chłop z warmii Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Marca 2007 Mam pytanie,czy ktoś z was zna przepis na metkę cebulową? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedż. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Marca 2007 Przepis jest bardzo prosty, gdyż bierzesz mieso wieprzowe takie jak na kotlety, mielesz na najdrobniejszych oczkach po czym dodajesz sól, pieprz, odrobine cukru, cebulę należy zemleć na maszyce nastepnie wszystko wymieszać i pałaszować z świeżym chlebkiem.Produkt nietrwały. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Marca 2007 Popatrz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=919http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=920Jak potrzeba to mam recepturę zakładową.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Marca 2007 Dzięki Bagno.Rano zrobiłem z ok.0,5 kg szynki.Wszystkie przyprawy dodawałem na swój smak,synowie orzekli,że to metka pieprzowa bo faktycznie dałem prawie dwie łyżeczki pieprzu czarnego.Damy domowe oczywiście nie kosztowały.Zastanawiam się,czy reszta która pozostała nie zostanie zmieniona w metkę a la tatar.Taki eksperyment chcą zrobić synkowie.Dzaiadku,dziękuję za zajęcie się tym problemem ale receptura zakładowa dla takich ilości które ja robię mija się z celem.Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2007 Zbiór wszystkich receptur na tym forum to receptury branżowe, zakładowe i autorskie odpowiednio przerobione do warunków domowych a ilości sprowadzone do 10 kg by łatwo można było wyliczyć potrzebne ilości do naszej produkcji .Metki znajdziesz w http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?page=1&topic=31 Nie ma tam cebulowej ale to nie problem dodatek cebuli uczyni jedną z nich metka cebulową Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2007 Dziadek chce Ci podać przepis w oparciu o recepture zakładową (BN). Chodzi o przyprawy i rodzaje mięsa. Bardzo łatwo taką recepturę dostosować do swoich potrzeb, nawet tych najmniejszych. Troszke matematyki. Prosiłeś o metkę cebulowa i wg receptur Dziadka, taką będziesz miał. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2007 I wszystko jasne.Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Przeczytałem wskazane receptury na metkę i widzę coś takiego: Metka Brunszwicka: II. Materiały pomocnicze: 1. Jelita o średnicy 40 mm (najlepiej sztuczne) a następnie czytam: 6. Wędzenie: Zimnym dymem, przy słabym ruchu powietrza, przez 1-2 dni, do barwy brązowej z odcieniem ciemnoróżowym. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni. Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzona. :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzona.a co powiesz na oslonki celulozowe albo fibrusowe? osobiscie uzywam do wyrobu metki oslonek celulozowych Nalo Kranz firmy Kalle pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Cóż Wy kombinujecie z metką cebulową :question: :question: :question: Bagno i Dziadek wszystko napisali,metkę cebulową najlepiej zrobić w małej miseczce i zaraz zjeść. to wędlina wyjątkowo nietrwała ale i wyjątkowo bardzo smaczna,szczególne pod piwo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Bardziej chodziło mi o zwrócenie uwagi na drobne niedociągnnięcie w recepturze.Jeśli ktoś niedoświadczony w osłonkach zastosuje poliamid to zamiast metki wyjdzie mu niezły pasztet. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzonaOstatnio dwukrotnie przeczytałem tekst reklamowy jednej z firm produkujących osłonki sztuczne o nowym ich produkcie, a mianowicie polecają osłonke poliamidową do wędzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Czerwca 2007 W tych recepturach metek chodzi o osłonki celofanowe. o osłonkach czytaj http://www.carlestam.com.pl/faq.html http://66.102.9.104/search?q=cache:1P74cAHOsVIJ:www.gasior.com.pl/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,8/Itemid,66/+os%C5%82onki+do+wedzenia&hl=pl&ct=clnk&cd=4&gl=pl&client=firefox-a Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzonaOstatnio dwukrotnie przeczytałem tekst reklamowy jednej z firm produkujących osłonki sztuczne o nowym ich produkcie, a mianowicie polecają osłonke poliamidową do wędzenia. To dopiero pasztet :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Czerwca 2007 "Czy istnieją osłonki poliamidowe przepuszczalne dla dymu ? Tak, np. VISMOKE, termokurczliwa osłonka poliamidowa, która dzięki innowacyjnemu procesowi ko-ekstruzji daje możliwość wędzenia przy zachowaniu korzyści wynikających z zastosowania poliamidu." http://www.carlestam.com.pl/faq.html#oslonki -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Tylko nie spodziewajcie się po tych osłonkach efektu wędzenia takiego jak przy osłonce białkowej czy celulozowej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Dopowiadając -cytat,,osłonka posiada specjalne pory które w czasie wędzenia otwierają się przepuszczając do wewnątrz batonu dym''. Przypuszczam że w tym jest sedno sprawy i kto myśli że baton uwędzimy na kolor jaki chcemy ,jest w błędzie .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Tak Dziadku efektem "wędzenia" w tej osłonce jest tylko posmak dymu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Dziadku napisales sedno sprawy przy prod.metki o walorach nowych oslonek.ja w swoim zyciu spotkalem sie z fantastyczna metka berlinska w Rudzie sl.Wirek na targowisku,maja sklep miesny z wyrobami z Orzygowa. metka ta jest grubo mielona jak siekany w oslonce bardzo mocno wedzonejw smaku pycha,niestety w Bielsku jej nie maja a te od Dudy mi niesmakujanawet nie mam przepisu na nia:-( slonecznie pozdrawiamMarek ps.Domin12439 jezeli mieszkasz w Halembie na Wirek masz bliskona targu sprzedaje wyroby z Orzygowa taka ladna fest blondynametke berlinska i krupniok od niej rewelacja :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.