Skocz do zawartości

Serca, nerki, płuca w daniach kuchennych oraz w wędlinach..


Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanka do Forumowiczów na temat podrobów. Dokładniej chodźi mi o informacje, jak wykorzystać płuca, nerki i serca wieprzowe, wolowe oraz z drobiu.

Czy macie jakies przepisy na wędliny do ktorych można by te mięsa użyc ?

A może jakieś ciekawe dania kuchenne z tymi podrobami ?

 

Pozdrawiam miło.

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/
Udostępnij na innych stronach

Czy macie jakies przepisy na wędliny do ktorych można by te mięsa użyc

Spójrz do 16-stki wędliny podrobowe,kiełbasy.I wszystko będziesz wiedział "leniuszku" :grin:

 

 

A może jakieś ciekawe dania kuchenne z tymi podrobami

Tu polecam książkę kucharską.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Arek, celowo nie pisałem o wątrobie w temacie tylko właśnie o sercach, nerkach i płuckach w wyrobach.

Niedoczytałem na naszym forum, o użyciu tych mięsek w wedlinkach. (oprucz salcesonu i "leberki").. Ale może są jakieś inne wedlinki z ich użyciem ?

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Wędliny podrobowe i oczywiście wyroby kulinarne. Również używa się podrobów do wyrobu kiełbas ( np.zwyczajna, litewska).Ozory wołowe się wędzi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Wbiłem właśnie "zwyczjna" w wyszukiwarce forum i nic nie znalazło.. :rolleyes:
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Zajrzyj do 16-stki

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

płuca

- ugotowane i pokrojone w kosteczkę - do białego żurku - "płucka na kwaśno"

- ugotowane i zmielone na 3 - do krupnioków

nerki

- na cynaderki

- do salcesonu

- ugotowane bez soli i pokrojone w plasterki - na chleb z masłem - lekko posolić - pycha

serca

- do salcesonu

- drobiowe - do białego żurku , lub a'la gulasz

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Gregtom, a może zainteresuje Cię taki przepis-pasztetowa z samych podrobów.

http://www.povarenok.ru/recipes/show/27844/

Robiłam ją 2 razy. Nam bardzo smakowała, a zrobiłam ją z tak zwanej "babskiej ciekawości" bo zaintrygowały mnie te jajka :grin: . Jeszcze wtedy (kilka lat temu) nie wiedziałam, że do pasztetowej co niektórzy dodają ten produkt - DZIADEK o tym wspominał w jednej ze Swoich wypowiedzi, ale dla mnie wtedy dodatek jajek, to były dziwy nad dziwami :lol: . No i zrobiłam :grin: W tym przepisie, podoba mi się pomysł pieczenia na patyczkach do szaszłyków (nie przywiera bo blachy), ja użyłam takich najdłuższych, wcześniej namoczonych w wodzie. Trochę wody (kilka mm) wylałam na brytwannę na której rozłożyłam patyczki. W trakcie pieczenia te kilka mm wody uzupełniałam. Przy drugim podejściu niektóre jelita mi pękły, ale i tak w rodzinie powiedzieli, że pychota - nie wiem, może to po znajomości :lol:

Tak w skrócie wyjaśnię:

Na 2 kg ugotowanych podrobów: wątróbka, serca, płuca, nerki dodajemy 3 cebule, jajka 16-20 sztuk, śmietany ok 1/2 l, sól, pieprz i inne przyprawy jakie lubisz w pasztetowej. Jeżeli do wyrobu użyjesz nerek, to proponuję odpowiednio je oczyścić. Bardzo dokładnie opisała to EAnna w przepisie na "Cynaderki", które też możesz zrobić - pychota.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2483&postdays=0&postorder=asc&start=750

 

Może przepis przypadnie Ci do gustu. Powodzenia :grin:

  • 2 miesiące temu...

Witam serdecznie. To mój pierwszy post na tym apetycznym forum.

Szukałam przepisu na pasztet z podrobów... i znalazłam, właśnie się piecze (dziękuję Aniaandy'ego za umieszczony przepis).

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.