Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam wyboru. Robię sam. Szczecinę opalę palnikiem gazowym. Skóra po uwędzeniu dla psów. Nie robię z podrobów, więc bebechy (za wyjątkiem serca, płuc, śledziony i nerek) będą zbędne. Psy będą z nich zadowolone. Łeb z uszami, ogon, nogi i gnaty też dla psów.

Coś za coś. Mam tylko jedną parę rąk.

 

Dziękuję za podpowiedź z YouTube.

 

Jest co oglądać. Pewnie po zobaczeniu filmów mniej błędów popełnię. Już część zobaczyłem.

kedy zbijosz??

to co piszesz to tak jak bartnik godo - tak nie przystoi

pomogymy jak mogymy

 

[ Komentarz dodany przez: vtec: Sob 31 Mar, 2012 09:20 ]

11. Na forum obowiązuje język polski wraz z wszystkimi jego regułami gramatycznymi, ortograficznymi, interpunkcyjnymi itp.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-210431
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wypadałoby przy tym napisać, że można się czasem narobić i potem wszystko zutylizować. Po dokonaniu uboju powinno się najpierw tuszę zbadać w szczególności pod kątem włośnicy. Niestety występuje w Polsce i nie tylko. Tusza rozparta i powieszona w chłodnym i przewiewnym miejscu dobrze się studzi. Z tak przygotowanej tuszy ( zdrowej) wyroby mogą być dłużej przechowywane. W odróżnieniu od wyrobów robionych z mięsa ciepłego. Te z mięsa ciepłego nadają się do szybkiego spożycia - wesela, imprezy okolicznościowe -. Na takie imprezy warto mieć kwit, że mięso było badane. I uwaga praktyczna - nie robić uboju gospodarczego jak zbiera się na burzę lub jest w trakcie burzy - mięso i wyroby szybko psują się.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-214984
Udostępnij na innych stronach

Już po egzekucji. Kosmetyka pośmiertna wykonana z goleniem, myciem i opalaniem włącznie. Mięcho stygnie na zimnych płytkach z terakoty. Próbki u weterynarza w badaniu.

 

Niezła była świnia, bo miała 8 miesięcy i 150 kg., Cieniutką słoninę i ładne mięso. Jaka jest wydajność poubojowa w stosunku do żywej wagi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215561
Udostępnij na innych stronach

fatum, jak ja Tobie zazdroszczę .

Też chciałbym takiego świntucha obrabiać .

Na razie jednak nie jest mi to dane :(

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215577
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215580
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, bo widać szukałem niezbyt dokładnie danych dot. wydajności.

 

Świntuch nabywa pośmiertnego stężenia, a nim do tego doszło, widziałem jak w kojcu obok 15 prosiaków walczyło o cycki. Pewnie jesienią nastąpi powtórka z rozrywki. Już dużo potrafię, a najbardziej spodobał mi się "dźwig" do podniesienia świntucha. Wyobrażałem sobie, że trzeba będzie ciągnąć za sznurek zaczepiony na bloczku. Tymczasem pętla ze sznurka, metalowy "orczyk" i dwa patyki bez trudu wciągnęły świntucha do góry.

Ostatnie poprawki fryzjerskie (dogalanie), później opalanie, mycie, wytarcie w czystą szmatę i ostry atak z nożem + siekierą.

 

 

Foto robione telefonem, więc jakość taka sobie "telefoniczna", ale wiadomo o co chodzi.

 

 

 

Ostatni zwis.

 

 

Pokaż kotku, co masz w środku.

 

 

Jedna z piętnastu będzie moja - na kiełbasy.

 

Świntuchy są karmione jak przed wojną - parowane kartofle, śruta i zielsko.

 

Cena jaką zapłaciłem 5 zł. za 1 kg. żywca (b. dobrej wagi).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215590
Udostępnij na innych stronach

i co z podrobami i głową - pisałeś że nie chciałeś ich zagospodarować

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215599
Udostępnij na innych stronach

i co z podrobami i głową - pisałeś że nie chciałeś ich zagospodarować

Dostałem opeer i pomogło. Głowa nieszprycowana roztworem peklosoli. Ozór też, aby nie mógł dawać fałszywego świadectwa. Moczy się serce. Będzie z tego pesswurst, czyli salceson. Wątroba aż się pali by wleźć do krupnioków (kaszanki).

Nie bardzo wiem jak zagospodarować nerki i śledzionę oraz płuca. Pewnie moje psy zutylizują.

 

Na krupnioki (kaszankę) mam kaszę perłową jęczmienną, białą gryczana i trochę gryczanej palonej dla smaku. Krew siedzi w zamrażarce.

 

Czytając recepturę peklowania surowców na salceson nieco przeraża mnie stężenie solanki 1,5 kg na 10 litrów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215603
Udostępnij na innych stronach

ugotowane nerki do salcesonu ( preswusztu ) - i kawalęk sparzonej wątroby też ,

śledzionę i płucka ugotować , zmielić i do krupnioków.

osobiście nie pekluję na salceson czarny.

Uważaj na czasy parzenia kaszy - każda ma inny czas - potem wychodzą twarde ziarna

co robisz z mikrą (tłuszczen jelitowym)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215604
Udostępnij na innych stronach

ugotowane nerki do salcesonu ( preswusztu ) - i kawalęk sparzonej wątroby też ,

śledzionę i płucka ugotować , zmielić i do krupnioków.

osobiście nie pekluję na salceson czarny.

Uważaj na czasy parzenia kaszy - każda ma inny czas - potem wychodzą twarde ziarna

co robisz z mikrą (tłuszczen jelitowym)

 

Jeżeli masz sprawdzony przepis do daj na PW.

 

Zwykle Fet (sadło vel mikra) dawałem po kawałku do psiego żarcia. Zimą dla sikorek.

 

Przyznam, że świntuch był niczym młoda dama uczęszczająca na fitness, bo dużo mięsa, a mało tłuszczu. W najgrubszym miejscu będzie na 2 palce.

 

Wyraźnie widać, że jeszcze dużo nauki przede mną. Wykonać wurszty z mięsa z ubojni jest prosto, ale z własnoręcznie ukatrupionej świni nie tak łatwo wszystko prawidłowo wykorzystać.

 

Przypomniała mi się maksyma mojego profesora: quidquid discis, tibi discis (Czegokolwiek się uczysz, uczysz się dla siebie).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215611
Udostępnij na innych stronach

sadło to przynerkowy tłuszcz , a mikra to wewnątrzotrzewnowa błona poprzerastana tłuszczem , w której zawieszone są jelita.

Musisz niejako "wypruć " z niej jelita , zrolować i i wychłodzić aby stężała , pokroić i zmielić , wytopić jak słoninę,

tłuszcz odlać (bardzo dobry do smażenia) a skwarki zmielone do krupnioków

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215628
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo wiem jak zagospodarować nerki i śledzionę oraz płuca

Nerki i śledziona do salcesonu.

 

płuca, chręsty wszystkie do kaszanki przez chyba FI 8, tak przynajmniej widzisz że jest coś w niej! Acha nie przejmuj się że to nie fajnie wygląda, już w gotowym produkcie nie do uwierzenia, co tam jest. a żymloki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215684
Udostępnij na innych stronach

a mikra to wewnątrzotrzewnowa błona poprzerastana tłuszczem ,

 

 

O to Tobie chodzi jumbo

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215689
Udostępnij na innych stronach

oraz płuca

płuca jak koledzy wcześniej pisali do krupnioku-kaszanki daj...

 

Przyznam, że świntuch był niczym młoda dama uczęszczająca na fitness, bo dużo mięsa, a mało tłuszczu. W najgrubszym miejscu będzie na 2 palce.

Ja chyba bym nie mógł "własnej" świnki zjeść... jejku jakiś wrazliwy jestem czy jak...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215707
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, ja tę "firankę " , jak mój teść mówi używam do robienia a raczej owijania pieczeni . Tzw zajączka . Czyli mięsa mielonego i w środku polędwiczka .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215708
Udostępnij na innych stronach

W rzeczy samej :clap: Gonzo

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215710
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam , że mikra to bardziej tłuszcz krezkowy pozyskany z rozprowadzenia kompletu jelit?

a Ty Andrzejuk piszesz o otoce

 

mikra to nazwa , o której pierwsze słyszę ( i mogę się mylić )

P.)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215711
Udostępnij na innych stronach

a mikra to wewnątrzotrzewnowa błona poprzerastana tłuszczem ,

 

 

O to Tobie chodzi jumbo

 

 

Obrazek Pozdrawiam

oczywiście , że o to

a nazwa - powtarzam za moim Dziadkiem - prawdziwym Śląskim mosorzem

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215725
Udostępnij na innych stronach

A ta siatka ze zdjęcia to "krezka" czyli otrzewna trzewna. Świetnie nadaje się do owijania mięsa mielonego i pieczenia bądź wędzenia. Trochę szkoda przetapiać ją na skwarki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215885
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Moi teściowie zakupili świnkę wraz z przerobem na wędliny . Ubój o godz. 8.00 , odbiór wędlin w tym wędzone szynki , boczki , kiełbasy , kaszanki nazajutrz o gdz 13.00 . :shock: Z zeznań wynika , że wyroby były smaczne . Napiszcie co sądzicie o tak ekspresowym przerobie , bo co do kaszanki to ok. ale cała reszta ? Trochę mi to nie pasuje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-246420
Udostępnij na innych stronach

Moi teściowie zakupili świnkę wraz z przerobem na wędliny . Ubój o godz. 8.00 , odbiór wędlin w tym wędzone szynki , boczki , kiełbasy , kaszanki nazajutrz o gdz 13.00 . :shock: Z zeznań wynika , że wyroby były smaczne . Napiszcie co sądzicie o tak ekspresowym przerobie , bo co do kaszanki to ok. ale cała reszta ? Trochę mi to nie pasuje.

Tak się robi na wsi,jak coś nie pasuje podam adres na PW.Sam robie poprawnie :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-246427
Udostępnij na innych stronach

Tak się robi na wsi,jak coś nie pasuje podam adres na PW.Sam robie poprawnie

I na drugi dzien masz uwędzone szynki i kiełbasy ? Sam mieszkam na wsi i jeszcze nie słyszałem by ktos tak robił .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-246451
Udostępnij na innych stronach

I na drugi dzien masz uwędzone szynki i kiełbasy ?

A czemu nie.Masarz na wsi teraz nie ma czasu bo następną fucha czeka, tylko czy to zdrowo i prawidłowo oto jest pytanie. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-246452
Udostępnij na innych stronach

na drugi dzien masz uwędzone szynki

no może na trzeci,ale kiełbasy w pierwszym :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-246453
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.