andrewkon Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 14 Lutego 2012 Jak zobaczyłem się na zdjęciu to pomyślałem, że aparat jest uszkodzony i poszerza, ale jak zobaczyłem, że nie ustępuję szerokością innym uczestnikom kursu, to się uspokoiłem. Piękne kolaże. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-202505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 15 Lutego 2012 Dla wszystkich kolegów z kursu .http://allegro.pl/termometr-hydrometr-0143-i2071582406.html Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-202590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 15 Lutego 2012 Jest w czym wybieraćhttp://www.twenga.pl/dir-Ogrod-i-majsterkowanie,Dekoracja-ogrodu,Urzadzanie-ogrodu,Termometr-higrometr Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-202591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 16 Lutego 2012 Wędliny dojrzewające wyglądają całkiem dobrze ,tylko nadal nie spełniam wymogów reżymu technologicznego -zbyt wysoka temperatura i za niska wilgotność Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-202709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 16 Lutego 2012 Moje wędliny dojrzewają w nie najlepszych warunkach 12,5 C i 35% wilgotności , czekam na opady może podniesie się wilgotność w piwnicy.Kazik- stań się ,,Niezależny" kup nawilżacz :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-202713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 16 Lutego 2012 zbyt wysoka temperatura i za niska wilgotność Z temperaturą to sobie mogę poradzić ,jednak wilgotność u mnie po tych mrozach to ledwo 30% . w przyszłości muszę zrobić to kup nawilżacz :wink: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-202720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misza2 Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 18 Lutego 2012 Zdjęcia wyszły bardzo fajne. A czy kręcił może ktoś film??????????????????? chętnie bym go obejrzał. :clap: Już tupię nóżkami i czekam na film i kolejny kurs.Pozdrwawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 18 Lutego 2012 misza2, miał być nagrywany proces wyrobu wędlin dojrzewających ale nie było nikogo kto by nagrywał. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 18 Lutego 2012 No właśnie. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 18 Lutego 2012 Oto jak moje dojrzewają :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 19 Lutego 2012 :grin: Karolu :thumbsup: kiełbasa ścinkowa w cienkim jelicie to już jest jadalna :grin: kamerę przywiozłem,trochę filmu wujtom nagrał :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 19 Lutego 2012 :grin: Karolu :thumbsup: kiełbasa ścinkowa w cienkim jelicie to już jest jadalna :grin: Grzesiu , też wiem :grin: , już zjadłem :thumbsup: :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 19 Lutego 2012 Ale czemu te wędzonki takie ciemne.I nie mówcie ,że dojrzewają i ciemnieją bo maja raptem tydzień a wygladają podobnie jak moje ( moje nawet mniej przypalone) po 4 tygodniach dojrzewania i trzech wędzeniach. :sad: .Może ja się nie znam to może fachowcy od wędzonek dojrzewających mi to wytłumaczą? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 19 Lutego 2012 Ale czemu te wędzonki takie ciemne. ... jak myślisz, dlaczego? Możesz pochwalić się swoimi? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 19 Lutego 2012 Kiełbasą bardzo proszę : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6948&postdays=0&postorder=asc&highlight=made++arkadiusz&start=210 Wędzonek teraz nie mam,ale jak patrzę na te robione przez Grzegorza i na te co robiliście na kursie to zdecydowanie wolę te Grzegorza.Moim zdaniem daliście za mocno ognia i stąd ten ciemny kolor.Może to pośpiech, może niedopilnowanie, ale mnie się nie podobają. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 19 Lutego 2012 Czy, ktoś z uczestników kursu może wstawić zdjęcie obrazujące przebieg dojrzewania wędlin. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 19 Lutego 2012 I jeszcze coś dodam.Może się mylę ale moim zdaniem próbowaliście uzyskać w krótkim czasie efekt jaki uzyskuje się w dłuższym okresie i stąd to mocne wędzenie.I dlatego pytam,czy taki proces jest prawidłowy czy może po prostu byliście ograniczeni czasowo ? .Nie jest to żadna krytyka z mojej strony jedynie dociekanie ,który proces jest prawidłowy.Dłuższy z kilkakrotnym wędzeniem, czy krótki taki jak tu widzimy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 19 Lutego 2012 Andrzej mówisz i masz ,po tygodniowym "zwisie" Arkadiusz , wszystko o przygotowaniu , i dojrzewaniu było na kursie. :clap: Wczoraj przygotowałem dwa kawałki mięsa metodą Grześka,czas wykorzystać naukę. :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torba Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 19 Lutego 2012 witam...arkadiusz napisał:Moim zdaniem daliście za mocno ognia i stąd ten ciemny kolor..potwierdzam ...za ciemne to Panie drogi masz ...ale OKULARY.... [ Dodano: Nie 19 Lut, 2012 17:21 ] ,,prosze kolego bagno i pozdrawiam worek!!... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 19 Lutego 2012 Dziś od rana zmieniłem warunki - do tej pory przez cały tydzień ,było ok.12 C i ok.45% - teraz 3,2C i 96% wilgotności. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 19 Lutego 2012 Moje dojrzewają niestety na balkonie,ale teraz ma byc taka pogoda w sam raz - ok +5. Wczoraj zrobiłem 'sól Grzesia' i dziś zamarynowałem 2 kg ścinków szynki. Teraz trzeba czekac te przysłowiowe 7 dni Spróbuję to w wersji kiełbasy białej. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 19 Lutego 2012 :grin: Arkadiusz,proces wędzenia był prawidłowy,wędliny po wędzeniu wyglądały doskonale.Teraz każdy trzyma w innych warunkach,szybko ciemnieją to znaczy za ciepło i za mała wilgotność.Tą kiełbasę wędziłem ze dwa tygodnie temu,wisiała cały czas w piwnicy 8*C.Do wszystkiego trzeba czasu i cierpliwości :grin: trzymam kciuki za kolegów z kursu :grin: za kilka miesięcy zobaczycie jakie wspaniale wędliny będą robili :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zupełnie jak moja.No może troche za chuda jak dla mnie.Ale kolorek taki sam jak na dwa tygodnie dojrzewania.Obejrzałem te wędliny na drugi dzień po wędzeniu.Niektóre takie ładne nie były.Może wina aparatu?.Może.............? trzymam kciuki za kolegów z kursu Ja też życzę im wszystkiego najlepszego i udanych wyrobów :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 19 Lutego 2012 Wędliny z kursu dojrzewają. Zdjęcie nr 11-a zostało wykonane bez lampy błyskowej. Zbliżenie nr 15-a wykonane przy lampie błyskowej. Kolory wędlin przedstawionych na zdjęciach na forum mogą się różnić od rzeczywistych, w zależności od oświetlenia, od kolorów otoczenia, od aparatu fotograficznego i nawet od monitora na którym oglądamy fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 19 Lutego 2012 za ciemne to Panie drogi masz ...ale OKULARY Wycieczki osobiste zostaw dla Swoich bliskich.Przechodząc do meritum.Spójrz na zdjęcia wujtoma z 14.II.2012. może Ci to trochę rozjaśni o co biega. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/10/#findComment-203283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.