Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem popełniłeś trzy błędy w budowie tej wędzarni.

 

1.Za małe drzwi wsadowe do komory.Powinny być na całą szerokość,żeby łatwo operować kijami.

2.Palenisko nie powinno być wyłożone szamotem bo szamot bardzo ładnie chłonie wilgoć.

3.Komorę jeśli możesz wyłóż deskami z małą dylatacja pomiędzy cegłą a deską to zimową porą nie będziesz miał wilgoci w komorze.

Poza tym estetycznie to wygląda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-210563
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 167
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mięsko się osusza a kiełbaski już gotowe,cuda panie cuda :grin: .Bardzo fajna wedzarnia :lol: .POZDRA.

Mam patent (bo nie mam czasu na robienie kiełbas :( )- kupuje zwyczajną (ale taką trochę lepszą) i przepuszczam ją przez wędzarnię. Wychodzi bardzo dobra, coś a'la myśliwska.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-210564
Udostępnij na innych stronach

Mam patent (bo nie mam czasu na robienie kiełbas )- kupuje zwyczajną (ale taką trochę lepszą)

Ja na tym forum o tym głośno bym nie mówił. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-210566
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem popełniłeś trzy błędy w budowie tej wędzarni.

 

1.Za małe drzwi wsadowe do komory.Powinny być na całą szerokość,żeby łatwo operować kijami.

2.Palenisko nie powinno być wyłożone szamotem bo szamot bardzo ładnie chłonie wilgoć.

3.Komorę jeśli możesz wyłóż deskami z małą dylatacja pomiędzy cegłą a deską to zimową porą nie będziesz miał wilgoci w komorze.

Poza tym estetycznie to wygląda.

Miałem wybór, albo zostawić cegły, albo wyłożyć szamotką, obudowałem szamotką, tragedii nie ma.

 

Kijów w zasadzie z wędzarni nie wyciągam, wszystko wieszam na haczykach (polecam te o rozmiarze 11cm z Ikei, 9zł za 5 szt). Kije siedzą na bocznych prowadnicach, dodatkowo na środku dałem rurę, która je podtrzymuje bo się wyginały.

 

Wędzarnie zrobiłem na mój wzrost, żebym dał radę dosięgnąć nawet do najbardziej oddalonych kijów.

 

http://www.fotoszok.pl/upload/8ae6a821.jpg

 

A tak wygląda szyber:

 

http://www.fotoszok.pl/upload/b4ea85b8.jpg

 

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2012 13:28 ]

Mam patent (bo nie mam czasu na robienie kiełbas )- kupuje zwyczajną (ale taką trochę lepszą)

Ja na tym forum o tym głośno bym nie mówił. :grin:
Ja wiem, że to żenada itp, ale naprawdę mam mocno kiepsko z wolnym czasem :(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-210568
Udostępnij na innych stronach

Jak zrobiłeś tak będziesz miał. Ale rozwiązanie wieszania to woła o pomstę .Ja wiem dlaczego niektórzy stosują haki metalowe - jaka to wygoda, jest pewność że nic nie spadnie gdy ogień bucha jak w piecu hutniczym.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-210572
Udostępnij na innych stronach

Jak zrobiłeś tak będziesz miał. Ale rozwiązanie wieszania to woła o pomstę .Ja wiem dlaczego niektórzy stosują haki metalowe - jaka to wygoda, jest pewność że nic nie spadnie gdy ogień bucha jak w piecu hutniczym.

Hm, ale w komorze wędzarni ognia nie ma, jest tam teraz ledwie około 40 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-210575
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska mogła by dostać już dymu ale wędzonki nie gotowe. W związku z tym proponuję zmienić kolejność. Pierwsze wędzonki do wędzarni , pod koniec osuszania dołożyć kiełbasy i tak wycerklować by można było równocześnie rozpocząć wędzenie dymem po obsuszeniu wedzonek i kiełbasy . Musisz być nie złym cyrkowcem by w razie potrzeby przełożyć kije .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-210627
Udostępnij na innych stronach

Musisz być nie złym cyrkowcem by w razie potrzeby przełożyć kije .

Rura w środku podtrzymuje kije, bo mi się wyginały i spadały z kątowników. Rura wisi na dwóch stalowych podciągach (linkach) na jej końcach, przymocowanych do stropu komory. W razie potrzeby odciągam jedną linkę z rury, ściągam rurę i mam dosyć dobry dostęp do kijów. Trzeba po prostu wleźć prawie do połowy wędzarni, mieć dobre płuca, wytrzymać gryzienie w oczy (dym cały czas idzie do wędzarni) i przełożyć kije. Niełatwe, ale wykonalne. Po przełożeniu kijów trzeba z powrotem założyć środkową rurę. Przy tej konstrukcji wędzarni nie wymyśliłem innego sposobu. :blush:

 

W sumie to w tej i poprzedniej wędzarni (konstrukcja podobna, ale z drewna i przypadkiem nieplanowanie poszła mi z dymem) musiałem to zrobić ze dwa razy, nawet w miarę równo mi się temperatura rozkłada i nic się nie przypieka za bardzo. Pewnie jest to związane z dosyć niską temperaturą wędzenia.

 

Wędzę rzadko, ale długo(kilkanaście godzin w temperaturze około 40st - tak jak opisano np tutaj: http://www.borniak.pl/sam-zrobi%c4%99-w%c4%99dliny) i spore ilości, więc potrzebowałem wędzarnię o dużej pojemności.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-210635
Udostępnij na innych stronach

Wędzonki (szynki, karkówki, rolady boczkowe itp) wyjęte z wędzarni, w sumie bylo ich kilkanaście, wędzone 10 godzin, przerwa na noc, dowędzane jeszcze około 4-5 godzin dzisiaj (Temperatura wędzenia około 30-40 stopni), później sparzone przez około godzinę w temperaturze ok 80 stopni.

 

Trzy z nich (dwie szynki i jedna rolada) niestety po prostu śmierdzą, cieknie z nich śmierdzący płyn, do wyrzucenia. Oczywiście zepsutych nie wrzucałem do garnka do parzenia z dobrymu.

 

Z ciekawości próbowałem też wędzić mięso z królika (w siatce, jak szynkę), wyszło takie sobie, mi nie smakuje, jakoś dziwnie pachnie.

 

Były kupione w sklepie już zapeklowane, termin ważności jeszcze parę dni.

 

Co mogło być nie tak? Zbyt niska temperatura wędzenia/zbyt długie wędzenie i namnożenie się jakichś bakterii? Złe zapeklowanie przez producenta? Jakieś inne przyczyny?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-210892
Udostępnij na innych stronach

Trzy z nich (dwie szynki i jedna rolada) niestety po prostu śmierdzą, cieknie z nich śmierdzący płyn

Były kupione w sklepie już zapeklowane,

no i masz chyba przyczynę....

skoro nie wszystkie i nie tego samego rodzaju to sądzę ze wina leży po stronie producenta :rolleyes: i raczej termin ma mniejsze znaczenie bo ważne jeszcze były warunki

 

ale swoją drogą troszkę pofantazjowałeś z tym czasem wędzenia :shock:

 

PS

a w czasie przerwy wędzoneczki w jakiej temperaturce były?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-210919
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie w Borniaku mnie powoli denerwuje. Nie wędzę dużo ale uwędzić kiełbasę w tym urządzeniu nie jest łatwo. Wpadłem na pomysł wybudowania własnej grilo - wędzarni. Oto mniej więcej wymiary

http://i43.tinypic.com/2ufc66w.jpg

Materiałem budulcowym ma być bloczek fundamentowy. W ostatecznej wersji wyłożony będzie jakimś kamieniem. Palenisko bezpośrednio pod komorą - nie potrzebuję kanału.

Mam pytania:

- czym wyłożyć palenisko ( podobno szamotką nie powinno się )

- komora płytką szamotkową wystarczy czy oprócz tego też drzewem ?

- Moge zrobić drzwi od komory ze starych barkowych drzwi ? ( bardzo mocna sklejka ) Proszę o opinie. Budować będę dopiero pod wakacje, a chce już być pewnym.

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-211274
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o ilość 2 kg kiełbasy do tego jakiś boczek serek i wędzarnia pełna.

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-211860
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
No i ja też postanowiłem popełnić wędzarnie murowaną z dwoma paleniskami i niezależnym grilem , 400 szt cegły dziurawki, 100 szt. cegły pełnej i 50 szt. połówki nabyłem drogą kupna. w najbliższy wekend rodzinny muraż postara się to wszystko zebrać do kupy. Mam nadzieje że coś ciekawego z tego wyjdzie . Jeżeli kogoś to interesuje relacje z budowy mogę przedstawić na forum w nowym temacie . Ja niestety nie mogę takiego zamieścić. Pozdrawiam Opel3366
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-215137
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli kogoś to interesuje relacje z budowy mogę przedstawić na forum w nowym temacie . Ja niestety nie mogę takiego zamieścić.

@opel3366 - Oczywiście, że chętnie zobaczymy Twoją fotorelację z budowy nowej wędzarni, zapewne będzie to materiał bardzo pomocny dla wielu, którzy maja podobny zamiar. Co do nowego tematu to nie jest tak źle, napisz jeszcze kilka postów, choćby zadając pytania w temacie wędzarni jeżeli czegoś nie jesteś jeszcze pewien, a może zamieść szkic planowanej wędzarni, może ktoś podsunie Ci ciekawy pomysł? potem będzie już za późno ... bądź aktywny przez kilka dni na forum i zanim zaczniesz robotę będziesz mógł założyć autorski wątek.

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-215172
Udostępnij na innych stronach

Mam patent (bo nie mam czasu na robienie kiełbas :( )- kupuje zwyczajną (ale taką trochę lepszą) i przepuszczam ją przez wędzarnię. Wychodzi bardzo dobra, coś a'la myśliwska.

Normalnie spadłem z krzesła jak doczytałem ;d

 

To może jeszcze jedź na rynek i sprzedawaj po 20 zł za kilo jako wiejską ;d

 

Biznes cud ;d

 

hahahahaha!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-215183
Udostępnij na innych stronach

pinio1, a co to za kokony? :rolleyes: - fajnie wyglądają - czyżby Polska wersja kebaba? :grin:

 

[ Dodano: Sro 25 Kwi, 2012 11:58 ]

o... dopiero powiększyłem i widzę że to kubraczki boczkowe na jakimś mięsku :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-215211
Udostępnij na innych stronach

Wygląda to na polędwice zawinięte w plasty boczku ... i chyba cosik troszke za wysoka temperaturka poszła ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/4/#findComment-215212
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.