Skocz do zawartości

10-12.02.2012 r. Łazy Kiełbasy dojrzewające-kurs specjalist.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zobaczyłem się na zdjęciu to pomyślałem, że aparat jest uszkodzony i poszerza, ale jak zobaczyłem, że nie ustępuję szerokością innym uczestnikom kursu, to się uspokoiłem. Piękne kolaże.
  • Odpowiedzi 372
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Wędliny dojrzewające wyglądają całkiem dobrze ,tylko nadal nie spełniam wymogów reżymu technologicznego -zbyt wysoka temperatura i za niska wilgotność

www.ratownicy.org

Moje wędliny dojrzewają w nie najlepszych warunkach 12,5 C i 35% wilgotności , czekam na opady może podniesie się wilgotność w piwnicy.

Kazik- stań się ,,Niezależny" kup nawilżacz :wink:

pozdrawiam

Geronimo

zbyt wysoka temperatura i za niska wilgotność

Z temperaturą to sobie mogę poradzić ,jednak wilgotność u mnie po tych mrozach to ledwo 30% . w przyszłości muszę zrobić to

kup nawilżacz :wink:

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Zdjęcia wyszły bardzo fajne. A czy kręcił może ktoś film??????????????????? chętnie bym go obejrzał. :clap: Już tupię nóżkami i czekam na film i kolejny kurs.

Pozdrwawiam

misza2, miał być nagrywany proces wyrobu wędlin dojrzewających ale nie było nikogo kto by nagrywał.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
No właśnie. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

:grin: Karolu :thumbsup: kiełbasa ścinkowa w cienkim jelicie to już jest jadalna :grin: kamerę przywiozłem,trochę filmu wujtom nagrał :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

:grin: Karolu :thumbsup: kiełbasa ścinkowa w cienkim jelicie to już jest jadalna :grin:

Grzesiu , też wiem :grin: , już zjadłem :thumbsup: :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Ale czemu te wędzonki takie ciemne.I nie mówcie ,że dojrzewają i ciemnieją bo maja raptem tydzień a wygladają podobnie jak moje ( moje nawet mniej przypalone) po 4 tygodniach dojrzewania i trzech wędzeniach. :sad: .Może ja się nie znam to może fachowcy od wędzonek dojrzewających mi to wytłumaczą?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Kiełbasą bardzo proszę : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6948&postdays=0&postorder=asc&highlight=made++arkadiusz&start=210

Wędzonek teraz nie mam,ale jak patrzę na te robione przez Grzegorza i na te co robiliście na kursie to zdecydowanie wolę te Grzegorza.

Moim zdaniem daliście za mocno ognia i stąd ten ciemny kolor.Może to pośpiech, może niedopilnowanie, ale mnie się nie podobają.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Czy, ktoś z uczestników kursu może wstawić zdjęcie obrazujące przebieg dojrzewania wędlin.
I jeszcze coś dodam.Może się mylę ale moim zdaniem próbowaliście uzyskać w krótkim czasie efekt jaki uzyskuje się w dłuższym okresie i stąd to mocne wędzenie.I dlatego pytam,czy taki proces jest prawidłowy czy może po prostu byliście ograniczeni czasowo ? .Nie jest to żadna krytyka z mojej strony jedynie dociekanie ,który proces jest prawidłowy.Dłuższy z kilkakrotnym wędzeniem, czy krótki taki jak tu widzimy.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Andrzej mówisz i masz ,po tygodniowym "zwisie"

Arkadiusz , wszystko o przygotowaniu , i dojrzewaniu było na kursie. :clap:

Wczoraj przygotowałem dwa kawałki mięsa metodą Grześka,czas wykorzystać naukę. :wink:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

witam...

arkadiusz napisał:

Moim zdaniem daliście za mocno ognia i stąd ten ciemny kolor

..potwierdzam ...za ciemne to Panie drogi masz ...ale OKULARY....

[ Dodano: Nie 19 Lut, 2012 17:21 ]

,,prosze kolego bagno i pozdrawiam worek!!

...

Dziś od rana zmieniłem warunki - do tej pory przez cały tydzień ,było ok.12 C i ok.45% - teraz 3,2C i 96% wilgotności.

www.ratownicy.org
Moje dojrzewają niestety na balkonie,ale teraz ma byc taka pogoda w sam raz - ok +5. Wczoraj zrobiłem 'sól Grzesia' i dziś zamarynowałem 2 kg ścinków szynki. Teraz trzeba czekac te przysłowiowe 7 dni :) Spróbuję to w wersji kiełbasy białej.
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
:grin: Arkadiusz,proces wędzenia był prawidłowy,wędliny po wędzeniu wyglądały doskonale.Teraz każdy trzyma w innych warunkach,szybko ciemnieją to znaczy za ciepło i za mała wilgotność.Tą kiełbasę wędziłem ze dwa tygodnie temu,wisiała cały czas w piwnicy 8*C.Do wszystkiego trzeba czasu i cierpliwości :grin: trzymam kciuki za kolegów z kursu :grin: za kilka miesięcy zobaczycie jakie wspaniale wędliny będą robili :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Zupełnie jak moja.No może troche za chuda jak dla mnie.Ale kolorek taki sam jak na dwa tygodnie dojrzewania.Obejrzałem te wędliny na drugi dzień po wędzeniu.Niektóre takie ładne nie były.Może wina aparatu?.Może.............?

trzymam kciuki za kolegów z kursu

Ja też życzę im wszystkiego najlepszego i udanych wyrobów :grin:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Wędliny z kursu dojrzewają.

Zdjęcie nr 11-a zostało wykonane bez lampy błyskowej. Zbliżenie nr 15-a wykonane przy lampie błyskowej.

Kolory wędlin przedstawionych na zdjęciach na forum mogą się różnić od rzeczywistych, w zależności od oświetlenia, od kolorów otoczenia, od aparatu fotograficznego i nawet od monitora na którym oglądamy fotki.

za ciemne to Panie drogi masz ...ale OKULARY

Wycieczki osobiste zostaw dla Swoich bliskich.Przechodząc do meritum.Spójrz na zdjęcia wujtoma z 14.II.2012. może Ci to trochę rozjaśni o co biega.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.