Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A ja botwinkę z jajkiem na twardo . :D

U mnie była wczoraj, ale z dwoma jajami. :D  Botwinka oczywiście swojska (od sąsiadki) :)

Pozdrawiam wczasowiczów.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-557834
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ryż na kolorowo ze skwarkami z różnych wędzonek, boczku oczywiście najwięcej :D

 

post-41817-0-04139000-1503512249_thumb.jpg

 

Wczoraj między nockami na PKP, machnąłem szybki deser :D

 

post-41817-0-36088400-1503512572_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-564369
Udostępnij na innych stronach

tradycyjnie bułę z frytkami . :facepalm:

Bo Heniu kebab  :D :D  tylko u Polaka :D :D

http://bi.gazeta.pl/im/d3/b6/13/z20669651Q.jpg

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-564386
Udostępnij na innych stronach

Henio, a oni to samo jedza? CZy wy dostajecie to co oni uwazaja?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-564394
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

"Kostki rosołowe" z kości gotowanych i mięs pieczonych pieczonych, wieprzowych i drobiowych :D

 

post-41817-0-27201300-1511772260_thumb.jpgpost-41817-0-29550500-1511772261_thumb.jpgpost-41817-0-25315700-1511772262_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-577233
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kostki rosołowe" z kości gotowanych

 

Wojtek , ja też zbieram ... tylko lokuję nie w słojach tylko mrożę porcje w woreczkach :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-577285
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko lokuję nie w słojach tylko mrożę porcje w woreczkach

Też myślałem o mrożeniu, ale łatwiej gorące zalać do słoja, wystygnie i do lodówki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-577298
Udostępnij na innych stronach

Ja już mogę barszcz wigilijny gotować :D Zakwas wg przepisu śp.Macieja Kuronia. Ja go robię od kilku już ładnych lat. Składników nie odmierzam, nie odważam, daję na oko :D
Dla zdrowotności "zrobiliśmy" :cool: z mamą po szklanie zakwasiku, mniamuśne bardzo :D

 

https://kuron.com.pl/przepisy/zakwas-buraczany/

 

post-41817-0-02849700-1512414261_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578350
Udostępnij na innych stronach

Oj ja nie Zboj MAdej, ale takie buraczi to dobre na wszelkiego rodzaju salatki. Mniami pycha.

 Np. pokroic odrobine drobniej te plasty, dolozyc mieszanke salatkowa( wiadomo ,salata, rocket, szpinak itp.) , na patelni podprazyc orzechy ( jakie kto lubi,moga byc wloskie,nerkowe orzeszki pini, czy nawet plasterki migdala) , no i wiadoo dressing: maly zabek czosnku, zetrzec , odrobine oliwy z oliwek, balsamiczny ocet ,mozna soli dodac ale dla mnie feta juz daje slonosc do salatki , wymieszac i zalac. Na to posypac wczesniej prazone orzechy.Tylko jesc.  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578367
Udostępnij na innych stronach

Waldziu, ja do śmieci wywalam :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578369
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale takie buraczi to dobre na wszelkiego rodzaju salatki. Mniami pycha. Np. pokroic odrobine drobniej te plasty, dolozyc mieszanke salatkowa( wiadomo ,salata, rocket, szpinak itp.) , na patelni podprazyc orzechy ( jakie kto lubi,moga byc wloskie,nerkowe orzeszki pini, czy nawet plasterki migdala) , no i wiadoo dressing: maly zabek czosnku, zetrzec , odrobine oliwy z oliwek, balsamiczny ocet ,mozna soli dodac ale dla mnie feta juz daje slonosc do salatki , wymieszac i zalac. Na to posypac wczesniej prazone orzechy.Tylko jesc.
Aniu - umiesz robić smaczny klimat  :thumbsup: 
[Dodano: 05 gru 2017 - 07:46]

 

 

do śmieci wywalam
  Poczytaj post Ani - świetne sałatki - więcej nie wyrzucisz ;)  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578399
Udostępnij na innych stronach

To ja zadam troche laickie pytanie u nas barszcz gotuje sie z burakow takich startych i zaprawia  octem ( moze nie zdrowo ale zadne tam cytryny czy occy jablkowe nie daja tego smaku), czy taki na zakwasie smakuje podobnie czy inny smak bo nigdy prawdopodobnie  nie jadlam ..no moze  jeden raz w Oswiecimiu , takiego dobrego barszczu nie jadlam nigdy zaprawiany smietana i koperkiem pycha i do tego byl karp zlapany na swiezo smazony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578435
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy taki na zakwasie smakuje podobnie

Dla mnie osobiście, na pewno w smaku lepszy jest barszcz na zakwasie buraczanym od barszczu z dodatkiem octu :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578443
Udostępnij na innych stronach

No a ja sie nie przekonam jak nie zrobie sama , tylko musze upiec chleb bo nie mam zadnego akurat na zakwasie , 


[Dodano: 05 gru 2017 - 12:57]

Ile tej wody trzeba dac bo nic nie napisane ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578445
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile tej wody trzeba dac bo nic nie napisane ?

Ja daję tyle coby było +/- z 5 cm powyżej buraków.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578448
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje pieknie , bede dzialac musze tylko buraki kupic , bo mam tylko mrozone na barszcz taki z octem :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578449
Udostępnij na innych stronach

Gdyby pojawiła się pleśń na chlebie to się nie stresuj, chleb wyjmij ze słoja i trzymaj buraki dzień lub dwa i odcedzaj przez jakąś gęstą gazę.

Gdyby zrobił się zakwas o konsystencji bardzo rzadkiego kisielu, tzn. że do zakwasu dostały się bakterie śluzowate i cały towar idzie do wc.


[Dodano: 05 gru 2017 - 13:31]

 

 

musze tylko buraki kupic

Na słój 4.25L kupuję +/- 1.1-1.2 kg buraków.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578450
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje ze tak sie nie stanie , kisze ogorki kapuste i robie zakwas na chleb , taki moze tez mi wyjdzie , musze tylko jakies cieplejsze miejsce znalesc bo u mnie dosc niska temp w domu ,postawie przy kaloryferze wkuchni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578452
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla mnie osobiście, na pewno w smaku lepszy jest barszcz na zakwasie buraczanym od barszczu z dodatkiem octu :D

 

 

 Zbójaszku ...... oczywista oczywistość  .

 

 Specjalisto wszelaki :D :D :D  .....  mam pytanko .... na starter do buraczków mogę dać zakwasu do pieczenia chleba zamiast skórki  chleba .

 

Pozdrowionka  i dla mamy też

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578457
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie zamiast chleba daję zakwas żytni i jest ok. Jak kiszę żur tak samo . Sorki Wojtek , że się wcinam .

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578458
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sorki Wojtek , że się wcinam .

 

Do zakwasu na żur też dodałem zakwasu - chlebowego .....żur był na drugi dzień i wcale dużo nie dałem może łyżkę ???

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578460
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj latem dolać ze dwie łyżki do ogórków małosolnych . Półtora dnia i ukiszone , a smak taki , że zawsze będziesz stosował zakwas , a do kolejnego kiszenia trochę wody z poprzedniego kiszenia .

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/23/#findComment-578463
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.