dziera Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Witam tydzien temu wedzilem szynke baleron i schaby.Postanowilem zamrozic czesc miesa i dzis z ciekawosci wyciagnalem kawalek z zamrazalnika i dalem do lodowki do rozmrozenia i ku mojemu zdziwieniu srodek szynki jest szary.Czy to jest niedopeklowane?Mialem solanke wg tabeli,11 dni peklowalem, ale bez nastrzyku(obawiam sie ze to byl blad powazny). Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2011 obawiam sie ze to byl blad powazny). Nawet bardzo poważny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2011 No wlasnie,dzieki.Na szczescie szybko szyki zjadamy wiec o zepsuciu nie ma mowy.A teraz znowu pekluje i robilem jeden nastrzyk na poczatku(ok 70 ml na kilowe kawalki-6 nakluc),czy to wystarczy?czy jeszcze zrobic nastrzyk? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Wystarczy.Nastrzyk robi się o ile się nie mylę od 3-7% masy mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2011 No to w sumie chyba wyczerpujaca odpowiedz.Przez to niedopeklowanie mieso ma troche inny smak w srodku ale trudno.Naszescie nie mam tego duzo. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Ano ma niestety bo tam nie doszła solanka i tak jak byś kotletów do smażenia nie posolił.I szybko się psuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Ja używam od tej pory po kilku radach na kawałki szynki do 1kg 60ml nastrzyku przy wielu wstrzykiwaniach po małej ilości (wszędzie wówczas staram się dojść igłą), a przy szynkach o wadze ok 1,5kg do 2kg stosuję nastrzyk 80ml na 1kg mięsa.Podyktowane jest to tym, że zauważyłem że większe szynki w tym samym czasie peklowania co normalne 1kg są mniej kruche... Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Witam serdecznie. Chciałem na forum zadać pytanie, jednak nie mogę nowego tematu zacząć. Korzystam od jakiegoś czasu z tabeli Dziadka. Mam jednak pytanie, które nurtuje mnie od dłuższego czasu. Otóż: Przykładowo mam 2 kg mięsa do zapeklowania. Robię więc odpowiednią solankę, wkładam mięso do naczynia i zalewam... nagle okazuje się, że 0,8 litra solanki to za mało, aby przykryć cały kawałek mięsa. Co trzeba w tym wypadku zrobić? Dorobić zalewy o takim samym stężeniu jak w tabeli? Dolać zwykłej wody? Nie mam na to pomysłu, więc proszę o pomoc, bo zdarzyło mi się to już nie raz.. Pulek Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-211662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Najprościej , to butelka lub słoik wsadzony do naczynia. Można również wsadzić szczelne woreczki wypełnione wodą. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-211663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zmień naczynie na mniejsze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-211664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zmień naczynie na mniejsze.drobnostka, ale według mnie powinno być raczej :zmień naczynie na dopasowane do wielkości i kształtu mięsa (nie pekluj w prostopadłościanie ale np w walcu) ew jak wspomniano wcześniej włóż coś (woreczek z wodą etc.) do pojemnika podnosząc tym samym poziom solanki. pozdr Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-211672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Maja 2012 Wielkie dzięki za pomoc, porady wykorzystane i zakończone sukcesem ! Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-217427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.