Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

wypadało zrobić trochę kiełbaski na grilla

Jako, że jesteśmy na WD wypadałoby również podać przepis, o co grzecznie Mistrza prosimy :D   

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506960
Udostępnij na innych stronach

Jak znam Andrzejka to kupuje mięso i z małymi odstępstami  produkuję swoją sprawdzoną i wszystkim smakującą : 

 

  Kiełbasa Pobiedziska 

Autorski przepis Andrzeja K..
-------------------------------------------
Mięso :

"Wieprzowina II – mięso gulaszowe wp. 8,4 kg 
Podgardle 3,1 kg

Przyprawy : 
Do peklowania - peklosól 18g/kg w tym 30% peklosoli 70% soli kamiennej 
nie jodowanej 
Dodano po rozdrobnieniu :
Pieprz 3,5g/kg
Majeranek 1g/kg
Czosnek 3g/kg
Gorczyca cała 1g/kg 
Woda przegotowana 8% 
Mięso peklowane 16 godzin w temperaturze 8st C 
Wykonanie : 
Całość zmielone siatka 8mm . Po dodaniu przypraw wymieszano do odpowiedniej konsystencji .
Nadziewano w kiełbaśnice 26-28mm
Osadzanie około 3 godzin temperatura pokojowa 
Osuszanie w wędzarni 0,5 godziny temperatura 50 st C 
Wędzenie około 3,5 godziny w temperaturze 45stopni C
Parzenie około 25minut temperatura 76stopni C
Po parzeniu polano zimną wodą i schłodzono w chłodnym pomieszczeniu . 
Kiełbasa prosta w wykonaniu w miarę tania i bardzo smaczna . Przy takiej zawartości pieprzu , powiem pieprzna."

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506961
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jako, że jesteśmy na WD wypadałoby również podać przepis, o co grzecznie Mistrza prosimy

 

Lepiej niech nie podaje, bo kiełbę za "chudą" robi    :tongue:  :D  :D

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506964
Udostępnij na innych stronach

Qrcze ..........  jak człowiek wcześniej wstanie zaraz ma robotę :D :D

 

 

post-39847-0-81928800-1468744037_thumb.jpg

 

 

post-39847-0-81928800-1468744037_thumb.jpg 

 

 

W wolnej chwili postaram się podać bardzo uproszczoną recepturę .  Henio był bardzo blisko ale z robieniem kiełbasy to tak jak z modą ................   co jakiś czas robi się coś innego .  Oby kiełbasa  nie była za chuda !!!!! :D

 

 

 

 Gorąco pozdrawiam 


post-39847-0-23468100-1468744432_thumb.jpg

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506981
Udostępnij na innych stronach

Jako, że jesteśmy na WD wypadałoby również podać przepis,

 

 

 

 

Witaj Aniu :D

 

 

 Już  kilka postów wyżej wspominałem z czego jest kiełbaska robiona ,  oby było jak najszybciej , najmniej pracy a  kiełbaska  dobra w smaku   :D

 

 Kiełbasę wykonuję z łopatki  klasyfikowanej  i podgardla  . Udział podgardla w całości to około 20%   

 

 Zapiski robię na karteluszkach jak też już wspominałem , może kiedyś  to jakoś ogarnę ale  emeryci mają bardzo a bardzo mało czasu :D  z różnych powodów :D

 

 

post-39847-0-50387000-1468750365_thumb.jpg

 

Po klasyfikacji mięso pekluję peklosolą  50/50 18g/kg około 48 godzin w temperaturze 4 stC . 

Rozdrobnienie (rozmioary sitek ) zgodne z ogólnie przyjętymi zasadami .  Nadziewanie , kiełbaśnice 26/28 . Osadzanie około godziny , wędzenie od 2-2,5 godzin . Parzenie - jak kiełbasy cienkie .

 

 

 

 Pozdrawiam

 

 Podałem w bardzo wielkim skrócie :D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-506988
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Już szalejesz :)

 

 

Krzysiu tak się rozkręcam bo cały czas jeszcze wiosłuję :D

 

 

 

 

Krotoszynska piekna pozostale wyroby tez!

 

Karolu :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509067
Udostępnij na innych stronach

Czy do tego chlebka skandynawskie śledzie będą pasowały ?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509124
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy do tego chlebka skandynawskie śledzie będą pasowały ?

 

 

Kruszynko ,  śledź moim zdaniem pasuje do wszystkiego . :D   Do tego chlebka też :D

 

 

 

 

To zakąskę już mamy a reszta to też się znajdzie.

 

 

Myślę że dowiozę ....... jak goście nie zjedzą  :facepalm::) 

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509158
Udostępnij na innych stronach

 

 

. jak goście nie zjedzą

Goście przeważnie wstrzemiężliwi bywają,więc się chyba uchowa :D:angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509174
Udostępnij na innych stronach

 

 

A cóże to Andrzejku :frantics: Czyżby pieczony ''ozorek'' wołowy...? :tongue::thumbsup::)

 

 

Aniu :)  trafiony zatopiony :thumbsup::clap:

 

 

 

 

Piękny ozór :P

 

:):D    Dzięki :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509624
Udostępnij na innych stronach

Andrzej, napisz coś więcej o tej pieczonej wołowinie. Fanem ozorów jestem, ale dotychczas najczęściej jadłem je w galarecie z sosem tatarskim (rzadziej duszone z sosem chrzanowym). Pieczonego jeszcze nie próbowałem. Gratuluję wyrobów  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509645
Udostępnij na innych stronach

 

 

Andrzej..TY i chlebek.. :) ? Oj zmienia się ;)

 

 

Małgosiu , nie powiem jak jest świeżutki  to kromkę z masełkiem lub smalczykiem ze skwarkami zjem . Chlebek jednak upieczony dla gości .... co to do śledzika muszą mieć . :D

 

 

 

 

napisz coś więcej o tej pieczonej wołowinie.

 

W moim wydaniu to prostsze niż budowa cepa : obgotowujesz ozór do takiego stanu coby zdjąć skórę . :D   Szpikujesz czosnkiem , słoninką  może być również boczek wędzony i smażysz w brytfannie do odpowiedniej miękkości . Podajesz na ciepło pokrojony w plastry lub na zimno z ulubionymi dodatkami . :D

 

 

 

 

No tak - takie nudy to Cudy :)

 

 

:)

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509682
Udostępnij na innych stronach

Chlebek jednak upieczony dla gości

Andrzejku, jeżeli to Ci goście, o których mówiłeś, to ja poproszę tych gości ode mnie uściskać jak już przybędą :D :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/81/#findComment-509697
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.