Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

2 minuty temu, MariuszB napisał(a):

a co do frytek oprócz mieszanki ketchupu, musztardy i majonezu ?

 

To był obiad wegetariański;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/176/#findComment-1036675
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, szrekPL napisał(a):

Napisałeś coś ketchupem w języku arabskim???;):D

 

Nawet nie wiedziałem że po arabsku umiem pisać🤣

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/176/#findComment-1037054
Udostępnij na innych stronach

 

Mleko UHT co mam dla Mrozki termin się skończył 27.07, jak jej otworzę to pod koniec litra nie chce już pić bo się kwaśne robi. Coś trzeba z tym zrobić bo mam jeszcze 9 l tego mleka. To wymyśliłem że ser zrobię, wszędzie w internecie piszą że nie da się zrobić sera z mleka UHT:mad: Co się nie da, Bazyl zrobił:tongue:

 

20251001_105146_HDR.thumb.jpg.7f5b7f3a7d34c095db50a82be1e7934a.jpg

 

Na próbę gdyby nie wyszło zrobiłem z 0,5 l, wyszło 80 g:w00t:

  • Like 1
  • Upvote 2

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/176/#findComment-1038361
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, piksiak napisał(a):

Lepszy będzie jogurt z tego mleka.

 

Wiem robię grzybka tybetańskiego, ale chciałem sprawdzić czy da się ser zrobić. 

  • Upvote 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/176/#findComment-1038374
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, quadro555 napisał(a):

potrzebne bakterie starterowe, czy gotowy jogurt wystarczy?

 

Jogurt wystarczy. Jogurt dajesz do mleka i masz tyle jogurtu ile miałeś mleka;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/176/#findComment-1038505
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, piksiak napisał(a):

Tylko na jogurcie musi pisać - żywe kultury bakterii. (jeden mały na litr wystarczy)

Czy tą miksturę trzeba podgrzewać w określonej temperaturze, czy wystarczy temp. pokojowa?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/176/#findComment-1038549
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, quadro555 napisał(a):

Czy tą miksturę trzeba podgrzewać w określonej temperaturze, czy wystarczy temp. pokojowa?

 

Jogurt robię tak.

Podgrzewam mleko do temp 85*C (można pominąć w przypadku mleka UHT)

Studzę mleko do 43*C, wlewam jogurt kupny (lub jak wcześniej robiłem to szklankę tego co miałem), dokładnie mieszam, rozlewam do słoików i wkładam do piekarnika.

Ustawiam temp na 43*C (nie można przekroczyć temp 55*C bo się zabije bakterie jogurtowe) i trzymam w takiej temp 10 h. Po tym czasie na kilka godzin do lodówki i można jeść:frantics:

  • Upvote 2

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/176/#findComment-1038559
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.