Gregtom Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Tomek0111.. A podltuje ta kiełbasa jakimś dziwnym zapachem ? Niektóre lodówki potrafią być bardzo wilgotne. A jeśli by tak wstawić do wilgotnej lodówki talerz ze solą ? Robie tak nieraz aby wyciągnąć wilgoć z campingu.. :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-215932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Listopada 2012 Witam serdecznie wszystkich. jest to mój pierwszy post z góry przepraszam ,że podpinam się pod czyjś wątek ale mam takie pytanie. mam trochę problem natury technicznej z wędzeniem i poszedłem trochę na skróty...mięso na kiełbasę według ogólnych zasad jest peklowane dwa dni w lodówce , wieczorem nadziewane w osłonki 28-30mm i do rana wstawione do lodówki..rano wyjazd na działkę, kiełbasy wkładam do piekarnika o temp. 50-60 st. suszę ok. 60min... i po tym suszeniu przeprowadzam wędzenie tem.50- 60 st czas 70 min. póżniej parzenie tem.wody 76 st. 20 min. powinno to być do przyjęcia. ale tak myślę sobie dalej czy przez parę kolejnych dni mogę przeprowadzać podsuszanie w piekarniku powiedzmy przez okres 4dni o temp.40 st.... co o tym sadzicie? czy kiełbasa się nie zepsuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zepsuć, sie na pewno nie zepsuje, a spróbowac zawsze warto. Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Listopada 2012 wieczorem nadziewane w osłonki 28-30mm i do rana wstawione do lodówki..rano wyjazd na działkę, kiełbasy wkładam do piekarnika o temp. 50-60 st. suszę ok. 60min...Przed wlozeniem do piekarnika rozwies w tem pokojowej -celem wyrownania tem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Listopada 2012 kiełbasy wkładam do piekarnika o temp. 50-60 st. suszę ok. 60min... i po tym suszeniu przeprowadzam wędzenie tem.50- 60 st czas 70 min. Ja coś nie bardzo kumam. :sad: Wędzenie przeprowadzasz w piekarniku ,czy masz oddzielną wędzarnię a piekarnik służy Ci tylko do osuszania.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Listopada 2012 przeprowadzam wędzenie tem.50- 60 st czas 70 minCzas wędzenia za krótki.Moim zdaniem za dużo kombinujesz,technologi nie przeskoczysz,ale jak chcesz to próbuj :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Listopada 2012 No i "suszenie" w takiej temperaturze. W sumie to mogą być fajne kiełbaski, podpiekane i podwędzane. Trwała to ona nie będzie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Listopada 2012 Przed wędzeniem kiełbasy wkładam do piekarnika kuchenki gazowej w celu ich osuszenia a po godzinie przenoszę je do wędzarni i wędzę w temp. 50-60 st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Listopada 2012 ..może jeszcze tylko dodam,że pierwsze kiełbasy jakie zrobiłem to były lepsze od pałki szturmowej Milicji Obywatelskiej, były tak twarde i giętkie jak twarda stara guma. z tego co się dowiedziałem na tym forum /zresztą bardzo wciągająca lektura/ to mój błąd polegał na nie osuszeniu kiełbasy i prawdopodobnie zrobiła mi się tak zwana otoczka.dlatego przed wędzeniem wkładam kiełbasy do piekarnika . zrobiłem już trzy razy kiełbasy i wszystko było okey, teraz chciałbym część ususzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Listopada 2012 dlatego przed wędzeniem wkładam kiełbasy do piekarnika A czemu nie osuszasz w wędzarni tylko w piekarniku? :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Listopada 2012 Na razie się rozkręcam są to moje pierwsze kroki i nie wiem co z tego wyjdzie ?ale widzę ,ze chyba już z tych wspaniałych kiełbas nie zrezygnuję .muszę pozyskać tylko więcej drzewa i wszystko będzie jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Listopada 2012 Obojętnie chyba gdzie ale "osuszanie" w takiej temperaturze przed wędzeniem nie ma sensu? Jak to się ma wędzić jak z wierzchu, po godzinie wszystkie białka ścięte po takim "osuszaniu". Będzie jak pała ZOMO, faktycznie. Z wierzchu spieczone, wytopione czy jak tam zwać, w środku miękki, surowy rdzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Listopada 2012 Dziękuję za udzielenie mi parę konkretnych uwag w przyszłości z pewnością z nich skorzystam tylko muszę załatwić więcej drzewa/olcha/.następny wyrób kiełbasy planuję na przyszły tydzień. niestety jeszcze muszę posłużyć się piekarnikiem ale osuszanie przeprowadzę już w tem 40st C czas 20min chyba będzie dobrze! póżniej wędzarka gęsty dym temp.50 st i czas wędzenia 2godz. ,parzenie w wodzie o temp.76 st czas 20min.poniżej zamieszczam mój przepis i b. proszę się do niego odnieść Mięso 2kg szynki 2kg boczku-b.chudy 1kg łopatki chuda 1kg podgardla 1kg mięso z golonki b.chude wyszło z tego I kl 2,7kg II kl 3kg tłuszcz 0.5kg golonka do spoiwa 0,7kg przyprawy 17 g/kg soli 4 g/kg pieprzu 4 g /kg czosnek 2 g /kg cukier --mięso krojone w kostkę i peklowane sól 50 50 p.sól czas 48godz w lodówce --1 1/2 szklanki przegotowanej wody czosnek wyciśnięty przez praskę , pieprz grubo mielony,cukier wszystko razem wymieszane i schłodzone w lodówce --golonka dwa razy mielona wlana woda z przyprawami i wszystko dobrze wyrobione dalej dołożona klasa II wyrobiona póżniej klasa I a na końcu tłuszcz klasa I sitko 13mm klasa II sitko 8mm tłuszcz 6mm golonka 2-3mm póżniej zelmer , flaki, i do lodówki na 12 godz. Kiełbasa ma nie powtarzalny smak,normalne cudo. flak łatwo schodzi,kiełbasa daje się pokroić w cienkie plasterki,łamie się bez poroblemu. Bardzo proszę zapoznać się z moim przepisem i podzielić się uwagami a z pewnością z nich skorzystam i będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-249807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Listopada 2012 a tak wyglądają moje kiełbasy [ Dodano: Czw 15 Lis, 2012 14:57 ]przepraszam ale zapominałem opisać zdjęcia pierwsze zdjęcie kiełbaska na desce po wędzeniu podsuszana 4 godz.w piekarniku na pozostałych zdjęciach kiełbasa z prawej strony tylko wędzona i parzona natomiast z lewej strony dodatkowo jeszcze podsuszana jw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Listopada 2012 a tak wyglądają moje kiełbasyPomimo osuszania bardzo okopcone,stosujesz mokre drewno.Chyba że tak miało być i taki wynik Ciebie zadowala. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Listopada 2012 coś ten miniaturki nie chcą się wyświetlić więc jeszcze raz następna fotka to chyba nie od wędzenia tylko od piekarnika te z prawej strony nie podsuszane drzewo w sierpniu było ściete jest na działce może i mokre. do następnego wędzenia wysuszę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STRAŻAK Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Listopada 2012 krzymyt, jestes ???? Cytuj POZDRAWIAM STRAŻAK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Listopada 2012 tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Listopada 2012 Wczesny Zbój Madej :tongue: :tongue: ale masz rację :grin: :grin: Cosik młodzi nie chcą się uczyć na moich błędach, a już kilka razy pisałem coby się uczyli :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Listopada 2012 Pomimo osuszania bardzo okopcone,stosujesz mokre drewno.arkadiusz, Zbój Madej, panowie..... a ja nie widzę tu okopcenia - albo inaczej mówiąc widziałem większe..... - ta kiełbasa z pewnością nie jest "wczesnym Zbójem".... proszę zwrócić uwagę że kolega "podsuszał" po wędzeniu a nie przed, tak więc drogi Kostku chodziło nie o osuszanie przed wędzeniem ta ciemniejsza pomarszczona powierzchnia to moim zdaniem wynik pobytu kiełbaski w piekarniku przez 4 godziny Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Listopada 2012 Przed wędzeniem kiełbasy wkładam do piekarnika kuchenki gazowej w celu ich osuszenia a po godzinie przenoszę je do wędzarni i wędzę w temp. 50-60 st.Chyba nic nie pokręciłem :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 16 Listopada 2012 odnoszę się do tego:kiełbaska na desce po wędzeniu podsuszana 4 godz.w piekarniku- jak zauważył sam autor ta z prawej strony nie ma "przebarwień".... ja okopceń nie widzę tylko przypieczenia.... przynajmniej nie na skalę Zbója :tongue: a sznureczek zapewne nie był biały.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 16 Listopada 2012 moim celem nie było prowadzenia dyskusji czy kiełbasa jest przypalona po wędzeniu czy też nie dodam tylko ,że kolor był jasny brąz , sznuerk był brązowy.a tak przy okazji dowiedziałem się o coś o mokrym drzewie.prosiłem o zwrócenie uwagi na mój przepis czy coś może zmienić . za tydzień bedę robił taką samą kiełbasę , jeżeli chodzi o smak to jest b.dobry jest pyszna mogę wprowadzić ewentualne zmiany. tymczasem do wtorku bo wyjeżdżam . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 16 Listopada 2012 a tydzień bedę robił taką samą kiełbasę , jeżeli chodzi o smak to jest b.dobry jest pysznaTo jest najważniejsze,pamiętaj że praktyka czyni mistrzem. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 16 Listopada 2012 ta ciemniejsza pomarszczona powierzchnia to moim zdaniem wynik pobytu kiełbaski w piekarniku przez 4 godzinyMoim też .Technologia inna ale wygląd podpada pod Wczesnego [ Dodano: Pią 16 Lis, 2012 17:52 ]"podsuszał" po wędzeniu a nie przedCzy aby na pewno?.Coś Prezes nie doczytał.Późno było i stąd to przeinaczenie :grin: Przed wędzeniem kiełbasy wkładam do piekarnika kuchenki gazowej w celu ich osuszenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-250282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.