Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temaci, chciałem zapytać czy z mięsa wodnistego wyjdzie mi kiełbasa czy niema nawet co próbować?

Za odpowiedzi z góry dziękuje.

Pozdrawiam Marek_!

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/647-czy-z-mi%C4%99sa-z-wad%C4%85-dfd-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-kie%C5%82base/

Marek nie bardzo rozumiem, co znaczy mięso wodniste?

Osobiście zalecam zapekluj, na 24h i powinna wyjść ok. kiełbasa

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Jest to mięso które jeśli się je mocniej naciśnie ręską wycieka z niego woda.

Dziękuje Szczepan za odpowiedz.

Pozdrawiam Marek_!

Marek takie mięso to jeszcze nic strasznego gorsza sprawa jest wtedy, gdy masz do czynienia z rybim mięsem, co się dość często zdarza

Rybie mięso to mięso wieprzowe o bardzo jasnej barwie

Pozdrawiam

Pozdrawiam!

Zrób próbe z kilkoma małymi kawałkami (1,5x1,5 cm). Zapekluj je tak jak na kiełbasę, ubij w naczyniu i odstaw w miejsce o temp. pokojowej na ok. 3-4 godz. Po tym czasie przekrój i sprawdź jak wygladają w środku. Powinny już złapac docelowy kolor. Następnie wrzuć je do gorącej wody i sparz. jesli po przekrojeniu będa brunatne w środku, nie rób z tego mięcha kiełbasy, gdyż będziesz miał oczko w środku i może sie rozsypywać.

Nie wiem ile masz tego mięsa. Można dokupić dobrego i tego dodac w proporcji ok. 30% a nastepnie zrobic normalną kiełbachę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

mięsa i tłuszczu mam około 8kg, i w planie jest zakupienie około 2kg mięsa drobiowego.

Co gorsze będe to robił nie dla siebie a dla przyszłej teściowej :blush: więc nie moge dać plamy. :wink:

Maxell ja bym miał odmienne zdanie po 2-3h w temp pokojowej to jest za krótki okres peklowania, aby ocenić wartości mięsa

Pozdrawiam!

Zrób próbę jak napisałem. W związku z tym, iż jest późno, zostaw próbkę by się peklowała do rana.

Jesli kolorek będzie wewnątrz ładny, możesz robić (oczywiście przed napychaniem jelit jeszcze jedna próba z małym kawałkiem kiełbaski (parzenie i degustacja). Jesli będzie kiepsko - rano coś zaradzimy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Nie no spokojnie, jeszcze kupa czasu, narazie mięso jest zamrożone. Wędzenie odbędzie się za tydzień, ale ja już wcześniej chciałem się upewnić co otym sądzicie. Bo niechce zepsuć mięsa i swojej reputacji :lol: . A taką próbę napewno wykonam.

Jeszcze raz dzięki za rady!

Szczepan, teraz zauważyłem Twego posta. Mięso wymieszane z peklosola i ubite w naczyniu, pozostawione w temp. pokojowej (ok. 20 st.C) przez 3-4 godz powinno osiągnąć docelowy kolor. Nie pisze o upeklowaniu. Sprawdź, a sie przekonasz.

Jesli mięso nie będzie "łapało koloru" mimo peklowania nawet do rana, to znaczy że jest wadliwe i nalezy je wymieszac z dobrym w odpowiedniej proporcji, by sie nie zmarnowało.

Jesli z mięsa, które po peklowaniu jest w przekroju brunatne, a szczególnie podczas próby parzenia, ma taki charakterystyczny zapach (chemiczny), zrobisz kiełbaskę, to będzie się rozsypywała (niezaleznie od czasu mieszania) i wystąpi w przekroju oczko (brunatne zabarwienie)

Trochę nad tym siedziałem, po wpadce przy zakupie wadliwego (wodnistego) mięsa od kumpla. :wink:

Bo niechce zepsuć mięsa i swojej reputacji :lol: ...

to może załatw dobre mięso i podmień, a eksperymenty z tym zamrożonym zostaw na czas kiedy już nie będzie " przyszła" :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Tak też nieda, bo to mięso zamrożone czeka na zapeklowanie i zmielenie, a na zakup nowego jej nienamówie, a je nie będe sponsorował :wink: .

Marku, chyba pomyliłeś definicje zerknij http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=766

Moja propozycja, to zapeklowanie mięsa wg znanych Ci standartów, po upływie odpowiedniego czasu wykonaj kiełbaskę tylko do farszu dodaj mięsa z udźca indyczego lub piersi z kurczaka. Całość (farsz) najpierw na najmniejszym oczku w maszynce rozdrobnić a później wystudzić do zera stopni wraz z wodą i rozdrobnić, wyrobić blenderem, mikserem lub innym narzędziem, może być ponowne przekręcenie na maszynce.

Całość mięsa wyrabiać do uzyskania tzw anielskich włosów wg Miro`a.

Powinieneś mieć plusa u niedoszłej teściowej.

pzdr

Masz racje kolego. Przepraszam, no i to będzie raczje mięso PSE. Za mój błąd przepraszam, właśnie mi coś to D na początku niepasowało :wink: .

A za kolejną radę dzięki :grin:

Nie moge sknocić :blush:

Witam

Bagno tak się zastanawiam i myślę że się przejęzyczyłeś bo przyszła a niedoszła teściowa to trochę różnica

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Heh, teraz ja Cię poprawie :wink:

Oczywiście Andrzej ma racje.

Ale jak nie wyjdzie dobra to jeszcze może być niedoszła :grin: :blush: .

Przepraszam, że nie doczytałem w wcześniejszego postu, w którym pisałeś o przyszłej teściowej.

Wnioskuję, że jesteś już zaręczony. Gratulacje. Już wiem dlaczego Ciebie nie będzie na zlocie.

Pzdr

... gorsza sprawa jest wtedy, gdy masz do czynienia z rybim mięsem, co się dość często zdarza

...

Mam pytanko: czy ta jasna barwa miesa to jakaś inna wada, nieopisana w artykułach na stronce? Czym ona skutkuje w wyrobach :question:

Od jakiegoś czasu uważnie oglądam miesa wieprzowe wystawiane na halach miesnych. Zauważyłam właśnie, że sa jasne i bardzo jasne, poza tym bardzo błyszczące, jakby wyjęte z wody. Czy wieprzowina stężała juz po uboju nie powinna byc lekko matowa? Takie kawalki tez sie widuje. Prawde mówiąc chciałabym kiedyś dokonac takiej "inspekcji" miesa pod kątem wad w towarzystwie doświadczonego instruktora.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Jasne mięso cieknące może oznaczać wadę PSE. Najlepiej poczytaj sobie w artykule kolebi Bagno http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=766.

A najlepej wykrywa się wady poprzez pomiary pH w 1h po uboju i 24h po uboju. Do tego oceniasz wzrokiem i wszystko jasne.

W moim przypadku nie badałem mięsa pH-metrem ale na pierwszy rzut oka było z widać że coś jest z nim nietak, wystarczyło je nacisnąć ręką a cikeła z niego woda.

A co do zlotu kolego Bagno to ponikąd masz racje musze w wakacje pozałatwiać kilka spraw, i trzeba będzie rozejrzeć się za jakaś pracą :wink:

Chociaż niepowiem, że chętnie bym z Tobą porozmawiał, wyssał z Ciebie tych zasobów cennej wiedzy :lol:

Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...

... gorsza sprawa jest wtedy, gdy masz do czynienia z rybim mięsem, co się dość często zdarza

...

Mam pytanko: czy ta jasna barwa miesa to jakaś inna wada, nieopisana w artykułach na stronce? Czym ona skutkuje w wyrobach :question:

Od jakiegoś czasu uważnie oglądam miesa wieprzowe wystawiane na halach miesnych. Zauważyłam właśnie, że sa jasne i bardzo jasne, poza tym bardzo błyszczące, jakby wyjęte z wody. Czy wieprzowina stężała juz po uboju nie powinna byc lekko matowa? Takie kawalki tez sie widuje. Prawde mówiąc chciałabym kiedyś dokonac takiej "inspekcji" miesa pod kątem wad w towarzystwie doświadczonego instruktora.

Tak różne wyglądy mięsa są spowodowane wieloma czynnikami, rzadko w obecnych czasach spotyka się mięso z wadami (oprócz okresów letnich, gdzie obserwuję je nagminnie), połyskujące mięso w marketach jest spowodowane 7-10% nastrzykiem mięsa na bazie soli fosforanowej i karagenów żelujących na zimno.

połyskujące mięso w marketach jest spowodowane 7-10% nastrzykiem mięsa na bazie soli fosforanowej i karagenów żelujących na zimno.

Czy problem dotyczy mięsa zapakowanego próżniowo oraz podobne formy pakowania?

rzadko w obecnych czasach spotyka się mięso z wadami

czy chodziło ci, "rzadko w obecnych czasach spotyka się mięso bez wad"
Bardzo często spotyka się dzisiaj mięso nastrzykiwane, polecam kupowanie w stałych punktach, w swojej technologicznej karierze (10 lat) 3 razy spotkałem mięso wadą PSE oraz jeden jedyny raz mięso z wadą DFD. Ustabilizowanie hodowli trzody oraz jej przewidywalność pod względem rasowym pozwala na uzyskanie sztuki o odpowiednim pH. Zdarzają się sztuki o pH 54-5,6 ale wg mnie jest to żadna wada mięsa tylko wpływ czynników zewnętrznych

połyskujące mięso w marketach jest spowodowane 7-10% nastrzykiem mięsa na bazie soli fosforanowej i karagenów żelujących na zimno.

Czy problem dotyczy mięsa zapakowanego próżniowo oraz podobne formy pakowania?

rzadko w obecnych czasach spotyka się mięso z wadami

czy chodziło ci, "rzadko w obecnych czasach spotyka się mięso bez wad"

Mięso zapakaowane próżniowo nie ma wpływu na pH. Jego barwa pochodzi z braku w postaci zapakowanej. Rozpakowanie i dopływ tlenu powoduje przywrówcenie naturalnej barwy mięsa.. W dzisiejszych czasach przy ustabilizowanej produkcji trzody wahania pH mięsa są bardzo sporadyczne.