Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zacząłem drugie dzieło mojego wykonania a pierwsze według przepisów i tego co się dowiedziałem na forum :grin:

 

ZALEWA 1 Litr

 

100g peklo soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka jałowca

1 łyżeczka ziela angielskiego

3 łyżeczki majeranku

3 goździki

3 ząbki czosnku

4 liście laurowe

15 ziaren pieprzu na całość

 

 

http://img833.imageshack.us/img833/6977/pict6444.jpg

 

 

[ Komentarz dodany przez: EAnna: Wto 22 Lis, 2011 21:49 ]

Odwróciłam zdjęcie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/
Udostępnij na innych stronach

Bez urazy a gdzie smak mięsa.Powodzenia.Trzymam kciuki coby smakowało. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-186687
Udostępnij na innych stronach

Dziś zacząłem drugie dzieło

Czyli co?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-186689
Udostępnij na innych stronach

Dziś zacząłem drugie dzieło

Czyli co?
czyli raz robiłem ale peklowanie 2 dni i na-strzyki i wyszło jak wyszło

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8014

 

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 22:29 ]

Bez urazy a gdzie smak mięsa.Powodzenia.Trzymam kciuki coby smakowało. :grin:

znaczy moja Żona też stwierdziła ze to przesada i zrobiła takie ilości ale na full wody, teraz mi sie przyznała :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-186709
Udostępnij na innych stronach

Markon, zrób sobie kiedyś wędzonki używając samej peklosoli,nie używając żadnych innych przypraw.Wtedy poczujesz smak prawdziwej szynki i polędwicy!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-186738
Udostępnij na innych stronach

drugie dzieło mojego wykonania a pierwsze według przepisów i tego co się dowiedziałem na forum

Na jakim forum? :cool:

 

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka jałowca

1 łyżeczka ziela angielskiego

3 łyżeczki majeranku

3 goździki

3 ząbki czosnku

4 liście laurowe

15 ziaren pieprzu na całość

:shock:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-186747
Udostępnij na innych stronach

Markon napisał/a:

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka jałowca

1 łyżeczka ziela angielskiego

3 łyżeczki majeranku

3 goździki

3 ząbki czosnku

4 liście laurowe

15 ziaren pieprzu na całość

 

:shock:

 

pis67, nie ma co się dziwić, sam kiedyś tak zrobiłem. Wydaje się że im więcej tym lepiej. Smak, zapach zalewy rewelacyjny, ale po uwędzeniu i sparzeniu stwierdziłem że mięsa nić nie czuć. Od teraz tylko na samej peklosoli.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-186835
Udostępnij na innych stronach

pis67, nie ma co się dziwić, sam kiedyś tak zrobiłem. Wydaje się że im więcej tym lepiej.....

Chodzi o to , że nie posługujemy się łyżeczkami , tylko wagą :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-186866
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o to , że nie posługujemy się łyżeczkami , tylko wagą

Oj chyba chodzi o to, by śmieci do solanek nie dodawać. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-186868
Udostępnij na innych stronach

Markon, kiełbaska piękna wyszła, ale ta szynka to bardzo podpieczona wyszła ... musisz zamontować coś, co rozproszy dym i temperaturę w wędzarni :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-187681
Udostępnij na innych stronach

i fota z 15:30

i wystarczy :)

to po jałowcu

oj oj czyzby tylko po jałowcu ??? :tongue: Baleron wydaje mi się lekko "poszarpany", albo za długo parzony albo za wysoka temperatura parzenia... no chyba że... tępy nóż i gorący baleron... :wink:

Kiełbasa fajnie wygląda, chociaż chuda... z wyglądu taka a"la wiejska... :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-187684
Udostępnij na innych stronach

i fota z 15:30

i wystarczy :)

to po jałowcu

oj oj czyzby tylko po jałowcu ??? :tongue: Baleron wydaje mi się lekko "poszarpany", albo za długo parzony albo za wysoka temperatura parzenia... no chyba że... tępy nóż i gorący baleron... :wink:

Kiełbasa fajnie wygląda, chociaż chuda... z wyglądu taka a"la wiejska... :thumbsup:

krojona odrazu po parzeniu, lubię kiełbasę ale nie lubię jak są w niej takie tłuste twarde kawałki dlatego zmieliłem drobniej z mniejszą ilością tłustego :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-187730
Udostępnij na innych stronach

Markon, Baleron oczadział, a kiełbasa poszła w jego ślady. :grin: Jałowcem się nie wędzi tylko ziarno jałowca zmielone dodaje do wyrobów. Parę suchych gałązek nic nie wniesie, a dłuższe wędzenie zakwasi i goryczkę spowoduje. Dodawanie ziarna do paleniska to też czary, chyba że masz dymogenerator. Jak lubisz takie wyroby to ja nic przeciw temu nie mam i możesz nawet zrobić polewkę bitumiczną :grin: Do Świąt jeszcze troszkę pozostało -więc do nauki i zanim coś zrobisz następnego w tym stylu zapytaj jak zrobić. :wink:

PS. popytaj jak wędziła Halusia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=225275#225275

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-187738
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

a to praca dziś do 5 rano

 

http://img265.imageshack.us/img265/3766/pict6493.jpg

 

http://img412.imageshack.us/img412/6454/pict6498.jpg

 

http://img80.imageshack.us/img80/5646/pict6501m.jpg

 

a od 13 wędzenie

 

http://img687.imageshack.us/img687/5007/pict6507.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6344-wyroby-markona/#findComment-191261
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.