Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oto przyjadę na zlot i przygotujemy razem, i z wódką! :thumbsup:

I już się cieszę..... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208644
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 663
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I już się cieszę....

a mnie nie będzie :cry:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208645
Udostępnij na innych stronach

Cytat:

I już się cieszę....

a mnie nie będzie :cry:

_________________

A z tego powodu ubolewam Kazik .. :sad:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208647
Udostępnij na innych stronach

o nie........ ja na zlot się nie nadaje bo tam trzeba coś swojego przywieźć a ja cienki w te klocki jestem

poza tym czasu mało na bajery bo praca zajmuje dużo czasu

czasem coś wykombinuje ale rzadko

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208650
Udostępnij na innych stronach

I już się cieszę..... :wink:

Halusia http://rybak-rybachok.ru/forum/images/smilies/aw.gif

a mnie nie będzie :cry:

Kazik, jeszcze czas jest - wszystko może zmieni się http://rybak-rybachok.ru/forum/images/smilies/kolobok_wink.gif

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208651
Udostępnij na innych stronach

Feederman,

Witam sąsiada z za miedzy :grin:

Twoja kuchnia jest mi bardzo bliska z racji mojego położenia i chętnie bym skorzystał z Twojej wiedzy i przepisów. Zamieszczaj jeśli możesz przepisy na wyroby kulinarne, wędliny i napoje typowo rosyjskie. Na pewno będę często z nich korzystał.

Pozdrawiam gorąco.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208653
Udostępnij na innych stronach

o nie........ ja na zlot się nie nadaje bo tam trzeba coś swojego przywieźć a ja cienki w te klocki jestem

poza tym czasu mało na bajery bo praca zajmuje dużo czasu

Nie przesadzaj... czy to jest główna przyczyna że nie chcesz uczestniczyć w zlotach??

Co do '' bajerowania''.......... :shock:

Przyjedz na zlot .. może zmienisz zdanie. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208655
Udostępnij na innych stronach

Kazik, jeszcze czas jest - wszystko może zmieni się

niestety przyjacielu w tym terminie będę na południu Polski,a zloty w Chłapowie bardzo sobie cenię.Mam nadzieję,że przy innej okazji się spotkamy.Tak na marginesie kiedyś byłem częstym gościem w Bałtijsku :lol: Na ucziobie :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208656
Udostępnij na innych stronach

bajery i extra cuda które Wy umiecie a ja tylko śledzę

nie to że nie chcę.... broń mnie Panie Boże ale jakoś tak na wkręta to nie uchodzi

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208657
Udostępnij na innych stronach

Feederman,

Witam sąsiada z za miedzy :grin:

Zamieszczaj jeśli możesz przepisy na wyroby kulinarne, wędliny i napoje typowo rosyjskie.

 

Witaj sąsiad beiot! :lol:

Przyjemnie spotkać zwolennika rosyjskiej kuchni.

Rosyjska kuchnia nie ma takich tradycji po wędzeniu jak Polska czy Litwa, toż i okazałem się na tej stronie. Zwyczajnie podobne delicje wyrabiają się, lecz ile ich czynią w krajach Bałtyckiego morza Rosja porówna(moja myśl) się nie może.

Prośba twoja jest wykonalna, lecz może być sam otworzysz dla się świat rosyjskiej kuchni?

To nie skomplikowano zachodzisz tu:

http://povar.ru/list

http://www.gotovim.ru/national/russian/

http://russia-kulinar.ru/

http://russiankitchen.ru/

wydzielasz potrzebny tekst, kopiujesz jego i wstawiasz tu:

http://www.trident.com.ua/ru/on-line w górne okno, wybierasz z którego na którą mowę jest potrzebne tłumaczenie i 5 z + ci po-rosyjskiemu zabezpieczona!

No a jak gnać wódkę z pszenicy podzielić się mogę. :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208664
Udostępnij na innych stronach

Feederman,

Od razu widać żeś Słowianin :clap:

Jestem zwolennikiem nie tylko rosyjskiej kuchni ale i ruskiej bani.

Tłumaczyć nie koniecznie trzeba troszkę znam rosyjski. Chociaż coraz bardziej żałuję że w szkole za bardzo się nie przykładałem. Teraz przydałoby się.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208665
Udostępnij na innych stronach

Kazik, jeszcze czas jest - wszystko może zmieni się

niestety przyjacielu w tym terminie będę na południu Polski,a zloty w Chłapowie bardzo sobie cenię.Mam nadzieję,że przy innej okazji się spotkamy.Tak na marginesie kiedyś byłem częstym gościem w Bałtijsku :lol: Na ucziobie :lol:

Kazik, często bywam w Wejherowo, w sklepie RED u Witka. Ziemia okrągła - spotkamy się dokładnie!

 

[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 21:15 ]

Feederman,

Od razu widać żeś Słowianin :clap:

 

Spodziewam się ciebie nie skrzywdził? No serio drukować przepisy to nudno - inna sprawa ich przygotowywać! Sam przygotowuję wychodząc z tego co jest w lodówce. Czasami bywa smaczne.

 

http://img805.imageshack.us/img805/703/img0022fy.jpg

 

http://img836.imageshack.us/img836/4568/87509500.jpg

 

http://img822.imageshack.us/img822/3380/img0008at.jpg

 

http://img85.imageshack.us/img85/6845/img0061wl.jpg

 

http://img96.imageshack.us/img96/5357/img0004ov.jpg

 

[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 21:44 ]

Druhowie, wyznaję że poczuwam się w Polsce o wiele popularniej za rosyjskiego prezydenta!

To nie dowcip, przecież jestem pewny w tym, że jemu nikt z was nie napisał list w którym interesował się jak przygotować domową wódkę z pszenicy. Nie? A mi już napisały! :grin:

 

Bimber z pszenicy(na prośbę pracujących)

5 kg pszenicy(dwie trzylitrowe bańki) zasypujemy w 40 litrowy bak. dodajemy 1 kg cukru i zalewamy 1-1,5 litra wody., sprzątamy koniecznie do ciepłego miejsca. pszenica przerasta i puszcza pędy. Przez w przybliżeniu tydzień do tej brzeczki dodajemy jeszcze 4 kg cukru i dolewamy wody do 20 litrów. Czekamy blisko 3 tygodnia, kontrolując proces, tam - w baku musi spacerować wszystko podobnie do strony słabego wrzenia. Jak proces fermentacji ucichnie, piwo domowe zlewamy i przeganiamy na tym,co u kogo jest.

To co pozostało w baku(ziarno) zalewamy znów i wszystko powtarzamy, tylko w ten raz będzie więcej 3 tygodnia. a w trzeci raz jeszcze więcej. Lecz na jednym " paliwie" więcej trzech razy nie czynił. przeganiał do 50 stopniów, można przeganiać dwukrotnie. Można stosować różne filtry. Dla nalegania rekomenduję membranę z orzechów włoskich.

Ona i taka dziwna na smak. :thumbsup:

Smacznego!

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208667
Udostępnij na innych stronach

W Rosji oficjalnie pozwoliły gnać bimber.

Prawo №170-24-ПО było uchwalone od razu w trzech czytaniach. Od teraz dowolny cnotliwy obywatel FR ma prawo czynić bimber w nieograniczonej ilości jak dla własnego użytku, tak i na sprzedaż. Należy tylko wnieść do skarbu jednorazową ratę w rozmiarze 719 руб 22 kop( 70 PLN), sprawnie płacić podatek z rozliczenia 49% od ustalonego kosztu za litr, a także podać zapotrzebowanie w Нии spożywczej technologii im. I. Pavlova i otrzymać certyfikat odpowiedniości.

Jednak są i niektóre ograniczenia. Jak oświadczyło źródło w naukowo- - badawczym instytucie Spożywczych Technologii, dla certyfikacji jest opracowany dosyć srogi reglament. Napój pod nazwą "Bimber jest tradycyjny stary rosyjski" może być zrobiony tylko z ozimego jęczmieniu, ziemniaka-niebieskookiego czy buraka Kubani barszczowego. Dopuszcza się dodanie do piwa domowego kwasowych drożdży, cukru-rafinady i miodu dzikich leśnych pszczół. Żadnych barwników, stabilizatorów i aromatyzatorów, identycznych naturalnym. Cały proces przeganiania zaczyna się bezpośrednio po zbiorze urodzaju, lecz powinien być dokonany przed 31 grudzień tegoż roku. Bimber tradycyjny musi mieć twierdzę nie mniej 56%, mieć mlecznobiały kolor i charakterystyczny siwucha aromat. :shock:

 

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208691
Udostępnij na innych stronach

Bimber z pszenicy

Bracie, jak nie często wybieram się za granicę... i mieszkam z drugiej strony Polski, to chyba zaplanuje w przyszłym roku jakiś urlop i zawitam u ciebie :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208753
Udostępnij na innych stronach

Bimber z pszenicy

zaplanuje w przyszłym roku jakiś urlop i zawitam u ciebie :)
http://rybak-rybachok.ru/forum/images/smilies/bj.gifhttp://rybak-rybachok.ru/forum/images/smilies/bj.gifhttp://rybak-rybachok.ru/forum/images/smilies/bj.gif wtedy bierz za dwa lata http://rybak-rybachok.ru/forum/images/smilies/russian.gif

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208761
Udostępnij na innych stronach

A może - na dwa lata , bo się Pokemon nie doczeka :grin:

 

 

To już zdrada Ojczyźnie!

Pozdrawiam

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208766
Udostępnij na innych stronach

Kazik, często bywam w Wejherowo, w sklepie RED u Witka

Daj znać przed najbliższą wizytą .Ja też wierzę,że ziemia jest okrągła :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208767
Udostępnij na innych stronach

Dla nalegania rekomenduję membranę z orzechów włoskich.

O co to chodzi?

Możesz przybliżyć?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208784
Udostępnij na innych stronach

To płyty przegrody wewnątrz co rozdziela tę część orzecha, którą jedzą.

 

http://eva-lution.ru/uploads/images/00/00/03/2012/01/27/291ace.jpg

 

A w celu którą interesujecie się? :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208789
Udostępnij na innych stronach

O to mój przepis na juchę

 

 

Trzykrotna jucha carewicza.

 

Przepis na juchę dla 6 osób.

Zaczynamy wieczorem dzień przed posiłkiem.

 

Potrzebujemy, co najmniej 7 rodzajów ryb:

1 sandacz

2 średnie szczupaki

4 średnie okonie

1-2 kg drobizny jak np miętus, wzdręga, płoć, karaś, jazgarz.

 

1kg ziemniaków

6 marchewek

6 średnie cebule

czosnek

sok z cytryny

seler

por

3 natki pietruszki

 

czarny pieprz (niemielony)

biały pierz(mielony)

ziele angielskie

gorczyca,

jagody jałowca

liście laurowe

świeże i suszone łodygi kopru

 

Woszczyznę i przyprawy dzielimy na 2 części.

 

Drobiznę gotujemy na małym ogniu w 5litrach wody z woszczyzną nawet do 2 godzin.

Wywar przelewamy przez drobne sito lub jeszcze lepiej przez tkaninę.

W międzyczasie czyścimy i filetujemy szlachetne ryby.

Filety szlachetnych ryb skrapiamy z sokiem cytryny i dajemy na noc do lodówki.

Wywar uzupełniamy woda(1-2l), dodajemy łby, ości, ogony i 2 cześć woszczyzny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku gotujemy na wolnym ogniu do 2godz.

Wywar doprawiamy starannie solą i pieprzem, przelewamy przez drobne sito lub jeszcze lepiej przez tkaninę.

Gdy ostygnie dajemy na noc do chłodnej spiżarki lub lodówki.

 

Na następny dzień

Wywar gotujemy trzeci raz, ale tym razem najlepiej w żeliwnym kociołku na otwartym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy poćwiartowane ziemniaki, marchew pokrojoną w talarki, cztery małe cebule (najlepiej połówki przypieczone na blasze lub patelni) 4 łyżki drobno posiekanego koperku, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20min.

Następnie dodajemy pokrojone filety i gotujemy na małym ogniu przez 5-10 min

Wywar ma tylko pykać. No i na sam koniec doprawiamy sola i pieprzem, jak kto lubi ciut mielonej, ostrej papryki nie zaszkodzi. Ja sam dodaje sos rybny, ale naprawdę kropelkę.

Smacznego

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208812
Udostępnij na innych stronach

Feederman napisał/a:

Dla nalegania rekomenduję membranę z orzechów włoskich.

 

O co to chodzi?

Możesz przybliżyć?

To płyty przegrody wewnątrz co rozdziela tę część orzecha, którą jedzą.

 

Myślę, że chodzi o proces starzenia (dojrzewania) destylatów przy użyciu tych membran/przegród orzechowych. W podobnym celu używa się zrębków dębowych o różnym stopniu przypalenia.

 

A w celu którą interesujecie się? :lol:

Eeee... Tylko tak, naukowo :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208820
Udostępnij na innych stronach

Dla nalegania rekomenduję membranę z orzechów włoskich.

Chodzi mi o całość.

czy te kawałaki łupin orzechów mają być użyte w procesie starzenia/dojrzewania, jak napisał Prezes andy, ?

Czy rekomendujesz je tylko do produktu z pszenicy?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208822
Udostępnij na innych stronach

W ogóle to czynią żeby nadać szlachetności napojowi. no i pożytecznie mówią. Myślę można do " kogokolwiek" nasypać. U każdy swój smak... :blush:

No a jeśli kac? To czekać nigdy - przypadnie czystą chlipać, ta i jak długo carskiej juszki doczekasz się na drugi dzień można zakończyć się ... :grin:

 

Gotował i ja " potrójną". najpierw gotujesz jazgarzów(niezrównany aromat oni dają), wyrzucasz, potem rybę mieszanych ras, to że wydalasz z kotła, a już przyzwoitą rybę zakładasz do ostatniej kolei i po przygotowywaniu deprawujesz po czynelach.

Lecz bardzo ciekawe to "Juszka z koguta". :thumbsup:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/3/#findComment-208832
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.