Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

teraz przydałby Ci się ktoś do masażu pleców :D

Kiedy przyjeżdżasz :facepalm::angel::laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-394260
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

@halusia@, dnia 02 Sty 2015 - 20:22, napisał: teraz przydałby Ci się ktoś do masażu pleców Kiedy przyjeżdżasz
 

No troszkę za daleko Wojtku, ale przy najbliższej okazji na zlocie to masz jak w banku  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-394265
Udostępnij na innych stronach

 

 

przy najbliższej okazji na zlocie to masz jak w banku :D

Łeeee qrcze, w tym roku raczej nic z tego :devil: , ale w przyszłym roku to kto wie :rolleyes: :rolleyes: jak by nie było w kajecie zapisałem, tak na wypadek wszelaki gdyby pamięć zawiodła :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-394267
Udostępnij na innych stronach

 

 

To chyba od dwóch ;)

Oj tam, źle policzyłem :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-394282
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisano 15 minut temu Zbój Madej, dnia 03 Sty 2015 - 06:20, napisał: 4 jajka od chłopa   To chyba od dwóch
 

 To byl mutant  :tongue:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-394286
Udostępnij na innych stronach

Kuraczki gotowe, te kawałki co się mocno skarmelizowały przy pieczeniu to w trakcie pieczenie obracałem, po upieczeniu też kilka kawałków obróciłem w stronę sosu :D

 

post-41817-0-61216200-1420292672_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-394391
Udostępnij na innych stronach

Dawno nie robiłem i przedwczoraj machnąłem gołąbki poznańskie

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=196073

przepis poniżej przepisu na "Mielony EAni".

Na fotce wida 2/3 tego co zrobiłem :D

 

post-41817-0-68175600-1420783229_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-395754
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Przyjechała siostra z Wrocka, poszła ze szwagrem na spacer i :rolleyes: nazbierała bratu marketową reklamówkę pokrzyw. Zrobiła pesto :D

 

Pokrzywy mrożone przez godzinę, liście umyte i zmiksowane z płatkami migdałów, olejem, oliwkami zielonymi, solą i pieprzem, przołożyła do słoików i kazała spożywać, słoiki w lodówce. Jeszcze nie jadłem, siostry próbowały i mówiły, że dobre, zjem na kolację, chyba z chlebem :D

 

post-41817-0-21177300-1432476886_thumb.jpgpost-41817-0-62520200-1432476888_thumb.jpgpost-41817-0-21957500-1432476891_thumb.jpgpost-41817-0-57608800-1432476893_thumb.jpgpost-41817-0-51820800-1432476896_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-426856
Udostępnij na innych stronach

moze byc jako zakaska na chlebku do piwka w oczekiwaniu na danie z gryla :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-426862
Udostępnij na innych stronach

@BazylWidzew, popijasz piwkiem zeby zabic smak zielcha :tongue:  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-427007
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

http://www.olgasmile.com/tahini.html:cool:

 

W przepisie jest jedna łyżka, ja dałem trzy łyżki oleju rzep.

 

post-41817-0-69875400-1434548593_thumb.jpgpost-41817-0-63567600-1434548597_thumb.jpgpost-41817-0-80790800-1434548599_thumb.jpgpost-41817-0-84980700-1434548601_thumb.jpg

 

Z pasty będzie to:

 

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/baba_ghanoush/przepis.html

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430926
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku lepsza od oleju do pasty jest oliwka .Takie moje zdanie,ale mogę się oczywiście mylić :) Fajnie że za orient się wziąłeś :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430928
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku lepsza od oleju do pasty jest oliwka

Smak oliwy z oliwek jakoś nigdy mi za bardzo nie podchodził, ale swego czasu używałem. Może i zakupię małą butelkę do tego wyrobu. Siostrzenieca ma przyjść i ocenić smak :D

 

 

Fajnie że za orient się wziąłeś :thumbsup:

Raz na jakiś czas kombinuję z kuchniami niepolskimi i różnymi przyprawami. Do baba ghanoush zbierałem się od zimy :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430929
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smakowite to jest :) świetnie, że zrobiłeś własną tahini... będzie poezja! Jak jeszcze te bakłażany upieczesz nie w piekarniku tylko z użyciem drewna, ognia i dymu to już w ogóle  :clap:  :thumbsup:

Pierwszy raz jak 'babę' robiłem wyszła taka mała miseczka.. mówię do BigMamy "no to popróbuj!" 

wracam a tam nic a nic nie zostało  :laugh: "oj sory bubuś, ale myślałam, że to tylko dla mnie porcja.. a takie dobre to było mmmm" hehe 

Podasz to z czymś konkretnym czy jako pasta do pieczywa/warzyw? Pozdrawiam

 

ed; oo i od razu dało do kliknięcia reklamę "Stambuł - zawsze na czasie" hahaha 

centrala google już wie co będziesz miał na obiad?  :tongue:

 

ahh i oczywiście Kruszynka ma 100% racji :) oliwa z oliwek obowiązkowo! 

a że oliwa ma wiele smaków to na pewno znajdziesz taką, która Ci przypadnie do gustu ;) 

ja kiedy tylko mogę kupuję oliwę z Makro (marki Aro).. jest tania i bardzo mi smakuje

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430931
Udostępnij na innych stronach

 

 

z użyciem drewna, ognia i dymu to już w ogóle :clap::thumbsup:

To odpada, zostaje piekarnik :D

 

 

:laugh: "oj sory bubuś, ale myślałam, że to tylko dla mnie porcja.

:laugh: :laugh:

 

 

Podasz to z czymś konkretnym czy jako pasta do pieczywa/warzyw?

Czerstwy chlebek zakwasowy. Może i zrobie chlebki egipskie do tego, ale raczej swój chleb :D

A Ty z czym zapodajesz


 

 

oliwka

 

 

oliwa z oliwek obowiązkowo!

To jeszcze jedno. W sieci były też przepisy z dodatkiem oleju sezamowego i oleju z pestek winogron. Dodawaliście może takie oleje? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430936
Udostępnij na innych stronach

Sezamowy używam często między innymi do humusu,kebabczy itp.kotlecików ,olej z pestek winogron takoż.Ogólnie to ja wszystkie oleje lubię a lniany to teraz mój nr.jeden :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430938
Udostępnij na innych stronach

 

 

do humusu

Humus jadłem, dobry, mój egipski siostrzeniec nieraz robi :D

 

 

kebabczy

Co to? :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430942
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czerstwy chlebek zakwasowy. Może i zrobie chlebki egipskie do tego, ale raczej swój chleb A Ty z czym zapodajesz

:cool: jak od razu łyżką nie wyjedzą to świetnie się łączy z (w spolszczonej wersji) tortilla pszenna i grillowane lub parzone i na chrupko smażone tłuste mięsko  :devil:  ..lub na kanapki, łyżka jako zwieńczenie zupy/chłodniku (i jeszcze chlust oliwy), a dekadencją jest domowa polędwica łososiowa.. cienko krojona i nadziana babą (w formie ruloników). 

 

 

Dodawaliście może takie oleje?

jak nie oliwa to najlepiej bezsmakowy olej.. a już jaki to najbardziej kwestia zdrowotna hehe 

u mnie zawsze jak coś na ciepło to staram się wytopiony smalec używać.. na zimno oliwa, olej sezamowy, lniany i z pestek winogron

do baby jak i do humusu czasem warto dodać kilka kropli oleju sezamowego (tego ciemnego) dla pokreślenia smaku :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430943
Udostępnij na innych stronach

 

do humusu

Humus jadłem, dobry, mój egipski siostrzeniec nieraz robi :D

 

 

kebabczy

Co to? :rolleyes:

 

Właściwie kebabczete, bułgarski klasyk, http://lawendowydom.com.pl/kebabczeta-bulgarski-klasyk/

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430946
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właściwie kebabczete, bułgarski klasyk

Zrobiłbym takie ale grill'a na razie brak :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430966
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właściwie kebabczete,

Racja,ja spolszczyłem :D z tym że miałem na myśli wszystkie odmiany tych bałkańsko-tureckich mielonek :)

 

 

Zrobiłbym takie ale grill'a na razie brak :D

Na patelni też dasz radę :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430984
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jeszcze jedno. W sieci były też przepisy z dodatkiem oleju sezamowego i oleju z pestek winogron. Dodawaliście może takie oleje?
 

 Zboju MAdeju, czesto daje wlasnie do takich dan olej z pestek winbogrona. Jest lagodny i prawdopodobnie bedzie tobie smakowac, b0o nie narzuca swojego smaku w potrawach.

 Ale pysznosci tutaj robisz   :clap:  , az teraz szukam czasu w kalendarzu ,zeby tez tak sobie pogotowac  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430989
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.