karolszymczak Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2001 Opublikowano 14 Lipca 2016 Andrzejku kielbasa na kajaki w sam raz! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2002 Opublikowano 14 Lipca 2016 Mnie się teź tak wydaje !! Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2003 Opublikowano 16 Lipca 2016 wypadało zrobić trochę kiełbaski na grilla Jako, że jesteśmy na WD wypadałoby również podać przepis, o co grzecznie Mistrza prosimy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2004 Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) Jak znam Andrzejka to kupuje mięso i z małymi odstępstami produkuję swoją sprawdzoną i wszystkim smakującą : Kiełbasa Pobiedziska Autorski przepis Andrzeja K..-------------------------------------------Mięso :"Wieprzowina II – mięso gulaszowe wp. 8,4 kg Podgardle 3,1 kgPrzyprawy : Do peklowania - peklosól 18g/kg w tym 30% peklosoli 70% soli kamiennej nie jodowanej Dodano po rozdrobnieniu :Pieprz 3,5g/kgMajeranek 1g/kgCzosnek 3g/kgGorczyca cała 1g/kg Woda przegotowana 8% Mięso peklowane 16 godzin w temperaturze 8st C Wykonanie : Całość zmielone siatka 8mm . Po dodaniu przypraw wymieszano do odpowiedniej konsystencji .Nadziewano w kiełbaśnice 26-28mmOsadzanie około 3 godzin temperatura pokojowa Osuszanie w wędzarni 0,5 godziny temperatura 50 st C Wędzenie około 3,5 godziny w temperaturze 45stopni CParzenie około 25minut temperatura 76stopni CPo parzeniu polano zimną wodą i schłodzono w chłodnym pomieszczeniu . Kiełbasa prosta w wykonaniu w miarę tania i bardzo smaczna . Przy takiej zawartości pieprzu , powiem pieprzna." Edytowane 16 Lipca 2016 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2005 Opublikowano 16 Lipca 2016 Jako, że jesteśmy na WD wypadałoby również podać przepis, o co grzecznie Mistrza prosimy Lepiej niech nie podaje, bo kiełbę za "chudą" robi Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2006 Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) Qrcze .......... jak człowiek wcześniej wstanie zaraz ma robotę :D W wolnej chwili postaram się podać bardzo uproszczoną recepturę . Henio był bardzo blisko ale z robieniem kiełbasy to tak jak z modą ................ co jakiś czas robi się coś innego . Oby kiełbasa nie była za chuda !!!!! Gorąco pozdrawiam Edytowane 17 Lipca 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2007 Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) Jako, że jesteśmy na WD wypadałoby również podać przepis, Witaj Aniu Już kilka postów wyżej wspominałem z czego jest kiełbaska robiona , oby było jak najszybciej , najmniej pracy a kiełbaska dobra w smaku Kiełbasę wykonuję z łopatki klasyfikowanej i podgardla . Udział podgardla w całości to około 20% Zapiski robię na karteluszkach jak też już wspominałem , może kiedyś to jakoś ogarnę ale emeryci mają bardzo a bardzo mało czasu z różnych powodów Po klasyfikacji mięso pekluję peklosolą 50/50 18g/kg około 48 godzin w temperaturze 4 stC . Rozdrobnienie (rozmioary sitek ) zgodne z ogólnie przyjętymi zasadami . Nadziewanie , kiełbaśnice 26/28 . Osadzanie około godziny , wędzenie od 2-2,5 godzin . Parzenie - jak kiełbasy cienkie . Pozdrawiam Podałem w bardzo wielkim skrócie Edytowane 17 Lipca 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2008 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Coś tam zrobiłem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2009 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Już szalejesz Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2010 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Krotoszynska piekna pozostale wyroby tez! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Już szalejesz Krzysiu tak się rozkręcam bo cały czas jeszcze wiosłuję Krotoszynska piekna pozostale wyroby tez! Karolu Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2013 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Czy do tego chlebka skandynawskie śledzie będą pasowały ? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2014 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Pięknie Andrzejku. To zakąskę już mamy a reszta to też się znajdzie. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2015 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Czy do tego chlebka skandynawskie śledzie będą pasowały ? Kruszynko , śledź moim zdaniem pasuje do wszystkiego . Do tego chlebka też To zakąskę już mamy a reszta to też się znajdzie. Myślę że dowiozę ....... jak goście nie zjedzą Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2016 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 . jak goście nie zjedzą Goście przeważnie wstrzemiężliwi bywają,więc się chyba uchowa Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2017 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Tak z nudów . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 A cóże to Andrzejku Czyżby pieczony ''ozorek'' wołowy...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Piękny ozór :P Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 A cóże to Andrzejku Czyżby pieczony ''ozorek'' wołowy...? Aniu trafiony zatopiony Piękny ozór :P Dzięki Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Andrzej..TY i chlebek.. ? Oj zmienia się Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2022 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Andrzej, napisz coś więcej o tej pieczonej wołowinie. Fanem ozorów jestem, ale dotychczas najczęściej jadłem je w galarecie z sosem tatarskim (rzadziej duszone z sosem chrzanowym). Pieczonego jeszcze nie próbowałem. Gratuluję wyrobów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2023 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Tak z nudów No tak - takie nudy to Cudy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2024 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Andrzej..TY i chlebek.. ? Oj zmienia się Małgosiu , nie powiem jak jest świeżutki to kromkę z masełkiem lub smalczykiem ze skwarkami zjem . Chlebek jednak upieczony dla gości .... co to do śledzika muszą mieć . napisz coś więcej o tej pieczonej wołowinie. W moim wydaniu to prostsze niż budowa cepa : obgotowujesz ozór do takiego stanu coby zdjąć skórę . Szpikujesz czosnkiem , słoninką może być również boczek wędzony i smażysz w brytfannie do odpowiedniej miękkości . Podajesz na ciepło pokrojony w plastry lub na zimno z ulubionymi dodatkami . No tak - takie nudy to Cudy Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Chlebek jednak upieczony dla gościAndrzejku, jeżeli to Ci goście, o których mówiłeś, to ja poproszę tych gości ode mnie uściskać jak już przybędą :D Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.