Skocz do zawartości

Boczek wędzony @halusi@


@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ślicznie się uśmiecha do mnie ten boczunio :thumbsup: ,a mój się dawno skończył i nie ma

kiedy zrobić :sad: ja z cholesterolem nauczyłem się żyć,większość społeczeństwa

tak czekają inne choroby z przemysłowych wędlin,ale to inny temat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorańsze co nieco

goloneczka bez skóry, mała szyneczka i dwa boczki zwijane

z polędwiczką, powiedzmy w środku

bardziej się boję chemii niż cholesterolu

Wszystkim za ich wyroby :clap:

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorańsze co nieco

goloneczka bez skóry, mała szyneczka i dwa boczki zwijane

z polędwiczką, powiedzmy w środku

Obrazek

bardziej się boję chemii niż cholesterolu

Obrazek

Wszystkim za ich wyroby :clap:

A jak zrobiłeś golonkę bez skóry? Możesz pokazać przekrój?

Pozdrawiam :cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Biotit

nic rewelacyjnego nie zrobiłem

poprostu zawsze zdejmuję skórę z golonki, pójdzie do kaszanki

skóra zaimpregnowana przez dym , praktycznie jest nie do zjedzenia,

zostawiać pod przyszłe żurki ?

[

obok golonki drugi z boczków, z polędwiczką, no prawie w środku, bez użycia

żelatyny lub t.p.

 

Golonka oczywiście z kością, dym wiśnia,

wszystkie wyroby robię peklosól/sól kamienna -> 60/40 %.,

jestem w trakcie prób, co chodzi o wybarwienie, 50/50 % peklo/sól.

 

Jutro robię śląską wędzoną na ałyczy (to takie małe owoce "śliweczki, żółte lub czerwonawe", () dla tych co nie znają, kiedyś szczepiono na tym drzewka śliw, nie wiem czy jeszcze to robią w tej chwili ?.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Przy okazji wędzenia większej ilości udek uwędziłem też trochę boczku w tym jeden rolowany ,jak jutro ostygnie to wstawię fotki .

Sam jestem bardzo ciekawy jak wyjdzie bo robiłem taką roladę po raz pierwszy .

 

http://img16.imageshack.us/img16/5393/wdzenie006.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rolada boczkowa .

Boczek peklowana trzy dni -tabela ,po wyciągnięciu z zalewy natarłem rozgniecionym czosnkiem,grubo zmielonym pieprzem i lekko oprószyłem żelatyną i zrolowałem .

W takiej postaci na całą noc z powrotem do lodówki ,rano na kij i w temperaturze pokojowej 2 godz ,następnie do wędzarni -osuszanie w temp.45-50 st 1 godz,wędzenie w tej samej temp 5godz.

Parzenie -10min w temp 95st następnie obniżyłem temp do 80st i parzyłem 2godz,wewnątrz batonu na koniec 74st -rodzinka woli miększe .

Oto efekt mojej pierwszej rolady

 

http://img718.imageshack.us/img718/6394/boczek008.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piekny przekrój ale chyba na początku "płat" boczku odpowiednio przygotowałeś :wink: bo taka ta rolada chudziutka

Nic nie robiłem ,u mnie w rejonie takie mamy blondynki :lol:a na poważnie taki już kupiłem i zapomniałem dopisać że przed rolowaniem potraktowałem go dość porządnie tłuczkiem .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jak zwykle: Bogdan możesz wysłać trochę na e-mail ?

:thumbsup: :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

http://i56.tinypic.com/28vvd3.jpg

http://i51.tinypic.com/nvxhtx.jpg

http://i52.tinypic.com/2yycgnm.jpg

 

Mój pierwszy bekonik. Powiedzcie mi jak zrobić taki rolowany ??

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

I nawet się nie obijałam...

No, no, zamiast odpoczywać Ty drepczesz przy wędzarce :clap: . Bardzo apetycznie wyglądają te boczusie i na pewno :thumbsup: :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I nawet się nie obijałam... :grin: Dzisiejsze wędzenie.

Nie obijałaś się :wink: :thumbsup: :clap: . Weszły wszystkie na raz , czy dwa wsady ?

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko czy boczusie zawsze podpiekasz ???parzylas moze i jaki byl efekt???

Powiem tak, pierwszy mój boczek był parzony, natomiast teraz wszystkie podpiekam są bardziej smaczne.

a czy Ty się kochana kiedykolwiek obijałaś? Śliczne, ale bym zjadła to nawet nie masz pojęcia :thumbsup:

Madlinko raczej nie... mnie praca bardzo lubi.

Powiem Ci że tak apetycznego boczku dawno nie miałam, nawet moja córa która takich rzeczy nie jada pochłaniała z domowym chlebkiem :grin:

Halusia Kolorek ............... pierwsza liga zawodowa :smile:

No wiesz Andrzejku, ja to potrafię flirtować z Borniakiem :tongue:

Dziękuję Wam za słowa uznania.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.