Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tydzien temu wedzilem szynke baleron i schaby.Postanowilem zamrozic czesc miesa i dzis z ciekawosci wyciagnalem kawalek z zamrazalnika i dalem do lodowki do rozmrozenia i ku mojemu zdziwieniu srodek szynki jest szary.Czy to jest niedopeklowane?Mialem solanke wg tabeli,11 dni peklowalem, ale bez nastrzyku(obawiam sie ze to byl blad powazny).
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/
Udostępnij na innych stronach

obawiam sie ze to byl blad powazny).

Nawet bardzo poważny. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190136
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie,dzieki.Na szczescie szybko szyki zjadamy wiec o zepsuciu nie ma mowy.A teraz znowu pekluje i robilem jeden nastrzyk na poczatku(ok 70 ml na kilowe kawalki-6 nakluc),czy to wystarczy?czy jeszcze zrobic nastrzyk?
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190140
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy.Nastrzyk robi się o ile się nie mylę od 3-7% masy mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190144
Udostępnij na innych stronach

No to w sumie chyba wyczerpujaca odpowiedz.Przez to niedopeklowanie mieso ma troche inny smak w srodku ale trudno.Naszescie nie mam tego duzo.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190148
Udostępnij na innych stronach

Ano ma niestety bo tam nie doszła solanka i tak jak byś kotletów do smażenia nie posolił.I szybko się psuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190152
Udostępnij na innych stronach

Ja używam od tej pory po kilku radach na kawałki szynki do 1kg 60ml nastrzyku przy wielu wstrzykiwaniach po małej ilości (wszędzie wówczas staram się dojść igłą), a przy szynkach o wadze ok 1,5kg do 2kg stosuję nastrzyk 80ml na 1kg mięsa.

Podyktowane jest to tym, że zauważyłem że większe szynki w tym samym czasie peklowania co normalne 1kg są mniej kruche...

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-190801
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam serdecznie.

 

Chciałem na forum zadać pytanie, jednak nie mogę nowego tematu zacząć. Korzystam od jakiegoś czasu z tabeli Dziadka. Mam jednak pytanie, które nurtuje mnie od dłuższego czasu. Otóż: Przykładowo mam 2 kg mięsa do zapeklowania. Robię więc odpowiednią solankę, wkładam mięso do naczynia i zalewam... nagle okazuje się, że 0,8 litra solanki to za mało, aby przykryć cały kawałek mięsa. Co trzeba w tym wypadku zrobić? Dorobić zalewy o takim samym stężeniu jak w tabeli? Dolać zwykłej wody? Nie mam na to pomysłu, więc proszę o pomoc, bo zdarzyło mi się to już nie raz..

 

Pulek

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-211662
Udostępnij na innych stronach

Najprościej , to butelka lub słoik wsadzony do naczynia. Można również wsadzić szczelne woreczki wypełnione wodą.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-211663
Udostępnij na innych stronach

Zmień naczynie na mniejsze.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-211664
Udostępnij na innych stronach

Zmień naczynie na mniejsze.

drobnostka, ale według mnie powinno być raczej :zmień naczynie na dopasowane do wielkości i kształtu mięsa (nie pekluj w prostopadłościanie ale np w walcu) ew jak wspomniano wcześniej włóż coś (woreczek z wodą etc.) do pojemnika podnosząc tym samym poziom solanki.

pozdr

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6461-mieso-niedopeklowane/#findComment-211672
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.