GuRu Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Października 2011 Jako początkujący wkręceni :-) tu będziemy się z Wami dzilić naszymi sukcesami. Dziś jesteśmy dumni z naszej pierwszej kiełbasy, która - o dziwo - jest prawie trafiona w punkt naszego smaku. Zatem na początek zeznaję przepis, przeliczony na 10kg mięsa: szynka wieprzowa, klasa I - 6kg boczek, klasa II - 4kg lód - 1kg Przyprawy: sól warzona - 180g czosnek świeży miażdżony - 60g kolendra mielona - 5g pieprz mielony - 24g Najpierw mielimy boczek na sitku 4mm dodając lód kruszony, po zmieleniu dodajemy całość przypraw i kutrujemy. Ja wyrabiam ręcznie w wiadrze 10 minut. Potem dodajemy zmieloną szynkę (ja mieliłem na sitku 8mm, następnym razem spróbuję na 16mm). Nadziewamy do jelit wieprzowych 28mm, osadzamy na kiju 2h. Następnie kiełbaska idzie do nagrzanej wędzarni i jest dosuszana 30 minut w temperaturze 50C. Potem wędzimy 90 minut w temperaturze 60C i dopiekamy 30 minut w temperaturze 85C. Wyciągamy z wędzarni, wieszamy w chłodnym miejscu na 12h. Następnego dnia dowędzamy 6h ciepłym dymem o temperaturze 30-35C przez 6h. W czasie drugiego wędzenia kiełbaska chudnie (ostateczna średnica około 20mm), skórka się marszczy i brązowieje. Efekt jest taki: A oto przekrój, jak widać skórka jest brązowa i pomarszczona, o to mi chodziło. Kiełbasa jest mocno czosnkowa, takie było zamówienie Małgosi :-) Następna wersja będzie z szynką mieloną na 16mm. PS. Kiełbaska łamie się z charakterystycznym "pyk" ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Października 2011 TeBe, ładna ładna i o ten pyk właśnie chodzi Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Października 2011 oto przekrój, jak widać skórka jest brązowa i pomarszczonaho ho, apetycznie wygląda !!! Pożeram wzrokiem... :thumbsup: :clap: :clap: :clap: chociaż chyba dość chuda wyszła... :wink: a to takie z tyłu z dziurkami to co to ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Października 2011 pokemon15, to mini dynia albo mini korbolek jak u nas mówią :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Października 2011 Nie źle.Jeszcze trochę trzeba popracować nad przekładaniem kijów i będzie dobrze. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Października 2011 TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Października 2011 TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup: Tak uczynię następnym razem, szarpakiem. PS. Szkoda, że przez forum nie można teleportować, poczęstował bym Was :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Października 2011 Najpierw mielimy boczek na sitku 4mm dodając lód kruszony, po zmieleniu dodajemy całość przypraw i kutrujemy.Proponuję siatkę 6 mm lub 8 mm. Tylko po co kutrujemy boczek .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Października 2011 Najpierw mielimy boczek na sitku 4mm dodając lód kruszony, po zmieleniu dodajemy całość przypraw i kutrujemy.Proponuję siatkę 6 mm lub 8 mm. Tylko po co kutrujemy boczek .Pozdrawiam Dziadku, świeżak jestem i testuję. Jeśli uważasz, że coś głupio robię, to pisz. Chętnie w następnym wypuście spróbuje inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Października 2011 TeBe, :clap: pierwsze koty za płoty Czekam aż zrobicie " swojską" czyli taką z okolic Rzeszowa - pytałeś o nią w innym wątku :clap: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Października 2011 No, no jak na pierwszy raz, to wygląda super. I jeszcze ta ilość czosnku w kiełbasie - mój smak. :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Października 2011 TeBe, :clap: pierwsze koty za płoty Czekam aż zrobicie " swojską" czyli taką z okolic Rzeszowa - pytałeś o nią w innym wątku :clap: Boggi, bedę modyfikował ten przepis. Celem jest właśnie "swojska z Rzeszowa". Mam nadzieję, że kiedyś dojdę do celu :-) Baza jest dobra :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Października 2011 No to dałeś czadu TeBe ... moje gratulacje :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Października 2011 TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup:Oj kolego , jelita 28 jak chcesz to zmieścić ? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Października 2011 TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup:Oj kolego , jelita 28 jak chcesz to zmieścić ? jak dobrze popieści to się zmieści :grin: a tak poważnie to trzeba się dobrze napracować przy mieszaniu ( ja zawsze robię to ręcznie w przypadku grubo rozdrobnionych) i nawet jak będzie 80% krojonej nożem to dasz radę napełnić jelito 26/28 Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Października 2011 wujtom, chyba żarty sobie stroisz? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 23 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Października 2011 Dziś zrobiliśmy kiełbasę lisiecką Szczepana wg przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1142-kielbasa-lisiecka-szczepana Wyszła pyszna, chyba tylko zbyt luźno nabiłem. W przekroju taka: Trzeba będzie przystopować, bo miejsce w lodówce się skończyło :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Października 2011 :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Października 2011 Dziś zrobiliśmy kiełbasę lisiecką Szczepanabrawo, no to TeBe, widze, że na Przyszłorocznym Zlocie nawet nie mam po co startować do konkursu na kiełbasę... Wyszła pyszna, chyba tylko zbyt luźno nabiłem.W przekroju taka: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam serdecznie !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Października 2011 Oj, jeszcze dużo przed nami. Lisiecka za luźno nabita była, czosnkową nierówno uwędziłem :-( Ale obiecuję intensywnie eksperymentować i może na wiosnę ośmielę się coś przywieźć na Zlot. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Października 2011 Dziś premiera borniakowej przystawki do zimnego wędzenia - zadymiają się dwa duże schaby. Przepis jest eksperymentalny - 2 dni peklowania, 12h osuszania... i co dalej? Ile dni/godzin w zimnym dymie sugerujecie?Ma wyjśc surowa miękka polędwica :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Października 2011 :grin: Trzeba patrzeć na kolor :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Października 2011 :grin: Jeśli CI kolor wędzonego mięsa się podoba to koniec wędzenia,tak wędzę kiełbasy,polędwice,szynki,boczki....Każdy ma inną wędzarnię,technikę wędzenia,trzeba próbować i nanosić korekty aż osiągniesz własny smak. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Października 2011 :grin: Jeśli CI kolor wędzonego mięsa się podoba to koniec wędzenia,tak wędzę kiełbasy,polędwice,szynki,boczki....Każdy ma inną wędzarnię,technikę wędzenia,trzeba próbować i nanosić korekty aż osiągniesz własny smak. :grin: :thumbsup: Tak jest :-) Zatem jeden schab powędze zimnym do 21:00 i sparzę, a drugi podymię kilka dni na zimno. Bez eksperymentów nie będzie nowych przepisów, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Października 2011 :grin: po to wędzisz zimnym dymem tyle godzin i potem sparzyć :!: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/#findComment-181465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.