myth Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Października 2011 Witam. Mam pytanko. Udało mi się dzisiaj zakupić karkówkę bardzo tanio i tak samo tanio łopatkę. Karkówki mam 13 kg i łopatki 18 kg i parę kilogramów ścinek z szynki i ok 4 kg tłustych ścinek z obróbki mięsa .. Jaką kiełbaskę możecie polecić aby wykorzystać ten właśnie zestaw surowców? jestem w trakcie krojenia więc proszę o szybkie podpowiedzi a pewno planuję krakowską suszoną .... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Października 2011 myth, ja bym chłopską zrobił Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Października 2011 Z karkówki zrób chłopską a z reszty po klasyfikacji może Ci się uda żywiecką jak dokupisz trochę ścięgnistego czyli golonek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Października 2011 arkadiusz, dokładnie karkówka = chłopska i z łopatki krakowską :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Października 2011 z łopatki krakowską Jak na krakowską z samej łopatki to chyba trochę za mało Iwp.W żywieckiej potrzeba troche mniej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Października 2011 Jak na krakowską z samej łopatki to chyba trochę za mało Iwp. fakt, ja zawszę troszkę wołowinki dodaję :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Października 2011 fakt, ja zawszę troszkę wołowinki dodaję Nie przepadam za dodatkiem wołowiny w kiełbasie.Moim kubkom smakowym wydaje się ,że kiełbasa jest wtedy mniej soczysta. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 21 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Października 2011 Właśnie posegregowane, na krakowską odłożone, wołowinkę mam będzie to moja 1wsza Krakowska sucha, mam nadzieję, że "wyjdzie".? Biała zrobiona, zaraz będę nadziewał a reszta rzeczywiście pójdzie chłopska i o Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Października 2011 Napisz w jakich cenach kupowałeś mięcho? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Października 2011 Właśnie posegregowane, na krakowską odłożone, wołowinkę mam będzie to moja 1wsza Krakowska sucha, mam nadzieję, że "wyjdzie".? Biała zrobiona, zaraz będę nadziewał a reszta rzeczywiście pójdzie chłopska i o Dokumentuj nadziewanie krakowskiej, chcę się nauczyć :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 21 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Października 2011 Biotit, Normalna cena szynki, którą zazwyczaj kupuję to ok. 700 koron za kilogram, karkówka kosztuje ok 2xtyle,a ja kupiłem dzisiaj karkówkę właśnie w cenie szynki, więc okazyjnie, bo zawieruszyło się gdzieś moje zamówienie, więc take rozwiązanie znaleźliśmy. Łopatka to koszt ok 850 koron za kilogram. Okrawki z mięsa chudego(do 10% tłuszczu) koszt ok. 800 koron za kilogram. Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-180966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Podepnę się pod ten temat. Wczoraj zrobiłem kiełbasę z polędwiczek wp i troszkę mortadeli o to jak wyszły: Kiełbasa w jelitach wiankowych pycha tylko droga w wykonaniu ale co tam raz się żyje :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-210810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Kiełbasa w jelitach wiankowych pycha tylko droga w wykonaniu ale co tam raz się żyje :grin: Na sam wygląd ślinka cieknie :thumbsup: Podchodzi pod Lisiecką... prawda?? Wojtku a przepis na ten rarytas można prosić. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-210814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Oczywiście że przepis mogę podać tylko jak się troszeczkę obrobię,a kiełbasa rzeczywiście pod lisiecką podchodzi.Dodam jeszcze że do mortadeli nie dodawałem ani mąki ani mleka i wyszła bardzo bardzo dobra,Julia smażoną na patelni uwielbia :smile: :thumbsup: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-210815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 ładniutkie obie ... i ta proletariacka i ta burżuazyjna :grin: mógłbyś oprócz przepisu wrzucić także kalkulację kosztów, byłoby fajne porównanie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-210860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GAMI Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 WITAM Mam pytanko.. Dzisiaj obok łososia powiesiłem kiełbaskę i w ferworze wiosennych działkowych porządków zapomniałem o niej i wyszło coś takiego.. wisiało około 10 godzin - kolor jak widać nabrało lecz konsystencja metkowa - alarm temperatury nastawiłem na 60 stopni i nie słyszałem aby się załączył. Co dalej z tym począć ? Parzyć, czy obsuszyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-214465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Część obsusz a drugą sparz na drugi raz będziesz wiedział :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-214467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Parzyć, czy obsuszyć ? Ja radzę sparzyć.Możesz obsuszyć ,ale też będzie surowa tylko suszona. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-214472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 GAMI napisz jaki jest sklad tej kielbasy i jak zmielona?.Pozdra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-214478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GAMI Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Łopatka 3 kg Boczek 2,2 kgchude na 13 boczek na 6 + czosnek i pieprz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-214482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Października 2012 panocki-tak ogólnie w temacie kiełbasnajpierw krótki zarys: produkował będę niewielkie ilości kiełbasy, dla siebie i rodziny, można powiedzieć od czasu do czasu myślę o kiełbasach w stylu swojska wiejska czosnkowa i inne takie w ten desen zamierzam reaktywować maszynkę elektryczną zelmer (wszystko tępe i najwyższa pora zrobić zakupy) i teraz proszę o rady:1) jakie średnice mielenia byłyby mi potrzebne -rozumiecie zakupy tzw niezbędne minimum (czy wystarczy jak zakupie sitko co mieli na 4 i 8 mm? czy jakieś inne rozmiary mielenia) 2) widziałem na alegro nożyki jednostronne, zwykłe i takie dwustronne też. czy jest sens w inwestowanie w nożyki dwustronne? (wiecie kierując sie myśleniem-ostre z obu stron, na dłużej wystarczy) 3) szarpak-inwestować w to cudo? rozumiecie-nie chcę kasy wydawać niepotrzebnie na cos co mi będzie rdzewieć w szufladzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-243434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Października 2012 gens, powiedz szczerze, użyłeś funkcji szukaj ze słowem kluczowym zelmer lub diana? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-243439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Października 2012 myślę o kiełbasach w stylu swojska wiejska czosnkowa i inne takie w ten desen Wiejska kiełbasa to na ogół jest mielona na jednym sitku.Proponuję sitko 8 lub 10 i ew 2 do mielenia III.Szarpak bym sobie odpuścił. Nożyk jednostronny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-243442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Października 2012 Co do szarpaka to sam podejmij decyzję, kierując się potrzebą jakiego rodzaju chcesz mieć kawałki mięsa na przekroju. Podstawowe pytanie na jakim sprzęcie będziesz rozdrabniał - w moim przypadku jest to Zelmer "5" i zakup szarpaka był konieczny. rozdrobnienie na szarpaku Zelmer "5" musisz sporo poczytać - jest tu sporo informacji, które pomogą ci podjąć decyzję. Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-243445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Października 2012 no to sitka kupione-kupiłem 2,7, 4, 8, 10, 13 i 2 nożyki. szarpak narazie zignorowałem i teraz pytanko: jaką kiełbaskę polecacie dla total total zieleniaka (rozumiecie taka co sie zawszę udaje) na pierwszy raz tak ze 3 kilo kiełbaski chciałbym zrobić max. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/#findComment-244852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.