to w pierwszej linii serdecznie prosze o przepis na starodawna czernine..Przepis poszedl na pw.Z powodu ze mam znikomą ilosc postow nie wiedzialem czy przepis mozna zapodac w tym temacie o suszonej krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lutego 2017 Z powodu ze mam znikomą ilosc postow nie wiedzialem czy przepis mozna zapodac w tym temacie o suszonej krwi. Wrzuć przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lutego 2017 Ja tez chetnie skozystam z przepisu nigdy nie jadlam ..moze bym sie skusila zrobic ... Czy panowie maja corki na wydaniu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Ja tez chetnie skozystam z przepisu nigdy nie jadlam ..moze bym sie skusila zrobic ... Czy panowie maja corki na wydaniu? Poszlo na pw.[Dodano: 17 lut 2017 - 10:36] Czy panowie maja corki na wydaniu? Niestety ja juz nie mam "wydałem" ale wiem w czym rzecz kiedys funkcjonowal taki zabobon że jak sie podało "młodemu" tą zupę to powinien sie kapnąć o chodzi ze dostaje tzw kosza.Teraz chyba to nie funkcjonuje. Edytowane 17 Lutego 2017 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lutego 2017 funkcjonowal taki zabobon To był zwyczaj w dawnej Polsce - czarna polewka. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lutego 2017 Z powodu ze mam znikomą ilosc postow nie wiedzialem czy przepis mozna zapodac w tym temacie o suszonej krwi. Wrzuć przepis. Poszło na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Lutego 2017 Poszło na pw. Możesz przecież wstawić przepis np. tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/105-wyroby-garma%C5%BCeryjne/ napisz nowy temat i na pewno wielu skorzysta. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Lutego 2017 Poszło na pw. Możesz przecież wstawić przepis np. tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/105-wyroby-garma%C5%BCeryjne/ napisz nowy temat i na pewno wielu skorzysta. Własnie nie wiedziałem w tym gąszczu tematow gdzie to wstawic i wysylalem przepis na pw.Mój przepis nie jest chroniony prawem autorskiem wiec zaraz zapodam w tym wskazanym linku.Przepis moze nie jest napisany po mistrzowsku stylistycznie, ale chyba jest przejrzysty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lutego 2017 A do czego można porównać smak takiej zupy??,bo ta krew trochę mnie odstrasza... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) A do czego można porównać smak takiej zupy??,bo ta krew trochę mnie odstrasza...A tego nie wiem na pewno nie ma to nic wspólnego z grochówką ani do kapuśniakiem czy góralską kwaśnicą z kiszonej kapusty. Smak jest specyficzny jednych odraża a innych nie.Po prostu trzeba spróbować innej metody nie widzę. Edytowane 17 Lutego 2017 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Lutego 2017 Jak już piszesz ,ze ten smak jest specyficzny ,to chyba zdecydowanie wolę grochówkę ,czy kapuśniak ,a najlepiej rosołek ze swojskiej kurki [moze być z dodatkiem kaczki] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lutego 2017 A do czego można porównać smak takiej zupy?? Weź kaszankę i doprowadź do formy płynnej i oddziel kaszę , smak suszonych owoców możesz sobie wyobrazić . To tak po trochu będzie Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Za dzieciaka jadlem czernine i w smaku przypomina slodko/kwasna zupke z kaczym mieskiem. Podawana byla z makaronem i plywaly w niej rodzynki..Na powierzchni bylo widac oczka tluszczu a w konsystencji przypominala zupe pomidorowa z makaronem ale nie za bardzo gesta. Zebym ja zjadl, to ciotka specjalnie nie mowila ze zupa zaprawiona byla krwia bo pewno bym jej nie tknol.. W smaku niebo.. ???????? Edytowane 17 Lutego 2017 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Szkoda kaszanki rozbierać na części pierwsze ,a smak owoców w zupie -niekoniecznie...ale jeśli to miałoby być "niebo" to może warto poszukać jakiejś knajpki w której takową zupkę serwują-najwyzej się zmarnuje jeden talerz nie cały gar Edytowane 17 Lutego 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Szkoda kaszanki rozbierać na części pierwsze ,a smak owoców w zupie -niekoniecznie...ale jeśli to miałoby być "niebo" to może warto poszukać jakiejś knajpki w której takową zupkę serwują-najwyzej się zmarnuje jeden talerz nie cały gar Zapraszam bylem kilka razy przy powrocie z trasy do domu, tam tez podają czerninę w różnej konfiguracji ktorą próbowałem, knajpka dość renomowana http://kuchnia-domowa.com/index.php?m=m&id=137 talerz zupy od 8 zl do 15 zl w zaleznosci od konfiguracji. P.s Ciekawi mnie jak jest z slynną w PL zupą nazwaną potocznie FLAKI ? Czy tez jest taka zagwozdka spróbować czy nie spróbować ?Mnie sama nazwa odrzuca ale sam ją sporządzam od podstaw i wiem z czego jest i diametralnie zmieniam pogląd. Edytowane 17 Lutego 2017 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6170-suszona-krew/#findComment-541245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.