Misiekk85 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zainspirowany golonką z Bierhalle postanowiłem zrobić ją w domu. Oto efekty: http://imageshack.us/a/img163/983/img8954rl.jpg http://imageshack.us/a/img833/6720/img8953qd.jpg Smacznego Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 postanowiłem zrobić ją w domu. Oto efekty: i nawet nieźle Ci wyszła :grin: :grin: :thumbsup: :clap: Smacznego a za takie coś to ostrzeżenia dajemy :grin: :grin: :wink: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Są różne przepisy na golonkę. W Bierhalle naprawdę serwują golonki gigant praktycznie nie do zjedzenia. Ta delikatnie różni się od przepisu z Bierhalle.Zastosowałem peklowanie jednodniowe nastrzykowe (80% soli morskiej i 20% peklosoli) solanka około 8%. Golonka gotowała się około godzinę w garze (może dłużej bo troszkę zajęty byłem) z przyprawami tj. czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz, do tego troszkę peklowiny, do uzyskania odpowiedniej słoności wywaru . W międzyczasie obrałem i starłem kawałek selera, pietruszkę, 2 marchewki, pora i cebulę. Gorące golonki włożyłem z warzywami do naczynia żaroodpornego i do wysokości 1/2 golonek wypełniłem mieszanką piwa porter i wywaru z gotowania golonek. CO 15 minut przewracana golonka i polewana w międzyczasie. W końcowej fazie pieczenia podniosłem temperaturę do 250 stopni i już bez polewania czekałem, aż skórka się zrumieni. Podane na kapuście kiszonej z dużą ilością kminku.Gwarantuję, że nie znam jeszcze osoby która tylnią golonkę zjadła na jednym posiedzeniu Ja mam jeszcze obiad na jutro Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 No , ale żeby wrąbać taką nogę ,to trzeba mieć spust. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Misiekk85, napisałeś Gwarantuję, że nie znam jeszcze osoby która tylnią golonkę zjadła na jednym posiedzeniu Kalisz to miejsce urodzin mego Taty , więc raz na jakiś czas tam bywam z racji rodzinnych oświadczam że zjem i poproszę o coś ma przekąskę plus jakieś piwo (krzinka) czy akceptujesz moją chęć odwiedzin? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Myślę, że dogadamy się także odwiedziny mile widziane z przynajmniej 2 tygodniowym wyprzedzeniem, gdyż praca którą wykonuję nie jest stacjonarną. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Też potrafię tylną opędzlować całą, muszę wypróbować Twój sposób. Do tej pory wzorowałem się na golonce według Tinka, pyszna i skórka rozpływająca się w ustach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes80 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 no ja też goloneczki robię w piwku,twoja super :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: [ Dodano: Wto 16 Kwi, 2013 00:06 ]Kiełbachy smacznie wyglądają i na pewno są :thumbsup: a jakiś przepis na taką mieloneczke :thumbsup: :clap: [ Dodano: Wto 16 Kwi, 2013 00:13 ]:thumbsup: :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zainspirowany golonką z Bierhalle postanowiłem zrobić ją w domu. Oto efekty:moja ukochana część świnki SUPER. wygląda bardzo smakowicie Gwarantuję, że nie znam jeszcze osoby która tylnią golonkę zjadła na jednym posiedzeniumiło mi Cię poznać :grin: ..teraz już znasz hehehe smola, jumbo, :devil: golonkożercy tylko czemu nie jesteśmy skryci :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Takie małe wariacje mojej żony http://img560.imageshack.us/img560/8164/67894848.jpg Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-281668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Wczoraj pierwszy raz postanowiłem zrobić coś z drobiu. Oto efekty: http://imageshack.us/a/img546/9122/img8971g.jpg http://img547.imageshack.us/img547/3151/img8976v.jpg Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-282251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 bardzo apetyczne :clap: , a receptura? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-282259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 W sumie to było by tak:3,3 kg filetów z kurczaka40 g soli morskiej10 g peklosoli5 g białego pieprzu1,5 łyżki gorczycy ( mielona tylko połowa)Peklowanie 48h.2.5 kg filetów krojona w kawałki o bokach około 2-3 cm, pozostałe mielone sitku #6. Dodałem przyprawy, nabiłem w osłonki barierowe i sparzyłem na raz w prostokątnej prasce, stąd kształt jak na zdjęciu. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-282267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Dzis obejrzałęm Twoje golonki i wyrtób z drobiu , piekne :clap: :clap: :clap: , juz niestey nie zjem całej golonki , ale kolegom , ktorzy sie tego podejma gratuluję .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-282285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 11 Maja 2013 Tak na szybko dzisiaj jeszcze wrzucam, bo ciągle jeszcze parzę. http://imageshack.us/a/img543/7141/img9187vt.jpg I kaszaneczka prosto z kociołka :thumbsup: http://imageshack.us/a/img254/2061/img9186j.jpg Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 11 Maja 2013 Tak na szybko dzisiaj jeszcze wrzucam, bo ciągle jeszcze parzę.Dużo tego ... :shock: Jestem po wielkim wrażeniem Miśku.. dajesz radę :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 11 Maja 2013 Krakowska po mojemu:(na 5kg)3 kg schabu i okrawków ze schabu1,5 kg karkówki0,5 kg mięsa z golonek50 g soli25 g peklosoli2 duże ząbki czosnku1 g cukru1,5 g kolendry8 g pieprzułyżka roztartego majerankuMięso pekluję 24h, po czym schab rozdrabniam na szarpaku, karkówkę na 10, a golonkę dwukrotnie na 2,5mm. Cukier rozpuszczam w wodzie, dodaję przeciśnięty czosnek, majeranek, świeżo mielony pieprz i kolendrę. Mieszam w mieszarce 5-10 min, aby mięso było bardzo lepkie. Nadziewam w osłonki białkowe 65mm. Osadzam w temperaturze pokojowej około 4 godzin, po czym wędzę 6 godzin w ciepłym dymie (około 40-50stopni). Następnie parzenie do temp 68 stopni, i hartowanie w zimnej wodzie.Jeżeli ktoś lubi bardziej wyrazistą można zwiększyć ilość kolendry do 2 g i pieprz do 10 g.Osobiście w czasie wiosny i zimy uwielbiam powiesić ją na strychu na 3 tygodnie celem podsuszenia, wówczas jest wyśmienita. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 11 Maja 2013 50 g soli 25 g peklosoli Ja wiem że to jest Twoja receptura Miśku , ale czy 15g soli na kg mięsa to nie za mało?? No chyba że taka lubicie :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 11 Maja 2013 Ilość powalająca :grin: , a co to za wursty tam jeszcze wiszą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 11 Maja 2013 Misiekk85 napisał/a: ją na strychu na 3 tygodnie celem podsuszenia, wówczas jest wyśmienita. Trochę ściemy nigdy nie zaszkodzi, nie pytaj dlaczego. Wygaszę w razie czego... Myślę że lepiej byłoby dla Miśka gdybyś napisał konkretnie co masz na myśli . :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 12 Maja 2013 Misiekk85, chyba chodziło o to że wyrób ma za mało soli a Ty napisałeś że smaczny.Ale to tylko moje rozumowanie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 12 Maja 2013 Większa ilość soli jest nieakceptowana przez domowników, a i sam wolę taką wersję smakową. Wszystko zależy od upodobań. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 12 Maja 2013 Myślę , że chodzi o to , że z taką niska zawartością soli po 3 tygodniach wiszenia na strychu kiełbasa po prostu się zepsuje . To tk jak z wędlinami dojrzewającymi. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 12 Maja 2013 Myślę , że chodzi o to , że z taką niska zawartością soli po 3 tygodniach wiszenia na strychu kiełbasa po prostu się zepsuje . Dokładnie pis'u miał to na myśli :wink: Miśku.. pis 'u dał po prostu Tobie do myślenia... to dobry chłopak :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 12 Maja 2013 Może na początek wystarczy zrobić kiełbasę używając schabu. W wędzarni kiełbasa bardzo podeschnie podczas 6 godzinnego wędzenia i potem dalej podsuszona straci łącznie około 40 % wagi. Zasolenie wzrośnie do 20 gr na 1 kg. Robię kiełbasy podobnie, tylko moja ilość soli to 16.5 gr / 1 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.