jumbo Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 30 Marca 2012 Nie mam wyboru. Robię sam. Szczecinę opalę palnikiem gazowym. Skóra po uwędzeniu dla psów. Nie robię z podrobów, więc bebechy (za wyjątkiem serca, płuc, śledziony i nerek) będą zbędne. Psy będą z nich zadowolone. Łeb z uszami, ogon, nogi i gnaty też dla psów.Coś za coś. Mam tylko jedną parę rąk. Dziękuję za podpowiedź z YouTube. Jest co oglądać. Pewnie po zobaczeniu filmów mniej błędów popełnię. Już część zobaczyłem.kedy zbijosz??to co piszesz to tak jak bartnik godo - tak nie przystoipomogymy jak mogymy [ Komentarz dodany przez: vtec: Sob 31 Mar, 2012 09:20 ]11. Na forum obowiązuje język polski wraz z wszystkimi jego regułami gramatycznymi, ortograficznymi, interpunkcyjnymi itp. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-210431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej 4x4 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Wypadałoby przy tym napisać, że można się czasem narobić i potem wszystko zutylizować. Po dokonaniu uboju powinno się najpierw tuszę zbadać w szczególności pod kątem włośnicy. Niestety występuje w Polsce i nie tylko. Tusza rozparta i powieszona w chłodnym i przewiewnym miejscu dobrze się studzi. Z tak przygotowanej tuszy ( zdrowej) wyroby mogą być dłużej przechowywane. W odróżnieniu od wyrobów robionych z mięsa ciepłego. Te z mięsa ciepłego nadają się do szybkiego spożycia - wesela, imprezy okolicznościowe -. Na takie imprezy warto mieć kwit, że mięso było badane. I uwaga praktyczna - nie robić uboju gospodarczego jak zbiera się na burzę lub jest w trakcie burzy - mięso i wyroby szybko psują się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-214984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Już po egzekucji. Kosmetyka pośmiertna wykonana z goleniem, myciem i opalaniem włącznie. Mięcho stygnie na zimnych płytkach z terakoty. Próbki u weterynarza w badaniu. Niezła była świnia, bo miała 8 miesięcy i 150 kg., Cieniutką słoninę i ładne mięso. Jaka jest wydajność poubojowa w stosunku do żywej wagi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 fatum, jak ja Tobie zazdroszczę . Też chciałbym takiego świntucha obrabiać . Na razie jednak nie jest mi to dane Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Tu masz wydajność półtuszy. http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1259&Itemid=4 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Dziękuję, bo widać szukałem niezbyt dokładnie danych dot. wydajności. Świntuch nabywa pośmiertnego stężenia, a nim do tego doszło, widziałem jak w kojcu obok 15 prosiaków walczyło o cycki. Pewnie jesienią nastąpi powtórka z rozrywki. Już dużo potrafię, a najbardziej spodobał mi się "dźwig" do podniesienia świntucha. Wyobrażałem sobie, że trzeba będzie ciągnąć za sznurek zaczepiony na bloczku. Tymczasem pętla ze sznurka, metalowy "orczyk" i dwa patyki bez trudu wciągnęły świntucha do góry. Ostatnie poprawki fryzjerskie (dogalanie), później opalanie, mycie, wytarcie w czystą szmatę i ostry atak z nożem + siekierą. Foto robione telefonem, więc jakość taka sobie "telefoniczna", ale wiadomo o co chodzi. Ostatni zwis. Pokaż kotku, co masz w środku. Jedna z piętnastu będzie moja - na kiełbasy. Świntuchy są karmione jak przed wojną - parowane kartofle, śruta i zielsko. Cena jaką zapłaciłem 5 zł. za 1 kg. żywca (b. dobrej wagi). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 i co z podrobami i głową - pisałeś że nie chciałeś ich zagospodarować Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 i co z podrobami i głową - pisałeś że nie chciałeś ich zagospodarować Dostałem opeer i pomogło. Głowa nieszprycowana roztworem peklosoli. Ozór też, aby nie mógł dawać fałszywego świadectwa. Moczy się serce. Będzie z tego pesswurst, czyli salceson. Wątroba aż się pali by wleźć do krupnioków (kaszanki). Nie bardzo wiem jak zagospodarować nerki i śledzionę oraz płuca. Pewnie moje psy zutylizują. Na krupnioki (kaszankę) mam kaszę perłową jęczmienną, białą gryczana i trochę gryczanej palonej dla smaku. Krew siedzi w zamrażarce. Czytając recepturę peklowania surowców na salceson nieco przeraża mnie stężenie solanki 1,5 kg na 10 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 ugotowane nerki do salcesonu ( preswusztu ) - i kawalęk sparzonej wątroby też , śledzionę i płucka ugotować , zmielić i do krupnioków.osobiście nie pekluję na salceson czarny.Uważaj na czasy parzenia kaszy - każda ma inny czas - potem wychodzą twarde ziarnaco robisz z mikrą (tłuszczen jelitowym) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 ugotowane nerki do salcesonu ( preswusztu ) - i kawalęk sparzonej wątroby też , śledzionę i płucka ugotować , zmielić i do krupnioków. osobiście nie pekluję na salceson czarny. Uważaj na czasy parzenia kaszy - każda ma inny czas - potem wychodzą twarde ziarna co robisz z mikrą (tłuszczen jelitowym) Jeżeli masz sprawdzony przepis do daj na PW. Zwykle Fet (sadło vel mikra) dawałem po kawałku do psiego żarcia. Zimą dla sikorek. Przyznam, że świntuch był niczym młoda dama uczęszczająca na fitness, bo dużo mięsa, a mało tłuszczu. W najgrubszym miejscu będzie na 2 palce. Wyraźnie widać, że jeszcze dużo nauki przede mną. Wykonać wurszty z mięsa z ubojni jest prosto, ale z własnoręcznie ukatrupionej świni nie tak łatwo wszystko prawidłowo wykorzystać. Przypomniała mi się maksyma mojego profesora: quidquid discis, tibi discis (Czegokolwiek się uczysz, uczysz się dla siebie). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 sadło to przynerkowy tłuszcz , a mikra to wewnątrzotrzewnowa błona poprzerastana tłuszczem , w której zawieszone są jelita.Musisz niejako "wypruć " z niej jelita , zrolować i i wychłodzić aby stężała , pokroić i zmielić , wytopić jak słoninę,tłuszcz odlać (bardzo dobry do smażenia) a skwarki zmielone do krupnioków Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Nie bardzo wiem jak zagospodarować nerki i śledzionę oraz płuca Nerki i śledziona do salcesonu. płuca, chręsty wszystkie do kaszanki przez chyba FI 8, tak przynajmniej widzisz że jest coś w niej! Acha nie przejmuj się że to nie fajnie wygląda, już w gotowym produkcie nie do uwierzenia, co tam jest. a żymloki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 a mikra to wewnątrzotrzewnowa błona poprzerastana tłuszczem , O to Tobie chodzi jumbo Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 oraz płucapłuca jak koledzy wcześniej pisali do krupnioku-kaszanki daj... Przyznam, że świntuch był niczym młoda dama uczęszczająca na fitness, bo dużo mięsa, a mało tłuszczu. W najgrubszym miejscu będzie na 2 palce. Ja chyba bym nie mógł "własnej" świnki zjeść... jejku jakiś wrazliwy jestem czy jak... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 andrzej k, ja tę "firankę " , jak mój teść mówi używam do robienia a raczej owijania pieczeni . Tzw zajączka . Czyli mięsa mielonego i w środku polędwiczka . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 W rzeczy samej :clap: Gonzo Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Podejrzewam , że mikra to bardziej tłuszcz krezkowy pozyskany z rozprowadzenia kompletu jelit? a Ty Andrzejuk piszesz o otoce mikra to nazwa , o której pierwsze słyszę ( i mogę się mylić ) P.) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 a mikra to wewnątrzotrzewnowa błona poprzerastana tłuszczem , O to Tobie chodzi jumbo Obrazek Pozdrawiam oczywiście , że o to a nazwa - powtarzam za moim Dziadkiem - prawdziwym Śląskim mosorzem Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej 4x4 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 A ta siatka ze zdjęcia to "krezka" czyli otrzewna trzewna. Świetnie nadaje się do owijania mięsa mielonego i pieczenia bądź wędzenia. Trochę szkoda przetapiać ją na skwarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-215885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 28 Października 2012 Moi teściowie zakupili świnkę wraz z przerobem na wędliny . Ubój o godz. 8.00 , odbiór wędlin w tym wędzone szynki , boczki , kiełbasy , kaszanki nazajutrz o gdz 13.00 . :shock: Z zeznań wynika , że wyroby były smaczne . Napiszcie co sądzicie o tak ekspresowym przerobie , bo co do kaszanki to ok. ale cała reszta ? Trochę mi to nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-246420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 28 Października 2012 Moi teściowie zakupili świnkę wraz z przerobem na wędliny . Ubój o godz. 8.00 , odbiór wędlin w tym wędzone szynki , boczki , kiełbasy , kaszanki nazajutrz o gdz 13.00 . :shock: Z zeznań wynika , że wyroby były smaczne . Napiszcie co sądzicie o tak ekspresowym przerobie , bo co do kaszanki to ok. ale cała reszta ? Trochę mi to nie pasuje.Tak się robi na wsi,jak coś nie pasuje podam adres na PW.Sam robie poprawnie :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-246427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 28 Października 2012 Tak się robi na wsi,jak coś nie pasuje podam adres na PW.Sam robie poprawnieI na drugi dzien masz uwędzone szynki i kiełbasy ? Sam mieszkam na wsi i jeszcze nie słyszałem by ktos tak robił . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-246451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 28 Października 2012 I na drugi dzien masz uwędzone szynki i kiełbasy ? A czemu nie.Masarz na wsi teraz nie ma czasu bo następną fucha czeka, tylko czy to zdrowo i prawidłowo oto jest pytanie. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-246452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 28 Października 2012 na drugi dzien masz uwędzone szynkino może na trzeci,ale kiełbasy w pierwszym :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-246453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 28 Października 2012 sam sobie odpowiedz, by czas przyspieszyć, więcej chemii daje. wyjdzie coś podobnego do asortymentu z super-powierzchniowych-marketów, zwłaszcza szynki - o nich piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/page/3/#findComment-246539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.