Skocz do zawartości

Wyroby Małgosi i Tomka - smakołyki z Wernyhory


Rekomendowane odpowiedzi

oj moje oczy..... niby nie takie stare a już nie dowidzą :blush:

- ani polędwiczki nie widzę ani niczego zielonego na polędwicy :rolleyes:

 

 

wilgoci w powietrzu dużo a to sprzyja grzybom.... :mellow:

a ten nalot to zapewne biała pleśń - jak wiesz w niektórych przypadkach pożądana :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183118
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 528
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No własnie nie wiem :-)

nigdy nie widziałeś np. salami w "białej skórce"? :cool:

 

a... teraz dotarło że trzymałeś w lodówce.... :rolleyes: - jak nic złapało od czegoś innego...

trzymasz czasem sery pleśniowe?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183132
Udostępnij na innych stronach

To co mam z tym zrobić? Sparzyć we wrzątku kilka sekund, oskrobać i osuszyć?

I na przyszłośc... Jak prawidłowo przechowywać wędzonki, żeby coś takiego się nie zdarzało?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183133
Udostępnij na innych stronach

Nie parz..przetrzyj gazą zmoczoną olejem/oliwą .Powinno być dobrze.

 

przeczytaj posty w tym temacie:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7599&highlight=ple%B6%F1

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183136
Udostępnij na innych stronach

Nie parz..przetrzyj gazą zmoczoną olejem/oliwą .Powinno być dobrze.

 

przeczytaj posty w tym temacie:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7599&highlight=ple%B6%F1

Uff... Dziękuję za poradę...

Ale nasuwa mi się dodatkowe pytanie - jak temu zapobiegać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183138
Udostępnij na innych stronach

Myć lodówkę :wink: :grin: (żarcik taki)

..a sery dojrzewające trzymać szczelnie zamknięte :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183139
Udostępnij na innych stronach

jak temu zapobiegać?

zjadać a nie trzymać :grin:

 

lodówki niestety nie są najlepsze do długiego przechowywania wędzonek (chyba że w zamrażarce :lol: ) - zawsze coś się do domu przywlecze na produktach :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183140
Udostępnij na innych stronach

Myć lodówkę :wink: :grin: (żarcik taki)

..a sery dojrzewające trzymać szczelnie zamknięte :lol:

Tak uczynię. Zrobię totalną dezynfekcję lodówki piwnicznej przed następnym wędzeniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183142
Udostępnij na innych stronach

jak temu zapobiegać?

To zależy od tego, jaką masz lodówkę.

Te, które się same odszraniają, posiadają wentylator osuszajacy i w nich produkty raczej wysychają. W lodowkach bez tego systemu woda może się lać po tylnej ścianie i pleśni nie unikniesz.

W lodówce domowej, do przechowywania produktów ogólnego przeznaczenia, sterylność uzyskasz na "pięć minut".

Osobiście wędliny trzymam w papierowych torebkach ale i tak pilnuję, żeby je odwracać i nie przywalać innymi produktami.

Dłuższe przechowywanie, to tak, jak napisał Abratek - w zamrażarce.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183157
Udostępnij na innych stronach

:grin: do takiego przetrzymywania w lodówce trzeba obcinać sznurki,one trzymają wilgoć i najczęściej od nich zaczyna się pleśń :grin: do lodówki trzeba wkładać w miarę suche wędliny,które wcześniej muszą powisieć :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183188
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiliśmy 4kg kiełbasy czosnkowej wg przepisu z pierwszej strony tego wątku. Wyszła bardzo smaczna, choć mały Borniak stojący w temperaturze 12C miał problem z osięgnięciem 85C przy 4kg wsadu.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183559
Udostępnij na innych stronach

Przykro to pisać ,ale niestety nie słuchasz dobrych rad.Kiełbasa jest spalona jakby wędzona smołą,ale wszystko przed Tobą.Napisałeś na SB ,że wędzisz na zimno.Mnie to wygląda na bardzo gorąco aż za gorąco coś w rodzaju "Wczesny Zbój Madej".No cóż każdy ma Swoje smaki i jesli Wam smakuje to dobrze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183578
Udostępnij na innych stronach

Przykro to pisać ,ale niestety nie słuchasz dobrych rad.Kiełbasa jest spalona jakby wędzona smołą,ale wszystko przed Tobą.Napisałeś na SB ,że wędzisz na zimno.Mnie to wygląda na bardzo gorąco aż za gorąco coś w rodzaju "Wczesny Zbój Madej".No cóż każdy ma Swoje smaki i jesli Wam smakuje to dobrze.

Zdjęcie wyszło w dziwnych kolorach. W rzeczywistości jest ciemnoczerwona. Wędziłem 90 minut w 50C po uprzednim osuszaniu, potem pieczona 30 minut w 80C. Po 12h jeszcze raz wędzona 6h letnim dymem 35C. "Wczesnego Zbója" widziałem :-) i na pewno nie osiągnąłem tego poziomu usmolenia :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183583
Udostępnij na innych stronach

Drugie wędzenie zupełnie nie było jej potrzebne. Jeśli, mimo przekładania kijów, kiełbasa jest częściowo niedowędzona, to wina ruchu powietrza (dymu) w komorze. Być może z którejś strony wchodzi tzw. "lewe" powietrze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183588
Udostępnij na innych stronach

Drugie wędzenie zupełnie nie było jej potrzebne. Jeśli, mimo przekładania kijów, kiełbasa jest częściowo niedowędzona, to wina ruchu powietrza (dymu) w komorze. Być może z którejś strony wchodzi tzw. "lewe" powietrze.

Maxell, drugie wędzenie to nasz autorski pomysł. Przepis bazuje na głogowskiej, która nam z oryginalnego przepisu średnio smakowała. Więc w porywie rozpaczy dowędziliśmy na drugi dzień zimnym dymem i osiągnęliśmy smak, który nam podszedł. Wiem, że drugie wędzenie to coś dziwnego, ale skoro nam smakuje, to trudno, tak będziemy ją robic :-)

 

A kiełbasa nie jest niedowędzona, tylko chyba z niektórych stron niedopieczona. Nie ma to wpływu na smak, tylko na wygląd skórki. Miejscami jest gładka i niepomarszczona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183592
Udostępnij na innych stronach

Wyszła bardzo smaczna, choć mały Borniak stojący w temperaturze 12C miał problem z osięgnięciem 85C przy 4kg wsadu.

Pod czas dzisiejszego wędzenia na balkonie w temp 10 stopni i silnym wietrze udało mi się osiągnąć prawie ponad 90C ale jak Ci kiedyś wspomniałam, czasami wyciągam tę blachę nad grzałką bo inaczej nie da rady.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183593
Udostępnij na innych stronach

"Wczesnego Zbója" widziałem i na pewno nie osiągnąłem tego poziomu usmolenia

Niewiele brakuje ,ale masz Swoje teorie i trudno z nimi dyskutować :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183597
Udostępnij na innych stronach

"Wczesnego Zbója" widziałem i na pewno nie osiągnąłem tego poziomu usmolenia

Niewiele brakuje ,ale masz Swoje teorie i trudno z nimi dyskutować :grin:

Arkadiusz, to może ja Ci wyśle kawałek przez umyślnego i ocenisz? Bo może rzeczywiście przasadziłem z usmoleniem....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183601
Udostępnij na innych stronach

Bo może rzeczywiście przasadziłem z usmoleniem....

Nie dziękuję.Wystarczy mi to co widzę a wiem jak smakuje bo zanim trafiłem na tą stronę i zacząłem sie uczyć to wszystkie moje kiełbasy tak wyglądały. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183607
Udostępnij na innych stronach

TeBe, ja tylko napisałem swoje uwagi. Jeśli Wam smakuje, TO JEST NAJWAŻNIEJSZE. Nad wyglądem popracujecie, a smaku własnoręcznie wykonanych kiełbasek nikt Wam nie odbierze.

Trzymajcie tak dalej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183610
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiliśmy 4kg kiełbasy czosnkowej wg przepisu z pierwszej strony tego wątku.

jak dla mnie ... wyborna... :clap: :clap: :clap: :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183616
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.