Marek_ Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Marca 2007 Tak jak w temaci, chciałem zapytać czy z mięsa wodnistego wyjdzie mi kiełbasa czy niema nawet co próbować?Za odpowiedzi z góry dziękuje.Pozdrawiam Marek_! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Marca 2007 Marek nie bardzo rozumiem, co znaczy mięso wodniste?Osobiście zalecam zapekluj, na 24h i powinna wyjść ok. kiełbasa Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Marca 2007 Jest to mięso które jeśli się je mocniej naciśnie ręską wycieka z niego woda. Dziękuje Szczepan za odpowiedz. Pozdrawiam Marek_! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Marca 2007 Marek takie mięso to jeszcze nic strasznego gorsza sprawa jest wtedy, gdy masz do czynienia z rybim mięsem, co się dość często zdarzaRybie mięso to mięso wieprzowe o bardzo jasnej barwiePozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Marca 2007 Zrób próbe z kilkoma małymi kawałkami (1,5x1,5 cm). Zapekluj je tak jak na kiełbasę, ubij w naczyniu i odstaw w miejsce o temp. pokojowej na ok. 3-4 godz. Po tym czasie przekrój i sprawdź jak wygladają w środku. Powinny już złapac docelowy kolor. Następnie wrzuć je do gorącej wody i sparz. jesli po przekrojeniu będa brunatne w środku, nie rób z tego mięcha kiełbasy, gdyż będziesz miał oczko w środku i może sie rozsypywać.Nie wiem ile masz tego mięsa. Można dokupić dobrego i tego dodac w proporcji ok. 30% a nastepnie zrobic normalną kiełbachę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Marca 2007 mięsa i tłuszczu mam około 8kg, i w planie jest zakupienie około 2kg mięsa drobiowego.Co gorsze będe to robił nie dla siebie a dla przyszłej teściowej :blush: więc nie moge dać plamy. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Marca 2007 Maxell ja bym miał odmienne zdanie po 2-3h w temp pokojowej to jest za krótki okres peklowania, aby ocenić wartości mięsa Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Marca 2007 Zrób próbę jak napisałem. W związku z tym, iż jest późno, zostaw próbkę by się peklowała do rana.Jesli kolorek będzie wewnątrz ładny, możesz robić (oczywiście przed napychaniem jelit jeszcze jedna próba z małym kawałkiem kiełbaski (parzenie i degustacja). Jesli będzie kiepsko - rano coś zaradzimy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Marca 2007 Nie no spokojnie, jeszcze kupa czasu, narazie mięso jest zamrożone. Wędzenie odbędzie się za tydzień, ale ja już wcześniej chciałem się upewnić co otym sądzicie. Bo niechce zepsuć mięsa i swojej reputacji :lol: . A taką próbę napewno wykonam.Jeszcze raz dzięki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Marca 2007 Szczepan, teraz zauważyłem Twego posta. Mięso wymieszane z peklosola i ubite w naczyniu, pozostawione w temp. pokojowej (ok. 20 st.C) przez 3-4 godz powinno osiągnąć docelowy kolor. Nie pisze o upeklowaniu. Sprawdź, a sie przekonasz.Jesli mięso nie będzie "łapało koloru" mimo peklowania nawet do rana, to znaczy że jest wadliwe i nalezy je wymieszac z dobrym w odpowiedniej proporcji, by sie nie zmarnowało.Jesli z mięsa, które po peklowaniu jest w przekroju brunatne, a szczególnie podczas próby parzenia, ma taki charakterystyczny zapach (chemiczny), zrobisz kiełbaskę, to będzie się rozsypywała (niezaleznie od czasu mieszania) i wystąpi w przekroju oczko (brunatne zabarwienie)Trochę nad tym siedziałem, po wpadce przy zakupie wadliwego (wodnistego) mięsa od kumpla. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2007 Bo niechce zepsuć mięsa i swojej reputacji :lol: ...to może załatw dobre mięso i podmień, a eksperymenty z tym zamrożonym zostaw na czas kiedy już nie będzie " przyszła" :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Marca 2007 Tak też nieda, bo to mięso zamrożone czeka na zapeklowanie i zmielenie, a na zakup nowego jej nienamówie, a je nie będe sponsorował :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Marca 2007 Marku, chyba pomyliłeś definicje zerknij http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=766 Moja propozycja, to zapeklowanie mięsa wg znanych Ci standartów, po upływie odpowiedniego czasu wykonaj kiełbaskę tylko do farszu dodaj mięsa z udźca indyczego lub piersi z kurczaka. Całość (farsz) najpierw na najmniejszym oczku w maszynce rozdrobnić a później wystudzić do zera stopni wraz z wodą i rozdrobnić, wyrobić blenderem, mikserem lub innym narzędziem, może być ponowne przekręcenie na maszynce.Całość mięsa wyrabiać do uzyskania tzw anielskich włosów wg Miro`a.Powinieneś mieć plusa u niedoszłej teściowej. pzdr Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Marca 2007 Masz racje kolego. Przepraszam, no i to będzie raczje mięso PSE. Za mój błąd przepraszam, właśnie mi coś to D na początku niepasowało :wink: .A za kolejną radę dzięki :grin: Nie moge sknocić :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Marca 2007 Witam Bagno tak się zastanawiam i myślę że się przejęzyczyłeś bo przyszła a niedoszła teściowa to trochę różnica Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 13 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Marca 2007 Heh, teraz ja Cię poprawie :wink: Oczywiście Andrzej ma racje.Ale jak nie wyjdzie dobra to jeszcze może być niedoszła :grin: :blush: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Marca 2007 Przepraszam, że nie doczytałem w wcześniejszego postu, w którym pisałeś o przyszłej teściowej.Wnioskuję, że jesteś już zaręczony. Gratulacje. Już wiem dlaczego Ciebie nie będzie na zlocie. Pzdr Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Marca 2007 ... gorsza sprawa jest wtedy, gdy masz do czynienia z rybim mięsem, co się dość często zdarza Rybie mięso to mięso wieprzowe o bardzo jasnej barwie ...Mam pytanko: czy ta jasna barwa miesa to jakaś inna wada, nieopisana w artykułach na stronce? Czym ona skutkuje w wyrobach :question: Od jakiegoś czasu uważnie oglądam miesa wieprzowe wystawiane na halach miesnych. Zauważyłam właśnie, że sa jasne i bardzo jasne, poza tym bardzo błyszczące, jakby wyjęte z wody. Czy wieprzowina stężała juz po uboju nie powinna byc lekko matowa? Takie kawalki tez sie widuje. Prawde mówiąc chciałabym kiedyś dokonac takiej "inspekcji" miesa pod kątem wad w towarzystwie doświadczonego instruktora. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Marca 2007 Jasne mięso cieknące może oznaczać wadę PSE. Najlepiej poczytaj sobie w artykule kolebi Bagno http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=766.A najlepej wykrywa się wady poprzez pomiary pH w 1h po uboju i 24h po uboju. Do tego oceniasz wzrokiem i wszystko jasne.W moim przypadku nie badałem mięsa pH-metrem ale na pierwszy rzut oka było z widać że coś jest z nim nietak, wystarczyło je nacisnąć ręką a cikeła z niego woda. A co do zlotu kolego Bagno to ponikąd masz racje musze w wakacje pozałatwiać kilka spraw, i trzeba będzie rozejrzeć się za jakaś pracą :wink: Chociaż niepowiem, że chętnie bym z Tobą porozmawiał, wyssał z Ciebie tych zasobów cennej wiedzy :lol: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-9963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vater Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 ... gorsza sprawa jest wtedy, gdy masz do czynienia z rybim mięsem, co się dość często zdarza Rybie mięso to mięso wieprzowe o bardzo jasnej barwie ...Mam pytanko: czy ta jasna barwa miesa to jakaś inna wada, nieopisana w artykułach na stronce? Czym ona skutkuje w wyrobach :question: Od jakiegoś czasu uważnie oglądam miesa wieprzowe wystawiane na halach miesnych. Zauważyłam właśnie, że sa jasne i bardzo jasne, poza tym bardzo błyszczące, jakby wyjęte z wody. Czy wieprzowina stężała juz po uboju nie powinna byc lekko matowa? Takie kawalki tez sie widuje. Prawde mówiąc chciałabym kiedyś dokonac takiej "inspekcji" miesa pod kątem wad w towarzystwie doświadczonego instruktora. Tak różne wyglądy mięsa są spowodowane wieloma czynnikami, rzadko w obecnych czasach spotyka się mięso z wadami (oprócz okresów letnich, gdzie obserwuję je nagminnie), połyskujące mięso w marketach jest spowodowane 7-10% nastrzykiem mięsa na bazie soli fosforanowej i karagenów żelujących na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-11033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 połyskujące mięso w marketach jest spowodowane 7-10% nastrzykiem mięsa na bazie soli fosforanowej i karagenów żelujących na zimno.Czy problem dotyczy mięsa zapakowanego próżniowo oraz podobne formy pakowania? rzadko w obecnych czasach spotyka się mięso z wadami czy chodziło ci, "rzadko w obecnych czasach spotyka się mięso bez wad" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-11069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vater Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Bardzo często spotyka się dzisiaj mięso nastrzykiwane, polecam kupowanie w stałych punktach, w swojej technologicznej karierze (10 lat) 3 razy spotkałem mięso wadą PSE oraz jeden jedyny raz mięso z wadą DFD. Ustabilizowanie hodowli trzody oraz jej przewidywalność pod względem rasowym pozwala na uzyskanie sztuki o odpowiednim pH. Zdarzają się sztuki o pH 54-5,6 ale wg mnie jest to żadna wada mięsa tylko wpływ czynników zewnętrznych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-11077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vater Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 połyskujące mięso w marketach jest spowodowane 7-10% nastrzykiem mięsa na bazie soli fosforanowej i karagenów żelujących na zimno.Czy problem dotyczy mięsa zapakowanego próżniowo oraz podobne formy pakowania? rzadko w obecnych czasach spotyka się mięso z wadami czy chodziło ci, "rzadko w obecnych czasach spotyka się mięso bez wad" Mięso zapakaowane próżniowo nie ma wpływu na pH. Jego barwa pochodzi z braku w postaci zapakowanej. Rozpakowanie i dopływ tlenu powoduje przywrówcenie naturalnej barwy mięsa.. W dzisiejszych czasach przy ustabilizowanej produkcji trzody wahania pH mięsa są bardzo sporadyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/#findComment-11078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.