Skocz do zawartości

Metka cebulowa


chłop z warmii

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis jest bardzo prosty, gdyż bierzesz mieso wieprzowe takie jak na kotlety, mielesz na najdrobniejszych oczkach po czym dodajesz sól, pieprz, odrobine cukru, cebulę należy zemleć na maszyce nastepnie wszystko wymieszać i pałaszować z świeżym chlebkiem.

Produkt nietrwały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popatrz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=919

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=920

Jak potrzeba to mam recepturę zakładową.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Bagno.

Rano zrobiłem z ok.0,5 kg szynki.Wszystkie przyprawy dodawałem na swój smak,synowie orzekli,że to metka pieprzowa bo faktycznie dałem prawie dwie łyżeczki pieprzu czarnego.Damy domowe oczywiście nie kosztowały.

Zastanawiam się,czy reszta która pozostała nie zostanie zmieniona w metkę a la tatar.

Taki eksperyment chcą zrobić synkowie.

Dzaiadku,dziękuję za zajęcie się tym problemem ale receptura zakładowa dla takich ilości które ja robię mija się z celem.Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbiór wszystkich receptur na tym forum to receptury branżowe, zakładowe i autorskie odpowiednio przerobione do warunków domowych a ilości sprowadzone do 10 kg by łatwo można było wyliczyć potrzebne ilości do naszej produkcji .Metki znajdziesz w

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?page=1&topic=31 Nie ma tam cebulowej ale to nie problem dodatek cebuli uczyni jedną z nich metka cebulową Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadek chce Ci podać przepis w oparciu o recepture zakładową (BN). Chodzi o przyprawy i rodzaje mięsa. Bardzo łatwo taką recepturę dostosować do swoich potrzeb, nawet tych najmniejszych. Troszke matematyki. Prosiłeś o metkę cebulowa i wg receptur Dziadka, taką będziesz miał.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Przeczytałem wskazane receptury na metkę i widzę coś takiego:

 

Metka Brunszwicka:

 

II. Materiały pomocnicze:

 

1. Jelita o średnicy 40 mm (najlepiej sztuczne)

a następnie czytam:

 

6. Wędzenie:

Zimnym dymem, przy słabym ruchu powietrza, przez 1-2 dni, do barwy brązowej z odcieniem ciemnoróżowym. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni.

Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzona.

 

:question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cóż Wy kombinujecie z metką cebulową :question: :question: :question:

 

Bagno i Dziadek wszystko napisali,metkę cebulową

 

najlepiej zrobić w małej miseczce i zaraz zjeść.

 

to wędlina wyjątkowo nietrwała ale i wyjątkowo

 

bardzo smaczna,szczególne pod piwo.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardziej chodziło mi o zwrócenie uwagi na drobne niedociągnnięcie w recepturze.

Jeśli ktoś niedoświadczony w osłonkach zastosuje poliamid to zamiast metki wyjdzie mu niezły pasztet.

 

:)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzona

Ostatnio dwukrotnie przeczytałem tekst reklamowy jednej z firm produkujących osłonki sztuczne o nowym ich produkcie, a mianowicie polecają osłonke poliamidową do wędzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzona

Ostatnio dwukrotnie przeczytałem tekst reklamowy jednej z firm produkujących osłonki sztuczne o nowym ich produkcie, a mianowicie polecają osłonke poliamidową do wędzenia.

To dopiero pasztet :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Czy istnieją osłonki poliamidowe przepuszczalne dla dymu ?

 

Tak, np. VISMOKE, termokurczliwa osłonka poliamidowa, która dzięki innowacyjnemu procesowi ko-ekstruzji daje możliwość wędzenia przy zachowaniu korzyści wynikających z zastosowania poliamidu."

 

http://www.carlestam.com.pl/faq.html#oslonki ;):D

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie spodziewajcie się po tych osłonkach efektu wędzenia takiego jak przy osłonce białkowej czy celulozowej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopowiadając -cytat,,osłonka posiada specjalne pory które w czasie wędzenia otwierają się przepuszczając do wewnątrz batonu dym''. Przypuszczam że w tym jest sedno sprawy i kto myśli że baton uwędzimy na kolor jaki chcemy ,jest w błędzie .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak Dziadku efektem "wędzenia" w tej osłonce jest tylko posmak dymu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadku napisales sedno sprawy przy prod.metki o walorach nowych oslonek.

ja w swoim zyciu spotkalem sie z fantastyczna metka berlinska w Rudzie sl.

Wirek na targowisku,maja sklep miesny z wyrobami z Orzygowa.

 

metka ta jest grubo mielona jak siekany w oslonce bardzo mocno wedzonej

w smaku pycha,niestety w Bielsku jej nie maja a te od Dudy mi niesmakuja

nawet nie mam przepisu na nia:-(

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

 

ps.Domin12439 jezeli mieszkasz w Halembie na Wirek masz blisko

na targu sprzedaje wyroby z Orzygowa taka ladna fest blondyna

metke berlinska i krupniok od niej rewelacja :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.