Wędliny Domowe
Drukuj

1. Szynka wieprzowa – 5,0 kg
2. Sól – 0,250 kg
3. Saletra – 0,015 kg
4. Pieprz – 0,01 kg
5. Cukier – ok. ½ szklanki
6. Liść laurowy – 8 szt
7. Majeranek – 0,004 kg
8. Ziele angielskie – 0,007 kg
9. Goździki – 6 szt.

Zagotować 3 l wody z solą, cukrem, saletrą i przyprawami; wystudzić.
Za pomocą strzykawki wprowadzić solankę (ok. 0,250 l) do głębszych warstw szynki, zwłaszcza w okolice kości (25-30 nakłuć).
Szynkę ułożyć w naczyniu (najlepiej kamiennym), zalać solanką, przykryć talerzykiem, obciążyć i zostawić na 3 tygodnie. Przewracać ją co 2 dni.
Wyjąć, osznurować, suszyć 2-3 dni w przewiewnym, chłodnym miejscu.
Wędzić 28-35 dni zimnym dymem.
Produkt trwały.

Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież