pis67 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Listopada 2011 Jadę dziś do kolegi dzika rozebrać, ponad 80 kg, pierwszy raz i tak sobie myślę, że ten dzik, to taka dzika świnia i zabiorę się za niego, jak za świnię domową. Wisi już dwa dni, przebadany, no i może jakie wyroby dzikie mykniemy. Nie widzę tematu o rozbiorze dziczyzny, chciałem łyknąć teorii, ale grunt to ostre noże i damy radę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Listopada 2011 Na "Bonusowym" materiale do płytki szkoleniowej SDM, jest przepiękny film o rozbiorze dzika i przetworach. Bardzo polecam. Resztę odpowie Maxell. pzdr. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Listopada 2011 Już napisałem w temacie Dziczyzna w naszej bibliotece. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Listopada 2011 Jadę dziś do kolegi dzika rozebrać, ponad 80 kg, pierwszy raz i tak sobie myślę, że ten dzik, to taka dzika świnia i zabiorę się za niego, jak za świnię domową.: A nie łatwiej Ci bedzie jak go oskórujesz A na poważnie to góra 2 godz roboty i dzikus rozebrany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2011 to góra 2 godz roboty i dzikus rozebrany Dzik był bez skóry, dokładnie dwie godziny wszystko podzielone, wytrybowane, mięsko przygotowane na kiełbaski i wędzonki, idzie lepiej niż świniaczka podzielić , bo tan sporo zabawy ze skórkami, a tu tylko trochę błon powycinać i gotowe. Mięśnie są wyraźniej zaznaczone, poszczególne elementy lepiej widoczne. Duże i masywne kości karku, smukłe i długie golonki, duże złogi tłuszczu zapasowego w okolicach mostka, słonina grzbietowa dochodziła do 2cm. To tyle spostrzeżeń z mojego pierwszego rozbioru dzikuna, kolejne doświadczenie mam za sobą. No i fotka polędwicy, która była niczego sobie, polędwiczki sporawe, karkówka - karczkiem zwana, nie za duża, łopatka bardzo ścięgnista, ale fotek brak, bo ręce zajęte były, w jednym ręku nóż, w drugim domowe piwko, a przy robocie pomagało nam marcowe i monachijskie jasne. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Listopada 2011 to był odyniec czy loszka ????a powiedz pisu dzik nie trącił intensywnym zapachem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Listopada 2011 to był odyniec czy loszka Odyniec, o dziwo nie jechał knurem, byłem zdziwiony. Skóra też nie była zainfekowana gzami, co rzadko się ponoć zdarza. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Listopada 2011 Widać po mięsie ,że ładnie się wykrwawił , musiał być mądrze strzelony. skóra ściągnięta - coś Ty te 2h tam robił :shock: wiem,wiem więcej picia jak roboty , no ale to taki zawód :grin: Pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Listopada 2011 skóra ściągnięta - coś Ty te 2h tam robił wiem,wiem więcej picia jak roboty , no ale to taki zawód Próbowaliśmy z kolegą warki nr. 7,13,15 i tak zeszło, a że to hobby nie zawód, to nie można się było spieszyć i zabrane książki w spokoju w tzw. międzyczasie przeczytać, choć dwie i tak zostały Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Listopada 2011 Skóra też nie była zainfekowana gzami, co rzadko się ponoć zdarza. Z gzami u dzika to się jeszcze, przez te prawie 30lat jak poluje Mój Ślubny, nie spotkałam .Te pasożyty występują najczęściej u zwierzyny płowej - jelenie, sarny. A mięsko bardzo ładne, jeśli masz poważone napisz ile uzyskałeś mięsa w poszczególnych asortymentach . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Listopada 2011 Ja miałem przyjemność rozbierać dzika , któremu ze skóry poszły kleszcze w mięso - prawdopodobnie po wypruciu wnętrzności poszły za krwią w mięso , bez przesady było tego ze 100 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Cytuję za poradnikiem łowieckim: PRZELATEK o wadze 42 kg Uzysk mięsa z kością - 26,14 kg (62,2%) Uzysk mięsa bez kości - 18,93 kg (47,1%) Comber - 4,36 kg (16,6%) Polędwica - 0,64 kg (2,5%) Kark - 2,14 kg (8,2%) Udźce - 7,66 kg (29,3%) Łopatki - 4,62 kg (17,7%) Biegi - 1,08 kg (4,1%) Żeberka z płatem brzusznym - 3,84 kg (14,7%) Tłuszcz - 1,8 kg (6,9%) źródło: http://poradnik-lowiecki.info/index.php?option=com_content&task=view&id=175&Itemid=1 Dostępne jest też inne zestawienie: źródło: http://www.mieso.com.pl/pdf/14_BJ_PRODUCTS.pdf Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-192858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Właśnie skończyłam rozbiór tuszy sarny. Była to ostatnia sztuka w tym sezonie , oszacowana została na ok 13-14 kg ( wagi ciągle jeszcze się nie dorobiłam ale mam na oku taką do 150kg niestety kosztuje 220 zł ) Kilogram tuszy sarny u nas w skupie to 14 zł. Po rozbiorze poszczególne elementy poważyłam i tak udźce ważyły każdy po ok 1,8 kg , po usunięciu kości samo mięso 1,45 kg każdy kark z kością 0,582 kg obydwie polędwice ( schab bez kości) 0,94 kg polędwiczki 0,13 kg :grin: łopatki z kością każda ok 0,83 kg po usunięciu kości samo mięso 0,52 kg każda szkielet z żebrami 1,3 kg. http://img515.imageshack.us/img515/5750/toconapolu105.jpg http://img716.imageshack.us/img716/6927/toconapolu107.jpg http://img266.imageshack.us/img266/9375/toconapolu108.jpg http://img834.imageshack.us/img834/4586/toconapolu111.jpg A te kości co widać na ostatnim zdjęciu właśnie gotuję potem obiorę je z mięsa i je zamrożę a kiedyś do jakiegoś pasztetu zużyję :lol: tylko nie wiem co z tym wywarem zrobić :rolleyes:. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Ja wywar wylewam bo go nie szumuję.Mięso z kości możesz użyć do wątrobianki podwędzanej.Pycha. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Ja wywar wylewam bo go nie szumujęMój szumowin nie ma :lol: http://img694.imageshack.us/img694/5227/toconapolu114.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Stycznia 2012 To może jakiś bigosik na nim? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Stycznia 2012 tylko nie wiem co z tym wywarem zrobićNa wywarze z kości, serca i mięs krwawych z sarny ugotowałam boczek wp ze skórą, który został dodany do pasztetówki z sarniny. pozostałe podroby parzone byly w innej wodzie. Do tejże pasztetówki dodałam (po zważeniu mięs) 20% wywaru. Tylko on był już bardzo mocny i po zastygnięciu tworzył średnio gęstą galaretkę. Jutro zrobię zdjęcia tej pasztetówki bo dzisiaj była wędzona. Ponieważ pozostała sarnina pekluje się na kiełbasy dodam do nich pozostały wywar. W moim przypadku ta ilość odpowiada przewidzianej w recepturze wodzie. W smaku wywar jest bardzo dobry mimo, że nie był w ogóle solony. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorgus Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Witam kolegow obytych w temacie "dziczyzna" ,przypadkowo przeczytalem na Naszym forum ze oprawiajac sarny ,jelenie ,daniele i dziki zwracac trzeba uwage na gzy ,kleszcze,i inne robactwo .Mam pytanie do fachowcow w tym temacie ,czy "Te robale wystepuja tylko w skorze ,czy tez larwy sa tez pod skora .Szczerze mowiac po przeczytaniu postu na forum odeszla mi ochota na dziczyzne.Dziekuje za wyjasnienie. Pozdrawiam Jorgus. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Stycznia 2012 trzeba uwage na gzy ,kleszcze,i inne robactwoZ tymi gzami uważać trzeba, osobiście nie miałem z tym do czynienia, ale kolega fanatyk dziczyzny opowiada mi często, ale w porze poobiadowej, nie będę szczegółów przytaczał. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-197097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terror Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Lutego 2012 Witam kolegow obytych w temacie "dziczyzna" ,przypadkowo przeczytalem na Naszym forum ze oprawiajac sarny ,jelenie ,daniele i dziki zwracac trzeba uwage na gzy ,kleszcze,i inne robactwo .Mam pytanie do fachowcow w tym temacie ,czy "Te robale wystepuja tylko w skorze ,czy tez larwy sa tez pod skora .Szczerze mowiac po przeczytaniu postu na forum odeszla mi ochota na dziczyzne.Dziekuje za wyjasnienie Zdarzają się pod skórą, ale nie powinny być w mięsie jako takim. Ja się z tym w każdym razie nie spotkałem, a parę dzików czy saren skórowałem i dzieliłem. Generalnie to dzik _musi_ być przebadany na obecność włośni - bez tego proponuję nie używać tuszy. Badanie kosztuje koło 20-30 PLN. Chyba, że dzik jest ze skupu - tam już powinien być przebadany Cytuj Terror Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-201100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert1 Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Lutego 2012 Gzy w okresie zimowym u saren najcześciej gnieżdzą się w combrze, nieciekawy widok przy skórowaniu, lecz nic nam nie zagraża nawet jak go przez przypadek zjemy (gza). :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-201103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Lutego 2012 Generalnie to dzik _musi_ być przebadany na obecność włośni - bez tego proponuję nie używać tuszy.Słyszałam, że zmieniły się zasady tego badania. Podobno do badania powinno się wyciąć trzy próbki z różnych miejsc tuszy. Dotychczas były to tylko nóżki przepony. Jeżeli ktoś jest zorientowany to proszę o doprecyzowanie informacji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-201104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert1 Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Lutego 2012 Najlepiej zawieźć całą tuszę do weta-wtedy sam pobierze.Można dać jeden wycinek z przepony(od strony grzbietowej najlepiej)), drugi z żuchwy a trzecią z przedniego stawu kolanowego.Generalnie z miejsc silnie unaczynionych i pracujących. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-201105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolunia Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Lutego 2012 Hubert dobrze pisze skąd powinny pochodzić wycinki, jeżeli jest to niemożliwe generalnie próbka dostarczona do badania winna ważyć ok 100 g, bez określania skąd proporcjonalnie z wybranych partii mięśni.Badanie tylko metodą wytrawiania !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-201107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Lutego 2012 Szczerze mowiac po przeczytaniu postu na forum odeszla mi ochota na dziczyznenie tylko dziczyzna może zawierać gzy, stronka w jęz. niem. http://www.trash-online.ch/index/diverses/oestridae.htm :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-201109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.