Gregtom Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lutego 2012 Mam pytanka do Forumowiczów na temat podrobów. Dokładniej chodźi mi o informacje, jak wykorzystać płuca, nerki i serca wieprzowe, wolowe oraz z drobiu. Czy macie jakies przepisy na wędliny do ktorych można by te mięsa użyc ?A może jakieś ciekawe dania kuchenne z tymi podrobami ? Pozdrawiam miło. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Lutego 2012 Czy macie jakies przepisy na wędliny do ktorych można by te mięsa użyc Spójrz do 16-stki wędliny podrobowe,kiełbasy.I wszystko będziesz wiedział "leniuszku" :grin: A może jakieś ciekawe dania kuchenne z tymi podrobami Tu polecam książkę kucharską. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/#findComment-204336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lutego 2012 Arek, celowo nie pisałem o wątrobie w temacie tylko właśnie o sercach, nerkach i płuckach w wyrobach.Niedoczytałem na naszym forum, o użyciu tych mięsek w wedlinkach. (oprucz salcesonu i "leberki").. Ale może są jakieś inne wedlinki z ich użyciem ? :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/#findComment-204338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lutego 2012 Wędliny podrobowe i oczywiście wyroby kulinarne. Również używa się podrobów do wyrobu kiełbas ( np.zwyczajna, litewska).Ozory wołowe się wędzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/#findComment-204340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Lutego 2012 Wbiłem właśnie "zwyczjna" w wyszukiwarce forum i nic nie znalazło.. :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/#findComment-204344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Lutego 2012 Zajrzyj do 16-stki Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/#findComment-204345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lutego 2012 Gregtom, zrób salcesonik Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/#findComment-204360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lutego 2012 Z płucek możesz zrobić pierogi, z nerek i z serca można zrobić coś na kształt potrawki np. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/#findComment-204368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lutego 2012 płuca - ugotowane i pokrojone w kosteczkę - do białego żurku - "płucka na kwaśno" - ugotowane i zmielone na 3 - do krupniokównerki - na cynaderki - do salcesonu - ugotowane bez soli i pokrojone w plasterki - na chleb z masłem - lekko posolić - pychaserca - do salcesonu - drobiowe - do białego żurku , lub a'la gulasz Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/#findComment-204369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Lutego 2012 Gregtom, a może zainteresuje Cię taki przepis-pasztetowa z samych podrobów. http://www.povarenok.ru/recipes/show/27844/ Robiłam ją 2 razy. Nam bardzo smakowała, a zrobiłam ją z tak zwanej "babskiej ciekawości" bo zaintrygowały mnie te jajka :grin: . Jeszcze wtedy (kilka lat temu) nie wiedziałam, że do pasztetowej co niektórzy dodają ten produkt - DZIADEK o tym wspominał w jednej ze Swoich wypowiedzi, ale dla mnie wtedy dodatek jajek, to były dziwy nad dziwami :lol: . No i zrobiłam :grin: W tym przepisie, podoba mi się pomysł pieczenia na patyczkach do szaszłyków (nie przywiera bo blachy), ja użyłam takich najdłuższych, wcześniej namoczonych w wodzie. Trochę wody (kilka mm) wylałam na brytwannę na której rozłożyłam patyczki. W trakcie pieczenia te kilka mm wody uzupełniałam. Przy drugim podejściu niektóre jelita mi pękły, ale i tak w rodzinie powiedzieli, że pychota - nie wiem, może to po znajomości :lol: Tak w skrócie wyjaśnię: Na 2 kg ugotowanych podrobów: wątróbka, serca, płuca, nerki dodajemy 3 cebule, jajka 16-20 sztuk, śmietany ok 1/2 l, sól, pieprz i inne przyprawy jakie lubisz w pasztetowej. Jeżeli do wyrobu użyjesz nerek, to proponuję odpowiednio je oczyścić. Bardzo dokładnie opisała to EAnna w przepisie na "Cynaderki", które też możesz zrobić - pychota. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2483&postdays=0&postorder=asc&start=750 Może przepis przypadnie Ci do gustu. Powodzenia :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/#findComment-204627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lutego 2012 Gregtom, Kiełbasa Tomaszowska Kiełbasa Zwyczajna Kiełbasa Litewska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/#findComment-204655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ricotta Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Maja 2012 Witam serdecznie. To mój pierwszy post na tym apetycznym forum.Szukałam przepisu na pasztet z podrobów... i znalazłam, właśnie się piecze (dziękuję Aniaandy'ego za umieszczony przepis). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6733-serca-nerki-p%C5%82uca-w-daniach-kuchennych-oraz-w-w%C4%99dlinach/#findComment-218200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.