Skocz do zawartości

Emulsja ze skórek


Władys

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 lata później...

Kurczaki :rolleyes:

 

Nabyłam w końcu skórki celem wyprodukowania emulsji, sparzyłam je (jak w instrukcji w lince powyżej) i w momencie mielenia stwierdziłam, że dokładnie tak samo pachnie klej perełkowy (naturalny) którego używam do przygotowywania desek pod ikony ... I w tym momencie zablokowałam się, bo o ile przy nakładaniu kleju na deski zapach mi nie przeszkadzał, o tyle w wyrobach już go nie strawię :???:

 

Ten zapach mnie prześladuje już dwie doby :sad:

 

Czy jest jakiś zamiennik( poza żelatyną) - przyjemniejszy w zapachu, lub mniej intensywny niż emulsja ze skórek ???

Czy podobnej "emulsji" nie dałoby się wyprodukować np z kurzych łap, w postaci gęstej galarety?

 

Sorik, jeśli kogoś zdenerwowałam :) , ale poza przyjemnością z jedzenia własnych wyrobów chciałabym mieć komfort w czasie ich przygotowywania ...

pozdrawiam

Jola

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

np z kurzych łap, w postaci gęstej galarety?

Możesz tak zrobić tylko galaretka z kurzych łapek moim zdaniem nadaje się bardziej do wyrobów drobiowych bo też ma charakterystyczny zapach i jest słabsza od galarety ze skórek.Jeśli Ci przeszkadza zapach to nie wąchaj. W wyrobie nie będziesz tego czuł.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy jest jakiś zamiennik( poza żelatyną)

A jakie względy powodują ,że nie chcesz użyć żelatyny .Ja "odeszłam" od emulsji bo i ciężko zdobyć skóry, wykonać tę emulsję - mnie wychodził raczej bardzo drobny granulat a i w wyrobach nie podchodziła moim domownikom więc teraz używam żelatynę , gdy robię wyroby z samych filetów kurzych lub indyczych .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakie względy powodują ,że nie chcesz użyć żelatyny

Nie tyle nie chcę, ile myślałam, że może coś jeszcze być :)

Pytanie skonstruowałam tak, coby uniknąć odpowiedzi "żelatyna" :) bo żelatynę stosowałam do tej pory :) Więc nadal mogę stosować.

 

Dzięki piękne :)

pozdrawiam

Jola

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

odświeżam temat bo mało informacji jest jak i do czego używać tej emulsji?

 

Nabyłem kilogram skórek wieprzowych miałem robić kaszankę ale plan upadł chwilowo, i pod wpływem impulsu zrobiłem emulsję ze skórek wieprzowych w/g  opisu na forum. Ale co dalej z nią robić? Spakowałem ją próżniowo w porcjach po ok 100g .

Konserwy słoikowe ,mielonki z szynkowara, galantyna, zamiast żelatyny do galarety?

Proszę o rozjaśnienie mi w głowie. Wyrobami domowymi zajmuje się od niedawna i nie wiem jak i do czego używać tej emulsji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz tej emulsji używać zamiast żelatyny,ale w przepisie Dziadek podał termin do spożycia.Mogłeś te skórki zamiast robić emulsję ugotować i zamrozić i miałbyś do kaszanki.Emulsję też po zmieleniu możesz użyć do kaszanki,salcesonu. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.