Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzejek jak zwykle perfekcyjny. Idealne kiełbaski zawieszone na nierdzewnych kijach a temperatura kontrolowana profesjonalnym termometrem :clap: . 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-472723
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Krakowska ma moc! :thumbsup:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-472746
Udostępnij na innych stronach

Andrzej to jest Andrzej


Musze i ja spróbować, aby po parzeniu jeszcze raz w dymek dać. Pewnie ma innego smaka?. :cool:

Edytowane przez filemonek
Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-472756
Udostępnij na innych stronach

Musze i ja spróbować, aby po parzeniu jeszcze raz w dymek dać.

 

 

Właśnie w tej chwili sobie w dymku kiełbaska wisi  :D

 

 

 Pozdrawiampost-39847-0-39950100-1454397986_thumb.jpg

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-472758
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta najmniejsza na zdjęciu Andrzejku to chyba na spróbowanie ;):)

 

 

Zgadza się :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-472786
Udostępnij na innych stronach

Poproszę przepis na Krakowsą Parzoną z Pobiedzisk!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-472796
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

 Krakowska zrobiona jak dobrze pamiętam 12  grudnia 2015r  , podsuszona , zapakowana próżniowo i przechowywana w lodówce . Dzisiaj rozkrojona . W smaku super . Śmiało można przechowywać w taki sposób ponad miesiąc . :D

 

 

 post-39847-0-99897500-1454429141_thumb.jpg

 

post-39847-0-28834100-1454429160_thumb.jpg

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-472877
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

 Uważam że nadaje się do zapakowania :D :D  Podkoziołek blisko , na zagrychę jak znalazł . :D

 

 

post-39847-0-63454500-1454504940_thumb.jpg

 

 

post-39847-0-77342100-1454504957_thumb.jpg

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473043
Udostępnij na innych stronach

czasem po rozpakowaniu próżniowym też mam taki biały nalot na wędlinach co to jest ?

 

Pozwoliłem sobie wkleić cytat :

 

- Na kiełbasach suchych przechowywanych w niskich temperaturach od 2 do 7 st. C może powstawać biały nalot, który jest zjawiskiem naturalnym i świadczy o prawidłowo przebiegających procesach biochemicznych – krystalizacji białka i soli w wyniku obniżonej zawartości wody. 

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473065
Udostępnij na innych stronach

Poproszę przepis na Krakowsą Parzoną z Pobiedzisk!!!

Chcąc być precyzyjnym, to krakowska parzona wygląda mniej wiecej tak:  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9864-kiełbasa-krakowska-parzona-produkcji-pawła/ to kiełbasa podobna do szynkowej.  A to co Andrzej prezentuje to prawdopodobie:   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kiełbasa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-pawła/   w tym wypadku parzona i powtórnie wędzona. W przypadku parzenia krakowskiej suchej należy wędzić 3 razy. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473202
Udostępnij na innych stronach

to co Andrzej prezentuje to prawdopodobnie

 

To co Andrzej prezentuje to jest ni mniej ni więcej tylko to:

post-41817-0-94740800-1454581419_thumb.jpg

 

No chyba, że się mylę, ale chyba nie :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473217
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chcąc być precyzyjnym, to krakowska parzona wygląda mniej wiecej tak:

 

Qrcze , powinienem nazwać moją kiełbasę :  Kiełbasa Krakowska parzona wg andrzeja k ale jak podaję wyrób w moim temacie to uważam że z automatu jest to wyrób autorski  . Jeżeli robiłbym kiełbasę z jakiegoś przepisu zapewne bym go wskazał

 

 

 

To co Andrzej prezentuje to jest ni mniej ni więcej tylko to:

 

 Wojtku ,  jak wrócę to podam co w mojej kiełbasie siedzi :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473232
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku , jak wrócę to podam co w mojej kiełbasie siedzi

Ale zrobiłeś ją na podstawie krakowskiej z 16-tki, czy całkiem inną wydreptałeś? :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473237
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak podaję wyrób w moim temacie to uważam że z automatu jest to wyrób autorski

Dlatego prosiłem o recepturę Krakowskiej Parzonej z Pobiedzisk. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473240
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Podaję skład kiełbasy Krakowskiej parzonej wg andrzeja k . :D   Nazwy handlowe w sklepie gdzie mięso kupiłem

 

 

Wieprzowina  kl  I  mięso od szynki          3,5 kg    szarpak

 

Wieprzowina  kl  II  łopatka                       3,o kg    sitko 10 mm

 

 

Wieprzowina  kl  II mięso gulaszowe         2,0 kg   sitko 10 mm

 

Wołowina      kl  III  gotowe mięso wołowe

 

 jakie  zakład dodaje do kiełbas                   1,5 kg   sitko 3,5 mm

 

 

 Przyprawy :

 

Peklosól    18g/kg farszu .

Pieprz ziołowy  2,5g/kg

Pieprz grubo mielony 1g/kg

Czosnek  świeży 6,5g/kg

Kolendra grubo mielona 0,5g/kg

Gorczyca cała 0,5g/kg

Cukier  1g/kg

Woda  5%

 

 

Osłonki białkowe 65 .

 

 Pozdrawiam

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473270
Udostępnij na innych stronach

To co Andrzej prezentuje to jest ni mniej ni więcej tylko to:

attachicon.gif38.jpg

 

No chyba, że się mylę, ale chyba nie :cool:

Skład mniej więcej się zgadza ale wykonanie i wygląd nie. To nie jest kiełbasa sucha czy podsuszana, tylko kiełbasa z grupy: "Kiełbasy nietrwałe grubo lub średnio rozdrobione". Już pisałem, to wersja szynkowej.

Więc można powiedzieć, że Andrzej "wymyślił" kiełbasę. :D

 

A tu reszta instrukcji:

 

post-55133-0-84360800-1454597739_thumb.jpg

 

Kończy się na parzeniu i studzeniu.

 

Pozdrawiam.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473278
Udostępnij na innych stronach

Już pisałem, to wersja szynkowej.

 

 

Jaka będzie wersja następnej to nie wiem jeszcze , ale wieprzowinę klasy I ,  pozyskam z polędwicy i łopatki tak na wszelki wypadek :D  żeby już kiełbasa w wersji szynkowej nie była  . :D :D     Za godzinkę zabieram się za sery , bo przed chwilą makaron skończyłem robić :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473288
Udostępnij na innych stronach

post-39847-0-76653600-1454602909_thumb.jpg

 

 

post-39847-0-61233400-1454602930_thumb.jpg

 

 

 Makaron zrobiony :D

 

post-39847-0-02957800-1454602958_thumb.jpg

 

 

 Ogony wołowe rozmrażają się na gulasz :D

 

 

post-39847-0-09510800-1454603019_thumb.jpg

 

 

 Jutro odwiedziny u rodziców , kotlety z karmonady usmażone :D

 

Jak już wspomniałem , wieczorkiem serki . :D 

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473294
Udostępnij na innych stronach

 

 

pozyskam z polędwicy i łopatki tak na wszelki wypadek   żeby już kiełbasa w wersji szynkowej nie była  .
:laugh:  :laugh:  I tak będzie  :laugh:  :laugh: Ty teraz uważaj co piszesz bo na cenzurowanym jesteś...  :facepalm:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473299
Udostępnij na innych stronach

utro odwiedziny u rodziców , kotlety z karmonady usmażone

 

Karmonade do rodziców :question:     - na  piątek    :w00t:  

Ja dzisiaj na obiad miałem kotlety z   :tongue:  kamsztyku     :D .

 

P.S. Już  nie mogę  doczekać się tej  Krak ....   :tongue:  TFU !!!!   -  POBIEDZISKIEJ  http://s4.rimg.info/e3942e0655c642fee0769a84a2cd16b8.gif

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/69/#findComment-473300
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.