Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zrobiłem nakladany hermelin czyli po naszemu marynowany ser i utopence czyli marynowane serdelki. Ser marynowany składniki

Przekrojony ser posypany papryką, ziołami i czosnkiem

Złożony ser obtoczony w mieszance przypraw

Zalane olejem i na kilka dni do lodówki

Składniki na utopence ( jak ja lubię ten język :grin: )

Niestety serdelki kupne :devil: jeszcze nie jestem na etapie żeby samemu zrobić :cry: chociaż cebula własna :grin: . Pokrojone

Zalane w słoikach

Nigdy nie jadłem oryginałów, za kilka dni zobaczymy czy warto to robić jeszcze raz.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-277322
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Nigdy nie jadłem oryginałów,

Bazyl, musisz pojechać do knajpy naszego kolegi Bogdana "Gospoda u Szwejka" w Białymstoku i tam spróbujesz prawdziwego UTPENCA z czeskim piwkiem :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-277326
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj trochę białej zrobiłem. Łopatka 3367 g, boczek 217 g i 492 g wołowiny.

Pierwszy raz zrobiłem klasyfikacje mięsa. Kl. 1 1668g

Kl. 2a 552g

Kl. 2b 498g

Kl. 3 594g

Zmielone kl. 1 sitko 13, kl. 2 sitko 8, kl. 3 i wołowina sitko 2,7 mielone dwa razy

Nadziane w jelita

 

Parzenie temp. 72-74 *C

Po parzeniu

Przekrój

Przypraw dałem sól 90g, pieprz 16g, czosnek 24g, majeranek 4,2g tak mało bo mi brakło w zamian dałem tymianek 3g i oregano 2.5g oraz pół litra wody. Jak dla mnie super smak :thumbsup: po parzeniu wyszło 3920g.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-277903
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj kupiłem mrożone ryby. Sielawa 2080 g i stynka 4435 g.

Wczorajsze wędzenie, szynka, schab, dwa boczki i kawałek słoniny

Wędzarnie musiałem odkopać

Po wędzeniu

Jeden boczek zostawiłem nie parzony

Po parzeniu.

Przekrój

Dzisiaj schab a" la wędlina parmeńska wsadziłem do lodówki. Tydzień za długo wisiał w kuchni, ale może mu to nie zaszkodzi :rolleyes:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-278582
Udostępnij na innych stronach

bazylwidzew, czy stynkę też wędzisz?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-278585
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po półtora miesiąca spróbowałem chorizo i totalna porażka :devil: Wyszły suchary mięsne twarde jak kamień i nie da się kroić. Pewnie to wina wilgotności 30-40%

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-278872
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po półtora miesiąca spróbowałem chorizo i totalna porażka

Te wszystkie wyroby dojrzewające, jak je przetrzymamy za długo albo w nieodpowiednich warunkach, to porażka. "Nie da się tego jeść bez siekiery"

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-278879
Udostępnij na innych stronach

Dwa razy wędziłem, na pierwszej stronie mojego tematu są zdjęcia

Czy ten drugi raz wyszedł lepiej ?Jestem zainteresowany tematem, bo stynka ostatnio zadomowiła się w okolicy :lol: Do tej pory ignorowałem ją ,ale program Okrasy z Mazur zainteresował mnie tym gatunkiem .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-278926
Udostępnij na innych stronach

Czy ten drugi raz wyszedł lepiej ?Jestem zainteresowany tematem, bo stynka ostatnio zadomowiła się w okolicy :lol: Do tej pory ignorowałem ją ,ale program Okrasy z Mazur zainteresował mnie tym gatunkiem .

Tak za drugim razem wyszła lepsza. Tylko wcięło mi gdzieś kartke z zapiskami i muszę zaczynać od nowa :devil: Smażona jest pyszna i wędzona też. Sam będziesz łowił :question:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279007
Udostępnij na innych stronach

Jakiej maszynki używasz i czy siatki i noże są ostre.Pytam bo pierwsza myśl była, że to pasztetowa.Ale może takie zdjęcie

Maszynka Zelmer 5, noże ostre bo maszynka ma rok czasu i mało używana a aparat w kamerze to i kiepska jakość zdjęć.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279011
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj ricotte zrobiłem. Po zebraniu śmietany i zrobieniu oscypków z 10 l. mleka wyszło 357 g.

Dzisiaj wędziłem oscypki i trochę sera żółtego.

Z czwartku na piątek śniegu dosypało musiałem znowu się dokopać do wędzarni. W kwietniu śniegu po kolana :shock:

Bezan temp. pilnuje.

W tak luksusowych warunkach jeszcze nie wędziłem. W południe temp. 18*C w cieniu a dookoła stojak do siekiery i chłodziarka do piwa ( temp. -1*C) w jednym.

 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279493
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj skończyłem wędzić oscypki i trochę sera żółtego. Wczoraj wiosna 18*C a dzisiaj zima 4*C i co trochę śnieżyca.

Ser żółty

Oscypki z 10 l. mleka po zebraniu śmietany wyszło 994 g.

Chleb też dzisiaj upiekłem

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279669
Udostępnij na innych stronach

Pasteryzowana serwatka będzie do chleba

Dzisiaj w nocy robiłem masło

Z 15 l. mleka zebrałem 550 ml. śmietany i z tego wyszło 495 g. masła. Pierwszy raz jak robię masło tak miałem że nie było wcale maślanki. Trzepałem śmietanę ponad godzinę zrobiło się gęste ale maślanki zero, miałem to już wylać ale wstawiłem do lodówki. Rano wyjmuje i słoik masła. Tyle ile było śmietany tyle wyszło masła :shock: Przed robieniem masła śmietane spasteryzowałem może dlatego takie cuda wyszły. Ktoś już tak miał że przy robieniu masła było 0 maślanki :question:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279710
Udostępnij na innych stronach

Stynke dzisiaj wędziłem

Stynka którą kupiłem to sama drobnica, po dzisiejszym wędzeniu wiem że jak następną będę kupował to nie taki narybek. Do wędzenia musi mieć minimum 8-10 cm. mniejsza się nie nadaje. To co mi zostało będzie smażone w oleju.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279804
Udostępnij na innych stronach

To się niezle napracowałeś w ostatnich dniach.. a kiedy Ty śpisz Bazylku :wink:

A śniegu to Ci nie zazdroszczę, u mnie już nie ma ani śladu :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279807
Udostępnij na innych stronach

Do wędzenia musi mieć minimum 8-10 cm

To fakt,taka mała moja sugestia,wiem że wędzisz na siatkach,spróbuj następnym razem nadziać stynkę na druty 2,5 mm. nadziewając przez oczy lub przebijając drut trochę poniżej pokrywy skrzelowej.Ładniej będą wyglądały i lepiej się wędziły.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279811
Udostępnij na innych stronach

spróbuj następnym razem nadziać stynkę na druty 2,5 mm. nadziewając przez oczy lub przebijając drut trochę poniżej pokrywy skrzelowej.Ładniej będą wyglądały i lepiej się wędziły.

Kostek u nas sa dosc duze sardynki, tak samo je wedzic?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279813
Udostępnij na innych stronach

Kostek u nas sa dosc duze sardynki, tak samo je wedzic?

W Polsce raczej nie praktykowane,ale myślę że tak.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279817
Udostępnij na innych stronach

a kiedy Ty śpisz Bazylku

Zazwyczaj w nocy :wink:

A śniegu to Ci nie zazdroszczę,

Ja tam nie narzekam, po jeziorze mogę sobie pochodzić :grin:

spróbuj następnym razem nadziać stynkę na druty 2,5 mm

To już chyba w następną zimę

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279827
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wstawiłem do peklowania królika i kawałek polędwicy

25 l. mleka nastawione na zebranie śmietany. Nowy gar pierwszy raz w użyciu :lol:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279917
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wstawiłem do peklowania królika

I bedzisz wedzil krolika w calosci ?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279919
Udostępnij na innych stronach

I bedzisz wedzil krolika w calosci ?

 

też jestem ciekaw co będziesz z niego robił :rolleyes:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279920
Udostępnij na innych stronach

bazyl z tej śmietany znowu będzie masełko ? wrzuć fotkę jak je zrobisz :wink:
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279922
Udostępnij na innych stronach

I bedzisz wedzil krolika w calosci ?

Tak kombinuje

bazyl z tej śmietany znowu będzie masełko

Nie tylko śmietana, siostra przyjeżdża z Łodzi i dla niej robię oscypki i śmietanę.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279928
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.