Skocz do zawartości

Wyroby Małgosi i Tomka - smakołyki z Wernyhory


Rekomendowane odpowiedzi

Jako początkujący wkręceni :-) tu będziemy się z Wami dzilić naszymi sukcesami.

 

Dziś jesteśmy dumni z naszej pierwszej kiełbasy, która - o dziwo - jest prawie trafiona w punkt naszego smaku.

 

Zatem na początek zeznaję przepis, przeliczony na 10kg mięsa:

 

szynka wieprzowa, klasa I - 6kg

boczek, klasa II - 4kg

lód - 1kg

 

Przyprawy:

sól warzona - 180g

czosnek świeży miażdżony - 60g

kolendra mielona - 5g

pieprz mielony - 24g

 

Najpierw mielimy boczek na sitku 4mm dodając lód kruszony, po zmieleniu dodajemy całość przypraw i kutrujemy. Ja wyrabiam ręcznie w wiadrze 10 minut. Potem dodajemy zmieloną szynkę (ja mieliłem na sitku 8mm, następnym razem spróbuję na 16mm).

 

Nadziewamy do jelit wieprzowych 28mm, osadzamy na kiju 2h.

 

Następnie kiełbaska idzie do nagrzanej wędzarni i jest dosuszana 30 minut w temperaturze 50C.

 

Potem wędzimy 90 minut w temperaturze 60C i dopiekamy 30 minut w temperaturze 85C.

 

Wyciągamy z wędzarni, wieszamy w chłodnym miejscu na 12h.

 

Następnego dnia dowędzamy 6h ciepłym dymem o temperaturze 30-35C przez 6h. W czasie drugiego wędzenia kiełbaska chudnie (ostateczna średnica około 20mm), skórka się marszczy i brązowieje.

 

Efekt jest taki:

 

 

A oto przekrój, jak widać skórka jest brązowa i pomarszczona, o to mi chodziło.

 

 

 

 

Kiełbasa jest mocno czosnkowa, takie było zamówienie Małgosi :-)

 

Następna wersja będzie z szynką mieloną na 16mm.

 

PS. Kiełbaska łamie się z charakterystycznym "pyk" ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 528
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

oto przekrój, jak widać skórka jest brązowa i pomarszczona

ho ho, apetycznie wygląda !!! Pożeram wzrokiem... :thumbsup: :clap: :clap: :clap: chociaż chyba dość chuda wyszła... :wink:

 

a to takie z tyłu z dziurkami to co to ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181075
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, to mini dynia albo mini korbolek jak u nas mówią :lol:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181078
Udostępnij na innych stronach

Nie źle.Jeszcze trochę trzeba popracować nad przekładaniem kijów i będzie dobrze. :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181079
Udostępnij na innych stronach

TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) ;)

A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181082
Udostępnij na innych stronach

TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) ;)

A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup:

Tak uczynię następnym razem, szarpakiem.

 

PS. Szkoda, że przez forum nie można teleportować, poczęstował bym Was :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181083
Udostępnij na innych stronach

Najpierw mielimy boczek na sitku 4mm dodając lód kruszony, po zmieleniu dodajemy całość przypraw i kutrujemy.

Proponuję siatkę 6 mm lub 8 mm. Tylko po co kutrujemy boczek .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181088
Udostępnij na innych stronach

Najpierw mielimy boczek na sitku 4mm dodając lód kruszony, po zmieleniu dodajemy całość przypraw i kutrujemy.

Proponuję siatkę 6 mm lub 8 mm. Tylko po co kutrujemy boczek .Pozdrawiam

Dziadku, świeżak jestem i testuję. Jeśli uważasz, że coś głupio robię, to pisz. Chętnie w następnym wypuście spróbuje inaczej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181092
Udostępnij na innych stronach

TeBe, :clap: pierwsze koty za płoty :)

Czekam aż zrobicie " swojską" czyli taką z okolic Rzeszowa - pytałeś o nią w innym wątku :) :clap:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181095
Udostępnij na innych stronach

TeBe, :clap: pierwsze koty za płoty :)

Czekam aż zrobicie " swojską" czyli taką z okolic Rzeszowa - pytałeś o nią w innym wątku :) :clap:

Boggi, bedę modyfikował ten przepis. Celem jest właśnie "swojska z Rzeszowa". Mam nadzieję, że kiedyś dojdę do celu :-) Baza jest dobra :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181098
Udostępnij na innych stronach

No to dałeś czadu TeBe ... moje gratulacje :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181099
Udostępnij na innych stronach

TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) ;)

A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup:

Oj kolego , jelita 28 jak chcesz to zmieścić ?

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181105
Udostępnij na innych stronach

TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) ;)

A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup:

Oj kolego , jelita 28 jak chcesz to zmieścić ?

jak dobrze popieści to się zmieści :grin:

 

a tak poważnie to trzeba się dobrze napracować przy mieszaniu ( ja zawsze robię to ręcznie w przypadku grubo rozdrobnionych) i nawet jak będzie 80% krojonej nożem to dasz radę napełnić jelito 26/28

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181106
Udostępnij na innych stronach

wujtom, chyba żarty sobie stroisz? :cool:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181110
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiliśmy kiełbasę lisiecką Szczepana wg przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1142-kielbasa-lisiecka-szczepana

 

Wyszła pyszna, chyba tylko zbyt luźno nabiłem.

 

 

W przekroju taka:

 

 

Trzeba będzie przystopować, bo miejsce w lodówce się skończyło :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181202
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiliśmy kiełbasę lisiecką Szczepana

brawo, no to TeBe, widze, że na Przyszłorocznym Zlocie nawet nie mam po co startować do konkursu na kiełbasę... :cool:

Wyszła pyszna, chyba tylko zbyt luźno nabiłem.

W przekroju taka:

:thumbsup: :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam serdecznie !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181253
Udostępnij na innych stronach

Oj, jeszcze dużo przed nami. Lisiecka za luźno nabita była, czosnkową nierówno uwędziłem :-(

Ale obiecuję intensywnie eksperymentować i może na wiosnę ośmielę się coś przywieźć na Zlot.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181418
Udostępnij na innych stronach

Dziś premiera borniakowej przystawki do zimnego wędzenia - zadymiają się dwa duże schaby.

Przepis jest eksperymentalny - 2 dni peklowania, 12h osuszania... i co dalej? Ile dni/godzin w zimnym dymie sugerujecie?

Ma wyjśc surowa miękka polędwica :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181451
Udostępnij na innych stronach

:grin: Jeśli CI kolor wędzonego mięsa się podoba to koniec wędzenia,tak wędzę kiełbasy,polędwice,szynki,boczki....Każdy ma inną wędzarnię,technikę wędzenia,trzeba próbować i nanosić korekty aż osiągniesz własny smak. :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181463
Udostępnij na innych stronach

:grin: Jeśli CI kolor wędzonego mięsa się podoba to koniec wędzenia,tak wędzę kiełbasy,polędwice,szynki,boczki....Każdy ma inną wędzarnię,technikę wędzenia,trzeba próbować i nanosić korekty aż osiągniesz własny smak. :grin: :thumbsup:

Tak jest :-)

 

Zatem jeden schab powędze zimnym do 21:00 i sparzę, a drugi podymię kilka dni na zimno. Bez eksperymentów nie będzie nowych przepisów, nie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181464
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.