Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zagmerałem zupkę/krem, taka niby pieczarkowa.

 

Warzywa mrożone od Geronimo Martins mrożone - 0.75 kg

pieczarki - 0.6 kg

wywar z gotowania warzyw - tak na oko ze 2 literki było

ziemniaki - dwa bardzo duże, ze 40 dag. chyba warzyły

cebula - trzy duże

sól i pieprz do smaku

 

Warzywa z pokrojonymi w kostkę ziemniakami gotowałem ze 30 min. pieczarki wraz z cebulą podsmażyłem na oleju, dodałem do gara z warzywami, zmiksowałem, przyprawiłem, trochę pogotowałem i spożywałem. Ot taka zupka przyszła mi do głowy i wyszła smaczniasta.

W necie dużo przepisów na zupki pieczarkowe, aż za dużo i zrobiłem po swojemu.

Zupę gotowałem przedwczoraj i wyszło tyle, że chyba dopiero w Poniedziałek ją skończę :lol:

 

http://img717.imageshack.us/img717/598/obraz026wm.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-248552
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zbóju a wywaru z mięska w zupce nie ma ? :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-248559
Udostępnij na innych stronach

a wywaru z mięska w zupce nie ma ?

Wywar był, ale z warzyw, już poprawiłem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-248576
Udostępnij na innych stronach

Czyli taki jarski gorący kubek ? :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-248577
Udostępnij na innych stronach

Czyli taki jarski gorący kubek ? :cool:

Dokładnie :D

Co do wywaru mięsnego to wczoraj gotowałem na wołowince do flaków czeskich wg Podlasiaka, jutro moja mam je ugotuje, a ja w Niedzielę doprawię :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-248581
Udostępnij na innych stronach

I tak też Zbóju wstawiłem na FB ..... jarska, wegetariańska. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-248584
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=294541#294541 :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

Flaków dostałem tylko 1.6kg. Kostkę wołową zastąpiłem wywarem wołowym, jakieś 1/2L. Przyprawy sypałem z ręki, ale tak na łoko to ziół prowans. 2 łyżeczki, papryka czerw. 1/2 łyżeczki, papryka(pieprz cayenne) 1/4 łyżeczki, skórka z cytryny starta na drobnej tarce i posiekana, sól 1 i 1/2 łyżeczki, pieprz czarny 1/2 łyżeczki, dwie cebule średniej wielkości, dwa ząbki czosnku, mąka 3 ale łyżeczki, koncentrat około 100g. Reszta jak w przepisie stoi.

Polecam flaczki z tego przepisu, ALE gdybym miał się czepić mojego wykonania to o jedną cebulę mniej, zioła prowansalskie wystarczy 1 łyżeczka. Polecam :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :grin: :grin:

 

 

Na takie małe drugie danie pokroiłem sobie po dwa plastry wątrobianki, skrzydełko z rosołu, miałem spożyć z korniszonkami, ale po jednym talerzu flaczków "drugie" poszło do lodówki, flaki są bardzo sytne :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-248817
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Fasolka po bretońsku na własnych wędzonkach :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-289082
Udostępnij na innych stronach

Jutro pamiętaj o witrzeniu pomieszczenia w którym przebywasz :)

Ju dawno wywietrzone :P :lol: fasolkę robiłem w Kwietniu, teraz wstawiam zaległe fotki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-289102
Udostępnij na innych stronach

Zupa gulaszowa drobiowa.

 

6 udek drobiowych, te okrągłe części b/s i b/k

3 średnie cebule

1 papryka

2/3 puszki kukurydzy

1.5-2L wody, rosołu lub wywaru drobiowego

kumin mielony

garam masala

przyprawa Harrisa

papryka słodka mielona, ja dodałem jeszcze suszone płatki papryki czerwonej i zielonej, ale nie jet konieczna,

sól do smaku

Ilość przypraw dowolna, ja swoje ilości zamieściłem na fotkach.

 

Zupa ta do głowy mi przyszła po zrobieniu zupy zlotowej na karkówce niegrillowanej wg Hani kaszubki 33.

 

 

Mięso kroję w kostkę i lekko podsmażam na patelni tak aby woda odparowała, jak złapie mały kolorek to tez jest oki, cebulę podsmażam w garnku, w którym będę wsio gotował, jak mięso się podsmaży to dodaję go do podsmażonej cebuli i dodaję do tego odmierzone na oko przyprawy i przez minutkę mieszam wszystko po czym dodaję wodę czy inny rosół, doprowadzam do zagotowania i pod przykryciem gotuję na małym ogniu jakieś 45 min. i dodaję kukurydzę, z kukurydzą gotuję 15-20 min. i dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, wsio razem gotuję jeszcze 10-15 min. Po ugotowaniu lub na drugi dzień wlewam gorącą zupę do słoików, zakręcam i po wystudzeniu do lodówki, czym dłużej postoi tym lepiej się przegryzie i jest smaczniejsza, co nie znaczy, że nie smakuję na świeżo. Robiłem tą zupę chyba 6 razy :rolleyes: ale raczej 5 razy, już nie pamiętam. Polecam bardzo :D :D

 

Wywar na kościach po obranych półćwiartkach drobiowych.

 

http://images10.fotosik.pl/4365/928982fe22d58328m.jpg http://images10.fotosik.pl/4365/abe60985b6e36bd2m.jpg http://images10.fotosik.pl/4365/60da0b1f04a00d5cm.jpg

http://images10.fotosik.pl/4365/66eb1334c8c0c017m.jpg http://images10.fotosik.pl/4365/8e3d3f1e27edc352m.jpg http://images10.fotosik.pl/4365/5c30372c5445c336m.jpg http://images10.fotosik.pl/4365/60f09a589e7d0510m.jpg

http://images10.fotosik.pl/4365/606e47f7c64540d0m.jpg http://images10.fotosik.pl/4365/4d399a7762d72902m.jpg http://images10.fotosik.pl/4365/bd16383a8dde1b5cm.jpg http://images10.fotosik.pl/4365/1f37190165a888f8m.jpg

 

To co do słoików nie weszło, było dziś na obiadek :D

http://images10.fotosik.pl/4365/7a3895fa17bf3781m.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-289201
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej napisał''Zupa ta do głowy mi przyszła po zrobieniu zupy zlotowej na karkówce niegrillowanej wg Hani kaszubki 33.''A zupka była pierwsza klasa.Drobiowa też może być ciekawa.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-289247
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kotlety Pożarskie :D

Mały dodatek łopatki wieprzowej, tak z 10 dag, pałętała się po zamrażarce to dodałem do drobiu :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-291453
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-291657
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Koreczki curry w zalewie beny, 3.3 kg :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-295308
Udostępnij na innych stronach

Machnąłem dziś kolejną porcyjkę koreczków curry :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-295639
Udostępnij na innych stronach

A weź proszę zapodaj przepisa lub linka na te koreczki curry. Tak coś czuję nadchodzące natchnienie do podreptania w kuchni :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-295640
Udostępnij na innych stronach

A weź proszę zapodaj przepisa lub linka na te koreczki curry

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=276116#276116

 

Czerwonego pieprzu nie dałem tym razem, dodałem po trzy ziarnka ziela, reszta jak w przepisie stoi. Słoiki gotowałem 4 min. :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-295642
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki. To już wiem co będę robił jak wrócę ze spływu .....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-295650
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Bulion wołowy, będzie do zupki gulaszowej z karkówki.

Plaster rostbefu i kawałek mostka, ziele ang., pieprz ziarnkowy, listek bobkowy, czosnek.

2.5 godz. gotowania i gotowe :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-296458
Udostępnij na innych stronach

fajnie, tylko czemu on mi się przygląda? :grin:

Oj tam oj tam :lol: niech Ci będzie już, że to wywar, a nie bulion wołowy :tongue: :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-296469
Udostępnij na innych stronach

Zupka gulaszowa z karkówki na wywarze wołowym :D

Chyba trochę za bardzo "poleciałem" z dodatkiem słodkiej mielonej papryki czerwonej, ale do jutra raczej się przegryzie :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-296479
Udostępnij na innych stronach

Zupka gulaszowa z karkówki na wywarze wołowym :D

Wojtku!... 1/2 garnka??? Gdzie reszta?? :shock: :tongue: :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-296486
Udostępnij na innych stronach

1/2 garnka??? Gdzie reszta?? :shock: :tongue: :grin:

Tylko tyle zrobiłem :tongue: , ze 3L jest :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-296489
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.