Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

@halusia@, dnia 02 Sty 2015 - 20:22, napisał: teraz przydałby Ci się ktoś do masażu pleców Kiedy przyjeżdżasz
 

No troszkę za daleko Wojtku, ale przy najbliższej okazji na zlocie to masz jak w banku  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-394265
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 830
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

przy najbliższej okazji na zlocie to masz jak w banku :D

Łeeee qrcze, w tym roku raczej nic z tego :devil: , ale w przyszłym roku to kto wie :rolleyes: :rolleyes: jak by nie było w kajecie zapisałem, tak na wypadek wszelaki gdyby pamięć zawiodła :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-394267
Udostępnij na innych stronach

 

 

To chyba od dwóch ;)

Oj tam, źle policzyłem :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-394282
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisano 15 minut temu Zbój Madej, dnia 03 Sty 2015 - 06:20, napisał: 4 jajka od chłopa   To chyba od dwóch
 

 To byl mutant  :tongue:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-394286
Udostępnij na innych stronach

Kuraczki gotowe, te kawałki co się mocno skarmelizowały przy pieczeniu to w trakcie pieczenie obracałem, po upieczeniu też kilka kawałków obróciłem w stronę sosu :D

 

post-41817-0-61216200-1420292672_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-394391
Udostępnij na innych stronach

Dawno nie robiłem i przedwczoraj machnąłem gołąbki poznańskie

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=196073

przepis poniżej przepisu na "Mielony EAni".

Na fotce wida 2/3 tego co zrobiłem :D

 

post-41817-0-68175600-1420783229_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-395754
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Przyjechała siostra z Wrocka, poszła ze szwagrem na spacer i :rolleyes: nazbierała bratu marketową reklamówkę pokrzyw. Zrobiła pesto :D

 

Pokrzywy mrożone przez godzinę, liście umyte i zmiksowane z płatkami migdałów, olejem, oliwkami zielonymi, solą i pieprzem, przołożyła do słoików i kazała spożywać, słoiki w lodówce. Jeszcze nie jadłem, siostry próbowały i mówiły, że dobre, zjem na kolację, chyba z chlebem :D

 

post-41817-0-21177300-1432476886_thumb.jpgpost-41817-0-62520200-1432476888_thumb.jpgpost-41817-0-21957500-1432476891_thumb.jpgpost-41817-0-57608800-1432476893_thumb.jpgpost-41817-0-51820800-1432476896_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-426856
Udostępnij na innych stronach

moze byc jako zakaska na chlebku do piwka w oczekiwaniu na danie z gryla :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-426862
Udostępnij na innych stronach

@BazylWidzew, popijasz piwkiem zeby zabic smak zielcha :tongue:  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-427007
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

http://www.olgasmile.com/tahini.html:cool:

 

W przepisie jest jedna łyżka, ja dałem trzy łyżki oleju rzep.

 

post-41817-0-69875400-1434548593_thumb.jpgpost-41817-0-63567600-1434548597_thumb.jpgpost-41817-0-80790800-1434548599_thumb.jpgpost-41817-0-84980700-1434548601_thumb.jpg

 

Z pasty będzie to:

 

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/baba_ghanoush/przepis.html

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430926
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku lepsza od oleju do pasty jest oliwka .Takie moje zdanie,ale mogę się oczywiście mylić :) Fajnie że za orient się wziąłeś :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430928
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku lepsza od oleju do pasty jest oliwka

Smak oliwy z oliwek jakoś nigdy mi za bardzo nie podchodził, ale swego czasu używałem. Może i zakupię małą butelkę do tego wyrobu. Siostrzenieca ma przyjść i ocenić smak :D

 

 

Fajnie że za orient się wziąłeś :thumbsup:

Raz na jakiś czas kombinuję z kuchniami niepolskimi i różnymi przyprawami. Do baba ghanoush zbierałem się od zimy :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430929
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smakowite to jest :) świetnie, że zrobiłeś własną tahini... będzie poezja! Jak jeszcze te bakłażany upieczesz nie w piekarniku tylko z użyciem drewna, ognia i dymu to już w ogóle  :clap:  :thumbsup:

Pierwszy raz jak 'babę' robiłem wyszła taka mała miseczka.. mówię do BigMamy "no to popróbuj!" 

wracam a tam nic a nic nie zostało  :laugh: "oj sory bubuś, ale myślałam, że to tylko dla mnie porcja.. a takie dobre to było mmmm" hehe 

Podasz to z czymś konkretnym czy jako pasta do pieczywa/warzyw? Pozdrawiam

 

ed; oo i od razu dało do kliknięcia reklamę "Stambuł - zawsze na czasie" hahaha 

centrala google już wie co będziesz miał na obiad?  :tongue:

 

ahh i oczywiście Kruszynka ma 100% racji :) oliwa z oliwek obowiązkowo! 

a że oliwa ma wiele smaków to na pewno znajdziesz taką, która Ci przypadnie do gustu ;) 

ja kiedy tylko mogę kupuję oliwę z Makro (marki Aro).. jest tania i bardzo mi smakuje

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430931
Udostępnij na innych stronach

 

 

z użyciem drewna, ognia i dymu to już w ogóle :clap::thumbsup:

To odpada, zostaje piekarnik :D

 

 

:laugh: "oj sory bubuś, ale myślałam, że to tylko dla mnie porcja.

:laugh: :laugh:

 

 

Podasz to z czymś konkretnym czy jako pasta do pieczywa/warzyw?

Czerstwy chlebek zakwasowy. Może i zrobie chlebki egipskie do tego, ale raczej swój chleb :D

A Ty z czym zapodajesz


 

 

oliwka

 

 

oliwa z oliwek obowiązkowo!

To jeszcze jedno. W sieci były też przepisy z dodatkiem oleju sezamowego i oleju z pestek winogron. Dodawaliście może takie oleje? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430936
Udostępnij na innych stronach

Sezamowy używam często między innymi do humusu,kebabczy itp.kotlecików ,olej z pestek winogron takoż.Ogólnie to ja wszystkie oleje lubię a lniany to teraz mój nr.jeden :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430938
Udostępnij na innych stronach

 

 

do humusu

Humus jadłem, dobry, mój egipski siostrzeniec nieraz robi :D

 

 

kebabczy

Co to? :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430942
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czerstwy chlebek zakwasowy. Może i zrobie chlebki egipskie do tego, ale raczej swój chleb A Ty z czym zapodajesz

:cool: jak od razu łyżką nie wyjedzą to świetnie się łączy z (w spolszczonej wersji) tortilla pszenna i grillowane lub parzone i na chrupko smażone tłuste mięsko  :devil:  ..lub na kanapki, łyżka jako zwieńczenie zupy/chłodniku (i jeszcze chlust oliwy), a dekadencją jest domowa polędwica łososiowa.. cienko krojona i nadziana babą (w formie ruloników). 

 

 

Dodawaliście może takie oleje?

jak nie oliwa to najlepiej bezsmakowy olej.. a już jaki to najbardziej kwestia zdrowotna hehe 

u mnie zawsze jak coś na ciepło to staram się wytopiony smalec używać.. na zimno oliwa, olej sezamowy, lniany i z pestek winogron

do baby jak i do humusu czasem warto dodać kilka kropli oleju sezamowego (tego ciemnego) dla pokreślenia smaku :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430943
Udostępnij na innych stronach

 

do humusu

Humus jadłem, dobry, mój egipski siostrzeniec nieraz robi :D

 

 

kebabczy

Co to? :rolleyes:

 

Właściwie kebabczete, bułgarski klasyk, http://lawendowydom.com.pl/kebabczeta-bulgarski-klasyk/

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430946
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właściwie kebabczete, bułgarski klasyk

Zrobiłbym takie ale grill'a na razie brak :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430966
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właściwie kebabczete,

Racja,ja spolszczyłem :D z tym że miałem na myśli wszystkie odmiany tych bałkańsko-tureckich mielonek :)

 

 

Zrobiłbym takie ale grill'a na razie brak :D

Na patelni też dasz radę :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430984
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jeszcze jedno. W sieci były też przepisy z dodatkiem oleju sezamowego i oleju z pestek winogron. Dodawaliście może takie oleje?
 

 Zboju MAdeju, czesto daje wlasnie do takich dan olej z pestek winbogrona. Jest lagodny i prawdopodobnie bedzie tobie smakowac, b0o nie narzuca swojego smaku w potrawach.

 Ale pysznosci tutaj robisz   :clap:  , az teraz szukam czasu w kalendarzu ,zeby tez tak sobie pogotowac  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-430989
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku skoro masz tahini to jeszcze hummus możesz  zrobić :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-431006
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku skoro masz tahini to jeszcze hummus możesz zrobić :)

Olga, przyjdzie i czas na hummus. Juz go jadłem, jest oki. Najpierw babe g. zrobię :D


Może jeszcze jakiś znadę przepis z użyciem tahini to też pokombinuję :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-431030
Udostępnij na innych stronach

Zboju MAdeju, dan z tahini jest brdzo duzo. Zacznij najpierw od salatek i ich sosow. BArdzo smaczne jest. W polaczeniu z cytrynowym sosem, czy z miodem. Przynajmniej nam smakuje.

 Mozesz tez zrobic tahini i mietowe pesto, bardzo smaczne zwlaszcza podawane do baraniny z grilla. Tak samo serwowane na gotowane  warzywa typu brokol czy fasolka, zamiast tak ciagle maglowanje w kuchni polskiej tartej bulce z maslem , lub na upieczonych warzywach typu marchew czy buraki.

 Na internecie tez spotkalam sie z przepisami slodkimi z tahini, typu ciasteczka czy nawet ciasta, oraz paczki smarowane zrobione na slodko tahini. Tym ostatnim jesli bedziesz zainteresowany to powiedz, poszukam  przepisu chyba ze znajac polskie blogi juz ktos gdzies to robil  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-431031
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.