kowalDG Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Listopada 2011 Witam wszystkich jestem początkowym forumowiczem i zadymiaczem, nigdy nie miałem z wędzeniem nic do czynienia ( z wyjątkiem kilku ryb, które wychodziły bardziej jak gotowane)i chciałbym rozpocząć to super przygodę.Proszę o radę jaka w miarę tanią wędzarnie można zakupić, na allegro znalazłem, kosztuje 139 zł i wygląda tak czy coś takiego ma w ogóle sens?Proszę o wasze opinie. Cytuj kowalDG Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Listopada 2011 Poprawiłem link, gdyż sie nie otwierał. To co proponujesz, to grill. Jesli chodzi o wedzenie, to nawet o tym "urzadzeniu" :lol: nie myśl. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Listopada 2011 Witamy.Link jaki podales niestety nie dziala wiec nie wiem co miales na mysli.Ale tak ogolnie to wejdz na glowna strone i tam znajdziesz wiele informacji.Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalDG Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Listopada 2011 a coś takiego???? http://allegro.pl/z39-grill-wedzarnia-smoker-barbecue-xl-wedzarka-i1895613359.html Cytuj kowalDG Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2011 a coś takiego???? http://allegro.pl/z39-grill-wedzarnia-smoker-barbecue-xl-wedzarka-i1895613359.html http://allegro.pl/z39-grill-wedzarnia-smoker-barbecue-xl-wedzarka-i1895613359.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Listopada 2011 To są zabawki nie nadające się absolutnie do wędzenia. Popatrz np. na to http://allegro.pl/profesjonalna-wedzarnia-borniak-z-generatorem-dymu-i1919675326.html Na stronie głównej www.wedlinydomowe.pl znajdziesz linki graficzne (prawy dolny róg) do stron producentów wedzarenek. Warto także poszukać tam tematu budowa wedzarni i pooglądać cudeńka jakie stworzyli nasi zadymiacze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalDG Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Listopada 2011 No właśnie oglądałem i widziałem nawet wędzarnie zrobione z grilla lub beczki. Cytuj kowalDG Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Listopada 2011 To są zabawki nie nadające się absolutnie do wędzenia. To są przede wszystkim grile , po montażu dymogeneratora , lub opalaniu grubym drewnem ( mniejsza temperatura wewnątrz) możesz spokojnie tego urządzenia używać jako małej wędzarni . Sam mam podobną zrobioną z 200l beczki , spokojnie możesz tym uwędzić niewielkie ilości , ja używam tego ustrojstwa do grilowania i do pieczenia mięsa oraz warzyw a przy okazji potrawy nabierają aromatu dymu. Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalDG Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Listopada 2011 Chce używać jej tylko na własne domowe potrzeby, wędzić niewielki ilości.Na działce mam jeszcze grill, taki zwykły złożony z elementów betonowych, na dole jest miejsce na drewno a wyżej ruszt, czy on mógłby posłużyć jako wędzarnia jeśli paliłbym na dole, górna partie ta z rusztem zasłonił jakąś blachą, a wędzonki powiesił na samej górze w kominie.Grill jest podobny do tego http://allegro.pl/kominek-grill-ogrodowy-k1-farba-gratis-wyprzedaz-i1901929296.html Cytuj kowalDG Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Listopada 2011 O jakim my wedzeniu mówimy??? Beczka oczywiście, najlepiej wg wskazówek Kolegów z forum, których tutaj nie szczędzili. Jesli jeszcze o tym nie wiesz, to Ci podpowiem, że po uwedzeniu 1 - 2 kg kiełbaski, przed świetami przyjdzie pora na wędzonki, a wtedy klops. Od razu kup sobie lub zrób wędzarnie na co najmniej 5 - 10 kg wyrobów, która bedzie słuzyła tylko do wędzenia. Może to być tradycyjna beczka, lub (przy braku funduszy) któraś z wędzarni prowizorycznych przedstawianych przez Dziadka w temacie Wędzarnie wiejskie.Mam zreszta nadzieję, że tutaj wypowiedzą się Koledzy: Andyandy i Dziadek.PS.Na razie daruj sobie dymogeneratory (na to bedziesz miał czas później). Zrób wedzarnię wg forumowych zaleceń i naucz się ją obsługiwać. Sukces murowany.Może coś takiego? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/506-szczegolowy-przebieg-budowy-wedzarni-mirkab Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Listopada 2011 kowalDG, Na początek możesz zrobić taką prowizorkę która nawet parę lat dobrze posłuży i na pewno poznasz tajniki dobrego wędzenia. Nie przerabiaj żadnych grilli nie utrudniaj sobie życia. Na początek beczka lub skrzynia z drewna czy szafka metalowa. Wszystko co możesz postawić i wykorzystać jako komorę do wędzenia. Zrób wędzarnię wg rysunku.... Sprawdzone i oszczędne w opalaniu drewnem. :wink: Może pod tym linkiem coś się więcej dowiesz! https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7694 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Listopada 2011 Na razie daruj sobie dymogeneratory A czemuż to nie dymogenerator?.Uważam ,że jest to urządzenie dla początkujących.Proste w obsłudze i niewielką ilość można śmiało uwędzić bez specjalnego doświadczenia.Wędzarnia tradycyjna z paleniskiem wymaga moim zdaniem już więcej wprawy i doświadczenia chociażby panowania nad temperaturą ,przepływem dymu,cyrkulacją powietrza itd. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Listopada 2011 Głównym przeznaczeniem dymogeneratora w naszych wedzarniach jest wędzenie "na zimno". Kolega najpierw niech powędzi sobie tradycyjnie, nabierze wprawy w typowym wedzeniu i obsłudze wędzarni zwłaszcza, iż materiałów na ten temat i na stronce i na forum jest multum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Listopada 2011 Głównym przeznaczeniem dymogeneratora w naszych wedzarniach jest wędzenie "na zimno. Oj jak to Roger i inni którzy korzystają z dymogeneratora przeczytają to się chyba zdziwią ,że to jego główne przeznaczenie.A borniakowcy to co :grin: .Tradycyjnie czy dymo.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Listopada 2011 Nikt sie nie zdziwi, gdyż piszemy o Koledze, który zaczyna dopiero przygodę z masarstwem. Zaproponowałem mu "Borniaka" (to jest już dosyć profesjonalne, elektryczne urządzenie), ale mając możliwość wypowiedzenia swego zdania, proponuję w dalszym ciągu budowę na początek, jak najbardziej prostej komory z paleniskiem.Nie wchodząc w dalsze, do niczego nie prowadzące (poza nabijaniem postów) dyskusje , to tyle na ten temat z mojej strony. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Listopada 2011 :grin: jedyne co mnie może zdziwić to odzyskanie wzroku przez ślepą kiszkę .... :tongue: :grin: A tak na poważnie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ... grill to grill , barbeque to barbeque a wędzarnia to wędzarnia. Maxell i andyandy podsuwają Ci proste rozwiazania adaptacji beczki. Ja powiem wiecej kawałek skarpy na której postawisz beczkę od spodu kanał dymowy 1-1 1/2m do paleniska (nawet płyty chodnikowe obsypane ziemią) z przesłoną do powietrza żeby regulować proces spalania i masz wędzarkę bez murowania , wylewania i zbrojenia za małe pieniążki A jak zobaczysz co i jak popracujesz nad estetyką czy komorą taką jaka będzie Ci potrzebna Myślę że 90% z Nas zaczynało na beczkach przeróżnych konstrukcji Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Listopada 2011 kowalDG doradzając z doświadczenia swojego to zdecydowanie polecam najprostszą konstrukcję beczki z kijami położonymi na górze i przykrytą jutowym workiem, pod spodem kanał i palenisko wykonane choćby z obrzeży chodnikowych lub jakiejś rury, zresztą opisane jest tutaj wiele takich prostych konstrukcji. Na początek wystarczy a po przestudiowaniu wielu projektów dojdziesz do stworzenia swojej konstrukcji czy to drewnianej czy też murowanej lub do zakupu urządzenia typu "Borniak". Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Listopada 2011 Na działce mam jeszcze grill, taki zwykły złożony z elementów betonowych, na dole jest miejsce na drewno a wyżej ruszt, czy on mógłby posłużyć jako wędzarnia jeśli paliłbym na dole, górna partie ta z rusztem zasłonił jakąś blachą, a wędzonki powiesił na samej górze w kominie. Grill jest podobny do tego http://allegro.pl/kominek-grill-ogrodowy-k1-farba-gratis-wyprzedaz-i1901929296.htmlGdybyś miał w płycie oddzielającej miejsce na drewno z górną częścią otwór służący za kanał dymowy to miałbyś możliwość adaptacji na wspaniałą wędzarnię. Wtedy w górnej części wystarczyłoby zamontować zdejmowalne drzwiczki np. na zawiasach toczonych (które zdejmiesz gdy będzie chciał z grilla korzystać), dolną część zastawić blachą lub podobnie jak w górnej zamontować metalowe drzwiczki. W komorze wędzarniczej wstawić deflektor (blacha na 4 nóżkach) aby zapobiec bezpośredniemu skapywaniu i spalaniu wytopionego tłuszczu do paleniska i ... gotowe. Będąc na Twoim miejscu w górnej komorze wstawiłbym wykonaną z desek szafkę z drzwiczkami bez dachu i podłogi i wędzarnia bajka gotowa! Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1960 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Listopada 2011 Borniak jest dobry na lato nie na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Listopada 2011 Na początek proponuję Henia wędzarnię i na takiej poznasz wszystkie tajniki dobrego wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalDG Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Listopada 2011 No właśnie miedzy częściś na składzik drewna a tam gdzie jest ruszt w płycie jest otwór zaślepiony 2 cegłówkami, cegłówki można zdjąć i wtedy te dwie komory sa połączone ze soba. trzeba by tylko zastawić czymś żeby dym się nie ulatniał. Nie chodziło mi o jakieś wielkie przerabianie grilla miałem na myśli właśnie drzwiczki lub zastawienie jakąś blachąCzy wtedy w takim czymś już mógłbym wędzić Cytuj kowalDG Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Listopada 2011 Czy wtedy w takim czymś już mógłbym wędzićOczywiście - tylko pilnuj by się tliło , a nie jarało ogniem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Listopada 2011 No właśnie miedzy częściś na składzik drewna a tam gdzie jest ruszt w płycie jest otwór zaślepiony 2 cegłówkami, cegłówki można zdjąć i wtedy te dwie komory sa połączone ze soba. trzeba by tylko zastawić czymś żeby dym się nie ulatniał. Nie chodziło mi o jakieś wielkie przerabianie grilla miałem na myśli właśnie drzwiczki lub zastawienie jakąś blachą Czy wtedy w takim czymś już mógłbym wędzićJasne że TAK! Zrób tylko w komorze deflektor, możesz nawet wykorzystać te 2 cegły, ustaw je po bokach otworu i połóż na wierzch blachę a na nią troszkę piasku aby tłuszcz na ogień nie kapał. Docelowo drzwiczki na górze i na dole, a prowizorycznie na górze możesz zawiesić worek jutowy a palenisko przesłonić blachą aby mieć kontrole nad "ciągiem", do tego deseczka lub kawałek worka na przesłonięcie komina czyli regulację ilości dymu w komorze i ... wędzenie czas zacząć! Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalDG Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Listopada 2011 a po co ten worek jutowy???? Cytuj kowalDG Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Listopada 2011 Jak: Twój cytat........Grill jest podobny do tego http://allegro.pl/kominek...1901929296.htmlTo "olej" sobie ten worek :grin: pilnuj by się tliło pod spodem a będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/#findComment-183980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.