Bagno Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Października 2012 W moim przypadku, karczek dojrzewa pod zadaszeniem wiaty. Dzisiaj wilgotność w ciągu dnia 60-70%, natomiast wieczorem 90-100%. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Października 2012 Przyszła przesyłka i co teraz dziadek robi . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Października 2012 Może komuś się przyda. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Października 2012 Przyszła przesyłka i co teraz dziadek robi . Dziadek sprawdza czy tak samo wskazują. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Października 2012 Miedzy stacją a tymi dwoma zakupionymi różnica wskazań wynosiła ponad 10% . Po pierwszym skalowaniu podkręciłem na dwóch higrometrach dodając 12% . zgodnie z instrukcją .Wychodzi że meteo wskazuje dobrze . Jeden dalej jest skalowany zgodnie z instrukcją dodatkowo pojemnik włożyłem w szczelny woreczek foliowy . Jak coś robić, to robić na sprawdzonym sprzęcie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Października 2012 co teraz dziadek robiKalibruje oczywiście :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Października 2012 Dziadek to perfekcjonista.Dziadku widzę, że podobnie podchodzisz do dokładności pomiaru jak ja.Nie ma to jak zrobić to po swojemu. Ciekawe co Ci wyjdzie, jaka różnica. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Października 2012 po tygodniu na moich kursowych wyrobach dojrzewających zaczęłą pojawiać się pleśń jak z ną walczyc? ścierać zmywać wodą?, spirytusem :question: ? :question: :question: Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldero Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Października 2012 Jeżeli dobrze pamiętam, to Andrzej mówił o obmywaniu wędzonek solanką, nie pamiętam czy była mowa o stężeniu... A tak przy okazji to w jakich warunkach były wędzonki (chodzi mi o temperaturę, wilgotność i wentylację)? Na moich jak na razie (i mam nadzieję, że tak zostanie) pleśń się nie pojawiła. Wisiały w piwnicy (18 stopni, wilgotność 70%) i dwa dni w lodówce (temperatura w piwnicy rosła, a wilgotność spadała). Po czterech dniach dowędziłem (3h), dziś dowędzają się drugi raz... Cytuj Pozdrawiamwaldero "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Października 2012 U mnie też wystąpiła lekka lepkość i początki białej pleśni obmyłem solanką 5% i obsuszyłem ręcznikami papierowymi. Mogę powiedzieć że notuję wszystko, warunków idealnych nie mam . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Października 2012 A tak przy okazji to w jakich warunkach były wędzonki (chodzi mi o temperaturę, wilgotność i wentylację)?temp 22-24 st wilgotność 70-80% wentylacja grawitacyjna pomieszczenia Plesń pojawiła sie po dobie odciskania modo Dziadek i nie wiem czy nie zawlokłem czegoś na desce do odciskania. :rolleyes: :shock: :question: Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Października 2012 Jeżeli dobrze pamiętam, to Andrzej mówił o obmywaniu wędzonek solanką, nie pamiętam czy była mowa o stężeniu...Mówiłem o stężeniu 10 %, co nie znaczy, że o mniejszym stężeniu nie nadaje sie do obmywania. po tygodniu na moich kursowych wyrobach dojrzewających zaczęłą pojawiać się pleśń jak z ną walczyc? ścierać zmywać wodą?, spirytusem ... a w przypadku pojawienia się czarnej, szarej, niebieskiej ściąć kawałek powierzchni wędzonki. Miejsce, gdzie pojawiła się pleśń przemywamy solanką, nie zaszkodzi spirytus. Pamiętajmy o dodatkowym wędzeniu. Ja korzystam z dobrodziejstwa natury: noc chłodna i wilgotna, w ciągu dnia sucho i mała wilgotność. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-244894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Października 2012 Podstawowy problem z dojrzewającymi to ... słaba "silna wola" :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-245221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijestdobrze Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Października 2012 Jutro ja swoje pocisnę i dołączę zdjęcia.. :-) Cytuj Samochody dzielą się na Volvo i inne.. Samoloty na te przed rozbiciem i po rozbiciu.. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-245328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Listopada 2012 Klimat sprzyjający do dojrzewania a u mnie pozostały tylko sznurki. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-247220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Listopada 2012 u mnie pozostały tylko sznurki.a moje dalej dojrzewają ale teraz temp 18 st i wilgotność 60 niestety po dowędzeniu skórka chyba za bardzo przeschła nie wiem czy na to coś można poradzić :question: :question: [ Dodano: Czw 01 Lis, 2012 20:59 ]dla ilustracji kilka zdjęć Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-247256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldero Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Listopada 2012 U mnie również jest problem z za bardzo obeschniętą warstwą wierzchnią.... prawdopodobnie wilgotność była zbyt niska ale za to smak :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiamwaldero "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-247362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 2 Listopada 2012 pioro,Trzeba zacząć konsumować, gdyż powierzchnia jest mocno wyschnięta. waldero, Po paru tygodniach kiełbasa cienka wygląda bardzo ładnie, bez oznak wad w dojrzewaniu. Co, do wędzonek..., wilgotność! Mój dojrzewający karczek przeszedł druga fazę wędzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/3/#findComment-247363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.