Pepuś Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Dzięki Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-741471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 4 Stycznia 2022 (edytowane) Szkolenia s.v. ciąg dalszy Polędwica 58st.C i 6 godz. i boczek 62st.C i 8 godz.Porad kilka było, za co dzięki bardzo, wybrałem sposób "po Krystkowemu" Edytowane 4 Stycznia 2022 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-742143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Napisz coś o efektach finalnych: wygląd, smak, zapach, konsystencja... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-742156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Napisz coś o efektach finalnych: wygląd, smak, zapach, konsystencja... Wygląd, jak to moja mama mówi blady jakiś ten kolor smak, na początku peklosól była z garści więc różnie było, teraz zacząłem odważać, dzisiejszy boczek i polędwica po 15g/kg, zapach bardzo intensywny w porównaniu gdym robił w piekarniku, wsio robi się w sosie własnym i to jest po mojemu bardzo duży +. Konsystencja to dla mnie taka nowość, bardzo miękka polędwica pierwsza była, ale nie rozpadała się, dobrze się ją kroiło.Co do drobiu to pierś indyka bardzo smaczna i konsystencja dobra, udka i skrzydełka? trzeba je jeszcze przećwiczyć bo przy kości jeszcze jakby minimalnie krwiste, ale smaczniaste bardzo.Przyprawy, po mojemu dodawać połowę ilości, któej np. dodajemy do mięs pieczonych, gotowanych, smażonych.Sous vide u mnie dopiero raczkuje, ale polecam szczerze tą metodę obróbki termicznej.Sprzęt, no trochę kosztuje, ale jakie hobby jest tanie może jakieś jest Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-742158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Uszy po Litewsku wg tiera Peklowane 24h 10%, zagotowane, przepłukane pod zimną wodą i do szybkowaru z przyprawami liść, czosnek, pieprz (ja dodałem jeszcze ziele ang.) na 30 min. Po wyjęciu z szybkowaru i wystudzeniu, krojone w paski i doprawione mieszanką kminek, kolendra, czosnek, pieprz, chilli i sól ( z dodatkiem soli trza uważać) 1639464543516_wm.jpg Ja kupiłem Litewskie uszy w sklepie Mere w Jaworznie.Do piwka super przekąska.W przyszłości wypróbuję przepis @tiera Edytowane 11 Stycznia 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-744004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 12 Stycznia 2022 kupiłem Litewskie uszy W jakiej cenie taka paczuszka? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-744123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 12 Stycznia 2022 kupiłem Litewskie uszyW jakiej cenie taka paczuszka? Nie pamiętam,ale nie były drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-744190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Kupowałem na aledrogo Litewskie170 gram za 9,90.nawet były dobre, ale część na próbę pokroiłem i przesmażyłem tak jak frytki były super chrupiące i naprawdę smaczne do piwka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-744201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 21 Stycznia 2022 kupiłem Litewskie uszyW jakiej cenie taka paczuszka? Nie pamiętam,ale nie były drogie. Dzisiaj odwiedziłem ponownie sklep MERE i zakupiłem kilka specjałów Litewskich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-745985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Do najbliższego Mere mam 260 km, czy cuś. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-746054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Do najbliższego Mere mam 260 km, czy cuś.Jeżeli coś potrzebujesz z MERE to pisz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-746069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Jeżeli coś potrzebujesz z MERE to pisz na PW. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-746107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 12 Lutego 2022 20 szt. dobroci, 2 zety sztuka, 4208g w tym 1310g obrzynków z podgardla (czyli całe podgardle).Po wstępnym oczyszczeniu nożem i małym palniczkiem kuchniannym.Z ubojni przyjechały już ładnie obrobione, ja tylko "letko" je poprawiłem Popakowane próżniowo, poszło do mrożenia. Naskórek, który nie zszedł, ładnie zejdzie po odmrożeniu.Będzie od salcesonów, będą uszy po litewsku, będzie ugotowane i gryzione z musztardą ???????????? Kiedyś takie i inne frykasy przywoził osobiście lub przysyłał pocztą Śp. Pobiedziski Król Złocisty... Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-751023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Czy do 3L mleka od chłopa można dolać 2L mleka 3.2% niskopasteryzowanego ze sklepu i z tego zrobić korycina? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Gdyby to na mnie trafiło, to bym się nawet nie zastanawiał . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 9 Grudnia 2022 tak[Dodano: 09 gru 2022 - 19:19]tak kombinuje z oscypkami, bo udaje mi sięzałatwić 5l mleka wiejskiego i mieszam z mikrofiltrowanym + trochę śmietany Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Czy do 3L mleka od chłopa Lepsze by było od krowy. No ale jak się nie ma co się lubi... Zbujaszku robiłem tak i było ok. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Czy do 3L mleka od chłopa Lepsze byłoby od "baby", ale jak nie ma takiego... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalinosiu Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Tydzień temu robiłem z 6 litrów mleka sklepowego (z lodówki) i wyszło 1085gr korycina i 293 gr ricotty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 9 Grudnia 2022 daje mi się załatwić 5l mleka wiejskiego Ja tylko 3L tygodniowo. Lepsze byłoby od "baby", ale jak nie ma takiego... Musi panie byłoby lepsze wyszło 1085gr korycina i 293 gr ricotty. Zobaczymy ile mi wyjdzie, jeżeli w ogóle coś wyjdzie Po 13 latach w masarskim hobby, dopiero teraz zaczynam bawić się z serami, nie wiem tylko czy przed świętami będę miała czas, ale potrzebne gadżety już zakupiłem. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zobaczymy ile mi wyjdzie, jeżeli w ogóle coś wyjdzie Wyjdzie, wyjdzie bo: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 9 Grudnia 2022 (edytowane) Tydzień temu robiłem z 6 litrów mleka sklepowego (z lodówki) i wyszło 1085gr korycina i 293 gr ricotty. Ja robiłem przedwczoraj ze sklepowego z LIDL-a 3% nisko pasteryzowanego 4 litry, plus 250 ml mleko acidofilne do zakwaszenia, dzisiaj "Korycin" ważony po zasoleniu, waży równe 700 g. i pięknie pachnie . Edytowane 9 Grudnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 13 Grudnia 2022 No qrcze chyba coś wyszło Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalinosiu Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 13 Grudnia 2022 No brawo. Teraz jeszcze ricottę odzyskaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Teraz jeszcze ricottę odzyskaj.Zebrałem serwatki jakieś 3.5-4L.Ser się jeszcze odcedza i cały czas zbieram po trochu serwatki. Ricotta później.Czy na około 4L serwatki kwasku 2.5g wystarczy? Posiłkowałem się tymi dwoma filmikami.Miałem 3L mleka od chłopa i kupiłem 2L mleka świeżego z lodówki w Dino. https://youtu.be/59Q8WD71lyEhttps://youtu.be/H6owv-Fotho A solankę będę robił wg tego co na tym filmiku: https://youtu.be/pItZ2YSAu-Q Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.