Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czo ktoś może mi zapodać przepis na domowy majonez z żółtka lub żółtek?? jakiś prosty przepis :D

Na forum znalazłem jeden przepis, ale z całego jajka.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-463546
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Prosze :) 

1 zoltko

1 lyzka musztardy 

ok 0.5 oleju

wszystko w jednakowej temp 

zoltko mixujemy z musztarta ,a pozniej dolewamy cienkim strumieniem olej,az  majonez stanie sie jednolity i gesty.

doprawiamy 2 lyzeczkami octu ½ lyzeczki soli 2 lyzeczki cukru pudru lub miodu i szczypte pieprzu ciagle mieszajac i do sloika i do lodowki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-463551
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prosze :)

Dzięki wielkie :D :D


Aha electra, mam ocet jabłkowy 6%, czy trzy łyżeczki to będzie oki, czy może więcej ?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-463555
Udostępnij na innych stronach

Bedzie dobrze ..wiesz posmakujesz jak za malo to dodasz ,ja zawsze smakuje ,bo a to zoltko wieksze to czasem oleju przyjmie wiecej ale 3  napewno wystarcza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-463557
Udostępnij na innych stronach

Dzięki dzięki :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-463564
Udostępnij na innych stronach

A to tak w razie W gdyby się zwarzył.Najszybszy i najłatwejszy sposób polecony mi przez Babcię - mocno schłodzić zwarzony majonez (np. kilkanaście minut w zamrażarce)... i ubić jeszcze raz. Już po kilku sekundach ze zwarzonego wodnistego majonezu uzyskujemy pożądaną, gęstą konsystencję :-) 

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-463580
Udostępnij na innych stronach

ja bym ten ocet dodawałam w trakcie ubijania też - zapobiega to zwarzeniu .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-463650
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-śniadania-obiady-kolacje/?p=463146

 

Jabłka były duże, weszło jedno krojone na pół, ale zszyć już nie było jak.

Piekłem tak jak zapodane miałem w przepisie. Myślę, że brakło jakieś 10-15 min. w rękawie i kaczka była lekko twardawa, ale jak najbardziej do zjedzenia. Sól, majeranek i jabłko to wystarczające dodatki coby kaczka smakowała, dla mnie bardzo dobra była.

Jak się następna trafi z podwórka, a jak się nie trafi to kupię i zrobię ją tak samo, oczywiście będę piekł dłużej :D

 

post-41817-0-05006700-1450849469_thumb.jpg


https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=463551

 

Wsio pięknie, ale coś mi i mojej mamie nie pasowała ilość cukru w przepisie i z ostrożności dałem 1/4 łyżeczki i jest to ilość dla mnie wystarczająca.

Ocet dałem jabłkowy w ilości 2.5 łyżeczki. Z octem trzeba uważać, musztarda może być bardzo octowa i majonez wyjdzie kwaśny.

Jak Olga (chudziaczek :D) pisała, ocet dodawałem w trakcie miksowania składników, nic się nie zważyło.

Majonezik superaśny :D Polecam przepis :D

 

W trakcie.

 

post-41817-0-09274900-1450850133_thumb.jpg

 

Gotowe,

 

post-41817-0-05534000-1450850148_thumb.jpgpost-41817-0-95365900-1450850154_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-464629
Udostępnij na innych stronach

Jak dziura duża to można patykami do szaszłyków lub wykalaczkami poprzebijac A potem nitka lub szpargatem przeplatac jak sznurowki i zaciągnąć wtedy się zlezie do kupy ;-)

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez sajmon55556
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-464668
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak dziura duża to można patykami do szaszłyków lub wykalaczkami poprzebijac A potem nitka lub szpargatem przeplatac jak sznurowki i zaciągnąć wtedy się zlezie do kupy ;-)

Wiem wiem, ale jabłka były tak duże, że dałem tylko jedno przekrojone na pół i to ledwo weszło. Zszyć już nie było jak :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-464689
Udostępnij na innych stronach

 

 

ktoś może mi zapodać przepis na domowy majonez z żółtka lub żółtek?? jakiś prosty przepis

 

Wojtek ten majonez jest najszybszy z mozliwych zawsze wychodzi i jest super:

http://https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6557-majonez-domowy-w-15-sekund/

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-464736
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-464741
Udostępnij na innych stronach

U mnie link działa prawidłowo Wojtuś ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-464770
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie link działa prawidłowo Wojtuś ;)

Cały czas wyskakuje mi ta sam strona.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-464795
Udostępnij na innych stronach

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-464812
Udostępnij na innych stronach

Z telefonu Wam tego nie zlinkuję wejdzcie w Wyroby garmażeryjne ... Majonez domowy w 15 sekund

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-464818
Udostępnij na innych stronach

Kolejne podejście do kaczki. Niestety kaczki od chłopa niet, ale kaczka z Lidla też się nadała :D

Temp. trochę podniosłem i piekłem w 185-190st.C, na ostatnie prawie 20 min rękaw rozciąłem i piekłem na kolorek.

Kaczka wyszła "miętka" bardzo, może nawet za bardzo, ale za to smaczniasta.

W zapasie jeszcze jedna kaczka z marketu Dino, zamrożona :D

 

 

Arecki, kaczka na Twój sposób jest bardzo oki :D

 

post-41817-0-41356500-1451546530_thumb.jpgpost-41817-0-52175600-1451546534_thumb.jpgpost-41817-0-43089100-1451546538_thumb.jpgpost-41817-0-55909700-1451546542_thumb.jpg

 

Spożywałem bez dodatków, sam nie wiem jak, ale pół kaczuszki samo do żołądka weszło :facepalm: :facepalm:, dla lepszego trawienia kilka guli wytrawnej czerwonej Portady :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-465639
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arecki, kaczka na Twój sposób jest bardzo oki

 

Pięknie upieczona :thumbsup: .Ciesze się ,że smakowało. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-465652
Udostępnij na innych stronach

Wojtku oby Cię w drożdże wsadzili - po tej fotce tak się głodny zrobiłem, że jeszcze w tym starym roku zgrzeszę i coś na ząb wrzucę - kaczucha wygląda jak bajki albo najlepszej księgi kucharskiej. 

Smacznego - i szkoda, że mnie nie ma koło Ciebie bo pomógłbym w degustacji. 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-465746
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W końcu zrobiłem mój pierwszy zakwas z chlebkiem własnej produkcji, a nie na sklepowym "razowym" robionym na melasie, chociaż na chlebie sklepowym też były smaczniaste  :D

Machnąłem taką większą porcyjkę :cool:

 

post-41817-0-81860700-1454757906_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-473645
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zbliża się gościna to i dreptania już zacząłem.

Żeberka na bogato wg Zbója, czyli boczek z/s i z/k, krojony między żeberkami. Przyprawy to sól, pieprz świeżo kręcony, majeranek, a do pieczenia pod mięso cebula w grube plastry krojona i czosnek w ząbkach. Pieczenie jutro :D

Polecam :D

Andrzej k w Sierpniu stwierdził, że bardzo dobre, a na drugi dzień mówił, że grzane na patelni jeszcze lepsze :D

 

post-41817-0-00574900-1456235510_thumb.jpgpost-41817-0-05757800-1456235514_thumb.jpg

 

Do spiżary na podłogę. Jutro w rękaw i do piekarnika. 200st.C przez 30 min. i 180st.C przez jakieś 90 min, może krócej :cool:

 

post-41817-0-05708500-1456235648_thumb.jpg

 

I zakwasik buraczany.

 

post-41817-0-77393800-1456235686_thumb.jpg

 

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-478810
Udostępnij na innych stronach

Aha, zakwas z tej produkcji poszedł do śmieci  :devil:  Zrobił się gęsty jak kisiel. Z tego co się wywiedziałem dostały się do słoja bakterie śluzowe, czy jakoś tak.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=473645

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/20/#findComment-478812
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.