Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dzisiaj mam imprezę bo jutro urodziny. Przyniosłem napoje orzeźwiające z piwnicy :smile:

Od lewej nalewka poziomkowa,imbirowa,ziołowa,miętówka i krupnik według przepisu Beiota

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-206723
Udostępnij na innych stronach

Wędzone ogórki?

Ryba jak ryba. Próbuje jak to wyjdzie, coś muszę zmienic bo nie wyszło tak jak trzeba. Trochę za słone i trochę za bardzo przypieczone. W zamrażarce jeszcze 3.5 kg :lol:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-207861
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio spróbowałem sery. Brie po trzech tygodniach

Koryciński po dwóch i pół miesiąca dojrzewania

Oba wyszły suche i twarde, ale tak to jest jak się robi bez wilgotnościomierza :shock:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-209891
Udostępnij na innych stronach

Oba wyszły suche i twarde, ale tak to jest jak się robi bez wilgotnościomierza

Wilgotnościomierz nie zwiększy wilgotności, tylko ją pomierzy.

W warunkach domowych należy stworzyć taki wilgotny kącik.

Najlepiej serek położyć na odwróconym, ażurowym koszyku, umieszczonym w misce z wodą na dnie.

Na całość nakładamy duży, ażurowy kosz i przykrywamy mokrym recznikiem.

Codziennie należy sery wietrzyć i moczyć ręcznik.

W takim "pomieszczeniu" masz wilgotność ponad 90%.

A twoje sery możesz potrzeć i wykorzystać do spagetti lub zapiekanek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210041
Udostępnij na innych stronach

Dzięki EAnno za cenne rady.

W warunkach domowych należy stworzyć taki wilgotny kącik.

Niską temperaturę mogę miec w lodówce lub piwnicy. Mam pytanie czy w piwnicy nie przejdą na ser niepożądane bakterie i pleśń z ziemniaków i cebuli :question:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210121
Udostępnij na innych stronach

czy w piwnicy nie przejdą na ser niepożądane bakterie i pleśń z ziemniaków i cebuli

Trudno powiedzieć.

Ja sery też trzymam w piwnicy, ale oprócz ogórków kiszonych, weków i nalewek niczego innego w niej nie ma. Poniżej pogladowe zdjecia, które zrobiłam przed chwilą na szybko:

 

 

 

 

Na powyższym zdjęciu widać, że ser ma jeszcze nie w pełni dojrzały rdzeń.

Jest to z założenia ser bree, który w pełni dojrzałości ma półpłynną konsystencję.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210129
Udostępnij na innych stronach

Anno Twój brie mistrzostwo wygląda jak oryginał i pewnie tak smakuje :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Robiłaś go z kupnych bakterii i pleśni czy z serka :question:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210131
Udostępnij na innych stronach

Aniu,ależ cudo :lol:

Gratulacje,ja jeszcze muszę czekać,aż wygram bitwę o mleko z koźlakami :lol:

Moje serki nie doczekują takiej formy,moje serojady wszędzie je znajdą :grin:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210132
Udostępnij na innych stronach

Robiłaś go z kupnych bakterii i pleśni czy z serka

Bakterie zakwaszające (faza wstępna)- mam własną hodowlę :grin:

Pleśnie i bakterie powierzchniowo czynne pozyskałam z serka francuskiego, robionego z mleka niepasteryzowanego.

W ostatniej fazie dojrzewania powierzchnia powinna zrobić się różowa.

na 1 zdjęciu pod kratką na której leżą sery jest woda?

Tak. Widoczny na drugim zdjęciu kosz przykrywa całość, natomiast mokry ręcznik tylko częściowo.

Gdyby przykryć szczelnie to wilgotność byłaby za duża i mógłby się rozwinąć jakiś czarny kropidlak :devil:

P.S. Przepraszam autora za zaśmiecanie wątku. :blush: W wolnej chwili zrobię porządek i przeniosę posty do serów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210259
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.