Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A nastawić miałeś po ostatniej wizycie w Lutym :laugh:

 

I za to muszę się :blush: :blush: .

 

 

 

Od lutego dopiero parę dni minęło.

 

 

Z tym to się zgadzam w 100% :)

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-364694
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Następną raza może dodam, a czosnek daję zawsze. Poprzednio kminek dodałem, choć kminek lubię baaaardzo to jednak bez kminku zakwas dla mnie lepszy :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-364711
Udostępnij na innych stronach

Zakwasik buraczany gotowy.

Robił się nie 7, a 7.5 dnia, smak kwasu bardzo prawidłowy :D

 

post-41817-0-17319300-1407824263_thumb.jpg

 

W przepisie jest 1.5 kg buraków, ja miałem niecałe 1.8 kg i tyle dałem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-365684
Udostępnij na innych stronach

 

 

W przepisie jest 1.5 kg buraków, ja miałem niecałe 1.8 kg i tyle dałem :D

 

 

No to ja już nie muszę zarabiać . :tongue::) 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-365689
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to ja już nie muszę zarabiać . :tongue::)

Nie musisz nie musisz :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-365691
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku, a czy mnie oczy mylą, czy jest on "nieco" mętnawy? :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-365712
Udostępnij na innych stronach

Jest i nie mam pojęcia dlaczego, ale smak jest oki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-365715
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Machnąłem barszczyk na wędzonych fajnościach pozlotowych.

Teraz się przegryza, jakieś dwie godzinki i cedzenie, doprawianie solą, pieprzem, czosnkiem, zakwasem buraczanym i przyprawą z grzybów leśnych :D

 

post-41817-0-18525700-1408960573_thumb.jpgpost-41817-0-67226700-1408960588_thumb.jpg

 

 

Będzie cosik na wzór żeberek JackaC, ale bez wegety, zamiast tego to moja mieszanka przyprawy do kuraka pieczonego i sól. Jutro dżem brzoskwiniowy, ketchup, cebula i ewentualnie jeszcze dodam pieprzu cayenne.

Chyba stałem się fanem marynowania próżniowego, żeberka zapakowane do jutra. Jutro pozostałem dodatki i pieczenie :D

 

post-41817-0-94229800-1408960839_thumb.jpgpost-41817-0-71699800-1408960854_thumb.jpgpost-41817-0-00090900-1408960867_thumb.jpgpost-41817-0-69404400-1408960880_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-367463
Udostępnij na innych stronach

czy ta przyprawa grzybowa to jakas mieszanka ,czy poprostu susz z grzybow zmielony?bo ciekawie brzmi ,jesli mieszanka to jak bym mogla prosic o  przepis :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-367502
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekawa smaku :tongue:

 

Ciekawa smaku barszczu, żeberek czy aromatu grzybów leśnych?? :D

 

czy ta przyprawa grzybowa to jakas mieszanka ,czy poprostu susz z grzybow zmielony?bo ciekawie brzmi ,jesli mieszanka to jak bym mogla prosic o przepis :D

 

Jest to mieszanka przypraw. Przepisu brak. Mieszanka nie do kupienia w sklepach, robiona jest po znajomości na zamówienie :D :D

 

 

Barszczyk gotowy.

Odlałem 1.5 L barszczu już przyprawionego po mojemu i dodałem aromatu grzybków leśnych w ilości 4g, było mało dałem jeszcze gramik, było prawie dobre i jeszcze gramik i jest oki. Wychodzi na mój smak 4g/L barszczu. Smak bardzo wyczuwalny, ale nie dominujący nad innymi przprawami w barszczu :D

 

Po lewej z "grzybkami" po prawej bez :D

 

post-41817-0-61721900-1408975598_thumb.jpgpost-41817-0-44526600-1408975614_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-367503
Udostępnij na innych stronach

Oj  Zbójaszku coś mi się  zdaje, że taki barszczyk  http://emoty.blox.pl/resource/mniam.gif  będziesz musiał przygotować na  "powitanie" grupy organizacyjnej  w Zatomiu :D .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-367523
Udostępnij na innych stronach

 

 

że taki barszczyk mniam.gif będziesz musiał przygotować na "powitanie" grupy organizacyjnej w Zatomiu :D .

 

 

 Dlatego Zbójaszek już ćwiczy :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-367531
Udostępnij na innych stronach

 

 

będziesz musiał przygotować na "powitanie" grupy organizacyjnej w Zatomiu :D .

Napiszę szczerze i bez maślenia, miałem zamiar przywieźć na Grzybozlot dwa razy po 5L gotowego barszczu w butlach po wodzie, tak na posmakowanie jak  mi to wychodzi, ale jak jest życzenie można machnąć na miejscu. Tylko trza jakiegoś wywaru naprodukować w domu. Przydałaby mi się także pomoc do obierania buraków i innych warzyw, ja , no cóż, dziś obierałem  z kłopotami 5 buraków i inne warzywa. Maszynkę z tarką bym przywiózł, tylko właśnie pomocy będę potrzebował. Taki barszczyk robi się stosunkowo szybko. Od czasu zagotowania warzyw jakieś 30-40 min. trochę postoi z warzywami po ugotowaniu, cedzenie, doprawianie i można lać do szklanek :D


Aha, co do wywaru to nie jest aż tak konieczny mięsny. Jak nie mam mięsnych wywarów to robię warzywny z dodatkiem czosnku, liścia, ziela i pieprzu ziarnkowego. Też jest dobry :D


Co do smaku to zdecydujcie czy ewentualnie chcielibyście taki "normalny" barszczyk czy z "grzybkami".

 

 

 

Najlepiej Wirusie to sam zdecyduj co i jak z barszczem, ma być albo nie być, oto jest pytanie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-367546
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przydałaby mi się także pomoc do obierania buraków i innych warzyw,

 

 Zbójaszku z tym to nie ma problemu . Byle nie w porze tańców .  :D :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-367551
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku mi  chodziło właśnie o :rolleyes:  :

 

 

posmakowanie jak mi to wychodzi

Ale  jak  będzie  wola

 

 

machnąć na miejscu

to  wywar  i  pomocnicy na pewno  się  znajdą. 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-367553
Udostępnij na innych stronach

Qrcze, wylatało z głowy. Ja i pokemon Czwartek mamy opłacony, ale i tak czekać trza bo jeszcze niewiadomo co z pokemona pracą, czy Czwartek będzie miał cały wolny czy rano jeszcze do pracy pójdzie, a my wtedy chyba wieczorkiem byśmy dojechali :D


 

 

Zbójaszku z tym to nie ma problemu . Byle nie w porze tańców . :D :D

Jeżeli wsio dobrze pójdzie to do tańców powinniśmy być już po spożyciu barszczu :D


 

 

to wywar i pomocnicy na pewno się znajdą.

:clap: :clap: :clap:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-367556
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie ważny jest ... :rolleyes: ... termin degustacji, ale ONA SAMA :D .

No to będzie barszczyk w Zatomiu :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-367559
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=367463

 

Nie było kiedy wstawić fotek, po dobie marynowania próżniowego piekłem we Wtorek :D

Pieprz cayenne zastąpiłem przyprawą Harrisa, jest ostrzejsza. Na dno formy ułożyłem kawałki czosnku. Żeberka wymieszałem z dżemem brzoskwiniowym, ketchupem i przyprawą Harrisa i na blachę, dodałem jakąś setkę wody, mogłem dodac więcej. Żeberka z przypieczonym mocno karmelem po upieczeniu obróciłem coby sosik ten ciemny kolorek wyciągnął, tak jak robię z innymi mięsami wp jak są m=zbyt mocno przypieczone :D

Piekłem 30 min. w 200st.C i 90 min. w 180st.C, żeberka bardzo jadalne, ale jeszcze mus nad nimi popracować coby były na mojego gusta :D

Sosik trochę zbyt ostry wyszedł.

 

post-41817-0-08403700-1409321725_thumb.jpgpost-41817-0-06433100-1409321750_thumb.jpgpost-41817-0-50737400-1409321769_thumb.jpgpost-41817-0-85958200-1409321789_thumb.jpgpost-41817-0-67415200-1409321811_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-368257
Udostępnij na innych stronach

:) Wyglądają MEGA smacznie :thumbsup: , a co byś jeszcze dodał ? bo może mamy podobne smaki... :)

 

Sosik trochę zbyt ostry wyszedł.
  Aaaa !!! Zachciało się... :devil::D  , no to z chlebusiem :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-368259
Udostępnij na innych stronach

 

 

a co byś jeszcze dodał ?

Na pewno dodam więcej wody, jedną cebulę wiecej, zrobię mniej ostre, więcej ketchupu, może zrobię w innej mieszance przypraw :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-368263
Udostępnij na innych stronach

 Twoja wersja musi byc smaczna ,ja lubie ostro :) ja daje musztarde i zamiast dzemu mjod a dla ostrosci Sambal oelek 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/13/#findComment-368266
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.