Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Bazyl to ty tylko godzine a ja tez zelmerem ale conajmniej 2 razy tyle nabijalam albo i dluzej ,ale i tak jestem dumna bo to moja pierwsza kielbasa :)

 

 

Jak robiłem pierwsze kiełbasy to 10 kg nabijałem 5 h :D

 

pepe teraz to mowisz :) patent napewno bedzie wykorzystany przy nastepnym napychaniu jelit! Dzieki :)

 

 

Dokładnie ale ja już nie wypróbuję bo teraz kiełbasy nadziewarką będę nakładał :cool:

 

Wczorajsze wędzenie. Obciekanie

 

post-51707-0-89056500-1397894337_thumb.jpg

 

W czasie wędzenia odwiedził mnie taki pająk

 

post-51707-0-53216400-1397894505_thumb.jpgpost-51707-0-86550200-1397894520_thumb.jpg

 

Po wędzeniu

 

post-51707-0-34504300-1397894576_thumb.jpg

 

Po parzeniu

 

post-51707-0-37642600-1397894642_thumb.jpg

 

Przekrój

 

post-51707-0-72244800-1397894780_thumb.jpg

 

Woda po parzeniu, będzie na żurek :cool:

 

post-51707-0-27799100-1397894924_thumb.jpg

 

Po parzeniu waga spadła;

szynka                  990 g do 788 g  mniej o 20.40 %

karkówka              920 g do 743 g  mniej o 19.23 %

schab                   690 g do 577 g  mniej o 16.37 %

Nie parzona poledwiczka i tu szok 515 g do 521 g  wiecej o 1.16 %

 

A tyle spaliłem drewna brzoza na rozpalenie i olcha do wędzenia

 

post-51707-0-04043500-1397895815_thumb.jpg

 

Od zapalenia do końca wędzenia równe 5 h. Wniosek nie tylko w kibelku można wędzic małą ilością drewna w wędzarni kanałowej też.

 

 

Edytowane przez EAnna

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-347641
Udostępnij na innych stronach

Boczek super,szynka i baleron chyba takie lekkie szare oczko,ale to może ja słabo widzę;))a takie pytanko widzę brzozę,tym drewnem wędziłeś ?? A jak tak to czy okorowałeś drewno???Pozdrawiam;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-347762
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedź. :)

 

A tyle spaliłem drewna brzoza na rozpalenie i olcha do wędzenia
Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-347764
Udostępnij na innych stronach

Szacun dla fadra!!!(po Polsku dla Ojca);)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odpowiedź. :)

A tyle spaliłem drewna brzoza na rozpalenie i olcha do wędzenia

oki Todek !!! Mom tooo;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-347782
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ojciec wczoraj sernik upiekł a dzisiaj babkę.

No to już można świętować... są wędzonki .. jest ciasto ... czyli wszystko.... chyba wszystko masz :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-347783
Udostępnij na innych stronach

 

 

takie pytanko widzę brzozę,tym drewnem wędziłeś ?? A jak tak to czy okorowałeś drewno???

 

Morfeusz, okorowałem i kora była na rozpałkę.

 

 

 

No to już można świętować... są wędzonki .. jest ciasto ... czyli wszystko.... chyba wszystko masz

 

Aniu wszystko mamy nawet jajka :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-347784
Udostępnij na innych stronach

Todek !!! Jak widzisz kolega napisał!!!Koraaaa była na rozpałkę!!!???? Sorrki ale nie kumam!!z tego co na tym forum wyczytałem to brzozą się nie wędzi!!dla tego że daje wielką temperaturę,a jak już to bez kory!!!???pytam tylko a to dla tego że mam lepszy dostęp do brzozy!!

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-347786
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sorrki ale nie kumam!!z tego co na tym forum wyczytałem to brzozą się nie wędzi!!dla tego że daje wielką temperaturę,a jak już to bez kory!!!?

 

Brzoze uzywam do rozpałki, taką szczapę palę na początku żeby wygrzac wędzarnie  jak się wypali i jest żar to na nim osuszam.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-347787
Udostępnij na innych stronach

Czyli czyste drewno bez kory tak!!!???

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-347788
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli czyste drewno bez kory tak

 

No jak pisałem korę zrywam i na początku daję na rozpałke i to nie wszystko tylko częśc.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-347789
Udostępnij na innych stronach

Oki następnym razem zrobię first time;))

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-347790
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio miałem dzień serowy. Zrobiłem twaróg z 4 l mleka wyszło 516 g.

 

post-51707-0-29898200-1398998498_thumb.jpg

 

Wyszedł jakiś dziwny maziowaty i kwaskowy. Pojechałem do gospodarza gdzie biorę mleko i pytam się kiedy krowa się cieliła mówi że miesiąc temu. A tu http://www.nutrivitality.pl/mleko-i-przetwory-mleczne/sery/surowiec-do-produkcji-serow.html sobie poczytałem że miesiac to mało. I jeszcze się wyjaśniło dlaczego poprzednie sery były nieudane, krowa od której brałem mleko jest chora. Przeterminowana podpuszczka była pewnie dobra. Coś z tego twarogu trzeba zrobic, poszukałem na forum i znalazłem przepis Lesniaka na ser topiony https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-moj-pierwszy-ser-topiony/

Sera topionego wyszło 526 g. Tylko wyszedł jakiś lejący się, wyjąłem z foremki na talerz to się rozpłynął :mad:

 

post-51707-0-65660900-1399000223_thumb.jpg

 

Z serwatki po twarogu zrobiłem flotemysost. Wyszedł słodko-kwaśny  318 g. :cool:

 

post-51707-0-89906900-1399000431_thumb.jpg

 

Z 5 l mleka od zdrowych krów :D  zrobiłem twaróg. Po zebraniu śmietany wyszło 931 g :cool:

 

post-51707-0-34740400-1399000846_thumb.jpg

 

Z serwatki wyszło 96 g ricotty

 

post-51707-0-48090200-1399001000_thumb.jpg

 

I na śniadanie tylko sery :D

 

post-51707-0-78860100-1399001085_thumb.jpg

 

 

 

 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-349562
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem nalewke plebana. Jedna na tokaju druga na jabcoku z miodem gniazdowym wielokwiatowym.  Dałem po 4 ziarna czarnego kardamonu i po 2 goździki.

 

post-51707-0-39637100-1399025501_thumb.jpg

 

Siostra przywiozła z Łodzi, na Mazurach płyn bezcenny bo nie do kupienia :cool:

 

post-51707-0-29414500-1399026010_thumb.jpg

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-349609
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem nalewke plebana. Jedna na tokaju druga na jabcoku z miodem gniazdowym wielokwiatowym.  Dałem po 4 ziarna czarnego kardamonu i po 2 goździki.

 

attachicon.gifIMG_3458.JPG

 

 

No ja plebana 3 gąsiorki zrobiłem na gniazdowym, jak nie zapomnę zabiorę na Zlot w Gąsiorowie bo stał od lutego i ładnie się zklarował:)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-349660
Udostępnij na innych stronach

 

 

No ja plebana 3 gąsiorki zrobiłem na gniazdowym, jak nie zapomnę zabiorę na Zlot w Gąsiorowie bo stał od lutego i ładnie się zklarował :)

 

To pamiętaj, albo sobie zapisz :)

 

 

 

Idziesz na aptekarza... :cool:

 

Mam wage to se ważę :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-349700
Udostępnij na innych stronach

 

 

No ja plebana 3 gąsiorki zrobiłem na gniazdowym

Że tak sobie pozwolę się podpiąć, ja też eksperymentalnie zrobiłem 1 gąsiorek (5 litrów) plebana, na tokaju i miodzie wielokwiatowym. Jak posmakuje, to następnym razem zwiększę produkcję. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/19/#findComment-349706
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.