abratek Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Listopada 2011 oj moje oczy..... niby nie takie stare a już nie dowidzą :blush: - ani polędwiczki nie widzę ani niczego zielonego na polędwicy :rolleyes: wilgoci w powietrzu dużo a to sprzyja grzybom.... :mellow: a ten nalot to zapewne biała pleśń - jak wiesz w niektórych przypadkach pożądana Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 3 Listopada 2011 a ten nalot to zapewne biała pleśń - jak wiesz w niektórych przypadkach pożądana No własnie nie wiem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Listopada 2011 No własnie nie wiem :-)nigdy nie widziałeś np. salami w "białej skórce"? a... teraz dotarło że trzymałeś w lodówce.... :rolleyes: - jak nic złapało od czegoś innego... trzymasz czasem sery pleśniowe? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Listopada 2011 To co mam z tym zrobić? Sparzyć we wrzątku kilka sekund, oskrobać i osuszyć?I na przyszłośc... Jak prawidłowo przechowywać wędzonki, żeby coś takiego się nie zdarzało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Listopada 2011 Nie parz..przetrzyj gazą zmoczoną olejem/oliwą .Powinno być dobrze. przeczytaj posty w tym temacie:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7599&highlight=ple%B6%F1 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 3 Listopada 2011 Nie parz..przetrzyj gazą zmoczoną olejem/oliwą .Powinno być dobrze. przeczytaj posty w tym temacie: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7599&highlight=ple%B6%F1 Uff... Dziękuję za poradę... Ale nasuwa mi się dodatkowe pytanie - jak temu zapobiegać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 3 Listopada 2011 Myć lodówkę :wink: :grin: (żarcik taki)..a sery dojrzewające trzymać szczelnie zamknięte :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 3 Listopada 2011 jak temu zapobiegać?zjadać a nie trzymać :grin: lodówki niestety nie są najlepsze do długiego przechowywania wędzonek (chyba że w zamrażarce :lol: ) - zawsze coś się do domu przywlecze na produktach :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Listopada 2011 Myć lodówkę :wink: :grin: (żarcik taki) ..a sery dojrzewające trzymać szczelnie zamknięte :lol: Tak uczynię. Zrobię totalną dezynfekcję lodówki piwnicznej przed następnym wędzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 4 Listopada 2011 jak temu zapobiegać?To zależy od tego, jaką masz lodówkę. Te, które się same odszraniają, posiadają wentylator osuszajacy i w nich produkty raczej wysychają. W lodowkach bez tego systemu woda może się lać po tylnej ścianie i pleśni nie unikniesz. W lodówce domowej, do przechowywania produktów ogólnego przeznaczenia, sterylność uzyskasz na "pięć minut". Osobiście wędliny trzymam w papierowych torebkach ale i tak pilnuję, żeby je odwracać i nie przywalać innymi produktami. Dłuższe przechowywanie, to tak, jak napisał Abratek - w zamrażarce. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 4 Listopada 2011 :grin: do takiego przetrzymywania w lodówce trzeba obcinać sznurki,one trzymają wilgoć i najczęściej od nich zaczyna się pleśń :grin: do lodówki trzeba wkładać w miarę suche wędliny,które wcześniej muszą powisieć :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 5 Listopada 2011 Miałem dziś odpoczywać, ale poczytałem sobie forum i naszło mnie na kiełbasę czosnkową :-) Zatem do roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 6 Listopada 2011 Dziś zrobiliśmy 4kg kiełbasy czosnkowej wg przepisu z pierwszej strony tego wątku. Wyszła bardzo smaczna, choć mały Borniak stojący w temperaturze 12C miał problem z osięgnięciem 85C przy 4kg wsadu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 6 Listopada 2011 Przykro to pisać ,ale niestety nie słuchasz dobrych rad.Kiełbasa jest spalona jakby wędzona smołą,ale wszystko przed Tobą.Napisałeś na SB ,że wędzisz na zimno.Mnie to wygląda na bardzo gorąco aż za gorąco coś w rodzaju "Wczesny Zbój Madej".No cóż każdy ma Swoje smaki i jesli Wam smakuje to dobrze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 6 Listopada 2011 Przykro to pisać ,ale niestety nie słuchasz dobrych rad.Kiełbasa jest spalona jakby wędzona smołą,ale wszystko przed Tobą.Napisałeś na SB ,że wędzisz na zimno.Mnie to wygląda na bardzo gorąco aż za gorąco coś w rodzaju "Wczesny Zbój Madej".No cóż każdy ma Swoje smaki i jesli Wam smakuje to dobrze. Zdjęcie wyszło w dziwnych kolorach. W rzeczywistości jest ciemnoczerwona. Wędziłem 90 minut w 50C po uprzednim osuszaniu, potem pieczona 30 minut w 80C. Po 12h jeszcze raz wędzona 6h letnim dymem 35C. "Wczesnego Zbója" widziałem :-) i na pewno nie osiągnąłem tego poziomu usmolenia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 6 Listopada 2011 Drugie wędzenie zupełnie nie było jej potrzebne. Jeśli, mimo przekładania kijów, kiełbasa jest częściowo niedowędzona, to wina ruchu powietrza (dymu) w komorze. Być może z którejś strony wchodzi tzw. "lewe" powietrze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 6 Listopada 2011 Drugie wędzenie zupełnie nie było jej potrzebne. Jeśli, mimo przekładania kijów, kiełbasa jest częściowo niedowędzona, to wina ruchu powietrza (dymu) w komorze. Być może z którejś strony wchodzi tzw. "lewe" powietrze. Maxell, drugie wędzenie to nasz autorski pomysł. Przepis bazuje na głogowskiej, która nam z oryginalnego przepisu średnio smakowała. Więc w porywie rozpaczy dowędziliśmy na drugi dzień zimnym dymem i osiągnęliśmy smak, który nam podszedł. Wiem, że drugie wędzenie to coś dziwnego, ale skoro nam smakuje, to trudno, tak będziemy ją robic :-) A kiełbasa nie jest niedowędzona, tylko chyba z niektórych stron niedopieczona. Nie ma to wpływu na smak, tylko na wygląd skórki. Miejscami jest gładka i niepomarszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 6 Listopada 2011 Wyszła bardzo smaczna, choć mały Borniak stojący w temperaturze 12C miał problem z osięgnięciem 85C przy 4kg wsadu. Pod czas dzisiejszego wędzenia na balkonie w temp 10 stopni i silnym wietrze udało mi się osiągnąć prawie ponad 90C ale jak Ci kiedyś wspomniałam, czasami wyciągam tę blachę nad grzałką bo inaczej nie da rady. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 6 Listopada 2011 "Wczesnego Zbója" widziałem i na pewno nie osiągnąłem tego poziomu usmolenia Niewiele brakuje ,ale masz Swoje teorie i trudno z nimi dyskutować :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 6 Listopada 2011 "Wczesnego Zbója" widziałem i na pewno nie osiągnąłem tego poziomu usmolenia Niewiele brakuje ,ale masz Swoje teorie i trudno z nimi dyskutować :grin: Arkadiusz, to może ja Ci wyśle kawałek przez umyślnego i ocenisz? Bo może rzeczywiście przasadziłem z usmoleniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 6 Listopada 2011 Bo może rzeczywiście przasadziłem z usmoleniem.... Nie dziękuję.Wystarczy mi to co widzę a wiem jak smakuje bo zanim trafiłem na tą stronę i zacząłem sie uczyć to wszystkie moje kiełbasy tak wyglądały. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 6 Listopada 2011 TeBe, ja tylko napisałem swoje uwagi. Jeśli Wam smakuje, TO JEST NAJWAŻNIEJSZE. Nad wyglądem popracujecie, a smaku własnoręcznie wykonanych kiełbasek nikt Wam nie odbierze.Trzymajcie tak dalej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 6 Listopada 2011 No dobrze... wiem, że coś mi z wyglądem nie wyszło ;-) Obiecuję poprawę. Następne podejście po 11 listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 6 Listopada 2011 Dziś zrobiliśmy 4kg kiełbasy czosnkowej wg przepisu z pierwszej strony tego wątku.jak dla mnie ... wyborna... :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 6 Listopada 2011 Tu kolor bardziej zbliżony do rzeczywistego, jutro zrobię zdjęcia przy naturalnym oświetleniu: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/4/#findComment-183623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.