pinio1 Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Listopada 2011 Witajcie !Jestem początkującym zadymiarzem i mam już za sobą wędzone pstrągi teraz czas podnieść poprzeczkę i zrobić szyneczkę tym bardziej ze zbliżają się Święta.Poprosze Was o jakiś smaczny i w miarę prosty przepis i instrukcję która umożliwiłaby mi nie schrzanienie tego przepisu.Dziękuję i gorąco pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Listopada 2011 :grin: prosty :grin: tabela Dziadka :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Listopada 2011 proponuję http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/389-szynka-wedzona lub peklowanie wg. tabeli Dziadka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio1 Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Listopada 2011 Proponujecie nastrzykiwanie czy raczej peklowanie mokre lub suche? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Listopada 2011 :grin:zawsze robię część mięsa na sucho i mokro,nastrzykuję :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Listopada 2011 pinio1, wysil się lekko i zaszyj się w kąt i wczytaj się co i jak... Nie chcę się wymądrzać bo za cienki tu jestem ale więcej się dowiesz jak się oczytasz niż dowiesz się z postów, ja się tak nauczyłem. Na początku trochę błędów, potem się podpytałem i teraz wychodzi miodek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Listopada 2011 pinio1, na początek zrób sobie szynkę, "kulkę", peklowaną na mokro z nastrzykiem, możesz dodać zioła do zalewy peklującej jeżeli lubisz ale to rzecz gustu. Tabela peklowania na mokro będzie pomocna, chociaż osobiście preferuję mniej słone. Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio1 Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Listopada 2011 szynka "kulka" ? możesz ciut objaśnić. Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Listopada 2011 szynka "kulka" ? możesz ciut objaśnić.Jest to mięsień czterogłowy udźca.Sprzedawcy wiedzą, co to jest "kulka" z szynki, natomiast na "mięsień czterogłowy" zareagują okrągłymi oczami, czasami wołaniem majstra z zaplecza :grin: [ Dodano: Wto 01 Lis, 2011 21:13 ]Polecam artykuł z Akademii Dziadka:http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1158-czesc-iv-podzial-miesni-szynki-na-wedzonki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Listopada 2011 Cielak - goleń tylna, udziec wieprz- szynkaBaranina - udziec wołowina -udziec (a raczej) ligawa zrazowa, zewnętrzna i wewnętrzna ( albo dolna górna) krzyżowa skrzydłoptaki noga lub ćwiartka ( zależy jak cięte) Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Listopada 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/Ligawa_(wo%C5%82owina) http://pl.wikipedia.org/wiki/Ligawa Jak to właściwie jest? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Listopada 2011 W mojej okolicy ligawę nazywają polędwicą żydowską niżej mała ściąga Olszewski-Adam-Technologia-przetworstwa-misa udziec http://img577.imageshack.us/img577/3481/tusza.png Uploaded with ImageShack.us 1. Szyja – mięso z dużą zawartością tłuszczu. Do przygotowania wywarów i do potraw z mięso mielonego. 2. Karkówka – dolna cześć nazywa się podgardłem. Do gotowania wywarów, a w małych kawałkach nadaje się do gulaszu i potrawek. 3. Łopatka – świetna na zrazy, steki. Można z niej również przyrządzać potrawy mielone. 4. Szponder – zawiera dużo tłuszczu i włókien. Polecamy przede wszystkim do gotowania rososłu i wywarów. Można z niego również przyrządzać potrawy mielone. 5. Mostek – na rosół oraz do potraw duszonych i mielonych. 6. Łata – na rosół oraz do potraw duszonych i mielonych. 7. Rozbratel – jeden z lepszych kawałków wołu. Jest kruche i soczyste. Doskonale nadaje się na pyszne steki oraz pieczone mięso. 8. Antrykot – jakością nie ustępuje rozbratelowi, jest kruchy i soczysty. Doskonale nadaje się na pyszne steki oraz pieczone mięso. 9. Rostbef – bardzo dobry, a może nawet najlepszy kawałek tuszy. Zwarty, soczysty i jednocześnie delikatny. Doskonały do smażenia (steki) i pieczenia. A. Polędwica – najlepszy kawałek wołowiny. Na pieczeń lub na steki 10. Rumsztyk – mięso doskonałej jakości – soczyste, kruche i lekko tłuste. Nadaje się na sztukę mięsa, do pieczenia (warto je wcześniej zapeklować, by było bardziej delikatne i aromatyczne) i smażenia. 11. Udziec – górna część udźca – soczysta i krucha najlepiej sprawdza się jako potrawa pieczona lub smażona. Wewnętrzna część zaś górnej części – czyli zrazówka – nadaje się do pieczenia i na zrazy. Dolna część jest wykorzystywana w daniach gotowanych i duszonych. B. Ligawa – zwarte mięso z udźca. Na zrazy i na steki. 12. Goleń przednia – do gotowania wywarów. 13. Goleń tylna – do gotowania wywarów. 14. Ogon – do przygotowywania wywarów na zupyhttp://imageshack.us/photo/my-images/155/tusza.png/ Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Eden Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Listopada 2011 pinio1, wysil się lekko i zaszyj się w kąt i wczytaj się co i jak... Nie chcę się wymądrzać bo za cienki tu jestem ale więcej się dowiesz jak się oczytasz niż dowiesz się z postów, ja się tak nauczyłem. Na początku trochę błędów, potem się podpytałem i teraz wychodzi miodek. Masz rację ale i tak w głowie mętlik.Dziś moje pierwsze wędzenie,ale skąd one o tym wiedzą :grin: :thumbsup: :rolleyes: :thumbsup: Cytuj Andreas Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-182947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Listopada 2011 Dziś moje pierwsze wędzeniepowodzenia !!! skąd one o tym wiedzączekają na degustację.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6224-pierwsza-szynka/#findComment-183247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.