Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany golonką z Bierhalle postanowiłem zrobić ją w domu.

Oto efekty:

http://imageshack.us/a/img163/983/img8954rl.jpg

 

http://imageshack.us/a/img833/6720/img8953qd.jpg

Smacznego :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280469
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

postanowiłem zrobić ją w domu.

Oto efekty:

i nawet nieźle Ci wyszła :grin: :grin: :thumbsup: :clap:

 

Smacznego :)

a za takie coś to ostrzeżenia dajemy :grin: :grin: :wink:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280493
Udostępnij na innych stronach

Są różne przepisy na golonkę. W Bierhalle naprawdę serwują golonki gigant praktycznie nie do zjedzenia. Ta delikatnie różni się od przepisu z Bierhalle.

Zastosowałem peklowanie jednodniowe nastrzykowe (80% soli morskiej i 20% peklosoli) solanka około 8%. Golonka gotowała się około godzinę w garze (może dłużej bo troszkę zajęty byłem) z przyprawami tj. czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz, do tego troszkę peklowiny, do uzyskania odpowiedniej słoności wywaru . W międzyczasie obrałem i starłem kawałek selera, pietruszkę, 2 marchewki, pora i cebulę. Gorące golonki włożyłem z warzywami do naczynia żaroodpornego i do wysokości 1/2 golonek wypełniłem mieszanką piwa porter i wywaru z gotowania golonek. CO 15 minut przewracana golonka i polewana w międzyczasie. W końcowej fazie pieczenia podniosłem temperaturę do 250 stopni i już bez polewania czekałem, aż skórka się zrumieni.

Podane na kapuście kiszonej z dużą ilością kminku.

Gwarantuję, że nie znam jeszcze osoby która tylnią golonkę zjadła na jednym posiedzeniu :) Ja mam jeszcze obiad na jutro :D

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280500
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, napisałeś

Gwarantuję, że nie znam jeszcze osoby która tylnią golonkę zjadła na jednym posiedzeniu

Kalisz to miejsce urodzin mego Taty ,

więc raz na jakiś czas tam bywam z racji rodzinnych

 

oświadczam że

zjem i poproszę o coś ma przekąskę

plus jakieś piwo (krzinka)

 

czy akceptujesz moją chęć odwiedzin?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280536
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że dogadamy się :) także odwiedziny mile widziane z przynajmniej 2 tygodniowym wyprzedzeniem, gdyż praca którą wykonuję nie jest stacjonarną.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280677
Udostępnij na innych stronach

Też potrafię tylną opędzlować całą, muszę wypróbować Twój sposób. Do tej pory wzorowałem się na golonce według Tinka, pyszna i skórka rozpływająca się w ustach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280686
Udostępnij na innych stronach

no ja też goloneczki robię w piwku,twoja super :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

 

[ Dodano: Wto 16 Kwi, 2013 00:06 ]

Kiełbachy smacznie wyglądają i na pewno są :thumbsup: a jakiś przepis na taką mieloneczke :thumbsup: :clap:

 

[ Dodano: Wto 16 Kwi, 2013 00:13 ]

:thumbsup: :shock:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280863
Udostępnij na innych stronach

Zainspirowany golonką z Bierhalle postanowiłem zrobić ją w domu.

Oto efekty:

moja ukochana część świnki :D SUPER. wygląda bardzo smakowicie ;)

Gwarantuję, że nie znam jeszcze osoby która tylnią golonkę zjadła na jednym posiedzeniu

miło mi Cię poznać :grin: ..teraz już znasz hehehe

smola, jumbo, :devil: golonkożercy tylko czemu nie jesteśmy skryci :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-280924
Udostępnij na innych stronach

Takie małe wariacje mojej żony :)

http://img560.imageshack.us/img560/8164/67894848.jpg

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-281668
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj pierwszy raz postanowiłem zrobić coś z drobiu.

Oto efekty:

 

http://imageshack.us/a/img546/9122/img8971g.jpg

 

http://img547.imageshack.us/img547/3151/img8976v.jpg

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-282251
Udostępnij na innych stronach

W sumie to było by tak:

3,3 kg filetów z kurczaka

40 g soli morskiej

10 g peklosoli

5 g białego pieprzu

1,5 łyżki gorczycy ( mielona tylko połowa)

Peklowanie 48h.

2.5 kg filetów krojona w kawałki o bokach około 2-3 cm, pozostałe mielone sitku #6. Dodałem przyprawy, nabiłem w osłonki barierowe i sparzyłem na raz w prostokątnej prasce, stąd kształt jak na zdjęciu.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-282267
Udostępnij na innych stronach

Dzis obejrzałęm Twoje golonki i wyrtób z drobiu , piekne :clap: :clap: :clap: , juz niestey nie zjem całej golonki , ale kolegom , ktorzy sie tego podejma gratuluję .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-282285
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tak na szybko dzisiaj jeszcze wrzucam, bo ciągle jeszcze parzę.

http://imageshack.us/a/img543/7141/img9187vt.jpg

I kaszaneczka prosto z kociołka :thumbsup:

http://imageshack.us/a/img254/2061/img9186j.jpg

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284318
Udostępnij na innych stronach

Tak na szybko dzisiaj jeszcze wrzucam, bo ciągle jeszcze parzę.

Dużo tego ... :shock:

Jestem po wielkim wrażeniem Miśku.. dajesz radę :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284319
Udostępnij na innych stronach

Krakowska po mojemu:

(na 5kg)

3 kg schabu i okrawków ze schabu

1,5 kg karkówki

0,5 kg mięsa z golonek

50 g soli

25 g peklosoli

2 duże ząbki czosnku

1 g cukru

1,5 g kolendry

8 g pieprzu

łyżka roztartego majeranku

Mięso pekluję 24h, po czym schab rozdrabniam na szarpaku, karkówkę na 10, a golonkę dwukrotnie na 2,5mm. Cukier rozpuszczam w wodzie, dodaję przeciśnięty czosnek, majeranek, świeżo mielony pieprz i kolendrę. Mieszam w mieszarce 5-10 min, aby mięso było bardzo lepkie. Nadziewam w osłonki białkowe 65mm. Osadzam w temperaturze pokojowej około 4 godzin, po czym wędzę 6 godzin w ciepłym dymie (około 40-50stopni). Następnie parzenie do temp 68 stopni, i hartowanie w zimnej wodzie.

Jeżeli ktoś lubi bardziej wyrazistą można zwiększyć ilość kolendry do 2 g i pieprz do 10 g.

Osobiście w czasie wiosny i zimy uwielbiam powiesić ją na strychu na 3 tygodnie celem podsuszenia, wówczas jest wyśmienita.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284325
Udostępnij na innych stronach

50 g soli

25 g peklosoli

Ja wiem że to jest Twoja receptura Miśku , ale czy 15g soli na kg mięsa to nie za mało??

No chyba że taka lubicie :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284328
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85 napisał/a:

ją na strychu na 3 tygodnie celem podsuszenia, wówczas jest wyśmienita.

 

 

Trochę ściemy nigdy nie zaszkodzi, nie pytaj dlaczego. :cool: Wygaszę w razie czego...

Myślę że lepiej byłoby dla Miśka gdybyś napisał konkretnie co masz na myśli . :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284333
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, chyba chodziło o to że wyrób ma za mało soli a Ty napisałeś że smaczny.Ale to tylko moje rozumowanie.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284344
Udostępnij na innych stronach

Większa ilość soli jest nieakceptowana przez domowników, a i sam wolę taką wersję smakową. Wszystko zależy od upodobań.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284350
Udostępnij na innych stronach

Myślę , że chodzi o to , że z taką niska zawartością soli po 3 tygodniach wiszenia na strychu kiełbasa po prostu się zepsuje .

To tk jak z wędlinami dojrzewającymi.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284353
Udostępnij na innych stronach

Myślę , że chodzi o to , że z taką niska zawartością soli po 3 tygodniach wiszenia na strychu kiełbasa po prostu się zepsuje .

Dokładnie pis'u miał to na myśli :wink:

Miśku.. pis 'u dał po prostu Tobie do myślenia... to dobry chłopak :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284357
Udostępnij na innych stronach

Może na początek wystarczy zrobić kiełbasę używając schabu. W wędzarni kiełbasa bardzo podeschnie podczas 6 godzinnego wędzenia i potem dalej podsuszona straci łącznie około 40 % wagi. Zasolenie wzrośnie do 20 gr na 1 kg. Robię kiełbasy podobnie, tylko moja ilość soli to 16.5 gr / 1 kg.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/4/#findComment-284363
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.