morfeusz300 Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 2 Marca 2014 Ojjjj no na pewnoooo!!!???????? Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 4 Marca 2014 Wczoraj dokładnie po 3 miesiącach karkówkę spróbowałem. Z 2470 g. zostało 1520 g. Dawałem tyle soli co zawsze a wyszło mniej słone, może dlatego że taki długo leżało. Ale w smaku super Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 4 Marca 2014 ziomek tylko ,,50-tki,, brakuje super bo tłusta Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 4 Marca 2014 ziomek tylko ,,50-tki,, brakuje Pokroiłem ją na 4 części i jedną wziąłem wczoraj do kumpla, przy kracie pifka w cztery osoby zjedliśmy cały kawałek. Do pifka super sprawa, porównał bym to do wędzonej sielawy ale to całkiem inny smak Do pifka jakieś chipsy i inne pierdoły to tylko dla tych co nie znają prawdziwych smaków Warmii i Mazur Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 5 Marca 2014 Kilka nalewek Od lewej berberys, aronia, jeżyna x 2 i biały agrest x 5 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 5 Marca 2014 lewej berberys, aronia Te dwie na maj szykuj.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 5 Marca 2014 lewej berberys, aroniaTe dwie na maj szykuj.... Akurat te są tylko po jednej butelce, ojciec mi powiedział że mam nie ruszac W piwnicy jeszcze jest kilka gatunków to coś przywiozę. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 5 Marca 2014 Bazylu. super serek, serniczek i naleweczki :clap: Jestem zainteresowana jeśli chodzi o naleweczkę z aronii.Mam mega 2 krzaki takie 20 letnie aronii a przepisy co dostanę to beznadzieja. Słodkie jak ulepy i ogólnie w necie też do kitu.Mam jeszcze sporo malin na działce, też coś zdrowotnego bym zrobiła. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 5 Marca 2014 Słodkie jak ulepy Zalej aronię spirytusem bez cukru.Zlej nalew i dopiero dosładzaj syropem do swojego smaku Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 5 Marca 2014 Jestem zainteresowana jeśli chodzi o naleweczkę z aronii. Ja zalałem alkoholem 60% po 3-4 miesiącach zlane i owoce zasypane cukrem jak puści sok to zmieszam z alkoholem. Na 1 kg. aronii 20 dkg. cukru. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-338906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 7 Marca 2014 Ostatnio zrobiłem ser i wyszło coś takiego Z 20 l. mleka wyszło 1743 g. jakiegoś suchego twarogu kruszącego się, a miały byc oscypki Robiłem jak zawsze a takie były zmiany1. mleko po dojeniu stało 50 godz. i miało już dużo śmietany2. garnek był po robieniu miodu pitnego3. podpuszczka przeterminowana od 09.3013, ale już robiłem w lutym ser dając po 5 kropel na litr i było wszystko w porządkuMoje pytanie do doświadczonych serowarów gdzie zrobiłem błąd i czy ten ser można jeszcze uratowac ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 7 Marca 2014 50 h w jakiej temp.? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) podpuszczka przeterminowana od 09.3013, z taka data ? no chyba ze to trzeba czytac 30 wrzesien 2013 bo jesli ma inaczej toc ona ma jeszcze cale tysiaclecie przed soba Edytowane 7 Marca 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 7 Marca 2014 50 h w jakiej temp.? Teraz mierzyłem jest 12,6*C A data miała byc 09.2013 musiałem nie ten klawisz nacisnąc Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 7 Marca 2014 mleko po dojeniu stało 50 godz. i miało już dużo śmietany To pewnie zakwasiło się nieco i masz twaróg, o którym marzę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 7 Marca 2014 ziomek jakaś słaba wydajność skrzep był ok, mleko brałeś od stałego dostawcy W Gasiorowie przetrenujemy temat Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 7 Marca 2014 ziomek jakaś słaba wydajność skrzep był ok, mleko brałeś od stałego dostawcy No właśnie mało tego było i skrzep był właśnie zły, a praktycznie skrzepu nie było. Może ricotty bedzie więcej bo serwatka była dziwnie biała. Pewnie tak jak Pis napisał mleko było już kwaskowate( nie sprawdziłem mój wielki błąd) i wyszedł twaróg. Pozostaje mi teraz tylko dodac śmietany i trochę soli i będzie twaróg podpuszczkowy Mleko biorę zawszę w tym samym miejscu i ostatnio nawet od jednej krowy. Musi byc lepsze niż ze zbiornika po dojeniu wszystkich krów bo wychodzi z niego więcej śmietany. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 7 Marca 2014 kupiłem też mleko z kwaśnięte ,cały proces od pokrojenia skrzepu do włożenia do form nic nie wskazywał,że coś będzie nie tak.Dopiero jak chciałem przewrócić ser w formie to ,,ser,, przeistoczył się w ,, kauczuk ,, przykleił się do gazy od której nie dał się ,, uwolnić,, .Ser postanowiłem z prasować po miesiącu spróbowałem,był jadalny lekko kwaskowy. Widocznie bańka w której było mleko była zakwaszona. Zmień podpuszczkę jest już nie aktywna,daję na 10 l mleka 16-18 kropli i do tego chlorek,który wzmacnia skrzep,kiedyś zapomniałem dolać i skrzep był ,,luźny,, do ricotty też dodaje Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 8 Marca 2014 @bazylwidzew @Kruszynka Dziekuję Wam za konkretne podpowiedzi. Aronię wpierw zasypywałam cukrem......... a skutki...................hechhhhhhhhh. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 9 Marca 2014 Do tego suchego sera dodałem śmietany i wyszedł całkiem smaczny twaróg A z 20 l. mleka wyszło 1170g. ricotty Jest trochę rzadka, ale już więcej nie czekałem. I tak obsączała się ponad 24h Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 9 Marca 2014 Ja na prawdę wielki szacun co do serów!!!!chciałbym zrobić ale chyba wiedza jeszcze nie ta;))) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 9 Marca 2014 Wczoraj rano biorę się za robienie chleba i szok mąki pszennej 650 tylko 100 g. Jest za to 0,5 kg. żytniej 720 i dosypałem jeszcze 400 g. pszennej 450. Wyszedł taki chlebek Piekłem dłużej niż zawsze czyli 75 min, w smaku bardzo dobry Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 10 Marca 2014 Ladny chlebus , widze ze z jakimis dodatkami :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 10 Marca 2014 morfeusz przyjedz do Gąsiorowa to zrobimy ser krok po kroku zobaczyłem,że mieszkasz na ,,obczyźnie,, to w takim razie zajrzyj jak się robi ser EL Gąsior krok po kroku.W razie pytań pisz na PW. Ziomek Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 10 Marca 2014 Piekłem dłużej niż zawsze czyli 75 min, w smaku bardzo dobry Bardzo ładny chlebek Bazylu, a rodzynki też ciekawie wyglądają. Czas pieczenia jaki wykonałeś 1 godz. 15 min. to podstawa i gwarancja dobrze upieczonego ciemnego, ciężkiego pieczywa. Chlebuś ma również fajną górkę świadczącą o prawidłowym wyrastaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/16/#findComment-339821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.