Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słoność wędzonek i ich smak


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
112 odpowiedzi w tym temacie

#101 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6957 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 10 kwi 2012 - 13:31

Wędzarnia murowana z klinkieru z kanałem ok. 2,5m (rura zakopana w ziemi)


Chyba jest możliwość skrócenia czasu wędzenia, bo, o ile nie nauczę się dopiekać tylko w wędzarni wędlin nie ma sensu tak długo wędzić.


Czas wędzenia możesz skracać, bo przy typie wędzarni o jakim wyżej piszesz, sceptycznie podchodzę do pieczenia w tejże. :cool:

#102 Yatzeque

Yatzeque

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćOborniki

Napisano 10 kwi 2012 - 15:23

zas wędzenia możesz skracać, bo przy typie wędzarni o jakim wyżej piszesz, sceptycznie podchodzę do pieczenia w tejże


No dobra - ale jeśli jestem w stanie dociągnąć do temperatury przynajmniej 100 stopni i ją przez godzinę czy dłużej utrzymać to dlaczego nie udało się dopiec ? Trochę to odbiega od słoności ale chciałbym wiedzieć i wyciągnąć wnioski.
Czujnik temp. jest kilka cm od murowanego klinkieru, więc taka temperaturka w całej komorze powinna być..

#103 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 10 kwi 2012 - 16:59

Yatzeque napisał/a:
Wędzarnia murowana z klinkieru z kanałem ok. 2,5m (rura zakopana w ziemi)


No te 2,5 metra to do mnie w ogóle nie przemawiają... :shock:

#104 malina2010

malina2010

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćStarogard

Napisano 18 lis 2012 - 08:03

mam taki dylemat ktory przedstawie na przykładzie

-przykład pierwszy: 1kg szynki wkładam do solanki w której jest 1 litr wody i 100g peklo i pekluje 12 dni

-przykład drugi: 1kg szynki wkładam do solanki w której jest 2 litr wody i 200g peklo i pekluje 12 dni

czy w obu przypadkach słoność szynki bedzie taka sama? proporcje zaczerpnąłem z tabeli Dziadka i na logike powinna być taka sama ponieważ stężenie solanki w obu przypadkach jest takie same

#105 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3387 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 18 lis 2012 - 08:49

czy w obu przypadkach

Tak na chłopskie rozumowanie - wypijasz pół litra o "słoności" 40% , albo litr o tym samym stężeniu , to czy będziesz miał tyle samo % we krwi ? Trzymaj się twardo tabeli (jak pijany płotu :wink: ) a będzie dobrze .Dawaj ilość solanki do ilości mięsa a wtedy nie "przedobrzysz" .

#106 minikron

minikron

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 132 postów
  • MiejscowośćPółnocna Wielkopolska

Napisano 18 lis 2012 - 08:52

na logike powinna być taka sama ponieważ stężenie solanki w obu przypadkach jest takie same


Tylko na początku. W miarę jak sól będzie sie wchłaniać do szynki, stężenie będzie się coraz bardziej różnić.

#107 malina2010

malina2010

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćStarogard

Napisano 19 lis 2012 - 20:47

a nie jest tak że mięso może przyjąć tylko okresloną część solanki i więcej nie wypije choćby pływało w całej wannie

#108 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 19 lis 2012 - 20:51

a nie jest tak że mięso może przyjąć tylko okresloną część solanki i więcej nie wypije choćby pływało w całej wannie


Zawsze jest jakiś punkt nasycenia mięsa, że więcej nie przyjmie solanki.Niestety nie będzie to wtedy zjadliwe.Chyba, że jesteś bardzo słonolubny.

Pozdrawiam :wink:

#109 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 19 lis 2012 - 21:13

Mięso ma w sobie wodę i zapewne trochę soli, ale w kontakcie z solanką układ "mięso/woda/sól"-----"woda/sól" będzie dążył do wyrównania stężeń.

Wyrówna się poziom wody.
A teraz sól.
W pierwszym przykładzie jest 100g soli, a w drugim 200 g, to pomimo tych samych stężeń ilość soli jest dwukrotnie większa .....czyli mięso będzie chciało wchłonąć jej więcej.

Ale pewnie % są bardziej łatwe do zrozumienia. :cool:

#110 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 19 lis 2012 - 22:17

malina2010 napisał/a:

czy w obu przypadkach

Tak na chłopskie rozumowanie - wypijasz pół litra o "słoności" 40% , albo litr o tym samym stężeniu , to czy będziesz miał tyle samo % we krwi ? Trzymaj się twardo tabeli (jak pijany płotu :wink: ) a będzie dobrze .Dawaj ilość solanki do ilości mięsa a wtedy nie "przedobrzysz" .


Noo.. i wszystko staje się proste Henio Ty to powinieneś wykładać na uniwerku jakimś przednim :clap:
krótko , zwięźle i na temat , a przede wszystkim zrozumiale :smile:

#111 Violka

Violka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 489 postów
  • Miejscowośćmalopolska

Napisano 07 paź 2013 - 20:38

 

...A co robią?
Możemy się tego od Ciebie dowiedzieć...

Wiadomo, że to "bardzo gorący" temat i można "siem" poparzyć! :tongue:

Ja posiadłem "pewną" wiedzę i co,
mam tak "lekką rączką" rozdawać na prawo i lewo? :wink:

Nie to nie chodzi "żem" ja chytry jest, to nie to! :tongue:

BTW
"Trza" swe miejsce w szyku znać i nie "kłapać" jadaczką
nawet PRAWDY. :grin:
.

 

ten post widze pierwszy raz, co robia azotyny w jelitkowie to bys mógł skrobnąc co by uswiadomic zagrozenie... jesli Ty tego nie zrobisz to ja bede musiała to zrobic... daje Ci tydzien na ułozenie wyczerpujacego referatu  :tongue:



#112 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 lis 2013 - 18:50

co robia azotyny w jelitkowie to bys mógł skrobnąc co by uswiadomic zagrozenie... jesli Ty tego nie zrobisz to ja bede musiała to zrobic... daje Ci tydzien na ułozenie wyczerpujacego referatu 

Słowo się rzekło  :yes:  :question:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#113 Violka

Violka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 489 postów
  • Miejscowośćmalopolska

Napisano 03 lis 2013 - 21:04

 

co robia azotyny w jelitkowie to bys mógł skrobnąc co by uswiadomic zagrozenie... jesli Ty tego nie zrobisz to ja bede musiała to zrobic... daje Ci tydzien na ułozenie wyczerpujacego referatu 

Słowo się rzekło  :yes:  :question:

 

No bede musiala pomyslec o tym..  :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych