Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

zobaczymy czy da się zjeść
Tomku - zjeść się da - ale ile przy tym trzeba wypić - i tu uwaga na kapsaicynę - to tylko tłuste mleko, śmietana  lub alkohol - do kiełbasy raczej mleko i śmietana tak umiarkowanie pasuje - więc co pozostaje ? ;)  :angel: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582524
Udostępnij na innych stronach

Muski :) pozostaje  to co powinno być brane pod uwagę  od samego początku  :D oczywiście dodawanie papryczki będzie w pełni kontrolowane  :) chyba 


[Dodano: 03 sty 2018 - 13:37]

Krystian :) dostałem je od przyjaciela   przywiózł je z USA świeże  ,szybko je zamroziłem widać na nich szron  :D  tak samo jak poprzednim razem,inny gatunek  mniejszej mocy z Meksyku .Pozdrawiam

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582533
Udostępnij na innych stronach

Tak przymrożone się najlepiej rozdrabnia, pare nasion możesz sobie wysuszyć i na jesień dać im wykielkowac ???? Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582537
Udostępnij na innych stronach

Krystian ma mi przysłać nasiona kilku gatunków  :)

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582540
Udostępnij na innych stronach

Ja mam suszone skorpiony.

Problemem jest rozprowadzenie małej ilości tej przyprawy.

Wg mnie najlepiej zrobić wyciąg olejowy, nastepnie dokładnie wymieszać z częścią mięsa a na samym końcu z całością.

Niezamierzona kupulacja przyprawy w jednym miejscu może być niemiłym a nawet niebezpiecznym doświadczeniem kulinarnym.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582546
Udostępnij na innych stronach

Witam  :) dzisiaj miałem więcej wolnego czasu i wziąłem się za zrobienie szyneczki z udek kurzych według kolegi Ploro ,w nowej prasce wykonanej przez kolegę Jumbo :thumbsup:  efekt końcowy wrzucę rano  :) w między czasie zrobiłem ślimaczki drożdżowe z makiem oraz słoneczko  :D

 

post-47291-0-94140300-1515358414_thumb.jpgpost-47291-0-13342200-1515358441_thumb.jpgpost-47291-0-07076500-1515358463_thumb.jpgpost-47291-0-40524300-1515358482_thumb.jpgpost-47291-0-57729300-1515358514_thumb.jpgpost-47291-0-94657500-1515358544_thumb.jpg

 

 

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583359
Udostępnij na innych stronach

Witam  :) w smaku super a z wyglądu jak widać  ;)

 

post-47291-0-87169900-1515400359_thumb.jpgpost-47291-0-22213800-1515400373_thumb.jpgpost-47291-0-60440300-1515400389_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583393
Udostępnij na innych stronach

Carolina Reaper zrywa papę z dachu. Uwielbiam chilli, ale mnie mnie ta ostrość przerasta. Lubię habanero, scotch bonnet, jalapeno i kilka innych. Ogólnie do złagodzenia działania kapsaicyny najlepszy jest tłuszcz (np jogurt jak najbardziej tłusty), lub alkohol ale tylko wysokoprocentowy. Chodzi o to że kapsaicyna  jest pochodną tłuszczów i nie rozpuszcza się. w wodzie. 

Piękny blok drobiowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583447
Udostępnij na innych stronach

 

 

Carolina Reaper zrywa papę z dachu. Uwielbiam chilli, ale mnie mnie ta ostrość przerasta
lubie ostre potrawy - nawet czasem zbyt ostre Ale  :clap:  - po rozmowie z jednym z naszych Wielkich Braci - uświadomił mi ostrość niektórych  :blush: . I tu jest pytanie - czy warto papryczkę hyperostrą dodawać do czegokolwiek  i przeżywać katusze ? czy jeżeli już zrobić z tego np. ostry olej ( słowa kolegi) i wtedy dawkować ? tylko ,że można dać łagodniejszą np. habanero :thumbsup: - ale to wolna wola  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583500
Udostępnij na innych stronach

Ja taką zużyłem do pasty z innych chilli. Tak jak napisałem dla mnie akurat ta jest za ostra by stosować ją jako dodatek. Myślę że olej byłby też dobrym rozwiązaniem. Nie wiem czy jadłeś dojrzałe habanero, jak nie to spróbuj zjeść tak kawałek na surowo i pomnóż to razy przynajmniej pięć. Carolina reaper jak sama nazwa wskazuje musi boleć, coś jak bardzo mocne poparzenie. To już jest ból, nie pieczenie. Podobnie jak Naga Jolokia, nie polecam. Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583651
Udostępnij na innych stronach

 

 

Carolina reaper jak sama nazwa wskazuje musi boleć, coś jak bardzo mocne poparzenie. To już jest ból, nie pieczenie. Podobnie jak Naga Jolokia, nie polecam.
To ja ostrolubny  :yes:  z wypalonymi kubkami smakowymi :yes:  - nie dotykam  :no:  nawet do ręki - Pytanie po co ? dla masochizmu ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583681
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie Panowie  :) w czystej postaci Carolina jest... można powiedzieć zabójcza ,ale z zmieszana z innymi dodatkami jest super ,akurat na nią mam doskonały przepis na pikantny sos śliwkowy do grilla  :devil: rewelacyjny dla osób lubiących coś na ostro  :D będzie można go degustować w tym roku w Napoleonowie  :) Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583682
Udostępnij na innych stronach

Karolku  :) fajna fajna jak to Carolinka  :D

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583687
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie Panowie  :) w czystej postaci Carolina jest... można powiedzieć zabójcza ,ale z zmieszana z innymi dodatkami jest super ,akurat na nią mam doskonały przepis na pikantny sos śliwkowy do grilla  :devil: rewelacyjny dla osób lubiących coś na ostro  :D będzie można go degustować w tym roku w Napoleonowie  :) Pozdrawiam

 

To pochwal się przepisem, uwielbiam i potrawy z grilla i chilli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583709
Udostępnij na innych stronach

Witam  :) coś dla odmiany pasztet wieprzowo drobiowy z wątróbką gęsią i prawdziwkami suszonymi oraz mrożonymi bez mała jak świeże  :D

 

 

post-47291-0-41504500-1516125120_thumb.jpgpost-47291-0-24395300-1516125144_thumb.jpgpost-47291-0-03793500-1516125159_thumb.jpgpost-47291-0-35675100-1516125174_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-584748
Udostępnij na innych stronach

Witaj :)  Krystian naprawdę warto  :thumbsup: Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-584779
Udostępnij na innych stronach

Ile grzybków suszonych dodać do pasztetu by były wyczuwalne w smaku czy zapachu? Ja dodałem 40 g suszonych zmielonych prawdziwków na ok 4 kg pasztetu i nie były wyczuwalne. Bałem się dać więcej by nie przedobrzyć, a wcześniej nigdy nie dodawałem.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-584800
Udostępnij na innych stronach

frapio  :)  grzyby nie powinny dominować w smaku tylko mają być delikatnie wyczuwalne  ,ja osobiście dodaje suszone prawdziwki oraz mrożone wcześniej podsmażone na masełku ten składnik w moim przypadku dodatkowo daje pasztetowi miękkość i smarowność, trudno mi podać wagę dodanych grzybów ,orientacyjnie na około 6 kg dodałem 0,5 kg mrożonych a suszonych może 10 g 

 

post-47291-0-19553000-1516181146_thumb.jpg

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-584849
Udostępnij na innych stronach

grzyby nie powinny dominować w smaku tylko mają być delikatnie wyczuwalne

Dziękuję. Taki właśnie efekt chciałem uzyskać, ale się okazało że nie były w ogóle wyczuwalne . Następnym razem dam 2x tyle, ale je podgotuję i dam razem z wywarem z nich. 

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-585315
Udostępnij na innych stronach

 

 

dodałem 40 g suszonych zmielonych prawdziwków na ok 4 kg
mało to nie jest - następnym razem daj trochę podgrzybków - są bardziej aromatyczne- zawsze możesz je wrzucić do bulionu -ale możesz przedobrzyć  :D  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-585321
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.