Muski Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 3 Stycznia 2018 zobaczymy czy da się zjeść Tomku - zjeść się da - ale ile przy tym trzeba wypić - i tu uwaga na kapsaicynę - to tylko tłuste mleko, śmietana lub alkohol - do kiełbasy raczej mleko i śmietana tak umiarkowanie pasuje - więc co pozostaje ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Ostro lecisz Tomasz, są świeże te papryczki czy suszone?Ok, juz widzę Edytowane 3 Stycznia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Muski pozostaje to co powinno być brane pod uwagę od samego początku oczywiście dodawanie papryczki będzie w pełni kontrolowane chyba [Dodano: 03 sty 2018 - 13:37]Krystian dostałem je od przyjaciela przywiózł je z USA świeże ,szybko je zamroziłem widać na nich szron tak samo jak poprzednim razem,inny gatunek mniejszej mocy z Meksyku .Pozdrawiam Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Tomasz_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Tak przymrożone się najlepiej rozdrabnia, pare nasion możesz sobie wysuszyć i na jesień dać im wykielkowac ???? Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Krystian ma mi przysłać nasiona kilku gatunków Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Roslina jednoroczna dobrze sprawuje się w doniczkach i ładnie wyglada ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Ja mam suszone skorpiony.Problemem jest rozprowadzenie małej ilości tej przyprawy.Wg mnie najlepiej zrobić wyciąg olejowy, nastepnie dokładnie wymieszać z częścią mięsa a na samym końcu z całością.Niezamierzona kupulacja przyprawy w jednym miejscu może być niemiłym a nawet niebezpiecznym doświadczeniem kulinarnym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-582546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Witam dzisiaj miałem więcej wolnego czasu i wziąłem się za zrobienie szyneczki z udek kurzych według kolegi Ploro ,w nowej prasce wykonanej przez kolegę Jumbo efekt końcowy wrzucę rano w między czasie zrobiłem ślimaczki drożdżowe z makiem oraz słoneczko Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Witam w smaku super a z wyglądu jak widać Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Carolina Reaper zrywa papę z dachu. Uwielbiam chilli, ale mnie mnie ta ostrość przerasta. Lubię habanero, scotch bonnet, jalapeno i kilka innych. Ogólnie do złagodzenia działania kapsaicyny najlepszy jest tłuszcz (np jogurt jak najbardziej tłusty), lub alkohol ale tylko wysokoprocentowy. Chodzi o to że kapsaicyna jest pochodną tłuszczów i nie rozpuszcza się. w wodzie. Piękny blok drobiowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Carolina Reaper zrywa papę z dachu. Uwielbiam chilli, ale mnie mnie ta ostrość przerasta lubie ostre potrawy - nawet czasem zbyt ostre Ale - po rozmowie z jednym z naszych Wielkich Braci - uświadomił mi ostrość niektórych . I tu jest pytanie - czy warto papryczkę hyperostrą dodawać do czegokolwiek i przeżywać katusze ? czy jeżeli już zrobić z tego np. ostry olej ( słowa kolegi) i wtedy dawkować ? tylko ,że można dać łagodniejszą np. habanero - ale to wolna wola Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Ja taką zużyłem do pasty z innych chilli. Tak jak napisałem dla mnie akurat ta jest za ostra by stosować ją jako dodatek. Myślę że olej byłby też dobrym rozwiązaniem. Nie wiem czy jadłeś dojrzałe habanero, jak nie to spróbuj zjeść tak kawałek na surowo i pomnóż to razy przynajmniej pięć. Carolina reaper jak sama nazwa wskazuje musi boleć, coś jak bardzo mocne poparzenie. To już jest ból, nie pieczenie. Podobnie jak Naga Jolokia, nie polecam. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Carolina reaper jak sama nazwa wskazuje musi boleć, coś jak bardzo mocne poparzenie. To już jest ból, nie pieczenie. Podobnie jak Naga Jolokia, nie polecam. To ja ostrolubny z wypalonymi kubkami smakowymi - nie dotykam nawet do ręki - Pytanie po co ? dla masochizmu ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Spokojnie Panowie w czystej postaci Carolina jest... można powiedzieć zabójcza ,ale z zmieszana z innymi dodatkami jest super ,akurat na nią mam doskonały przepis na pikantny sos śliwkowy do grilla rewelacyjny dla osób lubiących coś na ostro będzie można go degustować w tym roku w Napoleonowie Pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Fajna!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Karolku fajna fajna jak to Carolinka Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Carolina jest... można powiedzieć zabójcza ,ale Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Spokojnie Panowie w czystej postaci Carolina jest... można powiedzieć zabójcza ,ale z zmieszana z innymi dodatkami jest super ,akurat na nią mam doskonały przepis na pikantny sos śliwkowy do grilla rewelacyjny dla osób lubiących coś na ostro będzie można go degustować w tym roku w Napoleonowie Pozdrawiam To pochwal się przepisem, uwielbiam i potrawy z grilla i chilli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-583709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Witam coś dla odmiany pasztet wieprzowo drobiowy z wątróbką gęsią i prawdziwkami suszonymi oraz mrożonymi bez mała jak świeże Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-584748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Nie mogę się zebrać żeby zrobić pasztet, ten twój wygląda naprawdę smacznie . Musze niedługo walnąć pasztet Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-584751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Witaj Krystian naprawdę warto Pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-584779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Ile grzybków suszonych dodać do pasztetu by były wyczuwalne w smaku czy zapachu? Ja dodałem 40 g suszonych zmielonych prawdziwków na ok 4 kg pasztetu i nie były wyczuwalne. Bałem się dać więcej by nie przedobrzyć, a wcześniej nigdy nie dodawałem. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-584800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) frapio grzyby nie powinny dominować w smaku tylko mają być delikatnie wyczuwalne ,ja osobiście dodaje suszone prawdziwki oraz mrożone wcześniej podsmażone na masełku ten składnik w moim przypadku dodatkowo daje pasztetowi miękkość i smarowność, trudno mi podać wagę dodanych grzybów ,orientacyjnie na około 6 kg dodałem 0,5 kg mrożonych a suszonych może 10 g Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Tomasz_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-584849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 19 Stycznia 2018 grzyby nie powinny dominować w smaku tylko mają być delikatnie wyczuwalneDziękuję. Taki właśnie efekt chciałem uzyskać, ale się okazało że nie były w ogóle wyczuwalne . Następnym razem dam 2x tyle, ale je podgotuję i dam razem z wywarem z nich. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-585315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 19 Stycznia 2018 dodałem 40 g suszonych zmielonych prawdziwków na ok 4 kg mało to nie jest - następnym razem daj trochę podgrzybków - są bardziej aromatyczne- zawsze możesz je wrzucić do bulionu -ale możesz przedobrzyć Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/17/#findComment-585321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.