Plissken Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Witam, mogę skorzystać przy parzeniu białej z pieca konwekcyjno parowego. Receptura podaje parzenie kiełbasy w sposób tradycyjny, 20 minut aż do podniesienia temperatury wewnątrz kiełby do 68-70 st, w wodzie. W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej. Czy chodzi tylko o to, aby osiągnąć temperaturę 70 st. i wyciągać? Czy może do 70 i trzymać przez jakiś czas (jaki)? Z poważaniem, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Do osiągnięcia 70-72C w środku kiełbasy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Plissken, Moim zdaniem ponieważ jest to biała kiełbasa i zawiera łopatkę boczek należy parzyć około 20 minut po osiągnięciu 70 st Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 należy parzyć około 20 minut po osiągnięciu 70 st prima aprilis już był :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Moim zdaniem kiełbasa włożona do wody o temp. 80 st to 72 uzyska za 5 min. i to wcale nie oznacza że jest dobra . Nawet mistrz Bagno na filmiku tłumaczy :Parzymy od dwudziestu do pół godz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Witam, mogę skorzystać przy parzeniu białej z pieca konwekcyjno parowego. Receptura podaje parzenie kiełbasy w sposób tradycyjny, 20 minut aż do podniesienia temperatury wewnątrz kiełby do 68-70 st, w wodzie. W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej. Czy chodzi tylko o to, aby osiągnąć temperaturę 70 st. i wyciągać? Czy może do 70 i trzymać przez jakiś czas (jaki)? Z poważaniem, PlisskenSam sobie już odpowiedziałeś...... Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 @MariuszB Nie mam w domu warunków do sprawnego uparzenia 15 kg białej. Zajmie mi to kilka godzin. W piecu mogę zrobić wszystko na raz, dokładnie sterując temperaturą. Czemu miał służyć Twój post? Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Miał służyć temu że sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie i tyle, a skoro masz możliwość komputerowego pomiaru owej temperatury to pytanie odnośnie czasu jest bezsensowne ponieważ komputer po uzyskaniu nastawionej temperatury wewnątrz parzonego produktu i tak wyłączy, prawda? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej.Tak napisał w swoim pierwszym poście Kol. Plissken więc chyba wie co pisze :wink: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 odnośnie czasu jest bezsensowne ponieważ komputer po uzyskaniu nastawionej temperatury wewnątrz parzonego produktu i tak wyłączy, prawda? To zależy jaki kolejny krok zaprogramujesz. Aż tak mądry to ten komputer chyba nie jest :grin: to raz a dwa, czy to będzie parzona Będzie - przy odpowiednim ustawieniu. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Gonzo, jeszcze raz serdecznie przepraszam. :blush: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Woda jest lepszym przewodnikiem ciepła niż para i jak dobrze myślę parzenie w takim piecu może trwać dłużej niż standardowo.Ciekawy jestem, skoro ma być użyta para w jakiej temperaturze będzie odbywać się parzenie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Koledzy, to wygląda tak. Jest sonda, którą nakierowuje się na obrabiany produkt. Zadaje się na komputerze temperaturę, jaką ma osiągnąć w środku. A co dalej to zależy od operatora. Można ustawić tak, że kiełbasa osiąga wewnątrz 70 i od razu piec się wyłącza. Albo np. podniesienie do 70 i utrzymywanie takiej temperatury przez 20 minut. I o to chciałem dopytać. Albo wezmę duży gar i tradycyjnie sparzę połowę, a połowę w piecu. Wędzona super dochodziła w tym piecu. Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Wszystko rozumiem, tylko jaka będzie temperatura w piekarniku podczas parzenia ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Jest sonda, którą nakierowuje się na obrabiany produktsorry kolego ale to chyba czary mary..... :rolleyes: pirometr (bo to o niego tu chyba chodzi) nie mierzy temperatury wewnątrz produktu a tylko promieniowanie cieplne jakie wysyła "obserwowany przedmiot" :rolleyes: , a więc siłą rzeczy pomiar jest że tak powiem "do dooopy" :tongue: chyba że masz na myśli sondę wbijaną Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Moim zdaniem kiełbasa włożona do wody o temp. 80 st to 72 uzyska za 5 min. i to wcale nie oznacza że jest dobra to przyklad czy rzeczywistosc?? i na jaki kaliber kielbasnicy??jaka poczatkowa temp kielbasy przed włozeniem do wody?? troche przesadziles z tym przykladem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Sonda jest nakierowywana, nie wbijana. Jest dokładna, bo sprawdzałem jej pomiary wewnątrz kiełbasy miernikiem wbijanym. Skoro nie ma konkretów, zostanę przy 40l garze i tradycyjnym parzeniu w wodzie. Żal byłoby, jakby biała na święta nie wyszła, zwłaszcza że tyle gąb czeka zaślinionych Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.