BazylWidzew Opublikowano 24 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 24 Września 2014 Ja wszystkie owoce zalewam akocholem i po zlaniu zasypuje cukrem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-372782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 24 Września 2014 i dodawać małymi porcjami cukier Mirku .. a ile tego cukru? np. na kilogram owoców już oczyszczonych i pokrojonych Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-372783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 24 Września 2014 AnuśNa poczatek cukier do pigwowca ok. 1 do 3 , później po kilku dniach j/w . Bazylszkoda mi % i pigwowca . W moim wykonaniu pozostały pigwowiec zalewam na trochę przegotowaną wodą i jest super kompocik . Następnie ponownie dolewam wodę i pozostawiam na kilka godzin ,, skorupki ,, urosną . Teraz trzeba je rozpróżyć jak jabłuszka i prosisz swoją kobietkę o inną szarlotkę . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-372788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 25 Września 2014 Wczoraj i dzisiaj ojciec zrobił słoik ogórków i 13 słoików papryki w zalewie słodko-kwaśnej i 7 l. soku z bzu czarnego Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 26 Września 2014 Bazyl sorry że u ciebie ale ratuję honor pigwowca . To wykonajcie nalewke po mojemu. Pokrojony pigwowiec bez gniazd nasiennych przesypać cukrem i na słoneczko . Później mieszać codziennie w słoju i dodawać małymi porcjami cukier ( raz dziennie ) aż przestanie się rozpuszczać . Jak wypłyną na powierzchnię ,, suche skorupki ,, zlewasz syropek .1 część syropku + 3 części % ma się równać ok. 50 - 60V. Do butelek i zapomnieć na minimum 3 miesiace . Ja dodaję jeszcze laskę wanilii . Ma super aromat , smak moc i na pewno nie jest kwaśne .To już niestety nie nalewka. Nalewka to NALEW alkoholu na owoce, zioła itp. Dopiero po maceracji do gry wchodzi cukier lub miód. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 26 Września 2014 Dobrze prawi dyzio, Mirekr ma po prostu wódkę sokową, nie wątpliwie smaczną . Alkohol z owoców wyciąga takie substancje których nie wyciągnie cukier. Nalewki należy traktować jako lekarstwo i nie traktować jej cukrem, ewentualnie odrobina miodu aby złagodzić jej smak, np.pigwowcówki . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 27 Września 2014 Ostatnio wędzone boczek, polędwica, szynka, baleron i 2 kawałki baleronu na wędzonke w słoiku Miro Przekrój Zapakowane Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 27 Września 2014 Disiaj troche miesa z kości wykroiłem Z 2055 g kości wykroiłem 968 g mięsa i 167 g miesa tłustego. 55,23 % od kiedy wykrawam mięso z kości na kiełbase tak dobrego wyniku nie miałem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 27 Września 2014 To psia mazurska była z takiego mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 27 Września 2014 Disiaj troche miesa z kości wykroiłem IMG_3874.JPG Z 2055 g kości wykroiłem 968 g mięsa i 167 g miesa tłustego. 55,23 % od kiedy wykrawam mięso z kości na kiełbase tak dobrego wyniku nie miałem Bazyl, gdyby ciebie nie znałem, to pomyślał by że ty co najmniej = doktor ekonomiczny habilitacyjny. Lecz najprawdopodobniej ty farmaceuta apteki, gdzie precyzja w gramach może wyleczyć czy zamordować. Z fachowego przyzwyczajenia jesteś taki dokładny? Sukcesów ci w twojej nie lekkiej sprawie. Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 27 Września 2014 tier tak z takiego mięsa - smakowała? co do nalewki z pigwowca ja robię tak:owoce myję do zamrażarki na kilka dni, wyciągam rozmrażam (czynność ta powoduje że owoce łatwo się kroją i puszczają sok) kroję na ćwiartki i do słoja.kiedyś wydłubywałem pestki, ale zauważyłem że z pestkami ma pełniejszy smak.na 1kg pigwy daję 1litr 70% spirytusu. To zakręcam szczelnie w 4 litrowych słojach i odstawiam na dwa tygodnie, czasem dłużej jak zapomnę.potem zlewam to z owocu w gąsiorki, a pigwę w słoiku zasypuję cukrem w ilości 0,5kg cukru na 1kg użytej pigwy. to odstawiam znów do czasu aż cukier sie rozpuści i pigwa puści sok.syrop zlewam i łączę z wcześniejszym nalewem - tak połączoną nalewkę znów wlewam najlepiej w 4 litrowe słoje do sklarowania. Jak potrzebuję to zlewam ze słoika węzykiem do butelek (znad osadu).Można jeszcze pookusić się o zalanie owoców pigwy wódką - powstanie taki jeszcze 2 sort pigwy.Owoce natomiast można użyć do deserów - żona np. robi pigwę w czekoladzie lub można dać do rodzynkowca (zamiast rodzynek). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 27 Września 2014 kURP, a spróbuj do pierwszego nalewu nie dodawać w całości drugiego nalewu, tylko cząstkę i odstaw przynajmniej na miesiąc a po miesiącu spróbuj i ewentualnie dolej. Smak nalewek to osobista sprawa. ale spróbuj przetrzymać ją co najmniej 6 miesięcy i wtedy poznasz pełnie smaku i aromatu owoców. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) PePe ja swoje nalewki trzymam rok (bo ja raczej nalewki produkuję niż piję, a jak mam już się napić to wolę czysty dobrze zrobiony bimberek).Tą co ostatnio robiłem rozdałem - zostało dla mnie samego 0,9l (z 8l jakie miałem).Teraz mam zamiar nastawić nalew z 15kg pigwowca.Mówisz że dozować ten syrop do tej pierwszej części - odbiorcy mówili że ta moja nalewka taka fajna kwaśna wyszła. Edytowane 27 Września 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 27 Września 2014 Pigwowcówka, to specyficzna nalewka (kwaśna jak cho...a) i dla tego moja propozycja coby z umiarem dawkować słodycz, a ona nam się odwzajemni pełnym bukietem smaku jak i aromatu. Tylko na to potrzeba CZASU. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 27 Września 2014 Taaa u mnie na minimum 3 latka ale ja zboczny jestem Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 28 Września 2014 A u mnie 6 i ja nie jestem zboczony Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 28 Września 2014 U mnie nalewki jakoś nie wychodzą. Ale znalazłem przyczynę. Za mało ich robię. A pić się chce przecież, tak? Roślina bez wody też umiera. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 28 Września 2014 Przecier pomidorowy i pomidory w przecierze Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 28 Września 2014 Przecier pomidorowy i pomidory w przecierze Tatko robił... czy Ty ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 28 Września 2014 Tatko robił... czy Ty ? Tatko Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-373885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 3 Października 2014 Ojciec dalej walczy z przetworami Papryka marynowana w zalewie słodko-kwaśnej i jabłka prażone Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-374925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 3 Października 2014 Ojciec dalej walczy z przetworami Tatko .. ''człowiek orkiestra'' potrafi wiele i do tego ma jeszcze zapał i siłę jabłka prażone No to teraz czekamy na jabłecznik zimową porą Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-374926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 3 Października 2014 Pasta z makreli Kostka Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-374991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 3 Października 2014 Pasta z makreli Bazyl i jak wrażenia idzie zjeść Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-375018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 3 Października 2014 Pasta z makreliBazyl i jak wrażenia idzie zjeść Bardzo smaczna, dzięki Kostek za przepis Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/27/#findComment-375026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.