Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek0111.. A podltuje ta kiełbasa jakimś dziwnym zapachem ?

 

Niektóre lodówki potrafią być bardzo wilgotne.

A jeśli by tak wstawić do wilgotnej lodówki talerz ze solą ?

Robie tak nieraz aby wyciągnąć wilgoć z campingu..

 

:rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-215932
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 137
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witam serdecznie wszystkich. jest to mój pierwszy post z góry przepraszam ,że podpinam się pod czyjś wątek ale mam takie pytanie. mam trochę problem natury technicznej z wędzeniem i poszedłem trochę na skróty...mięso na kiełbasę według ogólnych zasad jest peklowane dwa dni w lodówce , wieczorem nadziewane w osłonki 28-30mm i do rana wstawione do lodówki..rano

wyjazd na działkę, kiełbasy wkładam do piekarnika o temp. 50-60 st. suszę ok. 60min... i po tym suszeniu przeprowadzam wędzenie tem.50- 60 st czas 70 min. póżniej parzenie tem.wody 76 st. 20 min. powinno to być do przyjęcia. ale tak myślę sobie dalej czy przez parę kolejnych dni mogę przeprowadzać podsuszanie w piekarniku powiedzmy przez okres 4dni o temp.40 st.... co o tym sadzicie?

czy kiełbasa się nie zepsuje ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249413
Udostępnij na innych stronach

Zepsuć, sie na pewno nie zepsuje, a spróbowac zawsze warto. Powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249415
Udostępnij na innych stronach

wieczorem nadziewane w osłonki 28-30mm i do rana wstawione do lodówki..rano

wyjazd na działkę, kiełbasy wkładam do piekarnika o temp. 50-60 st. suszę ok. 60min...

Przed wlozeniem do piekarnika rozwies w tem pokojowej -celem wyrownania tem.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249421
Udostępnij na innych stronach

kiełbasy wkładam do piekarnika o temp. 50-60 st. suszę ok. 60min... i po tym suszeniu przeprowadzam wędzenie tem.50- 60 st czas 70 min.

Ja coś nie bardzo kumam. :sad: Wędzenie przeprowadzasz w piekarniku ,czy masz oddzielną wędzarnię a piekarnik służy Ci tylko do osuszania.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249430
Udostępnij na innych stronach

przeprowadzam wędzenie tem.50- 60 st czas 70 min

Czas wędzenia za krótki.Moim zdaniem za dużo kombinujesz,technologi nie przeskoczysz,ale jak chcesz to próbuj :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249434
Udostępnij na innych stronach

..może jeszcze tylko dodam,że pierwsze kiełbasy jakie zrobiłem to były lepsze od pałki szturmowej Milicji Obywatelskiej, były tak twarde i giętkie jak twarda stara guma. z tego co się dowiedziałem na tym forum /zresztą bardzo wciągająca lektura/ to mój błąd polegał na nie osuszeniu kiełbasy i prawdopodobnie zrobiła mi się tak zwana otoczka.

dlatego przed wędzeniem wkładam kiełbasy do piekarnika . zrobiłem już trzy razy kiełbasy i wszystko było okey, teraz chciałbym część ususzyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249454
Udostępnij na innych stronach

dlatego przed wędzeniem wkładam kiełbasy do piekarnika

A czemu nie osuszasz w wędzarni tylko w piekarniku? :shock:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249455
Udostępnij na innych stronach

Na razie się rozkręcam są to moje pierwsze kroki i nie wiem co z tego wyjdzie ?

ale widzę ,ze chyba już z tych wspaniałych kiełbas nie zrezygnuję .

muszę pozyskać tylko więcej drzewa i wszystko będzie jak trzeba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249485
Udostępnij na innych stronach

Obojętnie chyba gdzie ale "osuszanie" w takiej temperaturze przed wędzeniem nie ma sensu? Jak to się ma wędzić jak z wierzchu, po godzinie wszystkie białka ścięte po takim "osuszaniu". Będzie jak pała ZOMO, faktycznie. Z wierzchu spieczone, wytopione czy jak tam zwać, w środku miękki, surowy rdzeń.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249487
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za udzielenie mi parę konkretnych uwag w przyszłości z pewnością z nich skorzystam tylko muszę załatwić więcej drzewa/olcha/.

następny wyrób kiełbasy planuję na przyszły tydzień. niestety jeszcze muszę posłużyć się piekarnikiem ale osuszanie przeprowadzę już w tem 40st C czas 20min chyba będzie dobrze! póżniej wędzarka gęsty dym temp.50 st i czas wędzenia 2godz. ,parzenie w wodzie o temp.76 st czas 20min.

poniżej zamieszczam mój przepis i b. proszę się do niego odnieść

 

Mięso 2kg szynki 2kg boczku-b.chudy 1kg łopatki chuda 1kg podgardla

 

1kg mięso z golonki b.chude

 

wyszło z tego

I kl 2,7kg II kl 3kg tłuszcz 0.5kg golonka do spoiwa 0,7kg

 

przyprawy 17 g/kg soli 4 g/kg pieprzu 4 g /kg czosnek 2 g /kg cukier

 

--mięso krojone w kostkę i peklowane sól 50 50 p.sól czas 48godz w lodówce

 

--1 1/2 szklanki przegotowanej wody czosnek wyciśnięty przez praskę , pieprz grubo mielony,cukier wszystko razem wymieszane i schłodzone w lodówce

 

--golonka dwa razy mielona wlana woda z przyprawami i wszystko dobrze wyrobione

 

dalej dołożona klasa II wyrobiona póżniej klasa I a na końcu tłuszcz

 

klasa I sitko 13mm klasa II sitko 8mm tłuszcz 6mm golonka 2-3mm

 

póżniej zelmer , flaki, i do lodówki na 12 godz.

 

 

Kiełbasa ma nie powtarzalny smak,normalne cudo. flak łatwo schodzi,kiełbasa daje się pokroić w cienkie plasterki,łamie się bez poroblemu.

 

Bardzo proszę zapoznać się z moim przepisem i podzielić się uwagami a z pewnością z nich skorzystam i będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249807
Udostępnij na innych stronach

a tak wyglądają moje kiełbasy

 

 

[ Dodano: Czw 15 Lis, 2012 14:57 ]

przepraszam ale zapominałem opisać zdjęcia

 

pierwsze zdjęcie kiełbaska na desce po wędzeniu podsuszana 4 godz.w piekarniku

 

na pozostałych zdjęciach kiełbasa z prawej strony tylko wędzona i parzona natomiast z lewej strony dodatkowo jeszcze podsuszana jw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250016
Udostępnij na innych stronach

a tak wyglądają moje kiełbasy

Pomimo osuszania bardzo okopcone,stosujesz mokre drewno.Chyba że tak miało być i taki wynik Ciebie zadowala.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250022
Udostępnij na innych stronach

 

 

coś ten miniaturki nie chcą się wyświetlić więc jeszcze raz następna fotka

 

to chyba nie od wędzenia tylko od piekarnika te z prawej strony nie podsuszane

 

drzewo w sierpniu było ściete jest na działce może i mokre. do następnego wędzenia wysuszę w domu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250038
Udostępnij na innych stronach

Wczesny Zbój Madej

:tongue: :tongue:

ale masz rację :grin: :grin:

Cosik młodzi nie chcą się uczyć na moich błędach, a już kilka razy pisałem coby się uczyli :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250081
Udostępnij na innych stronach

Pomimo osuszania bardzo okopcone,stosujesz mokre drewno.

arkadiusz, Zbój Madej, panowie..... a ja nie widzę tu okopcenia - albo inaczej mówiąc widziałem większe..... - ta kiełbasa z pewnością nie jest "wczesnym Zbójem"....

proszę zwrócić uwagę że kolega "podsuszał" po wędzeniu a nie przed, tak więc drogi Kostku chodziło nie o osuszanie przed wędzeniem :cool:

ta ciemniejsza pomarszczona powierzchnia to moim zdaniem wynik pobytu kiełbaski w piekarniku przez 4 godziny

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250148
Udostępnij na innych stronach

Przed wędzeniem kiełbasy wkładam do piekarnika kuchenki gazowej w celu ich osuszenia a po godzinie przenoszę je do wędzarni i wędzę w temp. 50-60 st.

Chyba nic nie pokręciłem :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250149
Udostępnij na innych stronach

odnoszę się do tego:

kiełbaska na desce po wędzeniu podsuszana 4 godz.w piekarniku

- jak zauważył sam autor ta z prawej strony nie ma "przebarwień"....

ja okopceń nie widzę tylko przypieczenia.... przynajmniej nie na skalę Zbója :tongue: a sznureczek zapewne nie był biały....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250166
Udostępnij na innych stronach

moim celem nie było prowadzenia dyskusji czy kiełbasa jest przypalona po wędzeniu czy też nie dodam tylko ,że kolor był jasny brąz , sznuerk był brązowy.

a tak przy okazji dowiedziałem się o coś o mokrym drzewie.

prosiłem o zwrócenie uwagi na mój przepis czy coś może zmienić .

za tydzień bedę robił taką samą kiełbasę , jeżeli chodzi o smak to jest b.dobry jest pyszna

 

mogę wprowadzić ewentualne zmiany.

 

tymczasem do wtorku bo wyjeżdżam . pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250246
Udostępnij na innych stronach

a tydzień bedę robił taką samą kiełbasę , jeżeli chodzi o smak to jest b.dobry jest pyszna

To jest najważniejsze,pamiętaj że praktyka czyni mistrzem.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250250
Udostępnij na innych stronach

ta ciemniejsza pomarszczona powierzchnia to moim zdaniem wynik pobytu kiełbaski w piekarniku przez 4 godziny

Moim też .Technologia inna ale wygląd podpada pod Wczesnego

 

[ Dodano: Pią 16 Lis, 2012 17:52 ]

"podsuszał" po wędzeniu a nie przed

Czy aby na pewno?.Coś Prezes nie doczytał.Późno było i stąd to przeinaczenie :grin:

Przed wędzeniem kiełbasy wkładam do piekarnika kuchenki gazowej w celu ich osuszenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250282
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.