Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanko. Udało mi się dzisiaj zakupić karkówkę bardzo tanio i tak samo tanio łopatkę. Karkówki mam 13 kg i łopatki 18 kg i parę kilogramów ścinek z szynki i ok 4 kg tłustych ścinek z obróbki mięsa .. Jaką kiełbaskę możecie polecić aby wykorzystać ten właśnie zestaw surowców? :) jestem w trakcie krojenia więc proszę o szybkie podpowiedzi :) a pewno planuję krakowską suszoną .... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Z karkówki zrób chłopską a z reszty po klasyfikacji może Ci się uda żywiecką jak dokupisz trochę ścięgnistego czyli golonek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180925
Udostępnij na innych stronach

z łopatki krakowską

Jak na krakowską z samej łopatki to chyba trochę za mało Iwp.W żywieckiej potrzeba troche mniej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180929
Udostępnij na innych stronach

fakt, ja zawszę troszkę wołowinki dodaję

Nie przepadam za dodatkiem wołowiny w kiełbasie.Moim kubkom smakowym wydaje się ,że kiełbasa jest wtedy mniej soczysta. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180940
Udostępnij na innych stronach

Właśnie posegregowane, na krakowską odłożone, wołowinkę mam ;) będzie to moja 1wsza Krakowska sucha, mam nadzieję, że "wyjdzie".? Biała zrobiona, zaraz będę nadziewał :) a reszta rzeczywiście pójdzie chłopska i o :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180945
Udostępnij na innych stronach

Właśnie posegregowane, na krakowską odłożone, wołowinkę mam ;) będzie to moja 1wsza Krakowska sucha, mam nadzieję, że "wyjdzie".? Biała zrobiona, zaraz będę nadziewał :) a reszta rzeczywiście pójdzie chłopska i o :)

Dokumentuj nadziewanie krakowskiej, chcę się nauczyć :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180958
Udostępnij na innych stronach

Biotit, Normalna cena szynki, którą zazwyczaj kupuję to ok. 700 koron za kilogram, karkówka kosztuje ok 2xtyle,a ja kupiłem dzisiaj karkówkę właśnie w cenie szynki, więc okazyjnie, bo zawieruszyło się gdzieś moje zamówienie, więc take rozwiązanie znaleźliśmy. Łopatka to koszt ok 850 koron za kilogram. Okrawki z mięsa chudego(do 10% tłuszczu) koszt ok. 800 koron za kilogram. ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180966
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Podepnę się pod ten temat.

 

Wczoraj zrobiłem kiełbasę z polędwiczek wp i troszkę mortadeli o to jak wyszły:

 

 

Kiełbasa w jelitach wiankowych pycha tylko droga w wykonaniu :cry: ale co tam raz się żyje :grin:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-210810
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa w jelitach wiankowych pycha tylko droga w wykonaniu :cry: ale co tam raz się żyje :grin:

Na sam wygląd ślinka cieknie :thumbsup:

Podchodzi pod Lisiecką... prawda??

Wojtku a przepis na ten rarytas można prosić. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-210814
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że przepis mogę podać tylko jak się troszeczkę obrobię,a kiełbasa rzeczywiście pod lisiecką podchodzi.

Dodam jeszcze że do mortadeli nie dodawałem ani mąki ani mleka i wyszła bardzo bardzo dobra,Julia smażoną na patelni uwielbia :smile: :thumbsup:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-210815
Udostępnij na innych stronach

ładniutkie :) obie ... i ta proletariacka i ta burżuazyjna :grin:

 

mógłbyś oprócz przepisu wrzucić także kalkulację kosztów, byłoby fajne porównanie

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-210860
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

WITAM

Mam pytanko.. Dzisiaj obok łososia

 

powiesiłem kiełbaskę i w ferworze wiosennych działkowych porządków zapomniałem o niej i wyszło coś takiego..

wisiało około 10 godzin - kolor jak widać nabrało lecz konsystencja metkowa - alarm temperatury nastawiłem na 60 stopni i nie słyszałem aby się załączył. Co dalej z tym począć ? Parzyć, czy obsuszyć ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-214465
Udostępnij na innych stronach

Część obsusz a drugą sparz na drugi raz będziesz wiedział :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-214467
Udostępnij na innych stronach

Parzyć, czy obsuszyć ?

Ja radzę sparzyć.Możesz obsuszyć ,ale też będzie surowa tylko suszona.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-214472
Udostępnij na innych stronach

GAMI napisz jaki jest sklad tej kielbasy i jak zmielona?.Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-214478
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

panocki-tak ogólnie w temacie kiełbas

najpierw krótki zarys: produkował będę niewielkie ilości kiełbasy, dla siebie i rodziny, można powiedzieć od czasu do czasu

 

myślę o kiełbasach w stylu swojska wiejska czosnkowa i inne takie w ten desen

 

zamierzam reaktywować maszynkę elektryczną zelmer (wszystko tępe i najwyższa pora zrobić zakupy)

 

i teraz proszę o rady:

1) jakie średnice mielenia byłyby mi potrzebne -rozumiecie zakupy tzw niezbędne minimum (czy wystarczy jak zakupie sitko co mieli na 4 i 8 mm? czy jakieś inne rozmiary mielenia)

 

2) widziałem na alegro nożyki jednostronne, zwykłe i takie dwustronne też. czy jest sens w inwestowanie w nożyki dwustronne? (wiecie kierując sie myśleniem-ostre z obu stron, na dłużej wystarczy)

 

3) szarpak-inwestować w to cudo?

 

rozumiecie-nie chcę kasy wydawać niepotrzebnie na cos co mi będzie rdzewieć w szufladzie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-243434
Udostępnij na innych stronach

gens, powiedz szczerze, użyłeś funkcji szukaj ze słowem kluczowym zelmer lub diana?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-243439
Udostępnij na innych stronach

myślę o kiełbasach w stylu swojska wiejska czosnkowa i inne takie w ten desen

Wiejska kiełbasa to na ogół jest mielona na jednym sitku.Proponuję sitko 8 lub 10 i ew 2 do mielenia III.Szarpak bym sobie odpuścił. Nożyk jednostronny.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-243442
Udostępnij na innych stronach

Co do szarpaka to sam podejmij decyzję, kierując się potrzebą jakiego rodzaju chcesz mieć kawałki mięsa na przekroju.

Podstawowe pytanie na jakim sprzęcie będziesz rozdrabniał - w moim przypadku jest to Zelmer "5" i zakup szarpaka był konieczny.

rozdrobnienie na szarpaku Zelmer "5"

 

musisz sporo poczytać - jest tu sporo informacji, które pomogą ci podjąć decyzję.

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-243445
Udostępnij na innych stronach

no to sitka kupione-kupiłem 2,7, 4, 8, 10, 13 i 2 nożyki. szarpak narazie zignorowałem

 

i teraz pytanko: jaką kiełbaskę polecacie dla total total zieleniaka (rozumiecie taka co sie zawszę udaje)

 

na pierwszy raz tak ze 3 kilo kiełbaski chciałbym zrobić max.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-244852
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.