Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jadę dziś do kolegi dzika rozebrać, ponad 80 kg, pierwszy raz i tak sobie myślę, że ten dzik, to taka dzika świnia i zabiorę się za niego, jak za świnię domową. Wisi już dwa dni, przebadany, no i może jakie wyroby dzikie mykniemy. Nie widzę tematu o rozbiorze dziczyzny, chciałem łyknąć teorii, ale grunt to ostre noże i damy radę. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/
Udostępnij na innych stronach

Na "Bonusowym" materiale do płytki szkoleniowej SDM, jest przepiękny film o rozbiorze dzika i przetworach. Bardzo polecam.

 

Resztę odpowie Maxell.

 

pzdr. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187230
Udostępnij na innych stronach

Już napisałem w temacie Dziczyzna w naszej bibliotece.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187232
Udostępnij na innych stronach

Jadę dziś do kolegi dzika rozebrać, ponad 80 kg, pierwszy raz i tak sobie myślę, że ten dzik, to taka dzika świnia i zabiorę się za niego, jak za świnię domową.:

A nie łatwiej Ci bedzie jak go oskórujesz :)

 

A na poważnie to góra 2 godz roboty i dzikus rozebrany ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187274
Udostępnij na innych stronach

to góra 2 godz roboty i dzikus rozebrany ;)

 

 

 

 

Dzik był bez skóry, dokładnie dwie godziny wszystko podzielone, wytrybowane, mięsko przygotowane na kiełbaski i wędzonki, idzie lepiej niż świniaczka podzielić , bo tan sporo zabawy ze skórkami, a tu tylko trochę błon powycinać i gotowe. Mięśnie są wyraźniej zaznaczone, poszczególne elementy lepiej widoczne. Duże i masywne kości karku, smukłe i długie golonki, duże złogi tłuszczu zapasowego w okolicach mostka, słonina grzbietowa dochodziła do 2cm. To tyle spostrzeżeń z mojego pierwszego rozbioru dzikuna, kolejne doświadczenie mam za sobą. :cool:

No i fotka polędwicy, która była niczego sobie, polędwiczki sporawe, karkówka - karczkiem zwana, nie za duża, łopatka bardzo ścięgnista, ale fotek brak, bo ręce zajęte były, w jednym ręku nóż, w drugim domowe piwko, a przy robocie pomagało nam marcowe i monachijskie jasne. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187309
Udostępnij na innych stronach

to był odyniec czy loszka

Odyniec, o dziwo nie jechał knurem, byłem zdziwiony. Skóra też nie była zainfekowana gzami, co rzadko się ponoć zdarza. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187318
Udostępnij na innych stronach

Widać po mięsie ,że ładnie się wykrwawił , musiał być mądrze strzelony.

 

skóra ściągnięta - coś Ty te 2h tam robił :shock: wiem,wiem więcej picia jak roboty , no ale to taki zawód :grin:

Pozdro)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187319
Udostępnij na innych stronach

skóra ściągnięta - coś Ty te 2h tam robił wiem,wiem więcej picia jak roboty , no ale to taki zawód

Próbowaliśmy z kolegą warki nr. 7,13,15 i tak zeszło, a że to hobby nie zawód, to nie można się było spieszyć i zabrane książki w spokoju w tzw. międzyczasie przeczytać, choć dwie i tak zostały :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187349
Udostępnij na innych stronach

Skóra też nie była zainfekowana gzami, co rzadko się ponoć zdarza.

Z gzami u dzika to się jeszcze, przez te prawie 30lat jak poluje Mój Ślubny, nie spotkałam .Te pasożyty występują najczęściej u zwierzyny płowej - jelenie, sarny.

A mięsko bardzo ładne, jeśli masz poważone napisz ile uzyskałeś mięsa w poszczególnych asortymentach .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187352
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem przyjemność rozbierać dzika , któremu ze skóry poszły kleszcze w mięso - prawdopodobnie po wypruciu wnętrzności poszły za krwią w mięso , bez przesady było tego ze 100 sztuk :mad:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-187358
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cytuję za poradnikiem łowieckim:

 

PRZELATEK o wadze 42 kg

Uzysk mięsa z kością - 26,14 kg (62,2%)

Uzysk mięsa bez kości - 18,93 kg (47,1%)

Comber - 4,36 kg (16,6%)

Polędwica - 0,64 kg (2,5%)

Kark - 2,14 kg (8,2%)

Udźce - 7,66 kg (29,3%)

Łopatki - 4,62 kg (17,7%)

Biegi - 1,08 kg (4,1%)

Żeberka z płatem brzusznym - 3,84 kg (14,7%)

Tłuszcz - 1,8 kg (6,9%)

 

źródło: http://poradnik-lowiecki.info/index.php?option=com_content&task=view&id=175&Itemid=1

 

Dostępne jest też inne zestawienie:

 

 

źródło: http://www.mieso.com.pl/pdf/14_BJ_PRODUCTS.pdf

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-192858
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Właśnie skończyłam rozbiór tuszy sarny. Była to ostatnia sztuka w tym sezonie , oszacowana została na ok 13-14 kg ( wagi ciągle jeszcze się nie dorobiłam ale mam na oku taką do 150kg niestety kosztuje 220 zł :( ) Kilogram tuszy sarny u nas w skupie to 14 zł.

Po rozbiorze poszczególne elementy poważyłam i tak

 

udźce ważyły każdy po ok 1,8 kg , po usunięciu kości samo mięso 1,45 kg każdy

 

kark z kością 0,582 kg

 

obydwie polędwice ( schab bez kości) 0,94 kg

 

polędwiczki 0,13 kg :grin:

 

łopatki z kością każda ok 0,83 kg po usunięciu kości samo mięso 0,52 kg każda

 

szkielet z żebrami 1,3 kg.

 

http://img515.imageshack.us/img515/5750/toconapolu105.jpg

 

http://img716.imageshack.us/img716/6927/toconapolu107.jpg

 

 

http://img266.imageshack.us/img266/9375/toconapolu108.jpg

 

http://img834.imageshack.us/img834/4586/toconapolu111.jpg

 

A te kości co widać na ostatnim zdjęciu właśnie gotuję potem obiorę je z mięsa i je zamrożę a kiedyś do jakiegoś pasztetu zużyję :lol: tylko nie wiem co z tym wywarem zrobić :rolleyes:.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196682
Udostępnij na innych stronach

Ja wywar wylewam bo go nie szumuję.Mięso z kości możesz użyć do wątrobianki podwędzanej.Pycha.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196685
Udostępnij na innych stronach

Ja wywar wylewam bo go nie szumuję

Mój szumowin nie ma :lol:

 

http://img694.imageshack.us/img694/5227/toconapolu114.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196690
Udostępnij na innych stronach

To może jakiś bigosik na nim?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196695
Udostępnij na innych stronach

tylko nie wiem co z tym wywarem zrobić

Na wywarze z kości, serca i mięs krwawych z sarny ugotowałam boczek wp ze skórą, który został dodany do pasztetówki z sarniny.

pozostałe podroby parzone byly w innej wodzie.

Do tejże pasztetówki dodałam (po zważeniu mięs) 20% wywaru. Tylko on był już bardzo mocny i po zastygnięciu tworzył średnio gęstą galaretkę.

Jutro zrobię zdjęcia tej pasztetówki bo dzisiaj była wędzona.

Ponieważ pozostała sarnina pekluje się na kiełbasy dodam do nich pozostały wywar. W moim przypadku ta ilość odpowiada przewidzianej w recepturze wodzie.

W smaku wywar jest bardzo dobry mimo, że nie był w ogóle solony.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196769
Udostępnij na innych stronach

Witam kolegow obytych w temacie "dziczyzna" ,przypadkowo przeczytalem na Naszym forum ze oprawiajac sarny ,jelenie ,daniele i dziki zwracac trzeba uwage na gzy ,kleszcze,i inne robactwo .Mam pytanie do fachowcow w tym temacie ,czy "Te robale wystepuja tylko w skorze ,czy tez larwy sa tez pod skora .Szczerze mowiac po przeczytaniu postu na forum odeszla mi ochota na dziczyzne.Dziekuje za wyjasnienie. Pozdrawiam Jorgus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-196827
Udostępnij na innych stronach

trzeba uwage na gzy ,kleszcze,i inne robactwo

Z tymi gzami uważać trzeba, osobiście nie miałem z tym do czynienia, ale kolega fanatyk dziczyzny opowiada mi często, ale w porze poobiadowej, nie będę szczegółów przytaczał. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-197097
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam kolegow obytych w temacie "dziczyzna" ,przypadkowo przeczytalem na Naszym forum ze oprawiajac sarny ,jelenie ,daniele i dziki zwracac trzeba uwage na gzy ,kleszcze,i inne robactwo .Mam pytanie do fachowcow w tym temacie ,czy "Te robale wystepuja tylko w skorze ,czy tez larwy sa tez pod skora .Szczerze mowiac po przeczytaniu postu na forum odeszla mi ochota na dziczyzne.Dziekuje za wyjasnienie

Zdarzają się pod skórą, ale nie powinny być w mięsie jako takim. Ja się z tym w każdym razie nie spotkałem, a parę dzików czy saren skórowałem i dzieliłem.

Generalnie to dzik _musi_ być przebadany na obecność włośni - bez tego proponuję nie używać tuszy. Badanie kosztuje koło 20-30 PLN. Chyba, że dzik jest ze skupu - tam już powinien być przebadany

Terror
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-201100
Udostępnij na innych stronach

Generalnie to dzik _musi_ być przebadany na obecność włośni - bez tego proponuję nie używać tuszy.

Słyszałam, że zmieniły się zasady tego badania.

Podobno do badania powinno się wyciąć trzy próbki z różnych miejsc tuszy. Dotychczas były to tylko nóżki przepony.

Jeżeli ktoś jest zorientowany to proszę o doprecyzowanie informacji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-201104
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej zawieźć całą tuszę do weta-wtedy sam pobierze.

Można dać jeden wycinek z przepony(od strony grzbietowej najlepiej)), drugi z żuchwy a trzecią z przedniego stawu kolanowego.

Generalnie z miejsc silnie unaczynionych i pracujących.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-201105
Udostępnij na innych stronach

Hubert dobrze pisze skąd powinny pochodzić wycinki, jeżeli jest to niemożliwe generalnie próbka dostarczona do badania winna ważyć ok 100 g, bez określania skąd proporcjonalnie z wybranych partii mięśni.

Badanie tylko metodą wytrawiania !!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-201107
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mowiac po przeczytaniu postu na forum odeszla mi ochota na dziczyzne

nie tylko dziczyzna może zawierać gzy, stronka w jęz. niem.

http://www.trash-online.ch/index/diverses/oestridae.htm

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6359-rozbi%C3%B3r-dziczyzny/#findComment-201109
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.