kokos Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Lutego 2012 Witam, na wstepie zaznacze, że nie ja wędziłem tylko pewien znajomy (mołdawianin) w pożyczonej odemnie wędzarni. Z powodu, że nie mieszkam od jakiegoś czasu w PL to trzymam w rezerwie trochę saletry aby była w zastepstwie soli pekolowej która potrafi się skończyć w najmniej odpowiednim momencie. Kolega chciał wędzić a, że była tylko saletra to dałem powiedziałem co i jak i poszedł do siebie "majstrować" mięsko do wędzenia. Z saletrą coś przekombinował gdyż po wędzeniu wędzonki wyszły o kolorze "mogą być ale mogłyby byc ładniejsze". Kolor jak kolor, ale do tego jeszcze z wędzonek po przekrojeniu saczy się krwista woda. Oczywiście obwinia o wszystko saltere!!!!!!!!!!. Z tego co wiem to wędził tego dnia kiełbaski około 10 kg i szynki razem z polędwicą około 8 kg. Z powodu, że do wędzarni wchodzi maksymalnie około 10 kg kiełbaski wędział 2 razy zaczynając od polędwicy i szynki około 13:00 po południu. Kawały mięcha dośc duże więc jeżeli wyjął z zalewy około 13:00 to ociekanie według mnie przynajmniej do 15:00 potem osuszanie w wędzarni do 15:30-16:00 i wędzenie powiedzmy 3-4 godz czyli do 19:00-19:30. Potem odparzanie oczywiście w odpowiedniej temp ( upadł mi na podłogę termometr i reguluję go zagotowując wodę do wrzątku czyli 100 st. C ) i dopiero odparzam. Skoro zajeło mu to tyle czasu to gdzie wędzenie jeszcze kiełabski ( chyba do póznej nocy) Odparzał wędline w wiadrze emaliowanym takim "od studni" czyli coś około 10-12 litórw o budowie odwróconego stożka gdzie uważam, że utrzymanie jednakowej temp. w całym wiadrze podczas odparzania jest niemozliwe bez mieszania. Używam dymogeneratora marki "ROGER" i jest OK przy odpowiednich zrębkach. Mój znajomy używał z tego co widziałem wielkich wiórów po heblowaniu z dodatkiem okropnej drobnicy ( napewno to niezbyt dobrze opadało w dymogeneratorze, a kolega jest zbyt leniwy aby pilnować). Chwalił sie, że szybko powedził i kolor ładny ... hahahaah.Uważam, że popełnił niektóre wymienionych niżej błędów:-za mało ociekło-byc może słabo ususzone-za krótkie wędzenie około 2,5 godz z czego podejrzewam, że dymienia jak było 1,5 godz to dobrze z powodu złych zrębek i lenistwa kolegi w przypilnowaniu ( blade te wędzonki i zero zapachu dymu ZERO, a kawały mięcha duże )-niedopilnowana temperatura odparzania-duże naczynie pionowe i też niedopilnowana temp. w całej objętości naczynia-za szybko chciał o uwędzić, odparzyc itp. Aha kolega z gatunku wsystko wie a jak da dup... to wszystko i wszyscy winni tylko nie On.Ja swoje wnioski wyciagnełem dlaczego tak mu wyszło (byc może się mylę) i bardzo chetnie poczytam opinie kolegów że tak powiem "oblatanych " w temacie wędzenia. Pozdrawiam. P S bardzo przepraszam za dosć chaotyczny opis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6698-w%C4%99dzonki-cieknie-krwista-woda-po-uw%C4%99dzeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Lutego 2012 bardzo przepraszam za dosć chaotyczny opis Bardzo chaotyczny :mellow: Według mnie mięsko (duże kawały) w środku surowe. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6698-w%C4%99dzonki-cieknie-krwista-woda-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-202459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Lutego 2012 za szybko chciał o uwędzić, odparzyc itp. Arek odparzyć to sobie można stopy jak za duzo dreptasz .... Saletra niezależnie od stężenia nie ma tu nic do rzeczy .... abstrachując już od chaosu informatycznego opisu powodów takiego a nie innego stanu rzeczy było kilka : -za duże kawałki mięsa - pewnie niedopeklowane stąd kolor (tu trzeba by znać stężenia, temperatury i czas) -za krótkie wędzenie w przeładowanej komorze -nieprawidłowe temperatury i czasy zarówno wędzenia jak i parzenia Wiec odpowiadając jednym słowem ELEMENTARZ bo praktycznie wszystko było nie tak przez co i wyrób wyszedł "smaczny i wyglądajacy" inaczej ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6698-w%C4%99dzonki-cieknie-krwista-woda-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-202467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lutego 2012 Saletra nie miała nic wspólnego z krwistymi wędzonkami.Powodem jest zła obróbka termiczna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6698-w%C4%99dzonki-cieknie-krwista-woda-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-202468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lutego 2012 Od razu "widać", że po wyjeciu z zalewy za krótko przyszłe wedzonki ociekały, napisałeś, że były to "duże kawały"... 1,5kg? 2kg? 3? Mojm zdaniem minimum ociekania to ok 6h.No i kwestia wędzenia... jak miro napisał - raz to zła obróbka termiczna, dwa to za krótki czas wędzenia... przy większych wędzonkach (przynajmniej ja tak robię) i zadymianiu gorącym dymem (ok 50st) to czas wędzenia musi być na poziomie tych ok 4h plus osuszanie ze 40 minut... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6698-w%C4%99dzonki-cieknie-krwista-woda-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-202474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lutego 2012 Z tego opisu wynika ,że źle przeprowadzone parzenie, ale to On będzie jadł nie Ty więc się nie przejmuj i odeslij go na naszą strone.Moż trochę poczyta to zmięknie. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6698-w%C4%99dzonki-cieknie-krwista-woda-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-202480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lutego 2012 Dziękują wszystkim za opinie i potwierdziło sie to co myslałem. Ja sam dopiero sie uczę, ale staram się czytać i rozumieć to co jest na "wędlinydomowe.pl". Ja nazywam znajomego "barbarzyńca" gdyż jego proste myślenie aż się o to prosi. On nie rozumie pewnych niuansów dzieki ktorym wędlinka jest jak "niebo w gebie". Może brzydko tak pisać o kimś z kim się żyje w przjazni, ale kur.... przyda mu się taki zimny kubeł wody na zakuty łeb. Jeszce raz przepraszam za chaos piśmienny, ale wrecz sie zmusiłem do napisania tego wszystkiego aby uspokoić swoje sumienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6698-w%C4%99dzonki-cieknie-krwista-woda-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-202483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lutego 2012 Trzeba porównać jak wygląda mięso peklowane po parzeniu a jak mięso nie peklowane. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6698-w%C4%99dzonki-cieknie-krwista-woda-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-202828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.