Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich !

Mam mały, albo raczej wiEkszy problem! Od kilku miesięcy sytematycznie sklecam, z powodzeniem, szynkową! :thumbsup: Zawsze używam do tego mięsa z całej tynej kity. Z około 5 - 6 kg mięsa starałem się wykroić do 1,2 kg błon na klej.Resztę mięska kroiłem na kawałki 1 x 1 x 4 - 5 cm.Wszystko peklowałem solą peklową w stosunku 16 gram na 1kg mięsa. Następnie po 3 dniach mieliłem błonki na sitku 4 mm - 3 razy, przyprawy, kilka kostek lodu i wyrabiałe i w końcu mieszałem z pokrojonym mięskiem. Następnie wędzenie i parzenie. kiełbaska super - tak przynajmniej wszyscy twierdzili. W czym tkwi wspomniany problem? Otóż dzisiaj zakupiłem 14, 6 kg mięska (szynka), po czym wykroiłem z niej tylko 1,6 kg błonek!!! :cry: Jest to zdecydowanie za mało!!! Czym mogę uzupelnic najlepiej ten brak? :question:

Zależy mi aby nie zmienić smaku kiełbasy! prosze o pomoc :grin:

jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/
Udostępnij na innych stronach

Czym mogę uzupelnic najlepiej ten brak? :question:

Wieprzowiną kl. III, czyli chude mięso z golonek :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186698
Udostępnij na innych stronach

Dokup golonek wp. lub mięsa z golonek wp. t.j wp kl III. która powinna stanowić 20% wsadu . Informuje grzecznie ze kita to raczej jest u zająca lub królika . Kupujesz szynkę wp lub mięso z szynki wp inaczej szynka b/k, skóry i tłuszczu jak również golonki . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186702
Udostępnij na innych stronach

Otóż dzisiaj zakupiłem 14, 6 kg mięska (szynka), po czym wykroiłem z niej tylko 1,6 kg błonek!!!

Zakupiłeś całą szynke czy tylko niektóre mięśnie?

Na klej możesz przeznaczyć cały mięsień półścięgnisty oraz wykroić niektóre elementy tzw. kulki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186703
Udostępnij na innych stronach

ale czy to mięsko z golonki też zapeklować jak pozostałe :question:

No :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186705
Udostępnij na innych stronach

Wiem z tą kitą to jeszcze u lisa ale jeszcze jak pewnie zauważyłes drogi Dziadku jeszcze ze mnie nowicjusz :blush: :grin:

 

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 22:14 ]

kupiłem całe szynki :mellow:

jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186706
Udostępnij na innych stronach

Na klej możesz przeznaczyć cały mięsień półścięgnisty

To raczej nie tak będzie. .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186708
Udostępnij na innych stronach

Informuje grzecznie ze kita to raczej jest u zająca lub królika

Tak na marginesie i proszę nie kontynuować bo to nie na temat :smile:

Kita to tylko u lisa i oznacza ogon u zająca ogon to omyk.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186713
Udostępnij na innych stronach

Informuje grzecznie ze kita to raczej jest u zająca lub królika

Kol.Marcin Żurek z Żywca pochodzi.

Termin "kita" to stara, galicyjska nazwa na "tylną nogę wieprzową bez golonki".

"szynka" - to raczej gotowy wyrób w tym rejonie :smile:

Przyznaję, że określenie "kita" w użytym przez kol. znaczeniu słyszałam ostatnio w odległej młodości i aż "cuś" mi w sercu piknęło ze wzruszenia :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186714
Udostępnij na innych stronach

czy to mięsko następnie zmielić

Zmielić przez najdrobniejsze sitko i kutrować np blenderem z dodatkiem zimnej wody i zrobić z tego masę wiążącą :D

 

To przepis z 16-tki.

 

 

Saletrę i sól zastąp peklosolą np 17g/kg mięsa :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186716
Udostępnij na innych stronach

No włąSnie "swojo baba" troszkę mnie na duchu podniosła! :clap: U nas zawsze odkąd pamiętam właśnie na tylną świńską nogę mówiło się "kita"! A do wiadomości zainteresowanych - zdrowo górolsko baba tys mo "kitę" i to nie jedną ba dwie :lol: :lol: pozdrawiam i dziękuję za rady i dobre słowo :clap: Odezwę się po wędzeniu początkiem przyszłego tygodnia!
jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186720
Udostępnij na innych stronach

Odezwę się po wędzeniu pozątkiem przyszłego tygodnia!

Niech dym będzie z Tobą :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186721
Udostępnij na innych stronach

Chudziak odpowiedzial

DZIADEK napisał/a:
Informuje grzecznie ze kita to raczej jest u zająca lub królika

Tak na marginesie i proszę nie kontynuować bo to nie na temat :smile:
Kita to tylko u lisa i oznacza ogon u zająca ogon to omyk
Odpowiedziałem na temat i podałem właściwą nazwę zakupionego mięsa. O ile to razi to przepraszam. Forum staje się kabaretem i nie zamierzam więcej brać w tym udziału . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186724
Udostępnij na innych stronach

A ja tylko , DZIADKU, podałam co to właśnie jest kita w gwarze myśliwskiej :lol: I uważam ,że zarówno Ty jak i ja przyczyniliśmy się do poszerzenia wiedzy :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186725
Udostępnij na innych stronach

...Forum staje się kabaretem i nie zamierzam więcej brać w tym udziału . Pozdrawiam...

Drogi DZIADKU ..... PRZEPRASZAM !!! w imieniu wszystkich "wesołkow". :cry:

 

Proszę nie gniewaj się z powodu "przekomarzania",

taka jest natura ludzka, po prostu lubimy się wygłupiać. :grin:

 

Dla mnie jesteś postacią KULTOWA i twoje posty są BAZOWE. :cool:

 

Tzw. "trolowanie" jest mimo zastrzeżeń, niezłym kontrastem dla MERYTORYKI jednak,

tak wiec:

" Prawdziwa cnota krytyk się nie boi". :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6345-malo-kleju-w-szynkowej/#findComment-186730
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.