Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W moim przypadku, karczek dojrzewa pod zadaszeniem wiaty. Dzisiaj wilgotność w ciągu dnia 60-70%, natomiast wieczorem 90-100%.
  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Przyszła przesyłka i co teraz dziadek robi .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Może komuś się przyda.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Przyszła przesyłka i co teraz dziadek robi .

Dziadek sprawdza czy tak samo wskazują.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Miedzy stacją a tymi dwoma zakupionymi różnica wskazań wynosiła ponad 10% . Po pierwszym skalowaniu podkręciłem na dwóch higrometrach dodając 12% . zgodnie z instrukcją .Wychodzi że meteo wskazuje dobrze . Jeden dalej jest skalowany zgodnie z instrukcją dodatkowo pojemnik włożyłem w szczelny woreczek foliowy . Jak coś robić, to robić na sprawdzonym sprzęcie
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

co teraz dziadek robi

Kalibruje oczywiście :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dziadek to perfekcjonista.

Dziadku widzę, że podobnie podchodzisz do dokładności pomiaru jak ja.

Nie ma to jak zrobić to po swojemu. :cool:

Ciekawe co Ci wyjdzie, jaka różnica.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

po tygodniu na moich kursowych wyrobach dojrzewających zaczęłą pojawiać się pleśń jak z ną walczyc? ścierać zmywać wodą?, spirytusem :question: ? :question: :question:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Jeżeli dobrze pamiętam, to Andrzej mówił o obmywaniu wędzonek solanką, nie pamiętam czy była mowa o stężeniu...

 

A tak przy okazji to w jakich warunkach były wędzonki (chodzi mi o temperaturę, wilgotność i wentylację)?

Na moich jak na razie (i mam nadzieję, że tak zostanie) pleśń się nie pojawiła. Wisiały w piwnicy (18 stopni, wilgotność 70%) i dwa dni w lodówce (temperatura w piwnicy rosła, a wilgotność spadała). Po czterech dniach dowędziłem (3h), dziś dowędzają się drugi raz...

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

U mnie też wystąpiła lekka lepkość i początki białej pleśni obmyłem solanką 5% i obsuszyłem ręcznikami papierowymi. Mogę powiedzieć że notuję wszystko, warunków idealnych nie mam .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

A tak przy okazji to w jakich warunkach były wędzonki (chodzi mi o temperaturę, wilgotność i wentylację)?

temp 22-24 st wilgotność 70-80% wentylacja grawitacyjna pomieszczenia Plesń pojawiła sie po dobie odciskania modo Dziadek i nie wiem czy nie zawlokłem czegoś na desce do odciskania. :rolleyes:

:shock: :question:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Jeżeli dobrze pamiętam, to Andrzej mówił o obmywaniu wędzonek solanką, nie pamiętam czy była mowa o stężeniu...

Mówiłem o stężeniu 10 %, co nie znaczy, że o mniejszym stężeniu nie nadaje sie do obmywania.

po tygodniu na moich kursowych wyrobach dojrzewających zaczęłą pojawiać się pleśń jak z ną walczyc? ścierać zmywać wodą?, spirytusem

... a w przypadku pojawienia się czarnej, szarej, niebieskiej ściąć kawałek powierzchni wędzonki.

Miejsce, gdzie pojawiła się pleśń przemywamy solanką, nie zaszkodzi spirytus.

Pamiętajmy o dodatkowym wędzeniu.

Ja korzystam z dobrodziejstwa natury: noc chłodna i wilgotna, w ciągu dnia sucho i mała wilgotność.

Jutro ja swoje pocisnę i dołączę zdjęcia.. :-)
Samochody dzielą się na Volvo i inne.. Samoloty na te przed rozbiciem i po rozbiciu..
  • 2 tygodnie później...
Klimat sprzyjający do dojrzewania a u mnie pozostały tylko sznurki.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

u mnie pozostały tylko sznurki.

a moje dalej dojrzewają ale teraz temp 18 st i wilgotność 60 niestety po dowędzeniu skórka chyba za bardzo przeschła nie wiem czy na to coś można poradzić :question: :question:

 

[ Dodano: Czw 01 Lis, 2012 20:59 ]

dla ilustracji kilka zdjęć

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

U mnie również jest problem z za bardzo obeschniętą warstwą wierzchnią.... prawdopodobnie wilgotność była zbyt niska :cry: ale za to smak :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

pioro,Trzeba zacząć konsumować, gdyż powierzchnia jest mocno wyschnięta.

waldero, Po paru tygodniach kiełbasa cienka wygląda bardzo ładnie, bez oznak wad w dojrzewaniu. Co, do wędzonek..., wilgotność!

Mój dojrzewający karczek przeszedł druga fazę wędzenia.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.